שתף קטע נבחר

הקורונה משביתה את תעשיית היופי; לקוחות מתחננות: "טפלי בנו בשושו"

מאפרות, מעצבי שיער, מניקוריסטיות, מעצבי גבות וקוסמטיקאיות מושבתים מעבודה ומהכנסות - אבל מוצפים בפניות מלקוחות שמוכנות לשלם כפול. קוסמטיקאית: "אני יכולה למלא את היומן בשנייה, אבל אקבל דו"ח"

כמה שיערות לבנות יש לכן? מתי עשיתן לק ג'ל לאחרונה? עשו לכן גבות? איפור? שיער מקצועי? אם כן, זה היה מתחת לרדאר, באופן לא חוקי כנראה, כי כל התחום הזה של טיפוח ויופי, נעצר בחריקת בלמים - בעקבות מגפת הקורונה.

 

למרות שהמסעדות מושבתות - עיריות גובות אגרת שילוט

המפקחת על הבנקים: "חוששת שעסקים רבים לא יקבלו מענה"

תרומה בימי קורונה: חברות וארגונים מסייעים לנזקקים

 

הסיפור החם שרץ בקרב המאפרות בשבועיים אחרונים, הוא שיש שתולים בקבוצות הוואסטאפ שלהן. "אנחנו מזהירות אחת את השנייה לא להיעתר להצעות שמגיעות אלינו. יש שתולות בקבוצות שפונות באופן פרטי למאפרות וטוענות שיש להן אירוע והן צריכות מאפרת. מי שנענית חוטפת קנס", מספרת מאפרת.

גבות (צילום: shutterstock)
עשו לכן לאחרונה טיפול יופי? כנראה זה היה מתחת לרדאר(צילום: shutterstock)

הלקוחות מתחננות: בואי לחדש את הלק ג'ל

נערות הפיתוי האלה לא מגיעות יש מאין. גם לקוחות של קוסמטיקאיות, מומחי גבות, מעצבי שיער ומניקוריסטיות, מציפות את נשות ואנשי המקצוע שספונים בביתם בגלל הקורונה ומתחננות: תנו לנו לחדש שורשים, לצבוע בצבוצי שיער לבן, להסיר קילופי לק ג'ל, לעשות טיפול פנים קטן.

 

קוסמטיקאית מספרת ל-ynet כי "יש לי וואטסאפים מטורפים מלקוחות. מישהי שאחראית בבי"ח על מערך הקורונה כתבה לי: 'אולי תטפלי רק בי, בשושו'? אמרתי לה: 'את? מכולם דווקא את מבקשת את מה שאסור'?"

 

באחת מקבוצות הפייסבוק של המאפרות יש אפילו דף "מלשינון": אפשרות לדווח באנונימיות על אנשים בתעשייה שמפרים את החוק ומגיעים לבתים. עו"ד רוית גרוס, מנכל"ית התאחדות המלאכה והתעשייה מסרה כי ארגון מעצבי השיער הוא זה שיזם את המלשינון. לקוחה שהלכה לראיון עבודה ורצתה איפור מקצועי, סיפרה ל-ynet שמאפרת הסכימה להיעתר לתחינותיה והגיעה לביתה. "היא אמרה לי שהיא חד הורית ואין לה ברירה, אז הגיעה. עבדה עם כפפות ומסכה וחיטאה את המסקרה והמברשות. העברתי לה כסף באפליקציה".

 

חלק מהמאפרות שעובדות בתעשיית הטלוויזיה קיבלו אישור מחברות ההפקה להציג לשוטרים - לפיו הן עובדות חיוניות. אבל רוב העוסקים בתחום יושבים בימים אלה בבית. חלקם עושים טוטוריאלס (מדריכים מצולמים) בפייסבוק, או באינסטגרם. אחרים - גובים כסף על הדרכות בזום. רובם: איבדו את רוב מקור הפרנסה שלהם, בדיוק בפתח העונה האינטנסיבית ביותר בתחום.

