שתף קטע נבחר

צילום: דוברות הדסה עין כרם, AFP

הנתונים שהובילו לסגר: מספר החולים בשכונות בירושלים

חשיפת ynet: ב-12:00 יחל סגר אזורי בבירה, למעשה סגר שרובו יוטל על שכונות חרדיות: בהר נוף 138 חולים, גם במאה שערים, קריית צאנז ושיכון חב"ד שיעור חולים גבוה מאוד ביחס לאוכלוסייה. ליצמן לנתניהו: הגבלת תנועה רק באזורים חרדיים מוטעית ומכפישה ציבור שלם

הנתונים שהובילו להחלטה על סגר על אזורים בבירה: ועדת השרים אישרה הלילה (א') הטלת סגר על ארבעה רבעים בירושלים במטרה למנוע את התפשטות נגיף הקורונה. אך מבט מעמיק על האזורים שהוחרגו מראה כי בפועל מדובר בסגר על שכונות חרדיות, לצד סגר על שכונות במרכז העיר, ובכלל זאת שוק מחנה יהודה ואת בניין העירייה שבכיכר ספרא.

 

הסגר ייכנס לתוקפו היום בשעה 12:00 בצהריים. אלו השכונות הנכללות בו: רמות, רמת שלמה, נווה יעקב, הר נוף, גבעת שאול, קריית משה, רחביה - בין הרחובות קרן קיימת לישראל עד רחוב רמב"ן (כולל), נחלאות, מקור ברוך, רוממה (רבתי), עזרת תורה, גאולה, מאה שערים, בית ישראל, מוסררה, בית וגן וגבעת מרדכי.  

 

 

במהלך דיוני הממשלה דרש שר הבריאות יעקב ליצמן מראש הממשלה בנימין נתניהו ומהשרים להפסיק מידיית כל שיח מגזרי בדיונים ובהחלטות להטלת הגבלות תנועה. "יש לקבוע קריטריונים ברורים ושווים לכלל הערים, האזורים והשכונות בישראל ללא הקשר או זיקה לאופי האוכלוסיה. ההגדרות לפיהן יש להגביל את התנועה בריכוזים החרדיים בלבד מוטעות ומכפישות ציבור שלם שנשמע להוראות החוק והרבנים", אמר ליצמן.

 

על פי הקריטריונים שנקבעו על ידי משרד הבריאות, אזור מוגבל ייקבע אם: מספר האנשים שאובחנו כחולי קורונה עולה על 50 או על מספר אחר שייקבע באופן דינמי לפי התפתחות התחלואה; שיעור התחלואה בקורונה ל-100,000 איש גבוה מהממוצע הארצי; ושיעור העלייה בתחלואה בשלושת הימים האחרונים גבוה מהממוצע הארצי.

 

ירושלים ממשיכה להוביל במספר החולים בארץ, ונתונים פנימיים שהגיעו לידי ynet חושפים את מספרי הנדבקים בשכונות המדוברות שעליהן הוטל סגר - נווה יעקב בצפון העיר (רובע 1), רמת שלמה, רמות ורוממה (רובע 2), הר נוף שבמערב העיר (רובע 3) והשכונות החרדיות ואלו הצמודות להן במרכז העיר (רובע 5). מהנתונים עולה כי כ-75% מחולי הקורונה בעיר מתגוררים בשכונות החרדיות. בסך הכול, בעיר מספר הנדבקים הגבוה ביותר בארץ - 1,959 נדבקים.

 

על אף המספרים החריגים ראש העיר משה ליאון התנגד להטלת סגר על השכונות, והתנה זאת בקריטריונים אחידים של חולה אחד לאלף תושבים. "אני סבור עקרונית כי דין כל השכונות במדינה זהה. החלטה על סגר שכונה צריכה להיות על פי קריטריונים קבועים ורלוונטים, על פי נתוני עומק בכל שכונה", אמר אתמול ליאון. "ראוי שהטיפול יהיה בבעיה ולא בסימפטום. קרי, לפנות את הנדבקים לבידוד במלונות היעודיים שנקבעו לכך, על מנת למנוע את התפשטות הנגיף ולהסיר את השכונות מהסגר. ראש העיר דורש מהממשלה לסייע במימוש הפינוי בכל דרך".

 

מהנתונים שהגיעו ל-ynet עולה הפער הגדול בין שיעור החולים באוכלוסייה בשכונות החרדיות בירושלים, לבין שיעור החולים ביתר השכונות. השכונה עם מספר הנדבקים הגבוה ביותר היא רמות (רמות אלון), המאגדת בתוכה את רמות א', רמות ב', רמות ג', רמות ד' ורמות פולין - שם נדבקו עד אתמול 141 איש. זאת, אל מול 97 חולים לפי הנתונים שנחשפו ב-5 באפריל.

 

 

  ()
שיעור החולים בכל שכונה בעיר, ב-9 באפריל

שיעור החולים ברמות הוא 3.1 ל-1,000 תושבים. בהר נוף נדבקו עד כה 138 איש, עלייה של 20 נדבקים ביחס לנתונים שנחשפו בשבוע שעבר ושיעור גבוה מאוד של 8.4 חולים לאלף איש. בשכונת רמת שלמה חל זינוק במספר הנדבקים - מ-80 ל-118 תוך פחות משבוע. בשכונות מאה שערים, גאולה ושכונת הבוכרים, שכונות חרדיות במרכז העיר שגם הן מעתה ייחשבו "אזור מוגבל", יש יחדיו 140 חולים.

 

ביתר השכונות שעליהן הוטל הסגר אלו מספר הנדבקים: גבעת שאול - 43 חולים, קריית משה - 22, רחביה - 12, מקור ברוך - 51, רוממה - 71, עזרת תורה - 39, גאולה - 20, בית ישראל - 67, מוסררה 29, בית וגן - 79 וגבעת מרדכי - 33.

 

המספרים הללו בולטים בהשוואה לשכונות ענק אחרות כמו גילה הכוללת כ-30 אלף איש ויש בה 31 חולים בלבד (0.99 חולים לאלף איש), או שכונת פסגת זאב שבה גרים כארבעים אלף תושבים ובה 43 חולים (0.8 חולים לאלף איש). גם בשכונת קריית יובל, שכונה של 22 אלף איש, רק 27 חולים (1.14).

 

הנתונים שפורסמו בשבוע שעבר כללו אזורים שכוללים כמה שכונות חרדיות, כמו שכונות חרדיות בכניסה לעיר, אך ללא פירוט השכונות שיאפשר השוואת נתונים. בנתונים שהגיעו לידנו מפורטות השכונות עד לרמת החסידויות והאגפים. כך ניתן לראות שבשיכון חב"ד 69 חולים ושיעור החולים באוכלוסייה הגבוה ביותר בעיר (17 חולים לאלף תושבים). בקריית צאנז 49 חולים, וגם שם אחוז הנדבקים גבוה מאוד - 15 נדבקים לאלף איש. שתי השכונות שייכות לרובע 5, שעליו יוטל סגר.

 

חבר מועצת העיר אלעד מלכא (התעוררות) הגיב: "אין שום היגיון בהטלת סגר על העיר כולה. יש לאפשר לחלקים בעיר לחזור לפעילות עד כמה שאפשר. סגר צריכים להטיל על שכונות שבהן אחוז נדבקים גבוה וקצב ההדבקה גבוה. ההחלטות צריכות להתקבל על בסיס טובת האזרחים והעיר בלבד וללא שיקולים פוליטיים. חבל שבמשך שבועות נתוני התחלואה לפי שכונות הוסתרו".

הר נוף ירושלים (צילום: גיל יוחנן )
שכונת הר נוף. סגר יוטל עליה(צילום: גיל יוחנן )

Police officers closing down Jerusalem's Mahane Yehuda market  (Photo: AP)
שוק מחנה יהודה. חלק מהאזורים שעליהם יוטל סגר(Photo: AP)

לפי ההחלטה, החל מ-12 בצהריים התנועה בין הרבעים תיאסר והתושבים יוכלו לצאת מהם לעבודה, לטיפול רפואי חיוני, הלוויה של בן משפחה מדרגה ראשונה, העברת קטין בין הורים גרושים, הליך משפטי וכל צורך חיוני אחר באישור מראש של רשות החירום הלאומית. העיר חולקה לשבעה אזורים ואלו הרבעים שלגביהם הכריעו השרים:

 

רובע 1 כולל את שכונת נווה יעקב ולא כולל את עוטף ירושלים, כפר עקב, אזור התעשייה עטרות, בית חנינא, פסגת זאב ושכונת השלום.

 

רובע 2 כולל את רמת שלמה ורוממה. הוא לא כולל את אזור התעשייה הר החוצבים, פארק עמק הארזים ועמק מוצא.

 

רובע 3 כולל את שכונת הר נוף ולא כולל את אזור התעשייה גבעת שאול, בית הכרם, הר הרצל, יובלים, גנים ובית החולים הדסה עין כרם.

 

רובע 5 כולל את כל השכונות החרדיות במרכז ירושלים כגון מאה שערים, שכונת הבוכרים ומקור ברוך. הוא לא כולל את קריית הלאום.

 

ההחלטה אמורה הייתה לקבל את אישור הממשלה כבר שלשום אך נדחתה בעיקר בשל התנגדות של שר הפנים אריה דרעי וראש העיר ירושלים משה ליאון, ועל משרד הבריאות הוטל לגבש הצעה מוסכמת. במשרד הבריאות ביקשו להטיל סגר רק על השכונות החרדיות, שבהן אחוזי תחלואה גבוהים, אך ליאון כאמור התנגד.

 

ליאון אמר במהלך הדיונים שלשום כי "לא ייתכן שייקחו שכונה שלמה של 60 אלף תושבים כמו רמות שבה יש 130 חולים ויטילו עליה סגר". הוא הוסיף: "אני צריך לתת הסברים לתושבים מה הסיבה שאנשים נכנסו לסגר". משרד הבריאות השיב לליאון שהשכונה נכנסה לרשימה בגלל הקריטריון של יותר מחולה אחד על כל 1,000 תושבים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים