שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock, עמית שאבי, ירון ברנר

הקרב על הריבונות: גנץ ופרץ מתנגדים לסיפוח, נתניהו מציע חופש הצבעה

סוגיית החלת הריבונות ביו"ש על שולחן המו"מ הקואליציוני. בכחול לבן טוענים כי יש להגיע להסכמות על מהלך מדיני, בליכוד מעוניינים להביא את הנושא להצבעה בתקווה שהנדל, האוזר ולוי-אבקסיס יצביעו בעד. מועצת יש"ע לנתניהו: הצהר כי אם אין ריבונות לא תהיה ממשלה

 

 

גורמים בצוות המשא ומתן של כחול לבן מול הליכוד אמרו כי נשארו שלוש מחלוקות שטרם נפתרו: זהותם של יו"ר הכנסת ושר המשפטים הבאים וסוגיית החלת הריבונות הישראלית ביהודה ושומרון, שעלתה על הפרק בעקבות פרסום תוכנית המאה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. יו"ר כחול לבן בני גנץ ויו"ר העבודה עמיר פרץ מתנגדים לסיפוח חד צדדי וטוענים כי יש להגיע להסכמות על מהלך מדיני דרמטי שיכול להשפיע על האזור כולו. בליכוד מנגד הציעו לאפשר חופש הצבעה בנושא, מתוך הנחה שחברי הכנסת יועז הנדל, צביקה האוזר ואורלי לוי אבקסיס יתמכו בכל מקרה בסיפוח חד צדדי שיביא נתניהו.

 

סער: "לא נכון להקים את הממשלה הכי מנופחת"

מיכאלי נגד פרץ: "עלול לתת יד להרס הדמוקרטיה"

אדלשטיין איים, בליכוד כינו את ימינה "חצופים"

 

ראשי המתנחלים טוענים כי אסור לפספס הזדמנות היסטורית להחלת הריבנות. ראשי מועצת יש"ע פנו לנתניהו בדרישה לקיים עמו פגישה דחופה באמצעות אפלקיציית הזום, כנהוג בימים אלו. "נושא הריבונות נתקל בסירוב מצד גנץ, חרף ההבטחות, והחשש הגדול הוא שזה רק קצה חוט", אמר ראש מועצת יש"ע דוד אלחייני בשיחה עם ynet. "אם בכחול לבן מדברים היום על החלת הריבונות, מה יקרה מחר בבוקר כשירצו לפתח את ההתיישבות? נתניהו צריך להגיד 'בלי ריבונות אין ממשלה'. זה קו אדום מבחינתנו. הוא הבטיח לחצי מיליון תושבים את עניין הריבנות והוא צריך לעמוד בזה". אלחייני גם הוסיף והזכיר כי עמיר פרץ הוא איש שמאל לכל דבר ועניין.

בני גנץ בנימין נתניהו ( צילום: עמוס בן גרשום, לע
ראש הממשלה נתניהו ויו"ר הכנסת בני גנץ( צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ, אבי מועלם)
 

יגאל דילמוני, מנכ"ל מועצת יש"ע הוסיף: "אם אני סופר חברי כנסת, יש רוב לריבונות. לא הגיוני שהמילה ריבונות לא תופיע בקווי היסוד. אפשר להתווכח על הפרטים, אבל המהות היא שצריכה להיות פה ריבונות על כל היישובים ביו"ש ובבקעת הירדן". החשש בהתיישבות הוא כפול - מלבד הריבונות הם מבינים שיתרחש שינוי מהותי במשרדי הממשלה והדבר עלול לפגוע בתוכניות שכבר יצאו לדרך ועלולות להיעצר.

