שתף קטע נבחר

צילום: דוברות הדסה עין כרם, AFP

מתקיפה כימית למלחמה בקורונה: מבצע חיטוי-זיכוי בצה"ל

עם ציוד מגן מיוחד, ובליווי רפואי צמוד: מאות לוחמי חילוץ והצלה מוסבים למשימת טיהור הנגיף, בין היתר גם באתרים אסטרטגיים. מבידוד המתחם, דרך ריסוס תערובות חיטוי בריכוזים גבוהים, ועד ניקוי, ארגון מחדש וזיכוי על ידי קצין: כך זה נראה

 

 

 

מבצע חיטוי-זיכוי של כוחות האב"כ בצה"ל: בזמן שמאות לוחמים נערכים להצטרף החל ממחר לאלפי שוטרים ופקחים שיאכפו את הגבלות התנועה של נגיף הקורונה, בזרוע אחרת של צה"ל השלימו את ההכנות למבצעי טיהור נרחבים במקומות נגועים בקורונה. הגדוד הסדיר של פיקוד העורף, "שחר", נבחר להיות הראשון שהוסמך למשימה רגישה זו, וטבילת האש שנרשמה לפני כשבוע בוצעה בבית אבות בגדרה, שאחד משוכניו זוהה כנשא בנגיף.

 

גדודים נוספים של פיקוד העורף, גם במילואים, מוסבים בימים אלה ממש להשמדת נגיף הקורונה, באמצעות יכולות האב"כ שרכשו בהכשרת היסוד שלהם להתמודד עם תקיפה כימית על ישראל.

גדוד החיטוי של צה
ההכנות לחיטוי בית האבות בגדרה(צילום: דובר צה"ל )
 
גדוד החיטוי של צה
"המשימה התעצבה במקביל לביצוע שלה". תיעוד(צילום: דובר צה"ל )
 

מאות רבות של לוחמי חילוץ והצלה יועמדו לטובת המבצע, במטרה לפעול במהירות לא רק בבתי אבות, בתי חולים ומתקנים חיוניים למערכת הבריאות - אלא גם מתקנים אסטרטגיים שממשיכים לפעול גם בתקופת המשבר. למשל, בסיסים צבאיים, חמ"לים לאומיים, מתקני אנרגיה ועוד.

 

בדומה ליתר הפעילות של צה"ל בכלל ושל פיקוד העורף בפרט בהתמודדות עם משבר הקורונה, גם בנושא החיטוי אין שום תוכנית מגירה או פקודת חירום מסודרת שתורגלה. לכן, רוב הפעילות נרקמת תוך כדי תנועה.

 

"בתום שבועיים של הכנות עם צוותי מומחים, בהם פרופסורים במילואים של הפיקוד ונציגי המכון הביולוגי, אימנו קודם כל את המפקדים ולאחר מכן את הצוותים. המשימה התעצבה במקביל לביצוע שלה", סיפר ל-ynet מפקד גדוד "שחר", סא"ל עידן פרקין. המשימה הראשונה למעשה התוותה את צורת הפעולה של יחידות טיהור הקורונה, שתתבסס על לוחמות ולוחמי החילוץ וההצלה.

גדוד החיטוי של צה
סא"ל פרקין: "בניגוד למתקפה כימית - צריך לחטא את כל המרחב"(צילום: דובר צה"ל )

גדוד החיטוי של צה
חיטוי בית אבות בגדרה(צילום: דובר צה"ל )

בין הפעולות שנעשו - תיחום ובידוד המבנה הנגוע למספר מרחבים מוגדרים בגבולות גזרה, לאחר לבישת סרבלי מגן אטומים ומסיכות מיוחדות והרמטיות. "בניגוד לתקיפה כימית שמביאה למוקד אחד שממנו אנו פועלים לכיתורו, בפעולת טיהור הנגיף צריך לחטא את כל המרחב", הוסיף המג"ד.

 

בשלב השני, הלוחמים מרססים את המרחבים המסומנים בתערובות חיטוי בריכוזים גבוהים, כולל מרצפות, קירות, רהיטים ומשקעים. בשלב הבא עובר מפקד מוסמך על המשטחים שרוססו, לוודא שאכן חוטאו, ורק בחלוף מספר דקות חוזרים הלוחמים למתחמים שריססו, מאווררים אותם ומנקים אותם מהחומרים הכימיים.

גדוד החיטוי של צה
"גדוד החיטוי" של פיקוד העורף עם ציוד המגן(צילום: דובר צה"ל )

רהיטים כמו מיטות יוצאו מחוץ לחדרים לחיטוי חלקי ואז, לאחר השלמת הפעולה וניקוי כלל המשטחים שרוססו, יוחזרו באופן מדורג. מפקד המשימה, קצין שהוסמך לכך, עובר על המקומות שחוטאו, נוקו ואורגנו מחדש, ומאשר את השימוש בהם ליושבי המקום עם מדבקה ירוקה חתומה.

 

משימת הטיהור הראשונה בבית האבות בגדרה נמשכה כשבע שעות, והמטרה בפיקוד העורף היא לקצר לפחות במחצית את משך הפעולה במשימות הבאות. "העלינו רעיונות נוספים, גם לסוג חומרי החיטוי וגם לציוד המגן בפני אנשי המכון הביולוגי, וכעת זה בבחינה", הוסיף פרקין, "פיתחנו שפה משותפת למשימות האלה. נמשיך באימון התקופתי שלנו אך נהיה מוכנים לקפוץ למשימות האלה בכל רגע".

 

הצוותים יפעלו בהיקפים מצומצמים עם מכשירי קשר קטנים לתיאום עם חוליית הפיקוד שמחוץ למתחם הנגוע, ולכל פעולה ילווה תאג"ד קבוע במידה ואחד הלוחמים יחוש ברע. לדברי המג"ד, במשימה הראשונה החיילים לא התלוננו על כאבי ראש או סחרחורות בעקבות השימוש בחומרים המחטאים.


פורסם לראשונה 28/03/2020 21:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
מבצע "חיטוי קורונה"
צילום: דובר צה"ל
מומלצים