שתף קטע נבחר

צילום: AP, EPA

יועץ נתניהו: "מקווים לפתוח חנויות ברחוב ביום א'. כדורגל? לא בקרוב"

יועצו הכלכלי של רה"מ, פרופ' אבי שמחון, התייחס בריאיון לאולפן ynet לאסטרטגיית היציאה מסגר הקורונה. "הקניונים ייפתחו אולי במאי, נחשוב איך לפתוח מסעדות". על החזרה ללימודים אמר כי "בתי הספר לא ייפתחו במתכונת שהיינו רגילים אליה, ואני מעריך שזה לא יקרה באפריל"

 

 

"אנחנו לא יכולים לדבר בתאריכים. יש הרבה מאוד דיונים בין משרד האוצר, בנק ישראל ומשרד הבריאות", כך אמר הבוקר (שני) בריאיון לאולפן ynet, פרופ' אבי שמחון, היועץ הכלכלי של ראש הממשלה בנימין נתניהו. "בסוף אנחנו כולנו נגיע לראש הממשלה – נקיים מספר דיונים אצלו, וראש הממשלה יכריע מה, כמה ומתי".

 

"זה לא שיש מתווה אחד שבסוף יוגשם", אמר פרופ' שמחון כשנשאל על עמדתו על אסטרטגיית היציאה מסגר הקורונה. "ככל שעוברים הימים, כך מצטברים נתונים, ובסוף ראש הממשלה יחליט. מה שלא בקלפים זה בתי ספר וגני ילדים. זה כנראה לא יקרה בשבוע הבא. יש כאלו שסבורים שבשבוע הבא לא צריך לעשות דבר, אנחנו חושבים שכן".

פרופ' אבי שמחון (צילום: משה מזרחי )
פרופ' אבי שמחון(צילום: משה מזרחי )

"היו המון אנשים שאמרו שישראלים לא יקשיבו", דיבר שמחון על המשמעת בסגר, "זה לא נכון. אנשים במידה רבה הפגינו משמעת. התוצאה היא שאנחנו רואים ירידה בשבועיים האחרונים של מספר הנדבקים, מה שיאפשר לצאת בהדרגה מהסגר, אותה אסטרטגיית יציאה מפורסמת. אז אני מניח שבראשון הקרוב נתחיל אולי לפתוח בזהירות חנויות ברחוב. העניין עם הסיפור הזה זה שהנתונים מצטברים כמה שבועות אחרי שעושים דברים. אנחנו נעקוב במשך שבוע-שבועיים, ונחליט על הצעדים הבאים".

 

על החזרה ללימודים הסביר כי "הבעיה הגדולה היא כשנפגשים. אומרים, אולי חצי כיתה, 15 תלמידים. אם אחד מהם חולה הוא עלול להדביק חמישה, שמונה, הם יכולים להדביק את המשפחות שלהם, ואנחנו שוב רואים דלקות כאלה שהולכות וגדלות והופכות לדלקות גדולות. אחד הדברים שנמצאים אצלנו בסדר העדיפות הכי גבוה הוא החינוך המיוחד. אבל אם כן או לא לחזור לכיתות זו תהיה החלטה של ראש הממשלה והוא עדין לא קיבל אותה".

 

"באיזשהו שלב נרצה לפתוח קניונים - זה ייקח זמן"

"השלבים הבאים יהיו לפתוח בהדרגה חנויות", הוא מפרט. "באיזשהו שלב נרצה לפתוח קניונים, זה ייקח זמן. אני מעריך שזה לא יקרה באפריל, אולי מתישהו במאי, תלוי במספרים שנראה, תלוי במידת הציות של האזרחים לתקנות ולמגבלות. עוד דבר שאנחנו מקווים זה להתיר במידה מסוימת מגבלות על השהות במשרדים, מפעלי היי-טק, תעשיה".

 

"אני לא חושב שבתי הספר ייפתחו במתכונת שהיינו רגילים אליה", ממשיך שמחון. " הם ייפתחו במתכונת אחרת, בהדרגה. יכול להיות שלפני זה, אחד הדברים שנשקלים הוא להתיר למספר משפחות להתארגן ביחד, או לשמור על הילדים אחד של השני. אבל לתת לילדים ללכת כמו לפני חודש וחצי זה עוד ייקח זמן".

 

 

ראשי מערכות החינוך, הבריאות ואוצר עמלים בימים אלו על תוכניות שונות שעוסקות בחזרה ללימודים, מציגים עמדות שונות ומנסים להגיע אל עמק השווה. ההערכה היא כי הנושא יוכרע באופן מלא או חלקי על ידי נתניהו, בדיון שנקבע ליום חמישי. ישנן שתי הנחות יסוד שברורות לכל: הלימודים לא יחודשו מיד לאחר חופשת הפסח עבור הרוב הגדול של תלמידי בתי הספר והגנים, אך חזרתם למסגרות, בעתיד הנראה לעין, קריטית להתמודדות עם המשבר הכלכלי.

 

במשרד החינוך מעוניינים להחזיר תחילה ללימודים את תלמידי החינוך המיוחד. הם מקווים כי 50 אלף מתלמידי החינוך המיוחד ישובו ללימודים מיד לאחר חופשת הפסח - ב-19 באפריל - ועל פי המתווה היתר ישובו באופן הדרגתי.

 

שמחון הוסיף והבהיר כי "במתכונת הקיימת, באפריל לא ייפתחו בתי הספר והגנים. יכול להיות שיהיו הקלות, אבל גני ילדים ובתי ספר, זו הערכה שלי, מי שבסוף מקבל את ההחלטה זה רה"מ, אני לא מעריך שבאפריל יפתחו בתי הספר". כשנשאל על ענף הפנאי, ענה: "תראי, דבר ראשון, תיירים מחו"ל לא נראה עוד זמן מה. זה ייקח זמן".

50 ()
מתי יחזרו ללימודים?

 

"מסעדות ובתי קולנוע? בעיה"

"בקשר למסעדות ובתי קולנוע, כנראה שזה בעיה. כדורגל לא נראה עוד זמן, ובקשר למסעדות, צריך לחשוב על פתיחה בתנאים מסוימים, אני לא יודע איך מסעדה תוכל לתפקד עם מרחק של שני מטרים בין שולחנות. זה משהו שנצטרך ללמוד אותו", הוא מפרט על הצעדים הבאים. "אנחנו צריכים לשאול את עצמנו איך אנחנו יוצאים מהסגר בהדרגה, אבל שומרים על ההישגים החשובים שהשגנו, ולא מאבדים את זה".

 

בדיון באולפן השתתף גם יו"ר ההסתדרות הרפואית לשעבר פרופ' ליאוניד אידלמן, שאמר כי "פאניקה מקורונה תגרום יותר נזק מהקורונה עצמה. חולים היום מתים מזה שהם לא באים לבתי חולים, בגלל שהם פוחדים מקורונה, אבל יש להם אוטם של הלב, ושבץ. הגון להיום יש לנו מגפה, שהיא הורגת יותר משפעת רגילה, אבל זו עדיין לא מגפה קטלנית".

 

"כשאנשים יושבים ומפחדים לצאת מהבית, ולא באים לבתי חולים, הנזק הוא יותר גדול מנזק הקורונה", הזהיר אידלמן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
חנויות סגורות בירושלים
צילום: AFP
מומלצים