שתף קטע נבחר

מי שמאמין מפחד: קונספירציות קורונה

עשינו סדר בכל הפייק ניוז והמידע השגוי שמופץ בקשר למגפה העולמית. כן, כולל הסרטון המלחיץ ההוא שגם אתם קיבלתם בווטסאפ

3082 (Photo: EPA)
"מי שמאמין לא מפחד? מי כתב את זה?!"(Photo: EPA)

 

פחד הופך את הצורך האנושי בסיפור לאקוטי. סיפור נותן תחושה של שליטה. מאפשר לגבש דרכי פעולה. וכשהפחד הוא מהבלתי נראה, בלתי מובן או בלתי מוכר - ווירוס הקורונה הוא שלושתם גם יחד - הצורך בסיפור נעשה נואש אפילו יותר.

אין להתפלא, אם כן, שהרשת מלאה פייק ניוז, קונספירציות מופרעות וסתם מידע שגוי או מסולף לגבי קורונה. אם יש ביקוש, יש היצע. רק שההיצע הוא לא בהכרח הסחורה המובחרת בשוק.

 

 

כשהסינים "חזו" את הקורונה כבר ב-2018

 

באנו, אם כן, לעשות סדר. בואו נעבור על כל השמועות חסרות הבסיס והאחריות שכולנו מקבלים בווטסאפ או קוראים באתרים מפוקפקים בלילות הסגר כי אנחנו דואגים מכדי להירדם. בואו ניתן להן בראש אחת אחת. בימים של מגפה עולמית יש מספיק ממה להילחץ גם בלי השטויות האלה.

 

1. ילדים לא נדבקים בנגיף

 

אישה עם תינוק בתחנת רכבת מסיכות  (צילום: gettyimages)
"שלא תשתה לי שמה חשיש"(צילום: gettyimages)

 

נתחיל בטעות נפוצה. מסיבה שעדיין לא ברורה לחוקרים, ויש לא מעט תיאוריות לגביה, המחלה פוגעת בצורה קשה בעיקר באנשים מאוד מבוגרים או בחולים בסרטן, מחלות לב, בסובלים מלחץ דם גבוה ובשלל מצבים רפואיים אחרים (כן, אלה ה"מחלות רקע" שאיתן מנסים להרגיע אתכם כל הזמן).

 

רוצים לדעת כל מה שצריך (וגם מה שלא) על המגיפה שמשתוללת בחוץ? בואו למתחם הוויראלי שלנו

 

אחוזי התמותה מקורונה בקרב בני ובנות 70 ומעלה הם גבוהים מאוד (באיטליה, למשל, באזור ה-15%-20%), אבל הולכים ויורדים עם הגיל עד לאחוזים מזעריים בגילאי פחות מ-30. אחת הסיבות כנראה למיעוט היחסי של ישראלים שנפטרו עד עכשיו מקורונה היא ההרכב הדמוגרפי של ישראל, בה הגיל הממוצע צעיר יחסית.

אבל, העובדה שלשמחתנו צעירים ובעיקר ילדים כמעט ולא מתים מקורונה (וצריך לומר שהיו כבר מקרים בעולם של נערים ואפילו ילדים שמתו מהנגיף), לא אומרת שהם לא יכולים להידבק בקורונה. ילדים נדבקים. ומה שיותר חשוב – הם גם מדביקים אחרים. מכיוון שחלקם לא מפתחים תסמינים כמו מבוגרים הם עשויים להסתובב ולהפיץ את הנגיף בלי לדעת בכלל שהם נשאים ולכן חשוב להרחיק אותם ממבוגרים, אפילו אם נראה שהם בריאים.

 

2. זאת בסך הכל שפעת

 

"זאת מחלה קטלנית, אני אומר לך" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"זאת מחלה קטלנית, אני אומר לך"(צילום: shutterstock)

 

מכירים את החבר/ה שקולטים אתכם מבואסים אחרי שהקבוצה שלכם הפסידה (אח, זוכרים כדורגל? היה פעם משהו כזה, לא?) ואומרים לכם "נו, זה בסך הכל משחק מטופש"? אז אותו הדבר. לא, זה לא משחק מטופש וקורונה היא לא שפעת. ובכל מקרה, זה לא עוזר. נכון, בכל שנה נפגעים מיליונים ברחבי העולם משפעת. ההבדל הוא שקורונה קטלנית הרבה יותר – גם לפי ההערכות האופטימיות ביותר היא הורגת בסביבות אחוז מהחולים, בעוד ששפעת נפוצה מגיעה רק ל-0.1% – וקורונה גם מדבקת יותר.

