שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock, עמית שאבי, ירון ברנר

בדרך לממשלה ולחיבור עם כחול לבן: אושר פיצול העבודה ממרצ

בצל המגעים בין נתניהו לגנץ - מפלגת העבודה פירקה את השותפות עם מרצ ופועלת למיזוג עם כחול לבן. פרץ: "הגעתי להחלטה בנפש חצויה, בוחן לשרת את הציבור מתוך הממשלה"

 

 

 

הוועדה המסדרת אישרה בצהריים (שני) את בקשתו של מפלגת העבודה לפרק את השותפות עם מרצ - והיו"ר עמיר פרץ הודיע כי הוא פועל לאיחוד בין מפלגתו לכחול לבן.

 

פרץ אמר לחברי הוועדה כי החיבור עם מרצ נעשה כדי לא לאבד קולות לגוש המרכז השמאל, וציין כי הגיע להחלטה "בנפש חצויה". לדבריו, "איננו רואים עין בעין את האופן בו יש לשרת את אזרחי ישראל. אינני מפחית את חשיבות האופוזציה במדינה דמוקרטית אבל החלטתי לבחון את האפשרות שנוכל לשרת את הציבור גם בתוך הממשלה".

עמיר פרץ עם יו
עמיר פרץ עם בני גנץ (צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)

יו"ר העבודה אמר את הדברים בעקבות פגישה עם גנץ שבה סיכמו השניים להקים צוותים לשיתוף פעולה פוליטי והיערכות לבחירות עתידיות בהובלת חברי הכנסת אבי ניסנקורן ואיציק שמולי. הוא הוסיף כי "לצערי המהלך של גנץ להקים ממשלה לא צלח, ואין ספק שנעשו טעויות בדרך. החלטתי להמשיך בשיתוף פעולה אסטרטגי עם בני גנץ ולכן החלטנו לפתוח בדיאלוג בין הסיעות".

 

חברת הכנסת תמר זנדברג ממרצ תקפה את פרץ בוועדה ואמרה: "אישית, האמנתי בך והלכנו עם המחשבה שדבר כזה לא יקרה. רצינו להציע לבוחרים מסגרת חדשה של אמינות ודבקות באידיאולוגיה".

 

גם חבר הכנסת עופר כסיף מהרשימה המשותפת מתח ביקורת חריפה על המהלך. "אני מאוד נבוך לאור מה שאני שומע פה, שקופצים לעגלה הריקה שנקראת ממשלת נתניהו המתגבשת", אמר כסיף. "נתניהו הוכיח את עצמו ככישלון, כגזען וכשקרן פתולוגי. אדם שיש נגדו שלושה כתבי אישום חמורים. מדובר באחראי הראשי להזנחת מערכת הבריאות ולקריסתה. זה מביך שנותנים לו לגיטימציה למישהו שהרס את החברה עד היסוד".

 

חבר הכנסת אסף זמיר השיב לכסיף ואמר כי ההחלטה לחזור מהבטחת הבחירות הייתה קשה, אך טען שאמירותיו מנותקות: "אתם לא מבינים את צו השעה". זנדברג השיבה: "תתבייש לך".

 

"קיבלתי הכרעה ובחרתי שבתקופה הזו אעשה הכל לתרום לריפוי החברה הישראלית", אמר פרץ. "לכן, למרות האמירות הקשות והמתלהמות שאינן דנות באידיאולוגיה אלא הופכות לאמירות פוגעניות, החלטתי שלא להגיב ולקבל את זה, כי אני יודע כמה המשימה הזו של ריפוי החברה הישראלית חייבת להימשך".

 

חברת הכנסת מרב מיכאלי הגיבה בכעס להחלטה של פרץ ומסרה כי "כדי לסדר שני תיקים לעמיר פרץ ואיציק שמולי לא זורקים מפלגה של בן גוריון, רבין ופרס. הם בונים על זה שחברות וחברי המפלגה, שרובם הגדול מתנגד למהלך, יעזבו. אני קוראת לכל חברות וחברי מפלגת העבודה להתגייס עכשיו לקרב, להלחם על המפלגה שלנו ולהתנגד למהלך שמשמעותו היא אחת. אין יותר מפלגת העבודה. המורשת של מפלגת העבודה שהתחילה בבן גוריון והמשיכה בדרך רבין נמכרת בשביל ג'ובים לבני גנץ, כדי שהוא יוכל להקים את ממשלת נתניהו המושחתת מכולן. המחנה שלנו ראוי להנהגה טובה וראויה, שעומדת במילתה ונלחמת למען מדינת ישראל". 

 

"רוח חיובית" במו"מ בין גנץ ונתניהו

קודם לכן נפגשו ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר כחול לבן בני גנץ נפגשו במטרה להגיע להבנות על הקמת ממשלת חירום לאומית. גורמים בצוות המשא ומתן של כחול לבן כי למרות התחושה האופטימית ישנה הסתייגות. "היום הסיפור הזה ייחתך", טענו. "אם להסכם או לפיצוץ".

 

מנגד, בליכוד אמרו כי אין עדיין הסכמות בין נתניהו לגנץ בנושאים הקשורים לשלטון החוק. בהודעה הרשמית שנמסרה מטעם הליכוד וכחול לבן נמסר כי המשא ומתן נמצא בעיצומו ו"ברוח חיובית".

בנימין נתניהו בני גנץ (צילום: אלכס קולומויסקי רויטרס)
בנימין נתניהו ובני גנץ(צילום: אלכס קולומויסקי רויטרס)
 

חבר הכנסת אסף זמיר אמר לאולפן ynet כי במפלגתו מבינים כי הכניסה לאחדות משמעותה גם פשרות וש"אף צד לא יכול לצאת עם תאוותו בידו", כדבריו. "אני מקווה שנגיע להסכם, כי עשינו את הצעד הקשה הזה מתוך הבנה שישראל חייבת עכשיו ממשלה מתפקדת וחייבים לפתור את הפלונטר הפוליטי. אי אפשר ללכת לבחירות רביעיות מתוך משבר כזה, אבל אי אפשר להעניק אשראי בלתי מוגבל לממשלה שאין לה רוב בכנסת. הממשלה של היום היא לא טובה בעינינו, ולכן רצנו מולה שלוש פעמים". 

 

כזכור, אתמול התקשר גנץ לנשיא ראובן (רובי) ריבלין והעריך כי יזדקק לארכה נוספת לצורך הרכבת הממשלה. המנדט שיש לגנץ צפוי לפקוע ב-13 באפריל בשעה חצות, אולם בשל המשבר בשיחות והעיכוב בהצגת הממשלה, הודיע גנץ לנשיא כי להערכתו יבקש ארכה נוספת. החוק מאפשר לתת לגנץ ארכה של עד שבועיים להקמת ממשלה, אולם הנשיא יכול לקבוע כי יאפשר לכך שבוע.

 

ההערכה היא שגנץ לא ירצה להגיע למועד האחרון שיש לו מבלי שהצליח להגיע להסכם על הקמת ממשלה, מאחר שבמקרה כזה המנדט עשוי לעבור לידיו של נתניהו. בסיטואציה כזאת יכולה מפלגת הליכוד לקבל את ראשות הוועדה המסדרת בכנסת, ויכולה לטרפד מהלכים פרלמנטריים שגנץ ירצה להוביל נגד נתניהו במקרה של פיצוץ או מבוי סתום בשיחות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים