שתף קטע נבחר

צילום: דוברות הדסה עין כרם, AFP

"החנק הכלכלי הפך לאיום ממשי יותר מהמגפה": מסקנות הביניים של "ועדת הקורונה"

מסקנות הביניים של הוועדה המיוחדת של הכנסת - ובהן ביקורת חריפה על משרד הבריאות ובעיקר בסוגיית מכונות ההנשמה - הוגשו. "החלטות כבדות משקל התקבלו בפורום מצומצם", נאמר. על הטיפול באוכלוסייה החרדית: "קבלת ההחלטות ביחס לציבור זה לקתה בעיוורון והזנחה"

ליקויים בטיפול במגזר החרדי, הצגת מידע סותר, היעדר מכונות הנשמה וקבלת החלטות בפורום מצומצם. מסקנות הביניים של הוועדה המיוחדת של הכנסת להתמודדות המדינה עם משבר הקורונה, בראשות ח"כ עפר שלח (יש עתיד), ובהן ביקורת חריפה על התנהלות משרד הבריאות באשר לטיפול במשבר - הוגשו. המסקנות מתמקדות, בין היתר, בסוגיית מכונות ההנשמה.  ynet העביר שידור ישיר מהוועדה.

 

לקריאת הדו"ח המלא של הוועדה - הקליקו

 

במסקנות צוין כי "הוועדה מאוחדת בדעה שלתפיסה של 'השטחת העקומה', שנועדה למנוע מצב שבו לא נוכל לטפל בחולים קשים, יש מחיר בכך שהיא מאריכה מאוד את משך הזמן של ההגבלות הקשות. החנק הכלכלי, על השלכותיו החברתיות ואף הבריאותיות הנוכחיות והעתידיות, כבר הפך לאיום ממשי וגדול לא פחות מן המגפה עצמה".

 

באשר לבדיקות צוין כי "הוועדה סבורה כי אין להגביל את הבדיקות לאנשים המגלים תסמיני מחלה, כפי שנוהגת המערכת עתה (למעט מספר קטן יחסית של בדיקות ניטור). יש לבדוק באופן סדיר, במחזורים של אחת לכמה ימים ותוך הקדשת אחוז מסויים וקבוע של הבדיקות לכך, את 'אוכלוסיות המיקוד' – וכן להשקיע במיגון שלהן ושל מי שבא איתן במגע".

 

באשר לחברה הערבית צוין בדו"ח כי "שיעור התחלואה והתחלואה הקשה בחברה הערבית אינו שונה מהותית, וייתכן שהוא אף נמוך יותר, מזה של הציבור הכללי. ואולם, עדיין שיעור הבדיקות בציבור הערבי נמוך משמעותית מהממוצע הארצי, וגם הנגשת המידע לציבור זה לוקה בחסר. בהקשר זה יש גם לשים דגש גם על האוכלוסייה הבדואית בנגב". בנוסף נכתב כי "ההערכות הן שגל שני של הקורונה יפרוץ בחורף הקרוב, ייתכן שאף בשעה שהמשבר הנוכחי טרם חלף. יש להיערך לכך בכל המישורים, במיוחד במישור הטיפול הממשלי שיפורט בפרק מיוחד".

 

מדוע מכונת הנשמה היא קריטית לחולי קורונה קשים? (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

נגיף הקורונה - עדכונים אחרונים:

לפני הסגר: תורי ענק במרכולים

עשרות נבדקים בריאים התבשרו כי חלו בקורונה בגלל תקלה

יותר מ-1,500 איש שהוכנסו לבידוד על ידי שב"כ אובחנו עם קורונה

לא רק בחג: הסגר צפוי להימשך עד שבת בערב

אין שינוי במצבו של ראש ממשלת בריטניה ג'ונסון, מאושפז בטיפול נמרץ

 

על-פי הנתונים שהוצגו באחד מדיוני הוועדה, שהתכנסה לראשונה לפני כשבועיים, בישראל 1,437 מכונות הנשמה פנויות בלבד ובסך הכול כ-2,100 מכונות הנשמה זמינות. לאחר הדיון עדכן משרד הבריאות כי בפועל המספר גבוה משמעותית ועומד על כ-2,800 מכונות וכי מכונות ההנשמה בצה"ל לא נספרו.

