שתף קטע נבחר

 
צילום: דוברות הדסה עין כרם, AFP

ברקע מחדל הירידה בבדיקות: הצלחה ראשונית לחומרים חלופיים לאיתור נשאים

לפי בכיר במשרד הבריאות, במערך המעבדות של בית החולים בילינסון בפתח תקווה קיימת עדות להצלחה אפשרית בשימוש בחומרים שנועדו להחליף את הריאגנטים - החומר הכימי שנדרש בתהליך אבחון הנגיף קורונה

 

בדיקות נגיף קורונה מבחנה מעבדה בית חולים איכילוב תל אביב (צילום: AFP)
ארכיון(צילום: AFP)

המרוץ הישראלי נגד השעון למצוא חומרים חדשים שיאפשרו את המשך בדיקות הקורונה: בכיר במשרד הבריאות חשף היום (א') כי במערך המעבדות של בית החולים בילינסון בפתח תקווה עובדים בבדיקת עשרות חומרים שונים שיובאו בבהילות על ידי המדינה מחו"ל, ונועדו במקור למטרה אחרת, בתקווה שיוכלו להחליף את מקומם של החומרים שאזלו בבדיקות הנגיף קורונה. תוצאות ראשוניות מעידות על הצלחה אפשרית.

 

במדינת ישראל, כמו בחלקים שונים בעולם, אזלו הריאגנטים, אותם חומרים כימיים המשמשים להפקת החומר הגנטי של הנגיף מדגימות הקורונה. כתוצאה מכך ירד מספר הבדיקות ל-6,000 בלבד בשבת. משרד הבריאות חזר והגביל מאוד את הנבדקים הפוטנציאליים, למרות שכל המומחים מסכימים כי יש לבצע בדיקות המוניות על מנת לזהות את נשאי הנגיף שהם אסימפטומטיים ולבודד אותם, על מנת שניתן יהיה לעצור את המשך ההדבקה ולהוציא את המשק מהסגר.

 

משרד הבריאות אמר הבוקר כי ייתכן שיימצא פתרון למחסור בדמות ייצור מקומי. כעת חושף ynet לראשונה את המאמצים הלאומיים למציאת ריאגנטים חלופיים, שיענו על הצורך הגובר בבדיקות.

 

בכיר במשרד הבריאות חשף כאמור כי במעבדה למיקרוביולוגיה בבית החולים בילינסון עובדים מאז יום חמישי האחרון 24 שעות ביממה כדי למצוא כימיקלים שאינם מיועדים במקור לבדיקות קורונה, אשר יתאימו לבדיקה היקרה. ממצאים ראשוניים מהשעות האחרונות מעידים על הצלחה אפשרית בשימוש בחומרים כאלה, אולם תשובה סופית תתקבל רק בהמשך היום.

 

מרגע שהבינו במשרד הבריאות כי החומרים היקרים עומדים להיגמר ושיהיה קושי לקנות חדשים משום שאלה אזלו בכל העולם, ייבאה המדינה כימיקלים פוטנציאיליים מחו"ל שמיועדים במקור לשימוש אחר.

 

קופת החולים כללית, שאליה שייך בית החולים בילינסון, נעתרה לבקשה לנסות עשרות חומרים שונים שהובאו מחו"ל כדי לברר אם הם מתאימים לביצוע הבדיקות ויספקו תשובות מהימנות.

 

סיוע במעבדה שעוסקת ברובוטיקה 

המשרד סיפק חומרים כאלה מסוגים שונים, שנבדקים כעת במעבדה, בשיתוף עם חברת המעבדות הפרטית "חי מעבדות" וחברת "דניאל ביוטק" שעוסקת ברובוטיקה. כך מקווים עתה במעבדה של בית החולים לבצע ביצוע בדיקות המוניות.

 

אנשי המעבדה, שלא עצמו כמעט עין במהלך סוף השבוע בניסיון לפתור את המשבר, מחפשים את החומר האופטימלי שייתן את רמת הניקיון הגבוהה ביותר לחומרי הגרעין של הנגיף שנמצאים בדגימה.

Dedicated quarantine area in Beilinson Hospital in Petah Tikva  ()
המחלקה הייעודית בבית החולים בילינסון

כל החומרים נבדקים בתנאים שונים של ריכוז, טמפרטורות וזמני הדגרה, בניסיון להגיע לתוצר האידיאלי שיעניק מהימנות טובה לאיכות הבדיקות. תשובה ראשונית לשאלה האם נמצא חומר מתאים תימסר כאמור בהמשך היום.

 

אם יתברר שנמצאו החומרים הנדרשים, יש בידי המדינה מלאים מספיקים של חומרים כאלה לתקופה לא קצרה. "הבאנו מספיק חומרים כדי להבטיח שמדינת ישראל לא תחווה שוב מחסור בביצוע הבדיקות", אמר הבכיר במשרד הבריאות.  

 

כפי שפורסם היום ב-ynet וב"ידיעות אחרונות", מספר בדיקות הקורונה בישראל קטן בימים האחרונים ועלול לקטון עוד יותר בשל מחסור בחומרי בדיקה. זאת אף שראש הממשלה בנימין נתניהו התחייב להגיע ל-15 אלף בדיקות ביום כבר השבוע.

 

 

 

בכיר במערכת הבריאות אמר אמש: "המדיניות של משרד הבריאות והמחדל שהשאיר את המדינה בלי חומרי בדיקה למעשה גורם לכך שהמדינה תילחם בנגיף הקורונה באפלה מוחלטת.

 

"הכישלון הזה בהשגת הציוד ההכרחי לביצוע הבדיקות גרם לישראל להיות האחרונה שמחפשת את הציוד הזה בעולם, וכך המדינה מצאה את עצמה בתחרות עצומה מול כל אירופה וארה"ב כשהיא מתקשה לשים את ידה על הציוד ההכרחי לביצוע הבדיקות".

 

דובר משרד הבריאות מסר: "משרד הבריאות פועל באופן מתמיד בשיתוף כלל הגורמים - מינהל הרכש במשרד הביטחון, הצבא והמוסד כדי להמשיך ולעמוד ביעד של 10,000 בדיקות ביום ולהמשיך לעלות משם. במהלך סוף השבוע נראה שנמצא פתרון לסוגיית הריאגנטים באופן שיאפשר עמידה ביעדי הבדיקות. בנוסף אנו מקדמים התקשרות עם ספקים נוספים שיאפשרו להוסיף למעלה מ-10,000 בדיקות נוספות ביום, החל מעוד כשבועיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
ארכיון
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים