שתף קטע נבחר

 

אפקט הקורונה: צורכים יותר מים, עלייה במגבונים בביוב

ב"מי אביבים" אומרים כי יש עלייה בזריקת מגבונים לביוב: "אנשים משתמשים במגבונים בטירוף בתקופה הזו". עם זאת, בשל ירידה בפעילות העסקית חלה ירידה בתקלות. גם בבאר שבע מתריעים מבעיה דומה ובאזור עפולה מתריעים מעלייה בשפיכת מזהמים לביוב

נגיף הקורונה משנה את אורח החיים של מיליארדי בני אדם ברחבי העולם ויוצר גלי הדף, לאן שלא תביטו. זיהום האוויר בירידה, חיות הבר אט אט קונות לעצמן נקודת אחיזה נוספת בפאתי הערים, הטבע מתאושש, אבל בני האדם ממשיכים לצרוך שירותים חיוניים. ואחד מהם הוא שירותי הביוב והמים.

 

תאגידי המים והביוב בישראל בפרט ובעולם בכלל נאלצים לחשב מסלול מחדש. אפילו ב"ניו יורק טיימס" הזהירו כי האמריקנים, שתקועים בבתים, סותמים את השירותים עם מגבונים, מגבות נייר ומפיות בהיעדר נייר טואלט, מה שיוצר מפגע תברואתי ובריאותי כשמגיפת הקורונה מעמיקה את אחיזתה.

 

מגבונים שהושלכו לאסלה נשלפים באיגודן. ארכיון

מגבונים שהושלכו לאסלה נשלפים באיגודן. ארכיון

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בתאגיד המים של תל אביב, העיר ללא הפסקה, מתמודדים עם השינויים הגדולים ביותר בהרגלי צריכת המים של התושבים והמגזר העסקי. נתון שממחיש את השינוי יותר מכל הוא רישומי מעבר הדירה. מ- 300 בקשות ליום המספר ירד ל-100 בלבד, והיד עוד נטויה. "אני לא יודע מה עושים כל הדיירים שנגמר להם החוזה. כנראה שאין עסקאות", אומר מנכ"ל מי אביבים, שרון קרן.

 

בתאגיד מי אביבים יש כ-180 עובדים ועוד כ-300 עובדי קבלן. רבים מהם הוצאו לחופשה והעבודה נעשית מהבית. הצריכה הביתית עלתה בין 20%-30% בממוצע (צריכת מים ממוצעת לדירה בתל אביב היא כ-20 קוב מים), ואילו בפעילות העסקית נרשמה ירידה דרסטית בצריכת המים. העליה השנתית בצריכת המים בתל אביב היא 1% עד 2%.  "המצב לא פשוט בכלל", אומר מנכ"ל התאגיד, "פיצלנו את החברה למספר מקומות, הרבה עובדים מהבית. לעובדי השטח אסור להיפגש. אנחנו מרכזים את עיקר המאמץ באספקת שירותי מים וביוב, וההנהלה עושה משמרות".

 

לגבי המפעלים שהוגדרו חיוניים ברשות המקומית נרשמה ירידה בספיקות המים ובזיהומים. זאת, בשל צמצום נפח הפעילות. בנוסף, בתאגיד מי אביבים מסרו כי יש כ-20-25% פחות תקלות, בהם סתימות ביוב ופיצוצי מים. "הדבר נובע בעיקר בגלל הפסקת הפעילות העסקית, שמעמיסה על מערכת הביוב. אנחנו רואים התנהגות יותר מחזורית וקבועה של צרכנים, מה שמאפיין עיר נורמלית. תל אביב היא עיר ללא הפסקה. בבוקר אנחנו רואים עלייה בצריכה וגם בערב יש גל. כמו ערי שינה טיפוסיות. זה משהו שחדש לנו ומאוד נוח לעבודה".

 

בדומה למדינות רבות בעולם, בעיית המגבונים מטרידה גם את התאגיד בתל אביב. "אנשים משתמשים במגבונים בטירוף בתקופה הזו", אומר שרון, תוצאה של שהות ממושכת בבית בשילוב ניקיונות הפסח וניקיונות מפחד מהנגיף. "זה דבר נוראי. אבל אין את כל בתי העסק שמזרימים שומנים וחומרים אחרים שעושים סתימות".

