שתף קטע נבחר

צילום: דוברות הדסה עין כרם, AFP

תיעוד: מבנים נטושים מהמנדט הפכו לבי"ח צבאי לקורונה בחיפה

בית החולים החדש שהוקם בתוך פחות משבועיים בחיפה ישמש לטיפול בחיילים חולי קורונה, אך ערוך במידת הצורך לקלוט גם אזרחים שנדבקו בנגיף. קצין הרפואה של פיקוד הצפון: "קצב העבודה הזכיר את הבנייה בסין". צפו בתיעוד

 

 

מרכז רפואי מתקדם, שבו יוכלו להתאשפז כ-300 חיילים שחלו בקורונה, הוקם במקום שבו היה בעבר "בית חולים 10" בחיפה. בית החולים הייחודי נבנה במהלך בזק - על ידי אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה בצה"ל ואגף הבינוי של משרד הביטחון - על חורבות מתחמים ריקים שהוקמו על ידי הצבא הבריטי לפני כ-80 שנה, בקומפלקס הצבאי שבשנים האחרונות חלקו הקטן משמש כמרפאה צבאית לרפואת שיניים, עיניים ופיזיותרפיה. ראשוני המאושפזים מצה"ל, במצב קל, נקלטים בבית החולים החדש בימים אלה.

 

המרכז מחולק לשלושה אגפים, לפי רמות אשפוז. הגדול שבהם מכיל 184 מיטות למאושפזים במצב קל, תחת פיקוח רפואי מרחוק, על ידי מצלמות במעגל סגור. אגף נוסף לחולים שמצבם בינוני, הזקוקים לסיוע נשימתי, מכיל 166 מיטות, ומחלקת טיפול נמרץ לחולים במצב קשה, ובה 16 מיטות.

 

צה
ערוך לקלוט גם חולים אזרחיים. בית החולים הצבאי בחיפה(צילום: דובר צה"ל)

 

במתחם המחודש נפרסו אלף שלטי הכוונה, בדומה למרכזים רפואיים גדולים, ו-60 רופאים, אחיות וחובשים צבאיים ממתינים למאושפזים. 

צה
(צילום: דובר צה"ל)

המטרה במהלך היא למנוע עומסים על בתי חולים אזרחיים במקרה שחיילים חולי קורונה יזדקקו לאשפוז. במקרה של עומסים כבדים בבתי חולים בצפון, בית החולים הייחודי של צה"ל יקלוט גם אזרחים שלקו בנגיף. כיום יש יותר מ-120 חיילים שחלו בקורונה, כולם במצב קל.

 

השילוט הנרחב ועשרות מצלמות האבטחה במתחם אמורים גם לווסת את האיזורים המותרים והאסורים לשהיית המאושפזים והצוותים הרפואיים. מפני שהמהלך בוצע על ידי משרד הביטחון, הליך בחירת הקבלן שביצע את המשימה היה מזורז. ההליך, שנמשך ימים בודדים, איפשר למעשה את ההקמה בתוך פחות משבועיים. 1,500 מ"ר מתוך 3,500 של המתחם שופצו או נצבעו, 50 דלתות הוחלפו, 70 חלונות חדשים הותקנו ו-38 מזגנים הורכבו בחללים ובחדרים. צוותי העבודה עסקו במלאכה גם בשבתות. אולם הקולנוע ההיסטורי של הקומפלקס הישן הוסב לחמ"ל המרכזי.

 

מבנה בית החולים בתקופת המנדט | צה
(צילום: דובר צה"ל)



צה
(צילום: דובר צה"ל)

"עשינו סקר מהיר, שבדק היכן הכי נכון וחכם להקים בית חולים שכזה, מבחינת זמן וזריזות", הסביר ל-ynet קצין הרפואה של פיקוד הצפון, אל"מ ד"ר ארז קרפ, "בעבר הרחוק היו ב'בית החולים 10' גם מתקני אשפוז כאשר בית החולים המקורי, יש להזכיר, היה בכלל בעיר התחתית של חיפה, ופעיל בעיקר במלחמת השחרור. למדנו מבתי החולים בארץ איך פועל מתחם למאושפזי קורונה, והמקום שבנינו בהחלט לא נופל ממרכזים רפואיים שעושים זאת". אל"מ קרפ, שיפקד על בית החלים, הוסיף כי רוב הציוד הרפואי של המתקן הצבאי החדש נלקח ממחסני החירום של חיל הרפואה ובמקור מיועד למלחמה, וחלקו נלקח ממלאי החירום השמורים למשלחות סיוע לחו"ל.

 

חלק קטן מהציוד גם נרכש בתקופה האחרונה. "גם רופאים גדודיים יהיו חלק מהצוות הרפואי מבלי שנפגע במענה שניתן בגדודים עצמם", הוסיף אל"מ קרפ, "הם יעבדו במשמרות 12-12. עם הקמב"צים והסמב"צים סגל ביה"ח ימנה כ-100 איש. יש גם מקרים של חולי קורונה צעירים במצב קשה ולכן אנו נערכים לתרחיש שגם מקרב החיילים שחלו זה יקרה. למדנו מחו"ל, גם מטעויות שנעשו שם, כמו אולמות כנסים שהוסבו לחללי אשפוז גדולים, אבל נטולי ציוד רפואי. מהירות העבודה כאן הזכירה את מה שבנו בסין".

 

בראש הפרויקט עמדה סג"מ ירדן אדיב ממרחב בינוי של פיקוד צפון: "במקום לעבוד על כל חלק בנפרד, למשל לשים תשתיות חשמל, ואז מים וכדומה, סנכרנתי בין כל הקבלנים שעבדו ביחד, כדי לראות שהכול מתנהל לפי התוכנית. התפקיד דרש ביצוע חישובים, הערכת עלות, התאמה לתקנות הבנייה החוקיות וכמובן ניהול של ביצוע הפרויקט וכל זה בעשרה ימים במקום בשמונה חודשים, זה אתגר אדיר".

 

מנהל מחוז צפון באגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון, בועז זהבי, אמר: "קיבלנו אפיון מצה"ל ותוך יממה נכנסו לפעולה כדי להשלים את המשימה בזמן. אני 24 שנים במשרד הביטחון, נקראתי לדגל להרבה מבצעים לאורך שנות שירותי במשרד ועדיין מדובר במבצע לוגיסטי מורכב שעומד בשורה אחת עם מבצעים כמו היציאה מלבנון, ההתנתקות ונוספים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
בית החולים הצבאי בחיפה
צילום: דובר צה"ל
מומלצים