טופס הלשנה על מי שעובד למרות האיסורים ()
טופס "הלשנה" על מי שעובד למרות האיסורים

 

טופס הלשנה על מי שעובד למרות האיסורים ()

 

 

"לקוחה אמרה שתשלם כפול"

דורית מלכה, המכונה "דורית גבות", מספרת שהיא עושה גבות לכל נשות הטלוויזיה. טיפול אצלה עולה מאות שקלים. "אני מתחזקת אותן בתחזוקה שוטפת כל שבוע וחצי. אז הן מנסות לשכנע אותי, 'תגיעי לאולפן בבקשה, אולי עם מסכה וכפפות'", היא מספרת. "'אולי נבוא אליך', אומרות לי לקוחות. אני לא מוכנה, צריך להישמע להוראות, לא שווה להידבק בגלל עבודה. מישהי כתבה לי: 'אשלם לך כפול ומכופל'. לא ולא.

 

"אז אני בכיף מדריכה את הבנות בטלפון ואני כן משווקת להן ג'ל גבות לסדר את הגבה, בתוך ערכה עם פינצטה שאני הכנתי. אני שולחת אותה לבתים של לקוחות עם שליח. אני מלמדת אותן בשיחה איך לנקות את הגבות ואיך לצבוע. אני שולחת גם ערכת טיפולי פנים, קרם, מסכה, פילינג.

 

"אין ברירה, זה לא כיף, לא נעים לא לראות אנשים. גם לי יש שורשים לבנים, גם אני עם בעלי בבית. גם אני נטרפת עם הילדים. מי שחייבת להצטלם חייבת, אבל מי שלא - צריך להישמע להוראות כי רק אם נשמע להן באמת - נצא לעבוד מהר.

 

"אני גם חושבת שפרנסה זה משמיים ומי שמאמין לא מפחד והכל מבורא עולם. יש לי חברה בשלנית. היא חשבה שלא תעבוד יותר והנה הגיעה לה הצעה לשיחת זום של לקוחות מאל.איי, שמבקשים ממנה ללמד אותם איך לעשות סלטים לחג. 1,500 דולר".

 

את עושה הדרכות בזום?

"לא כי זה להתעסק בטלפון. מי שמתעסקת בטלפון לא נמצאת עם הילדים שלה".

 

"רציתי להעלות מחירים - עכשיו אין מצב"

אלה אהרונוב היא מניקוריסטית, שמחזיקה קליניקה בשם אלה אקספרס בתל אביב. סשן לק ג'ל למשל, עולה החל מ-120 שקל ובעולם המניקור פדיקור, העובדה בימים כתיקונם היא כמו בסרט נע. עכשיו הכל שומם. "בטח שלקוחות פונות אלי ורוצות שאקבל אותן בבית, אבל זה בלתי אפשרי", היא מסבירה.

 

"זו קריסה מאוד גדולה, כי בדיוק עברתי שיפוץ בחנות שלי ואני יושבת בבית מאז שהתחילו כל ההסגרים. אין הכנסות ואני משלמת שכ"ד כרגיל. לקוחות מתקשרות ושואלות איך מסירים בניית ציפורניים, איך מסירים ג'ל. נקרע לי הלב, זה קרה בדיוק לפני החג שהייתי אמורה לעבוד בו כל כך קשה".

 

את מדריכה אותן?

"כן, אני מסבירה להן: אני משייפת את הברק של הג'ל, עוטפת את האצבעות עם צמר גפן, אצטון ונייר כסף ומסירה".

 

את חושבת שהמחירים יעלו? אולי יירדו? מצד אחד, צריך לפצות על השבועות ללא עבודה. מצד שני, לאנשים יהיה פחות כסף.

"לא יודעת, אני מקווה שלא יעלו מחירים. בעקבות השיפוץ תכננתי להעלות מחירים. עכשיו כשאני חושבת על זה: אין מצב".

 

"הכלה בכתה והחתונה נדחתה"

גם מעצבי שיער בבעיה. המספרות סגורות ואי אפשר יותר להגיע לבתי לקוחות. אור לוי, מעצב שיער מתל אביב, מושבת כליל. "רוב העבודה שלי זה כלות. אני עושה גם הפקות אופנה וטלוויזיה, אבל המאסה העיקרית זה כלות. כי כלות זו הכנסה שהיא לא תשלום של שוטף פלוס 60 או 90. זו הכנסה בטוחה, זו השמחה וזה הכיף.

 

"ב-12 במרץ, היתה לי פגישה עם כלה ביום חתונתה. ואז התחיל כל הסיפור. לילה לפני. לא ידעתי אם כן קם אליה, לא קם אליה. אנחנו שנינו בטלפונים כל הלילה והיא בוכה. פתאום בבוקר, אני מקבל מבול של שיחות מלקוחות: חלק ביטלו חלק הקפיאו, חלק עשו שיער לבד. הכלה ההיא לא התחתנה בסוף. היא דחתה את החתונה ליולי.

 

"גם מבחינת האולמות יש אי ודאות. יש אולמות על סף פשיטת רגל, יש כלות שנאלצו לדחות חתונות ואין מקום בתאריכים שהן רוצות. אחת כבר קבעה בחמישי ונאלצה לדחות וכעת אומרים לה יש מקום רק בראשון. פתאום החתונה היא בחורף ולא בקיץ. ואני בינתיים לא עובד. כן עשיתי פרסומת של שטראוס, עם מיכל הקטנה, הכל עם כפפות ובזהירות. אבל חוץ מזה - הכל בהשתק. יש כמובן כאלה שמצפצפים על החוקים מגיעים לבתים של לקוחות, לרוב הם יהיו מרקע כלכלי לא טוב. אצלי זה נקטע לחלוטין".

אור לוי (צילום: טל עבודי)
אור לוי. "יש כאלה שמצפצפים על החוקים ומגיעים לבתים של לקוחות. אצלי זה נקטע לחלוטין"(צילום: טל עבודי)
 

"הרווחתי כמו 4 גברים, מה הלאה?"

גם קוסמטיקאיות נמצאות בהדממה. בעפולה, הדר פרץ קרוננברג מטפחת קליניקה שלא תבייש שום קליניקה במרכז הארץ, כך להצהרתה. עד לאחרונה היומן שלה היה מלא - שלושה חודשים קדימה. אנשים קבעו אצלה תורים לפסח חצי שנה מראש ואלו שלא הספיקו - הוכנסו לרשימת המתנה. טיפול עולה אצלה 1,500-400 שקל. כעת, הקליניקה שוממת. "אנחנו מאלה שירדו מ-100 לאפס", היא מסבירה.

 

"השקעתי חצי מיליון שקל בעסק, על מכשירים חדשים. פסח זה החג של הקוסמטיקאיות. הכל ירד לטמיון. אני לא עובדת מהבית ואני לא אושיית אינסטגרם. יש כאלה שמוכרות מוצרים ושולחות דברים ללקוחות, אני לא. אני משלמת מיסים, בסכום שמחזיק את המשק, אבל אני לא זכאית לשום עזרה מהמדינה. שכ"ד? הצ'ק ירד ב-25 לחודש. את יודעת מה זה לעצור עסק כמו שלי? שאלנו אנשים מה הם יעשו אחרי הקורונה את רואה כל התשובות: 'אלך להדר'. בעלי עובד, אבל אני מרוויחה כמו ארבעה גברים. אני עסק חזק, אשרוד חודשיים כי אני נטועה, אבל מה הלאה?".

 

הדר קרוננברג פרץ (צילום: יניר סלע)
הדר קרוננברג פרץ. "השקעתי חצי מיליון שקל בעסק, פסח זה החג של הקוסמטיקאיות. הכל ירד לטמיון"(צילום: יניר סלע)

היית עובדת בינתיים בעבודה אחרת?

"לא. אני כל כך אוהבת את המקצוע שלי. אני קוסמטיקאית  מגיל 18 נולדתי לזה. אני לא יכולה לעשות שום דבר אחר. אם הייתי יכולה לעבוד זמנית, הייתי עושה את זה אבל אני לא יודעת לעשות כלום. לקוחות מבקשות טיפולים בשושו, אבל מבחינתי החוק הראשון שלנו כבני אדם זה להיות אנושיים למבוגרים. אני מפסידה סכומי עתק, את כל הפרנסה שלי כדי לשמור על בני אדם אחרים".

 

יש מענק של המדינה לעצמאיים.

"יש מענק של 6,000 שקל שאני לא רשאית לקבל אותו. למה אני משלמת ביטוח לאומי? למה אני משלמת להם סכום מטורף כל חודש? מה הם נותנים לי בעצם? איפה רשת הביטחון שאמורה להיות לי? עצמאיים כמוני, כל המשק הישראלי נשען עליהם. מה, איפה אני בדבר הזה?