 

"בנט בביטחון, סמוטריץ' בתחבורה, שקד במשפטים והרב רפי פרץ בחינוך התחילו המון תוכניות ומימשו מדיניות שמסייעת להתיישבות אחרי הזנחה של שנים", הסביר גורם ביש"ע. "גם בתרבות, בתיירות ובעוד משרדים הבינו שביו"ש חיה אוכלוסיה שעד עכשיו הייתה סוג ב' ואם המשרדים הללו יאוישו בשרים חדשים שאינם שמים את ההתיישבות בסדר עדיפויות גבוה, אז תוכניות ייפגעו. ברור לנו שבממשלה הבאה יהיו קיצוצים בגלל משבר הקורונה. ואנחנו נכנסים מתחת לאלונקה וכולנו חווים את זה יחד. חשוב לנו שהקיצוצים לא יתמקדו בנו כמו שנעשה בעבר".

 

יו"ר מועצת יש"ע אלחייני שיגר לנתניהו מכתב ובו הזכיר את הדרך שהצדדים עברו יחדיו: "כעת, בשלב גיבוש הממשלה החדשה, אנו שבים וקוראים לך לא להחמיץ את ההזדמנות ההיסטורית שהובלת, ולהביא לידי מימוש את המחויבות שלך לאזרחי ישראל ואת כל ההישגים שהשגת, על ידי החלת החוק הישראלי ביהודה, שומרון ובקעת הירדן.

 

"כמי שעמדו לצידך בכל מערכות הבחירות האחרונות, אנו מצפים שתעגן בקווי היסוד של הממשלה החלת ריבונות מיידית על יהודה, שומרון ובקעת הירדן, מיד עם הקמת הממשלה. הגיע העת לעשות צדק היסטורי, ולשים קץ לאפלייתם של חצי מיליון אזרחי ישראל החיים בלב ארץ התנ"ך. אנו מאמינים כי יש בכוחך לעמוד על המשמר ולקיים הבטחה חשובה ויסודית זו". אתמול הייתה אמורה להתקיים פגישה בין ראשי יש"ע לשר לוין, אך היא נדחתה וצפויה להתקיים היום.

דוד אלחייני ()
ראש מועצת יש"ע דוד אלחייני
 

 

אדלשטיין ישוב לכס יו"ר הכנסת?

ובתוך כך, גורמים בצוות המו"מ של כחול לבן טוענים כי המשא ומתן נמצא ב"המתנה" בגלל שנתניהו צריך לפתור את הבעיות הפוליטיות שיש לו בתוך הגוש ובתוך מפלגתו. לטענת הגורמים, את המו"מ ניתן יהיה לסיים ברגע שיגיעו להסכמות על זהות יו"ר הכנסת ושר המשפטים. בכחול לבן טוענים כי נתניהו חזר בו מהסכמתו כי יו"ר הכנסת ימונה בהסכמה משותפת עם וגנץ וכי הוא ממשיך להתעקש על מינויו של יולי אדלשטיין.

 

יחד עם זאת, גורמים בכחול לבן טוענים כי ההתעקשות של מפלגתם למנוע את מינויו של אדלשטיין היא מיותרת אם במקומו ימונה לבסוף יריב לוין. לדבריהם, "אין טעם להילחם על אדלשטיין אם בסוף נקבל יו"ר הרבה יותר בוטה נגד מערכת שלטון החוק ובית המשפט העליון כמו יריב לוין".

 

 

בעוד בכחול לבן נוטים להתפשר על זהותו של יו"ר הכנסת, הם מסרבים לקבל את הווטו של נתניהו על מינויו של אבי ניסנקורן לתפקיד שר המשפטים. גורמים במפלגה טענו כי ההתעקשות של נתניהו נגד מינוי ניסנקורן היא "תמוהה ומחשידה", כלשונם.

 

"אבי ניסנקורן הוא איש של פשרות וביבי מכיר אותו היטב מהתקופה שבה הוא כיהן כיו"ר ההסתדרות", אמרו אותם גורמים. "ניסנקורן הוא אדם פרגמטי שלא רץ להשבית את המשק אלא העדיף הידברות ומו"מ. ביבי יודע את זה, אם הוא מתנגד למינויו של מועמד כמו ניסנקורן לתפקיד הוא כנראה מכין משהו על משרד המשפטים שאנחנו לא יודעים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בנימין נתניהו ובני גנץ
צילום: רויטרס
מומלצים