 

ביוב (צילום: shutterstock)
פחות פסולת עסקית, יותר מהבתים(צילום: shutterstock)

 

בתאגיד מי שבע, שאחראי על כ- 90,000 בתי אב בערים באר שבע ואופקים, חל גידול גם כן בצריכת המים. בבאר שבע נרשמה עלייה בצריכת המים של 10%-13%. בממוצע בזמן שגרה הצריכה היומית נעה בין 42-48 אלף קוב ליממה בבאר שבע ואופקים. בבירת הנגב לבדה הצריכה נעה בין 38-32 אלף קוב.

 

בשבועיים האחרונים הגיעו למכוני טיהור השפכים של התאגיד 50-51 אלף קוב שפכים לטיהור ביממה, לעומת 46 אלף קוב בממוצע ליום רגיל. בנוסף, ישנה עליה חדה בשימוש במגבונים. "אנחנו יודעים להתמודד עם התוספת הזו של 10%-12% בשימוש במגבונים", נמסר מהתאגיד.

 

לכל אזור בארץ יש את הבעיות הייחודיות, ויש מפעלים שמנצלים את המצב ומצפצפים על היתרי השפכים שלהם. זאב שוורץ, מנכ"ל תאגיד מי נעם - האחראי על עפולה, מגדל העמק ונצרת עילית/ נוף הגליל, סיפר כי ישנה עלייה בפניות מצוקה, בעיקר מצד קשישים.

 

במפעלים חיוניים יש ירידה בספיקות ובאחוזי הזיהום. במפעלים שמצבת העובדים שלהם ירדה ל-20% נרשמה ירידה של כ-50% בצריכת המים. "לעומת זאת", מדגיש שוורץ, "יש מפעלים שחושבים שבתקופה הזו הכל רדום ומנצלים את המצב. אנחנו רואים בניטור עלייה בזיהום השפכים. אנחנו מטפלים בזה יחד עם המשרד להגנת הסביבה וגורמי הרגולציה ולא נותנים לזה לקרות".

 

חיטוי משטחים חומר חיטוי (צילום: ShutterStock)
מנקים יותר גם בגלל הפסח וגם בשל החשש מהקורונה(צילום: ShutterStock)

 

מי נעם הוא אחד התאגידים המשתמשים בשירותים של חברת חברת Kando הישראלית, שפיתחה טכנולוגיה המאתרת זיהומים כימיים במי שפכים ומסייעת לטיהורם. החברה מעניקה שירותים לרבים מתאגידי המים, מה שמאפשר להם לראות בזמן אמת מה מתרחש מתחת לעיר. "כל מה שקורה בעיר רואים בשפכים. אנחנו עובדים גם בצפון איטליה ופריז והמצב לא ייחודי רק לארץ. יש שינויים בהתנהגות של אנשים, בשעות הפעילות", מסביר מנכ"ל החברה, ארי גולדפרב. "יש תעשיות בארץ שעובדות היום בצורה אינטנסיבית, כמו תעשיית המזון, התרופות והכימיה. ויש עלייה משמעותית בכמות השפכים שהם מייצרים וירידה באיכות. יש עלייה חדה בזיהום".

 

מנתוני החברה עולה כי ישנם מפעלים בארץ שהיקף זיהום השפכים שלהם גדל ב-400% עד 500%. אם לא די בכך, במכוני טיהור השפכים בישראל, בדומה לעולם, מתמודדים עם עלייה חדה בשימוש במגבונים. "בצפון איטליה החשש של כולם היא שמערכת הביוב תקרוס". גולדפרב מרגיע כי "בישראל מערכות הביוב והמים שלנו מהמתקדמות בעולם. הרבה ערים בישראל לא חוות את אותן בעיות שמקומות אחרים בעולם חווים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איגודן
מגבונים שהוצאו מהביוב בגוש דן. ארכיון
צילום: איגודן
מומלצים