 

"בצרפת נתנו לעצמאיים 9,000 אירו. למה לא פה? אני יכולה לעבוד, אני יכולה לסכן את האנשים. אני יכולה למלא את היומן שלי בשנייה, מלא בחורות רוצות את זה אבל אקבל דו"ח. איך יתכן שאלו היחסים שלנו עם המדינה?".

 

לטענתה יש גם נקודת אור במצב הזה. "הייתי אמא פחות נוכחת. עובדת 10-12 שעות ביום. אז הנה אלוהים נותן לנו איזה סטופ", היא מספרת. "אני מפסידה פה המון כסף אבל מרוויחה את הילדים שלי. לא יודעת אם מישהו למעלה מנסה לתקן אותנו. בואי נקווה שזה ייגמר ושהעולם הזה יהיה יותר טוב ושאחזור לטפל באנשים".
 

פתרון לקוסמטיקאיות: משלוחים של מוצרים

עדי אוחנה, אשתו של הכדורגלן אלי אוחנה, מושבתת גם היא מעבודתה כקוסמטיקאית, אבל היא לא נחה. היא מוכרת מהבית שלה משלוחים של מוצרי קוסמטיקה. "עברתי למשלוחים", היא מסבירה. "אני עוזרת לנשים לשמור על שגרת הטיפוח, אני נותנת להם טיפים בסטורי איך הן יכולות לשמור על עור הפנים. אני מוכרת פילינגים ומסכות ותכשירים בהנחה של עד 20% בעלות משלוח של כ-50 שקל ואין לי רגע דל.

 

"אני נחשפת ככה להרבה מאוד לקוחות שבכלל הן לא לקוחות שלי. הן שולחות לי תמונות לוואטסאפ של הפנים ללא איפור ואני עושה אבחון. זה לא אופטימלי אבל זה משהו. חלקן בגלל המצב משקיעות יותר בטיפוח. אני מאבחנת משהו כמו 80 בנות ביום, כשרובן מדברות איתי בלילה ובעלי שואל: הן לא ישנות? אני עונה לו: 'ברור שלא, כמונו, רק עכשיו הן התפנו מהילדים'. אני שולחת משלוחים לאורך כל היום עם דואר שליחים, מקריית שמונה ועד אילת".

עדי אוחנה ()
עדי אוחנה. "עברתי למשלוחים"

לעומת זאת, חנהל'ה שטרית, מניקוריסטית וקוסמטיקאית משוהם, היא בת 60, לא עובדת, ללא אופק, כפי שהיא מכנה זאת. "אני לא עובדת מסוף פברואר כי אנשים מבוגרים הם בסיכון וצריכים להקפיד. אז אני ובעלי לא עובדים. אפילו לעצמנו אנחנו לא עושים כלום. אין אנרגיות, כי מתסכל. המשק עומד, לא זז, מצוי במצב של כאוס אחד גדול. אי אפשר לראות את האופק. אוזל הכסף לציבור וגם אם נצא מהקורונה, לא בטוח שקוסמטיקאיות יהיו בראש סדר העדיפויות כי לאנשים אין כסף".

חנל'ה שטרית ()
חנהל'ה שטרית. מלמדת בטלפון

את זכאית למענק?

"שום מענק. גם אם את נכנסת לאתר כדי לבדוק את זה, את לא מצליחה. החלטתי שבמקום לבזבז אנרגיה על להתעצבן על המחשב והאינטרנט, אשמור את האנרגיה כדי לעבור את התקופה".

 

מה את עושה כשלקוחות מתקשרות?

"אני משכנעת אותן לא לצאת, לא להגיע אלי, ומלמדת אותן איך להוריד את הג'ל ולתת לציפורן להתאוורר. אני מלמדת אותן איך לשמור על העור עם מה שכבר יש לנו בבית. זה המעט שאני יכולה לעשות עבור הלקוחות ואשמח שיתקשרו אלי, זה לא בכסף, זה נותן לי תעסוקה".


פורסם לראשונה 10/04/2020 08:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טיפול יופי. אילוסטרציה
צילום: shutterstock
מומלצים