 

 

 

במסקנות הביניים, שעליהן צפויים לחתום היום חברי הכנסת מטעם הוועדה, צוין, בין היתר, כי בפרק הזמן שבין התפרצות הנגיף בסין ועד לסוף החודש שעבר - ישראל כלל לא הצטיידה במכונות הנשמה נוספות. במענה לשאלת ynet נמסר ממשרד הבריאות כי כיום בישראל 3,063 מכונות הנשמה. בוועדה דוחים את הטענות על כך שהמסקנות הן "פוליטיות" ומציינים כי גם חברי כנסת שצפויים לשבת בקואליציה יחתמו על מסקנותיה.

עופר שלח (צילום: מוטי קמחי)
יו"ר הוועדה, עפר שלח(צילום: מוטי קמחי)

על-פי המסקנות, משרד הבריאות מפרסם מידע סותר ואינו מציג חזית אחידה של נתונים - בין היתר בנוגע למספר המסכות הזמינות - כמו גם, כאמור, בנוגע למכונות ההנשמה. בנוסף, במסקנות צוין כי "לא הוקם מטה עם יכולות אופרטיביות לקבלת החלטות וביצוען", וכי ישנה "אי-ההתאמה של התפקידים במשרד לשעת חירום".

 

בוועדה טוענים כי המשנה של משרד הבריאות לא מתאים לשעת חירום וצפויים להמליץ על מפקדת חירום שתתמקד בנושא בריאות הציבור. עוד צוין במסקנות כי "החלטות מדיניות כבדות משקל התקבלו בפורום מצומצם, שכלל פרט לראש הממשלה את מנכ"לי משרד הבריאות ולאחר זמן גם את מנכ"ל משרד האוצר".

  (צילום: AFP)
בני ברק(צילום: AFP)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

באשר לטיפול באוכלוסייה החרדית, על רקע התפשטות הנגיף בריכוזים חרדיים ובהם בני ברק, אלעד, מודיעין עילית ושכונות חרדיות בירושלים - צוין כי "הציבור החרדי הוא קהילה מובחנת בחברה הישראלית, שאורחות חייה מוכרים היטב, בוודאי במשרד הבריאות, שהנציג הבכיר של היהדות החרדית במערכת הפוליטית עומד בראשו. למרות זאת, לקתה קבלת ההחלטות ביחס לציבור זה בעיוורון והזנחה".

 

בתוך כך, אתמול הסכימו להתפנות מבני ברק 15 חולים למלוניות פיקוד העורף, ושלשום 20. בסך הכול התפנו 177 חולים בשבוע וחצי האחרון מתוך כ-1,400 נשאים - שרובם נשארו בביתם. כמו כן, מאז תחילת הסגר על העיר יצאו מרצון למלוניות בידוד רק 200 איש. בשל חוסר היענות, נסגר הבוקר מתחם בסמינר "אור החיים" שהיה אמור לקלוט תושבים מהעיר שזקוקים למקום שבו יוכלו לשהות בבידוד.

 

 

העימות בין גרוטו לרוטשטיין: "תפסיק לבלבל את המוח"

הוועדה דנה בכל יום בכמה נושאים, ובדיוניה השתתפו נציגי משרד הבריאות והשיבו לשאלות חברי הכנסת. אחד הרגעים הזכורים מדיוני הוועדה הוא העימות החריף בין פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל המשרד לפרופ' זאב רוטשטיין, מנכ"ל המרכז הרפואי הדסה. לאחר שפרופ' רוטשטיין טען כי "נתוני משרד הבריאות אינם נכונים, יצרנו מפלצות אדומות", ענה לו פרופ' גרוטו: "תפסיק לבלבל את המוח".

 

בהמשך הוסיף פרופ' גרוטו: "נכון להיום בוצעו במדינת ישראל 103 אלף בדיקות. שיעור הבדיקות בישראל, בניגוד לתפיסה המקובלת, הוא בין הגבוהים בעולם. כרגע אנחנו יודעים לעשות כעשרת אלפים בדיקות ביום. ביומיים-שלושה האחרונים ביצענו 7,000 בדיקות ביום. יש פתרון ונגיע לעשרת-אלפים בדיקות ביום, ובהמשך 30 אלף בדיקות ביום". רוטשטיין אמר בתגובה כי הנתונים אינם מדויקים, וגרוטו תקף אותו בחריפות.


פורסם לראשונה 07/04/2020 10:49

 

יואב זיתון ואיתי בלומנטל השתתפו בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים