שתף קטע נבחר

משרד הבריאות הבטיח 2,000 בדיקות למשען; קרובי הדיירים: "היה להם חודש להיערך"

אחרי ש-13 מדיירי בית האבות בבאר שבע נפטרו מהנגיף, הרשת טוענת כי בימים הקרובים יגיעו מאות בדיקות לסניפים השונים. נכדתו של אחד הדיירים: "הדיירים חוששים, אין עם מי לדבר". המשפחות זועמות: "המון הבטחות - ואין ביצוע. למה לבני ברק שלחו את פיקוד העורף ולכאן לא?"

 

 

 

גורמים במשרד הבריאות הבטיחו בצהריים (יום א') להנהלת רשת "משען" לערוך כ-2,000 בדיקות ביממות הקרובות - אחרי ש-13 דיירים בבית האבות בבאר שבע נפטרו מסיבוכי הקורונה. ל-ynet נודע כי המשרד נערך לכ-200 בדיקות לדיירים והעובדים בבאר שבע, כ-1,000 בדיקות ב"משען" אפעל וכ-780 בדיקות ב"משען" חולון.

 

משען באר שבע (צילום: רועי עידן )
משען באר שבע(צילום: רועי עידן )

50 ()

"מדובר בבשורה חשובה וטובה", ציינו ברשת בתי האבות ומסרו כי הדרישה לערוך בדיקות הועלתה כבר אחרי מקרה ההדבקה הראשון."מקווים שזה יצא לפועל כמובטח". בינתיים, בהנהלת "משען" בבאר שבע מנסה ללחוץ על משרד הבריאות למסור את תוצאות 50 הבדיקות שבוצעו בשבוע שעבר.

 

ב-1 באפריל נערכו בדיקות ל-205 דיירים ואנשי צוות, מתוכם התגלו דייר ומטפלת כנשאים. השניים לא נמצאים במשען באר שבע כבר ימים ארוכים. ב-5 באפריל בוצעו שוב בדיקות ל-50 דיירים ואנשי צוות, ועד לרגע זה לא התקבלו תוצאות רשמיות.

 

מהרשת נמסר כי: "לרופא הרשת, ד"ר גינצבורג, נודע באופן לא רשמי שיש חשד ששניים מתוך ה-50 שנבדקו נושאים את הנגיף ויש להמתין לתוצאות. ד"ר גינצבורג נהג במשנה זהירות והודיע למשפחות של שני הנבדקים הללו כי קיים חשד לגביהם. הם מצויים בבידוד. אנו דורשים ממשרד הבריאות להעביר בדחיפות את התוצאות והרשמיות של 50 הבדיקות הללו שנערכו לפני שבוע ימים".

 

 

 

 

בתוך כך, קרוביהם של דיירי משען בבאר שבע ממשיכים לתקוף את ההנהלה וטוענים למחדלים מצדם בכל הנוגע לבלימת ההתפרצות בדיור המוגן. רותי ריינזילבר, שסבה שמעון ריינזילבר נפטר בשבוע שעבר לאחר שנדבק בקורונה, סיפרה בריאיון לאולפן ynet כי הוא עבר להתגורר במקום יחד עם אשתו כשהוא בריא לחלוטין, בתקווה שמקום יעניק לו מענה לכל צרכיו לאורך כל שעות היממה, אך לדבריה בסופו של דבר מצא את עצמו שוכב במשך חמישה ימים בביתו ללא מענה. "הנכד שלו זעק מבחוץ, המטפלת מבפנים", אמרה רותי. "הם ניסו להתקשר וליצור קשר, אבל אף אחד לא בדק אותו.

 

"גם אחרי שהוא נדבק והייתה כבר תשובה חיובית, המטפלת שנבדקה עדיין לא קיבלה תשובה", הוסיפה הנכדה. "עכשיו היא מאושפזת בסורוקה". ריינזילבר הוצא מביתו על-ידי נכדו אורן ששכר עבורו דירה והביא לו רופא באופן עצמאי. הנכדה טענה כי בזמן שהסב והנכד קיבלו תשובות מהבדיקות - המטפלת עדיין נותרה ללא תשובה.

 

הנפטרים בבית האבות
הנפטרים בבית האבות "משען" באר שבע

 

שיסטי גוואן, המטפלת ההודית של שמעון, אמרה היום ל-ynet כי כשהצוותים הרפואיים באו לבדוק את הדיירים - הבהירו לה כי המטפלים הצמודים לא זכאים לכך. "אחרי שעתיים אמרו לי שכן עושים, אבל דאגו לומר שעזבו את המקום", סיפרה. "למשען לא היה ממש אכפת מאיתנו". גוואן ציינה כי "רק אחרי שאורן, הנכד של שמעון, עשה בלאגן, הגיעו אלייה ביתה ועשו לי בדיקה. לא קיבלתי תשובה עד שכבר הייתי ממש חולה, וכשהתקשרתי לרופא אמרו לי לשתות מים חמים. רק כשאורן הזמין אמבולנס ולקחו אותי לבית החולים אמרו לי שאני חיובית".

 

המטפלת הוסיפה כי אילו הייתה יודעת שנדבקה, הייתה דואגת להגיע לבית החולים וקבל את הטיפול. "זה לקח זמן, ועד שהגעתי סבלתי. פשוט לא ידעתי מה לעשות", אמרה. "ברור שזה מחדל", תקפה הנכדה. "היה להם חודש ימים להיערך. חודש שלם שבמהלכו יכלו לדאוג לדיירים, לדעת מה לעשות בעת הצורך. לא יכול להיות שאנשים שנמצאים בקבוצת סיכון - לא ידעו מה לעשות איתם בזמן אמת".

 

 

גם משפחותיהם של הדיירים הבריאים עדיין נמצאות בחוסר ודאות. ערבה בן ברוך, שסבה משה קריספין בן ה-86 נמצא בחודש האחרון בבידוד ב"משען" באר שבע, אמרה כי "סבא שלי ביצע בדיקות עם כולם, וכשהמטפל רצה להיבדק אמרו לו שלא נשארו בדיקות. במרפאה כל הזמן אמרו שהן יגיעו, ועד היום - כלום", אמרה בן ברוך. "הדיירים חוששים, אין לנו תשובות ואין עם מי לדבר. אמרו לנו שיתנו להם לצאת, ובינתיים זה לא קרה. המטפל בעצמו מפחד ולא יוצא לשום מקום".

 

גם בחולון נאבקים קרובי הדיירים של "משען" על קבלת תשובות מההנהלה. "מה שקורה זה שאנחנו מקבלים המון הבטחות - ואין שום ביצוע", אמרה לאריש, החברה בקבוצה בשם "מאבק ילדי הדיירים". "לפי מה שאנחנו יודעים, יש כ-21 בתי אבות שהתגלו בהם חולים ועדיין לא נבדקו. אנחנו מנסים לקושש מידע - אבל אף אחד לא נותן לנו". 

 

 

לאריש אמרה כי "מה שהבטיחו שזה ממש טיפה בים. הבטיחו לעשות בדיקות בבתי אבות שהתגלו שם חולים, כלומר לא בכל בתי האבות בארץ. זו בושה וחרפה, צריך לבדוק את כולם כל חמישה ימים כדי לגלות עוד חולים ונשאים, ולא רק את מי שמפתח תסמינים". בבית האבות שבו מתגוררת סבתה בחולון, אובחנו שני עובדים ושתי דיירות שהיו לא תסמינים בכלל. "הוציאו לנו את המיץ עד שאישרו את הבדיקות של השתיים האלה", אמרה לאריש. "חייבים גוף מבצע שיעשה את העבודה כמו שצריך, ושיתן את התקציבים ואת המיגון הראוי לבתי האבות ולעובדים".

 

דיור מוגן
"הוציאו את המיץ עד שאישרו את הבדיקות"(צילום: שמוליק דודפור)

- מנהלי בתי אבות טוענים שאין להם את היכולת להתמודד עם הנגיף ברגע שהוא מגיע.

"נכון, ובנוסף לכך יש מחסור גדול בצוותים, משום שאם מוצאים חולה הצוותים עצמם הולכים לבידוד", אמרה לאריש. "זה הפך לסוג של קטסטרופה אחת גדולה. חייבים לגייס גוף שינהל את המשבר הזה בבתי האבות. לא הגיוני ולא ייתכן שלבני ברק הקצו את פיקוד העורף, ולבתי האבות לא. אתמול גילינו שנתנו לפרופסור רוני גמזו, מנכ"ל איכילוב, את תפקיד הפרויקטור לציבור הזה. אנחנו רוצים לראות שזה לא עוד טייטל, ושיהיו פעולות בשטח. עד כה המילים שלהם היו ריקות מתוכן. התקשרתי באופן אישי למשרד הבריאות ולא קיבלתי תשובות. הם אומרים שיפעלו לפי התעדוף שלנו, ושנתמודד".

 

נתי מצגר, מנכ"ל שח"ק שירותי רפואה שנמצא בדיור המוגן "גן עדן" שבאריאל, אמר כי לאחר שביום חמישי אובחנה אחת מהעובדות עם קורונה, כל הדיירים נכנסו לבידוד - ולדבריו כל הדיירים ואנשי הצוות נבדקו עד יום שבת. "עדיין לא קיבלנו תשובות, אבל כולם בבידוד וגם פיקוד העורף הגיע", אמר מצגר. "ראינו את מה שקרה בבאר שבע ובמקומות האחרים, ופשוט הפעלנו לחת, אבל הנוהל היה די ברור. מד"א התארגנו והגיעו". 

 

 

- איך האווירה אצל הדיירים?

"אנחנו מנסים לשמור על המורל, לספק להם את מה שהם צריכים, מאיסוף הזבל מהדירות ועד אספקת הארוחות", אמר מצגר. "כרגע הגיעו עוד חבילות מזון, ואני מקווה שנעבור את השבועיים האלה בהצלחה".

 

פרופ' יהודה אדלר, דיקן הפקולטה למקצועות הבריאות במרכז למשפט ועסקים ברמת גן, אמר כי אין מנוס מחקירה פלילית של החלטות משרד הבריאות בכל הנוגע ל"משען" באר שבע. "לא סתם עירבו את המשטרה, אתה יודע שיש במחלקה צפופה חולה קורונה - מיד תבדוק את כל השאר. אין מספיק בדיקות? צריך להעיף את הנגועים כדי שלא ידביקו. אין כאן ניהול, אין כאן שום ידע רפואי".

 

פרופ' איתן פרידמן, המומחה ברפואה פנימית, הוסיף כי "נראה שכל ההחלטות שמבצועות כרגע הן כסת"חיות. הולכים על תרחישי קיצון, מבהילים אותנו עם מספר גבוה שלא נגיע אליו, אבל אין כאן גישה. אנחנו רודפים אחרי המנהלה במקום לנהל את המחלה. הקורונה מנהלת אותנו. האנשים האלה בסיכון גבוה, חייבים לעשות סגר נקודתי על הקשישים והחולים".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "מהיום הראשון של התחלואה במשען, משרד הבריאות נמצא במקום ועוקב בקפידה אחר כל הפרטים, וניתנו מיד הנחיות מאוד חדות למוסד. הבדיקות מתבצעות לכולם בהתאם להנחיות. יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי לבדיקות משמעות מאוד קטנה והדברים החשובים למניעת התפשטות הן בידוד קפדני, היגיינה אישית, מיגון הצוות ומניעת מגע עם אנשים חיצוניים.

 

"הנחיות אלה ניתנו ועודכנו לאורך כל האירוע. כך נמשיך לפעול, ובתקווה שהמוסד אכן עומד בהנחיות. מבדיקות יומיומיות נראה שכך הדבר. המוסד מקבל תמיכה לא רק ממשרד הבריאות, גם ממשרד הרווחה, עיריית באר שבע ופיקוד העורף".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
משען באר שבע
צילום: רועי עידן
מומלצים