ההבדל הבא מחריף את הבעיה. אם בשפעת הסימפטומים מתגלים כמעט מיידית, תוך יום או יומיים לכל היותר, הרי שנשאי קורונה יכולים להסתובב בלי להרגיש שום דבר (אתם יודעים, "א-סימפטטיים" שאנשים אוהבים להגיד בארשת רצינית כל שתי דקות) במשך תקופה ארוכה, לפעמים עד 14 יום, שבה הם מפיצים את הנגיף לכל עבר ומדביקים אנשים נוספים. העובדה שעד כתיבת שורות אלה נדבקו במחלה "רק" כמיליון וחצי בני אדם (שקיבלו תוצאה חיובית לבדיקת קורונה. ההנחה היא שיש מיליונים נוספים שנדבקו ולא נבדקו), ומתו ממנה כ-80 אלף איש היא רק כתוצאה של פעולות המניעה המאוד אגרסיביות שנקטו המדינות השונות על מנת למנוע את ההתפשטות שלה. אז לא, זה לא "סתם משחק". ובכלל, כל השוואה לשפעת, פשוט כי זה נגיף שמוכר לנו, מופרכת מיסודה. מדובר במשפחות שונות של נגיפים.

 

3. הקורונה תיעלם בקיץ בגלל החום

 

חוף הים בסמארה (צילום: AP)
"שושי, את יכולה למרוח לי את הגב?"(צילום: AP)

 

אחד הדברים שאנחנו כן יודעים על קורונה זה איך היא מופצת, וזה על ידי מה שנקרא "הפצה טיפתית". בדומה לשפעת (כן, פה כן יש דמיון), קורונה מופצת כאשר חולה או נשא מתעטש, משתעל או מדבר עם רוק (כן, נו, יש גם את אלו) ואותו רסס ננשם על ידי מישהו או מונח על משטח שהוא נוגע בו ולאחר מכן נוגע בפיו או אפו וכו'. מפה מגיעה ההמלצה להרבות בשטיפת ידיים - הנגיף מתפרק במגע של כ-20 שניות בסבון.

מכיוון ששיטת ההפצה של קורונה דומה לזו של שפעת, רבים קיוו שלחום תהיה עליו השפעה דומה. כשחם, המעטפת הנוזלית המקיפה את נגיף השפעת מתייבשת והוא מתקשה לשרוד באוויר הפתוח. לצערנו, עד כה, האינדיקציות לגבי קורונה הרבה פחות אופטימיות. הוא מצליח להתפשט גם בחצי הכדור הדרומי, שכידוע מסיים עכשיו את הקיץ שלו, וגם באזורים עם טמפרטורות גבוהות למדי. יש עדיין תקווה שהמגפה תדעך עם עליית הטמפרטורות בארץ בפרט ובחצי הכדור הצפוני בכלל, אבל כרגע לא כדאי לבנות על זה. גם אם זה יקרה, יש לזכור שהנגיף לא הולך להיעלם כלעומת שבא, מה שאומר שסביר להניח שגל שני יתקוף אותנו עם בוא החורף הבא.

 

4. חיסון שחפת מגן מפני הנגיף

 

חיסון נגד שפעת (צילום: שאול גולן)
"בקב"ה נודר, מלשינים דוקר"(צילום: שאול גולן)

 

אחד הכשלים הלוגיים הנפוצים ביותר הוא הבלבול בין קורלציה (מתאם, בעברית) לבין סיבתיות. נניח, בעונה האחרונה של ליברפול גיליתי שבכל פעם שאני רואה את המשחקים בטלוויזיה שנמצאת בחדר שינה ולא בזאת שבסלון, ליברפול נקלעת לפיגור. אמנם, אוהדי ספורט ידועים באי-הרציונליות שלהם ולכמעט כל אוהד יש את בגד המזל שלו, אבל ברור שהעובדה שכל פעם שליברפול ניצחה הייתי בסלון (קורלציה) לא אומר שבגלל זה היא ניצחה (סיבתיות).

יש מתאם שלילי בין התפשטות של קורונה לשכיחות חיסון נגד שחפת באוכלוסיה. כשבאים להסביר הבדל בין מדינות שנפגעו חזק מקורונה (למשל איטליה, ספרד, צרפת ועכשיו ארה"ב) לבין מדינות עם אימפקט יחסית נמוך (כמו יפן, קוריאה ועד לאחרונה גם סוריה), קל להתבלבל בין מתאם לסיבתיות. על פי ההסבר הנפוץ (והשגוי), במדינות שניתן בהן עדיין חיסון נגד שחפת, כגון רוסיה, המחלה לא מתפשטת, בעוד שבמערב אירופה שם הפסיקו את החיסון מזמן, היא מתפשטת במהירות וקטלנית מאוד. כאמור, אנחנו לא יודעים שום דבר בוודאות, אבל אין לנו שום הוכחה לתיאוריה הזאת מלבד אותה קורלציה. רוב הסיכויים שאם אתם רואים תיאוריה שמדברת על חיסון או תרופה פלאית שיש במדינות מסוימות ואין באחרות, היא לא מבוססת על שום דבר למעט קורלציה.

 

5. אלכוהול הורג את הנגיף, ושתיית מים שוטפת אותו מהגוף

 

גבר ואישה שותים אלכוהול (צילום: shutterstock)
"כוס רביעית - לזכר הקורונה"(צילום: shutterstock)

 

כאן אנחנו כבר חורגים מגבולות הטעות והמיס-קונספציה ומגיעים לפייק ניוז. בתחילת הדרך הופצו לא מעט הודעות בווטסאפ שנראו כאילו נוסחו על ידי רופא מדופלם (דרך טובה לזהות הודעות פייק מהסוג הזה? הן נותנות יותר מדי פרטים). אחת מהן טענה ששתייה מרובה של מים שוטפת את הנגיף מהגוף. תיאוריה אחרת היתה ששתיית אלכוהול הורגת את הנגיף.

שתי התיאוריות הנ"ל הן לא רק לא מבוססות, הן פשוט לא נכונות. גרוע מזה, התיאוריה של שתיית האלכוהול קנתה לה לא מעט חסידים באיראן ומכיוון ששם אלכוהול אסור לשתייה מטעמי דת, אנשים שתו אלכוהול תעשייתי בניסיון להרוג את הנגיף, מה שגרם למותם של כ-200 בני אדם. אל תקשיבו להודעות ווטסאפ שאתם מקבלים גם אם כתוב שם "חבר שלי רופא שלח לי", ובעיקר – אל תפיצו אותן. אבל לשתות אלכוהול (במידה, כן?) זה סבבה. לא יהרוג את הנגיף, אבל אתם יודעים, יהיה חג יותר שמח.

 

6. רשתות ה-5G אחראיות להתפשטות הקורונה

 

אישה מדברת בטלפון קרינה סלולרית נזקים בריאות דור חמש  (צילום:shutterstock)
"לא תודה, תרמתי בעבודה"(צילום:shutterstock)

 

במסגרת הדברים שמקבלים בווטסאפ נפוצה גם אחת התיאוריות היותר מוזרות, אם תרצו, לגבי קורונה, והיא סרטון הטוען שפריסת רשתות 5G – הדור הבא של רשתות הסלולר – היא היא האחראית למגפה. יש דברים שניתן להפריך בצורה מחקרית ברורה אבל זה מסוג הדברים שבאמת לך תוכיח שאין לך אחות. התיאוריה הזאת, שנפוצה בגלל שלוש רשתות 5G שהותקנו באזור ווהאן שבסין, היכן שפרצה המחלה, נתמכת על ידי ארגונים שונים בעולם המתנגדים להתקנת הרשתות הללו ו"תפסו טרמפ" על הקורונה. כמובן שהמחשבה שנגיף יכול להיות מופץ על ידי גלי רדיו מופרכת מיסודה אבל זאת הזדמנות טובה לפחות לעשות סדר לגבי מה זה 5G.

כיום, מרבית הרשתות הסלולריות בעולם הן מסוג 4G, שזה בסך הכל שם קוד לגלי רדיו בתדר מאוד מסוים ושיטת העברה ספציפית. הדור הבא של הסלולרי אמור להשתמש בתדרים אחרים – מעל אלו הקיימים היום וגם מתחתיהם. רשתות ה-5G אמורות להיות מהירות הרבה יותר ולשמש מספר משתמשים רב יותר. חוץ מזה, הן לא משתמשות באיזושהי טכנולוגיה חדשה שאמורה להפיץ יותר קרינה, אלא להפך – בגלל שהן יהיו מהירות יותר, זמן המעבר של המידע יהיה קצר יותר ופחות קרינה תיפלט. בכל מקרה, מכשירים סלולריים פולטים קרינה בלתי מייננת – כזאת שלא מסוגלת לגרום להזזה של אלקטרונים ועל כן לא יכולה לגרום למוטציות ובטוחה לגמרי לשימוש. נעשו עד היום עשרות מחקרים ולא נמצאה שום אינדיקציה שהקרינה הזאת מסוכנת לבריאות. כן, אפילו אם אתם מדברים בתוך מעלית סגורה, לא יקרה לכם כלום. לכל היותר תרגיזו את האנשים שחולקים איתכם אותה.

