שתף קטע נבחר

צילום: דוברות הדסה עין כרם, AFP

רחפנים, מצלמות ומסכי ענק: ביקור בחדר המלחמה של עיריית בני ברק

העיר שמתמודדת עם התפשטות חמורה של נגיף הקורונה נמצאת תחת מעקב שוטף, ואנשי החמ"ל למדו להכיר אותה מקרוב: "גילינו שלדבר עם רב הרבה זה יותר טוב מאכיפה". אל"ם במיל' אבי כהן: "היום בני ברק היא העיר הממושמעת ביותר בישראל"

 

 

 

יממה לאחר שמפקד פיקוד המרכז לשעבר, האלוף (במיל') רוני נומה, מונה לעמוד בראש מטה המאבק בקורונה מטעם עיריית בני ברק, התייצב פקודו לשעבר אל"ם (במיל') אבי כהן בחדר הישיבות בקומה השלישית בבניין העירייה - והקים בו חדר מלחמה. כהן, שכיהן כקצין הקשר של נומה, התנדב יחד עם בכירים נוספים במערכת הצבאית לשעבר כדי לסייע לעיר שנמצאת במשבר חמור. כיום, רגע לפני כניסת חג הפסח, בבני ברק יש 1,386 חולים.

חמ
"היום בני ברק היא העיר הממושמעת בישראל". החמ"ל(צילום: מוטי קמחי)

רחוב ריק ב בני ברק  (צילום: AP)
"לדבר עם הרב - יותר טוב מאכיפה". רחוב ריק בבני ברק(צילום: AP)

 

 

נגיף הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

 

"כשהגעתי לפה תמונת המצב הייתה אפס", אומר כהן. "אף אחד לא ידע בדיוק מה קורה פה. היו מספרים שרצו בטבלאות, וראש עיר שנמצא בבידוד ומדבר איתנו בזום. לאט לאט התחלתי לחפור מבפנים. עשיתי קפיצת ראש לתוך עיר במשבר עם 210 אלף תושבים, ולא הייתה תמונת מצב. אני אדם חילוני, לא ידעתי איך מדברים או מתנהגים פה, וקיבלתי מבול של דרישות כמו לפנות חולים, למצוא מקום למבודדים ולחלק אוכל לתושבים".

 

כמה שעות אחרי שהשתלטו על הקומה השלישית בבניין העירייה, הקימו כהן וצוותו בחדר הישיבות חדר מלחמה עם מסכי ענק ומערכות שו"ב (שליטה ובקרה) שהצליחו לסדר את הכאוס בעיר. כיום שולט החמ"ל על כל בניין ורחוב בעיר, ומבצע מעקב שוטף אחר החולים המבודדים, בין היתר גם באמצעות מצלמות ורחפנים.

חמ
"המגפה תוביל לחיבור גדול בעם ישראל". החמ"ל בבני ברק(צילום: מוטי קמחי)

החמ

 

 

 

"התחלנו לאסוף מידע על בני ברק, והכנסנו נתונים על התשתית המפתית יחד עם מספרי החולים והמבודדים", אומר כהן. "המערכת שלנו מתחברת לכל המצלמות העירוניות, כך שגם עכשיו, ערב החג, אפשר לראות שהעיר ריקה".

 

לדברי כהן, "יש לנו גם רחפנים שבהם אנחנו משתמשים בעיקר להסברה. אם אני רואה התקהלות באזור מסוים, אני פונה ישירות לרב של אותה קהילה. גילינו שלדבר עם הרב זה הרבה יותר טוב יותר מאכיפה, כי הוא מפזר את כולם בתוך כמה דקות".

 

בגלל המורכבות של בני ברק, שבה חיים 210 אלף תושבים על 700 דונם, החליטו בעירייה לשנות אסטרטגיה ולהתנהל ישירות מול הבניינים. כהן הסביר כי בכך תוכל העירייה למנות נציג לכל אחד מ-4,000 המבנים בעיר. אותו נציג יקבל הנחיות ספציפיות שתלויות בכמות החולים בבניין, כמות המבודדים ומספר הנזקקים לסיוע. "היום בני ברק זאת העיר הכי ממושמעת במדינת ישראל", קובע כהן. "היא מפוקחת, מנוטרת, מדויקת ואנחנו הולכים בכיוון הנכון".

 

אריזות משלוחי מזון בבני ברק (צילום: מוטי קמחי )
"מופלאים ואצילים". חיילים מובילים חבילות סיוע לנזקקים בבני ברק(צילום: מוטי קמחי )

אנשים קונים בסופר בבני ברק לקראת חג הפסח בצל הקורונה (צילום: שחר גולדשטיין)
תור לסופרמרקט בבני ברק לקראת ליל הסדר(צילום: שחר גולדשטיין)

 

 

גזבר עיריית בני ברק, אריק אדלר, אמר כי המגפה הביאה לעיר הזדמנות חדשה להכרת הטוב. "אחרי כל הבלאגן שקרה בבני ברק, אני חושב שבסופו של דבר יהיה כאן חיבור גדול בין כולם", אמר אדלר. "זאת הזדמנות חד פעמית לחיבור בין שני השבטים: השבט הכללי והשבט החרדי".

 

לדבריו, "מה שרואים פה זאת ישראל היפה. אנשים עזבו את ההשמצות ואת כל הדברים הלא רלוונטיים, ועובדים ביום יום עם חיילים מופלאים ואצילים. יכול להיות שכל מגפת הקורונה הייתה שווה רק בשביל לעשות את השינוי הזה, כי הגיע הזמן שעם ישראל יבין שהוא עם אחד: יהודים, ערבים, דתיים, חילונים וחרדים. אין לי ספק שמהנגיף הזה ייצא דבר מופלא לעם ישראל".

 

אדלר אמר כי השאננות שאפיינה את המגזר החרדי בתחילת התפשטות המגפה היא נחלת העבר. לדבריו, "הייתה שאננות ואנחנו ניתן עליה את הדין, אבל כשהבנו את העניין, הציבור החרדי החמיר על עצמו יותר. יש מנהגים שאנשים נהרגו עליהם כמו תפילה במניין. יש אנשים ש-60 שנה לא פספסו תפילה במניין, והיום אומרים להם להתפלל בבית. זה שינוי סדרי עולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
החמ"ל של בני ברק
צילום: מוטי קמחי
מומלצים