שתף קטע נבחר

צילום: דוברות הדסה עין כרם, AFP

"שגרה אחרת לחלוטין": בלי לימודים, הרבה יותר בדיקות | תוכנית היציאה מהמשבר

שרי הממשלה תודרכו לגבי תוכנית היציאה ממשבר הקורונה. מסתמן כי מיד לאחר פסח יורשו חלק מהתושבים לחזור למקומות העבודה, אך רק שבועיים לאחר מכן יבחנו אם ניתן לפתוח את בתי הספר. משרד הבריאות ינחה כנראה להשתמש ב"מסכות מאולתרות"

 

 

 

היכונו ל"לשגרה אחרת לחלוטין מזו שהכרנו". ראש המל"ל מאיר בן שבת ומנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב שרטטו אמש (שלישי) את המתווה לאסטרטגיית היציאה של ישראל מההגבלות החריפות שנכפו עליה בהתמודדות עם מגפת הקורונה. לפי התוכנית המסתמנת, אחרי פסח תתחיל הממשלה להקל על המגבלות ולהוציא את הציבור מההסגר. בשלב הראשון יישארו בתי הספר סגורים, והילדים יישארו כנראה עדיין בבתים.

 

אוכלוסייה צעירה שלא בסיכון ומי שחלו והבריאו יורשו לחזור למקומות העבודה, ואחרי שבועיים יבחנו אם ניתן להרחיב ההקלות. במקביל, יתרחבו מאוד הבדיקות באוכלוסייה. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הנחה את משרד הביטחון לדאוג לרכש של ערכות הבדיקה באופן שיוכל לאפשר 30 אלף בדיקות ביום.

 

מתחם היבדק וסע בבני ברק (צילום: AFP)
מתחם היבדק וסע בבני ברק(צילום: AFP)
 

A deserted elementary school near Tel Aviv  (Photo: AP)
בית ספר יסודי ברמת גן. חזרה ללימודים שבועיים אחרי פסח לפחות(Photo: AP)

במסגרת התדרוך אמר לשרים ראש המל"ל כי למדיניות שהציג יש ארבעה יעדים:

  1. הבטחת בלימת המגיפה
  2. שיפור ההיערכות להמשך ההתפשטות
  3. יצירת תנאים ליציאה
  4. חזרה זהירה, איטית ומדורגת לשגרה אחרת לחלוטין מזו שהכרנו

 

הוא הבהיר כי כל אלו יתרחשו רק לאחר הפסח, ורק לאחר השלמת ההכנות. "אנחנו עדיין באזור המסוכן", הדגיש בן שבת, "די ביום אחד כמו פורים או בהתלקחות מקומית אחת כדי להכשיל את כל מאמצינו, ולכן חייבים להמשיך בהגבלות הקיימות ולמלא אחר כל ההוראות".

  

סוגיה נוספת שנבחנת היא להנחות את הציבור לחבוש מסכות כאשר יוצאים מהבית. בר סימן טוב אישר את חשיפת ynet שלפיה המשרד החליט להמליץ לעטות מסכת פנים. בשל המחסור במסכות בוחנים כעת במשרד הבריאות אם ניתן להנחות את הציבור להשתמש במסכות "מאולתרות", בדומה למה שנעשה בצ'כיה, שם אף פרסמו סרטוני הדרכה לאזרחים איך לתפור אותן. (בסרטון הבא).

 

 

ממשלת צ'כיה היא הממשלה הראשונה באירופה שחייבה את התושבים לחבוש מסכה בצאתם מהבית. צ'כיה גם קראה למדינות נוספות לאמץ את הצעד וללכת בעקבותיה.

 

בצ'כיה טוענים ששימוש במסכות כאלה בולם את התפשטות הנגיף. זה "המודל הצ'כי", כפי שמסביר שגריר ישראל בפראג דניאל מירון: "ממשלת צ'כיה הייתה בין המדינות הראשונות שחייבו שבכל יציאה החוצה של האזרחים חובה לחבוש מסכה. היוצאים מן הכלל הם ילדים מתחת לגיל שנתיים ונהגים, זאת בתנאי שאין איתם נוסע נוסף ברכב".

ראש ממשלת צ'כיה אנדריי באביש עם מסכה ()
ראש ממשלת צ'כיה אנדריי באביש במסיבת עיתונאים עם מסכה

דניאל מירון ()
שגריר ישראל בפראג דניאל מירון

"מיד כשהודיעו על כך התברר שאין מספיק מסכות והאנשים התבקשו לעטות בד על הפנים אפילו תוצרת בית והתפרסמו סרטונים המסבירים לציבור איך לתפור אותן. כל אחד תפר לעצמו אחת. התפתח עסק שסבתות יושבות ותופרות מאות ואלפי מסכות".

 

מירון ציין כי "הממשלה בצ'כיה קבעה מחיר מקסימלי למכירת מסכה (שבעה שקלים לאחת)". הוא הוסיף: "הממשלה החליטה שעסק המוכר בדים פטור מחובת סגירה בגלל הצורך של אנשים לרכוש בד למסכות. אני מכיר אישית נשים שיושבות בבית ותופרות מסכות כדי לתרום אותן לאלו שחסר להם. ראש הממשלה אנדריי באביש וחברי הממשלה עושים את מסיבות העיתונאים עם מסכה על הפנים וגם המגישים בטלוויזיה לרוב חובשים אחת".

 

במהלך הדיונים בממשלה הביעו שורה של שרים תמיכה בהטלת סגר על בני ברק. ואולם עמדת המל"ל היא שבסך הכל רוב הציבור החרדי נשמע להנחיות, למעט גורמים קיצונים כמו הפלג הירושלמי, ודווקא הטלת סגר עלולה לעורר תגובה הפוכה והתנגדות. ראש העיר בני ברק אברהם רובינשטיין, השוהה בבידוד, התייחס אמש לאפשרות של הטלת סגר על העיר: "אי אפשר לבנות כלא חדש - כלא בני ברק. המציאות לא תאפשר זאת. התושבים לא יעמדו בזה, וההמלצה הזו רק תיצור אפקט הפוך. אסור להפוך את בני ברק לגטו. הסגר לא ירפא את המחלה".

  

בהמשך להנחיות החדשות הקובעות לגבי מקומות העבודה כי טרם ההגעה ימדדו העובדים חום וימלאו הצהרה על היעדר תסמינים (חום גוף מעל 38 מעלות צלזיוס, שיעול, קושי בנשימה) פרסם אמש משרד הבריאות את נוסח טופס הצהרה לעובד שיפורסם באתר האינטרנט של משרד הבריאות.

 

משה בר סימן טוב וסיגל סדצקי (צילום: לע
משה בר סימן טוב וסיגל סדצקי אתמול(צילום: לע"מ )

 

בדיקת תעודות זהות בבני ברק ()
בדיקת תעודות זהות בכניסה לבני ברק
 

 

 

 

663 חולי קורונה חדשים ביממה

משרד הבריאות עדכן אמש כי מספר הנדבקים מנגיף הקורונה בישראל עלה ל-5,358 בני אדם. מהנתונים עולה כי 94 חולים במצב קשה, מהם 76 מונשמים. מספר חולי הקורונה שנפטרו בישראל הגיע אתמול בערב ל-20. בבית החולים וולפסון נפטר בן 90 שהיה מונשם ומורדם, ובבית החולים אסותא באשדוד נפטר רוברט ריזו (73) שנדבק בנגיף וסבל ממחלות רקע.

 

663 חולי קורונה חדשים אובחנו ביממה החולפת. מדובר במספר החולים הגבוה ביותר שאובחן ביום אחד בישראל, אך זהו אינו אחוז הגידול הגבוה ביותר שנרשם. כיוון שמשרד הבריאות לא פרסם את מספר הבדיקות שנערכו, לא ידוע אם העלייה במספר החולים נובעת מעלייה בכמות הבדיקות.

טיפול בחולי קורונה במרכז הרפואי סורוקה (צילום: דוברות מרכז רפואי סורוקה)
במרכז הרפואי סורוקה(צילום: דוברות מרכז רפואי סורוקה)

מחלקת הקורונה בבית החולים רמבם בחיפה (צילום: הקריה הרפואית רמב
בית החולים רמב"ם בחיפה(צילום: הקריה הרפואית רמב"ם)

נגיף קורונה הקורונה משטרה שוטרים מג
מבצע אכיפה בירושלים(צילום: AFP)
 

76 מהחולים כאמור מונשמים, עשרה יותר מביום שני. מצד שני חלה עלייה יפה במספר החולים שהחלימו - ועל פי נתוני משרד הבריאות הגיע מספרם ל-224.

 

בנוסף לשני הנפטרים עליהם דווח אתמול בערב, שלוש נשים נפטרו מקורונה ביממה האחרונה. בלילה בין שני לשלישי נפטרה תמר פרץ-לוי, בת 49 מלוד, שהותירה אחריה שני תאומים בני ארבע יתומים. הילדים התייתמו מאביהם שמעון, שלקה בדום לב כשבעה חודשים לאחר לידתם, ויישארו כעת בידי המשפחה שתגדל אותם.

 

פזית בביאן (50) מראשון לציון היא השנייה מתוך השלוש שנפטרו ביממה החולפת מסיבוכי הנגיף. בביאן, שהייתה מאושפזת בבית החולים שיבא בתל השומר, עבדה במחלקת התשלומים בבנק. היא הותירה אחריה בעל ושלוש בנות, תאומות בנות 20 ונערה בת 14.

  

בבית החולים קפלן ברחובות דיווחו בצהריים על מותה של חולה נוספת, אישה כבת 90 שסבלה ממחלות רקע.

פזית בביאן תמר פרץ לוי (באדיבות המשפחה )
(באדיבות המשפחה )

בתוך כך, אתמול בערב התכנסה הממשלה לישיבה טלפונית כדי לאשר את הארכת התקנות לשעת חירום המסמיכות את השב"כ לסייע במאמץ הלאומי לצמצום התפשטות נגיף הקורונה, עד סוף חודש אפריל.

 

התקנות יונחו על שולחן ועדת חוץ וביטחון הזמנית של הכנסת וייכנסו לתוקפן עם פרסומן ברשומות. בתקנות המקוריות נקבע כי השב"כ יעשה שימוש במידע הטכנולוגי ובתוצריו כדי לאתר מי בא במגע עם חולי קורונה ובתום תוקפן המידע יימחק.

 

עוד נקבע כי המידע יימחק בידי משרד הבריאות בתום תוקפן של ההתקנות, ואולם משרד הבריאות יהיה רשאי לשמור המידע למשך 60 יום נוספים מסיום תקופת תוקפן של התקנות לצורך תחקיר פנימי של הפעולות שביצע משרד הבריאות. ההחלטה אושרה ב-31 במרס על ידי ועדת הכנסת לענייני שב"כ (ועדת משנה של ועדת חוץ ובטחון) והוכנסו בה מספר תיקונים. בהתאם לכך הממשלה נדרשה לאשר הצעת מחליטים עדכנית.


פורסם לראשונה 31/03/2020 22:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
בדיקות במתחם היבדק וסע בבני ברק
צילום: AFP
מומלצים