שתף קטע נבחר

 
צילום: דוברות הדסה עין כרם, AFP

רוטשטיין: "יצרנו מפלצות". גרוטו: אל תבלבל את המוח

עימות חריף בוועדת הקורונה, בדיון על מחדל הבדיקות. מנכ"ל הדסה תקף את משרד הבריאות על מיעוט הבדיקות: "התפיסה לא נכונה, יצרנו מפלצות אדומות". המשנה למנכ"ל גרוטו: "שיעור הבדיקות בארץ מהגבוהים בעולם". בליצר רומז: יהיה צמצום נוסף בקריטריונים לבדיקה

 

 

גרוטו לרוטשטיין: "תפסיק לבלבל את המוח"    (צילום: ערוץ הכנסת )

גרוטו לרוטשטיין: "תפסיק לבלבל את המוח"    (צילום: ערוץ הכנסת )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

עימות חריף בין המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו לבין מנכ"ל בית החולים הדסה פרופ' זאב רוטשטיין, במהלך דיון בוועדת הקורונה בכנסת. לאחר שפרופ' רוטשטיין טען: "נתוני משרד הבריאות אינם נכונים, יצרנו מפלצות אדומות", ענה לו פרופ' גרוטו: "תפסיק לבלבל את המוח".

 

"נכון להיום בוצעו במדינת ישראל 103 אלף בדיקות", אמר גרוטו. "שיעור הבדיקות בישראל, בניגוד לתפיסה המקובלת, הוא בין הגבוהים בעולם. כרגע אנחנו יודעים לעשות כעשרת אלפים בדיקות ביום. ביומיים-שלושה האחרונים ביצענו 7,000 בדיקות ביום וזה מה שבוצע. יש פתרון ונגיע לעשרת-אלפים בדיקות ביום, ובהמשך 30 אלף בדיקות ביום". רוטשטיין אמר בתגובה כי הנתונים אינם מדויקים, וגרוטו תקף אותו בחריפות.

  (צילום: ערוץ הכנסת, יואב דודקביץ)
"נדבר בוועדת החקירה". גרוטו ורוטשטיין(צילום: ערוץ הכנסת, יואב דודקביץ)
 

השניים המשיכו להתכתש ורוטשטיין איים לעזו את הדיון: "אם זה דיאלוג שאני רק צריך לשמוע אותו, אז אני אגיד תודה וארד". גרוטו אמר: "תחליטו אם אתם רוצים אותי או את רוטשטיין, שאין לו אפילו תואר בבריאות הציבור". אחר כך אמר רוטשטיין: "המקרה של בני ברק היה יכול להימנע". גרוטו השיב בציניות: "אתה צודק. נדבר על זה בוועדת החקירה, ואם צריך אלך לכלא".

 

בהמשך הוסיף המשנה למנכ"ל משרד הבריאות: "יש מירוץ חימוש בעולם לגבי חומרים וערכות. ההזמנות נפלו כי מדינת המקור או הספק החליטו שהם לא מספקים לנו". לדבריו, "ישנה חברה ישראלית ומפעל ישראלי שיודע לייצר ריאגנטים שלא הגיעו. אין מה לעשות אלא לסמוך על עצמנו. אנחנו כרגע בשלבים האחרונים של הניסוי כדי לוודא שזה עובד. נדע בשעות הקרובות".

 

 

גרוטו התייחס לדיווחים על הקלה צפויה במגבלות אחרי פסח וביקש להנמיך ציפיות: "אין כוונה לפתוח את המשק יום אחרי פסח. נצטרך לבדוק מה פסח עושה".

 

לגבי העיכוב בחתימת ההסכם עם חברה סינית שתרחיב את מספר הבדיקות אמר גרוטו: "זה לא בגלל שלא היה לנו כסף או רצון לחתום, אלא בגלל שאנחנו רוצים לבדוק. זה לא היה אחראי לבזבז 200 מיליון מכספי ציבור, לפני שאנחנו מוודאים שזה עובד. אנו שואפים לממש את החתימה היום".

 

פרופ' רן בליצר, החבר בצוות הטיפול בקורונה של משרד הבריאות, אמר בדיון כי לאור המחסור בחומרים הדרושים לביצוע הבדיקות, צפויים להצטמצם הקריטריונים לביצוע הבדיקות. הוא ציין כי לדעתו האישית, "במקום הראשון צריך לתעדף אוכלוסיות צפופות בסיכון שאנחנו לא בטוחים שיש שם בעיה, כמו בית אבות שבו אנחנו רוצים לוודא שיש בעיה ואנחנו לא בטוחים או בית חולים שאנחנו לא בטוחים לגבי מחלקה מסוימת בו ורוצים לבדוק אותה".

 

מעבדה לבדיקות קורונה בבית החולים הלל יפה בחדרה

מעבדה לבדיקות קורונה בבית החולים הלל יפה בחדרה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

במהלך הדיון חשפה רות ישי, מנהלת מחלקת מעבדות באגף בריאות ציבור במשרד הבריאות, כי רק שלוש מבין 29 המעבדות המבצעות בדיקות קורונה בישראל עובדות ללא הפסקה, 24 שעות ביממה שבעה ימים בשבע.

 

מספר בדיקות הקורונה בישראל צפוי לרדת בימים הקרובים באופן משמעותי, בשל המחסור בחומרי בדיקה. זאת על אף שראש הממשלה התחייב להגיע ל-15 אלף בדיקות ביום כבר בשבוע הבא. מנתוני הבדיקות האחרונות שבוצעו עולה כי משרד הבריאות לא עומד ביעד שהבטיח נתניהו כבר לפני כמה שבועות: עשרת-אלפים בדיקות ביממה. גם ההבטחה ל-30 אלף נראית רחוקה: ביום חמישי האחרון בוצעו 7,294 בדיקות, ירידה משמעותית לעומת יום רביעי, אז נלקחו 7,833 בלבד. מאז לא פורסמו נתונים על מספר הבדיקות.

 

אסתר אדמון, יו"ר הסתדרות המיקרוביולוגים, הביוכימאים ועובדי המעבדות, הסבירה כי במשך שנים בישראל השתמשו בריאגנטים מיובאים מתוצרת גרמניה, אך לאור המשבר החליטה הממשלה שם להפסיק את הייצוא ולשמור את האספקה לשימוש מקומי. "בדרך כלל אנחנו מצוידים במלאי לחודש, חודש וחצי קדימה", היא אמרה בשיחה עם ynet.

 

הריאגנטים הם החומרים שבהם משתמשים כדי להפיק את ה-RNA של הנגיף מתוך הדגימות וכך לזהות אם הוא קיים בגוף. בשל המחסור חיפשו המוסד ומשרד הבריאות בארץ ובעולם אחר תחליפים לחומר, כדי להמשיך ולעמוד ביעד הבדיקות.

 

כעת בודקים במערכת הבריאות חומרים תחליפיים שחלקם מיוצרים בארץ וחלקם יובאו מחו"ל, כדי לוודא שהם יעילים כמו החומר שבו השתמשו בעבר. "אנחנו בודקים את החומרים החדשים בכל הבקרות, בכל הסטנדרטים שיש כדי לראות אם זה מתאים. אני מקווה שעד הצהריים נדע איזה מהחומרים הכי טוב ונתחיל לצמצם פערים", אמרה אדמון. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ הכנסת, יואב דודקביץ
גרוטו ורוטשטיין
צילום: ערוץ הכנסת, יואב דודקביץ
מומלצים