 

7. הנגיף הוא תוצר של פיתוח ביולוגי של הסינים 

אולי התיאוריה החזקה מכולן היא זו שהסינים פיתחו את נגיף הקורונה במכוון למטרות של נשק ביולוגי. מכאן, התיאוריה מתפצלת לאלו שחושבים שהיתה פאדיחה במעבדה הביולוגית והנגיף יצא משליטה, ולאלו שהלכו לאקסטרים וטוענים שהסינים שחררו את זה בכוונה. התיאוריה הזאת נתמכת על ידי רפרנסים לנגיף במקומות שונים, כולל סדרה סינית מ-2018 שמזכירה אותו בתור נשק ביולוגי.

אבל הנה מה שבאמת קרה. קורונה היא משפחה של נגיפים (בעלות מראה אופייני של "כתר", מה שנתן להן את השם) הידועה למדע כבר לפחות שני עשורים. מגיפת הסארס שפרצה בסין ב-2003 ומגיפת המארס שפרצה בערב הסעודית ב-2012, בשתיהן מדובר על מוטציה של נגיף מאותה משפחה. קורונה. על כן, לא פלא שיש לא מעט מאמרים ואפילו רפרנסים תרבותיים לנגיף הזה.

אמנם המחשבה על נשק ביולוגי שובה את הדמיון אבל אנחנו יכולים להניח במידה רבה של ודאות שאין מדובר בנגיף מהונדס גנטית מכיוון שמנגנון הקשירה שלו לתא האנושי הוא דווקא דרך חלבון מסוים שלפי מודלים ממוחשבים בכלל לא היה אמור להיקשר. כלומר, אם מישהו היה רוצה להנדס את הנגיף, לא סביר בכלל שהיה בוחר במנגנון הזה, שלא היה אמור לעבוד. בנוסף, מבנה המעטפת החלבונית של הנגיף (נגיף הוא בסופו של דבר חומר גנטי מוקף במעטפת חלבונית) שונה בצורה מהותית ממבנים של נגיפים מאותה המשפחה, מה שמוריד מאוד את ההיתכנות שהוא נוצר במעבדה. אם היו רוצים להנדס נגיף מהסוג הזה, היו משתמשים במבנה הידוע וממשיכים משם.

 

 

ואז הסינים מצילים את העולם

 

חוץ מזה, אחוז התמותה מקורונה יחסית נמוך, מה שהופך אותו לנשק ביולוגי לא יעיל בעליל. הסינים סבלו ממנו בצורה קשה – לא רק מתים וחולים, אלא גם שיתוק מוחלט של הכלכלה. כך שאם זה אכן משהו שהם פיתחו, הרי שהם עשו עבודה רעה מאוד.

אבל מפיצים של תאוריות קונספירציה הם התסריטאים הטובים בעולם, וקונספירציה היא סיפור עם תנופה שאמת בדרך כלל לא מצליחה לגייס. אם מקבלים את העיקרון של Follow the Money, כלומר לעקוב אחרי הכסף, הרי שסין עשויה להיות המרוויחה הגדולה מהמגפה העולמית. היא יוצאת ראשונה מהמשבר, ופותחת פער מול שאר המעצמות. סין הגדולה והחזקה תציל את כולנו, כמו שאומר במפורש הסרטון הרשמי פה למטה, ואז תזמין אותנו לחוס תחת כנפיה. היא ולא ארה"ב. היא ולא אירופה. ואם יש מניע ויש נשק - קל יותר להאמין שהתבצע פשע. סביר להניח שההאשמות האלה חסרות שחר לחלוטין. יותר מכך: קשה מאוד לטעון ברצינות שסין שחררה וירוס חדש לעולם כחלק ממזימה כלכלית ופוליטית. אין שום ראיה שתומכת בקו המחשבה הפרנואידי הזה. ובכל זאת, איזה יופי של סרט זה יכול היה להיות.

 


פורסם לראשונה 08/04/2020 08:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"37 פסיק 5 זה לא חום"
צילום: AFP
מומלצים