שתף קטע נבחר

היועמ"ש לנתניהו: קדם בדחיפות חקיקה שתחליף את תקנות החירום

במכתבו של מנדלבליט לרה"מ נכתב כי "הימנעות הממשלה מאישור הצעות החוק עלולה להיות בעלת תוצאות קשות להתמודדות מול הקורונה"

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט פנה לראש הממשלה בנימין נתניהו בבקשה שיקדם את החקיקה הממשלתית הדחופה במסגרת המאבק בנגיף הקורונה בכנסת. "כיום, מונחות על שולחן מזכירות הממשלה מספר טיוטות חוק חשובות שלא מובאות לאישור הכנסת, אך ורק בשל הימנעות הממשלה מאישורן", כתב מנדלבליט במכתבו.

ביבי נתניהו אביחי מנדלבליט  (צילום: EPA)
מנדלבליט ונתניהו(צילום: EPA)

לפי פנייתו הערב (יום ג'), "הימנעות הממשלה מאישור הצעות חוק המונחות על שולחנה עלולה להיות בעלת תוצאות קשות להתמודדות של הממשלה עם נגיף הקורונה. בחלק מהמקרים מדובר בחקיקה שנועדה להחליף תקנות לשעת חירום, והימנעות מקידומה יכולה להביא למצב בו התקנות יפקעו מבלי שיהיה הסדר חוקי חלופי הנדרש כדי להקנות לממשלה את הכלים הדרושים למאבק בהתפשטות הנגיף".

 

היועץ המשפטי לממשלה הזהיר את נתניהו: "בעוד יומיים, דהיינו ערב פסח - שבו אכיפת הגבלות הפעילות והבידוד היא קריטית, יפקע תוקפן של התקנות לשעת חירום (שירותי מיקום) והמשטרה עלולה להיות במצב שבו היא תיאלץ לוותר על הכלי של איכון לטלפון של החייבים בידוד, למרות שלפי דיווחיה נראה שהוא אפקטיבי".

 

דוגמה נוספת שהביא מנדלבליט היא התקנות לשעת חירום שמאפשרות להותיר במעצר לצרכי חקירה חשודים שחקירתם מתעכבת עקב חולי או בידוד, שצפויות לפוג בעוד שלושה ימים.


היועמ"ש מנה כמה מהצעות החוק שמחכות לדיון בממשלה: טיוטת חוק שמסמיך את המשטרה לאכוף ולפקח על הבידוד באמצעות איכון נתוני מקום, טיוטת חוק שמאפשרת מתן הקלות רלגולטוריות לבעלי עסקים, טיוטת חוק לצמצום נזקי חברות התעופה, טיוטת חוק שתאפשר להגביל יציאה וביקורים של דיירים במעונות של משרד הרווחה במטרה להגן עליהם, ועוד.

נתב
מטוסים של אל על. הצעת החוק לסיוע לחברות התעופה מחכה לדיון בממשלה

מדובר בהצעות חוק שהוגשו על ידי שרי הממשלה ולפי היועמ"ש "למרות זאת אינן מונחות על שולחן הכנסת להמשך הליכי חקיקה, הגם שמזה שבוע פועלות ועדות הכנסת הזמניות וביכולתן לדון ולאשר חקיקה גם באופן דחוף".

 

מנדלבליט הוסיף כי הימנעות מהבאת הצעות חוק לשולחן הכנסת עלולה לגרום לכך שבג"ץ יתערב: "בהיעדר פעולה דחופה לקידום החקיקה בכנסת, כפי שהצהירה הממשלה לאחרונה בפני בית המשפט העליון וכפי שמתחייב אף מפסיקה קודמת של בית המשפט העליון, עלול להתערר הבסיס לתוקפן של תקנות שעת החירום שהותקנו מאז כינון הכנסת ה-23 וכן עלולה להצטמצם היכולת לעשות שימוש בכלי זה במקרה הצורך בעתיד".

 

בימים האחרונים העביר מנדלבליט חוות דעת לראש המשלה, לשר המשפטים אמיר אוחנה ולמזכיר הממשלה צחי ברוורמן, שלפיה יש חובה משפטית לבחור במסלול של חקיקה ראשית ולא במסלול של תקנות שעת חירום, בכל מקום שבו ניתן מבחינה מהותית לקדם חקיקה ראשית באמצעות המסלול המקובל בכנסת.

 

בחוות הדעת הובהר כי קיומו של צורך חיוני ומיידי, שלא מאפשר המתנה להשלמת הליך חקיקה, וכן התארכות הליכי החקיקה - עשויים להצדיק, בנסיבות מסוימות, התקנת תקנות שעת חירום, אך זאת רק במקביל להמשך קידומה של חקיקה רגילה בכנסת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מנדלבליט ונתניהו
צילום: EPA
מומלצים