שתף קטע נבחר

צילום: AFP, MCT

מנכ"ל משרד הבריאות על החזרה ללימודים: "צריך להמתין"

משה בר סימן טוב אמר בריאיון לאולפן ynet כי אומנם ההחלטה תתקבל על-ידי הממשלה, אבל כרגע אף מדינה עוד לא הכריזה על חזרה לבתי הספר: "ילדים יכולים להיות מחוללי הדבקה". על פעילות ספורט בנפרד אמר: "שוקלים להתיר". וגם - מדוע רכשה ישראל יותר ממיליון בדיקות קורונה שעדיין לא אושרו סופית ב-FDA?

 

 

מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב העריך היום (חמישי) כי החזרה ללימודים לא תהיה כל כך קרובה. "כולנו מסתכלים על מדינות אחרות, וכרגע אין עוד מדינה שממש הכריזה על חזרה לבתי הספר", אמר בריאיון לאולפן ynet. "אפילו דרום קוריאה, שכולם נושאים את עיניהם אליה, עדיין לא החזירה את המסגרות לשגרה. אני חושב שבשלב הזה צריך להמתין עם זה לפחות לפאזה הבאה".

 

Моше Бар Симан-Тов, гендиректор минздрава. Фото: Моше Кимхи ( )
משה בר סימן טוב."צריך להמשיך עוד קצת"( )

 

נגיף הקורונה - כתבות אחרונות

שיא של מתים ביממה , 140 חולי קורונה מונשמים

תחבורה בעידן קורונה: העולם מתקדם – ישראל נתקעה מאחור

ההמלצה לממשלה : שבוע בלימודים, שבוע בבית

עבודה וחנויות לפני הכול: מתווה היציאה המסתמן

נתניהו: פורבס דירג את ישראל הבטוחה בעולם ; פורבס: לא דירוג שלנו

 

בר סימן טוב הדגיש כי בסופו של דבר ההחלטה תלויה בפוליטיקאים, אך "מהסתכלות ריאלית, שלוקחת בחשבון את העובדה שילדים יכולים להיות מחוללי הדבקה כי הם מדביקים ונדבקים מהר, יהיה צורך לחכות עם זה כדי לראות שהצעדים הראשונים שננקוט לא מייצרים תבערה בהדבקה", כדבריו.

 

3082 ()
"ילדים יכולים להיות מחוללי הדבקה"

"אם הייתי נשאל איך ישראל תיראה במגפה – מדינה קטנה וצפופה עם משפחות גדולות, הרבה מאוד נפשות בתוך בית קטן ורמת הקשבה נמוכה מאוד לממשלה – הייתי אומר שנראה השתוללות של המגיפה", אמר בר סימן טוב. "זה לא קרה בזכות ההתנהלות המצוינת של הציבור הישראלי, וגם בשל קבלת ההחלטות הנכונה של הממשלה. בואו נמשיך בזה עוד קצת, נראה שאנו מתחילים להשתמש בשולי הביטחון שיצרנו, אבל לא מפרקים אותם לגמרי בצורה שיהיה קשה לחזור אחר כך".

 

 

 

"שגרה בצל הקורונה" במקום "אסטרטגיית יציאה"

מנכ"ל משרד הבריאות אמר כי "בסך הכול אנחנו נמצאים בשלב שהתמונה התייצבה". לדבריו, "אנו צריכים לראות אם התייצבות הימים האחרונים היא תוצאה של החגים ואנשים שלא נבדקו מספיק, ולכן תהיה לנו עלייה בימים הקרובים, או שיש פה באמת איזושהי התחלה של שינוי במגמה", אמר. "בסך הכול אנחנו רואים התייצבות גם במספר החולים במצב קשה, שזה דבר חשוב מאוד בפני עצמו, כי בסוף הם אלה שאנחנו דואגים לתת להם את הטיפול הטוב".

 

מחסום משטרה (צילום: יריב כץ)
מחסום באיילון. "בשבוע הבא יהיו שינויים"(צילום: יריב כץ)

בר סימן טוב הסתייג מהשימוש במושג "אסטרטגיית יציאה", ואמר כי הוא מאמין שהמונח הנכון יותר לצורך הדיון על סיום המשבר הוא "שגרה בצל הקורונה". מנכ"ל משרד הבריאות אמר כי "הקורונה לא יוצאת מפה. היא הולכת ללוות אותנו במשך זמן רב, ולכן נצטרך לעשות התאמות משמעותיות בשגרת חיינו. הדברים ייראו אחרת ממה שהיו לפני". הוא ציין כי ההמלצות שמתפרסמות בעיתונות המדעית מדברות על יציאה זהירה במיוחד: "יש פה מספיק גחלים לוחשות", אמר בר סימן טוב, "מספיק אנשים חולים שיכולים ליצור תבערה מחודשת של האוכלוסייה. אסור לסכן את ההישגים שהגענו אליהם בתחלואה בזכות ההתנהגות המופתית".

 

- מהם הצעדים הראשונים שאתם מתכוונים לעשות? משהו ישתנה ביום ראשון הקרוב?

"ההחלטה בסוף היא של הממשלה וראש הממשלה", הבהיר בר סימן טוב. "אני חושב שבשבוע הבא יהיו שינויים, ואם הם יחזיקו מעמד ונראה שאין התפרצות מהשינויים - נוכל לעשות עוד כאלה". הוא הוסיף כי "יש פה אופק ותקווה לציבור הישראלי שההיענות להנחיות מורידה את שיעור התחלואה וההדבקה, ולכן אנחנו יכולים להתחיל לשחרר".

 

Netanyahu during a press conference with heads of Health Ministry   (Photo: Shalev Shalom)
נתניהו. "ההחלטות בסוף של רה"מ"(Photo: Shalev Shalom)

 

- מה תמליץ לשחרר קודם? חנויות? היי-טק? מפעלים, בתי ספר?

"הכול צריך להיות לאט ומעט", הדגיש. "אנחנו נשאיר את זה לדיון בממשלה כי בסוף יש חשיבות לשמיעת הצדדים האחרים, למרות ששמענו אותם, ויש גם את ראש הממשלה וצוות השרים שרלוונטיים לעניין. נצטרך לחכות לאחרי הדיון אצל נתניהו".

 

- יכול להיות שמשרד הבריאות לא כל כך ממהר לשחרר?

"אנחנו מבינים את הצורך הציבורי והכלכלי לייצר איזושהי עליית מדרגה בפעילות הכלכלית לאחר חג הפסח. דיברנו על זה גם במהלך החג, ואמרנו שאם הנתונים ימשיכו להיות חיוביים אחרי הפסח, אפשר ללכת איזושהי מדרגה אחת קדימה - וזה מה שנמליץ. זה צריך להיות מדוד ומתון, ונצטרך לחכות לדיון אצל רה"מ כדי לבשר בשורות לציבור".

 

 

 

"יש מדינות שעושות עבודה טובה וכאלה שלא"

בר סימן טוב נשאל אם היה ממליץ למשוך את ההגבלות עוד יותר אם המשק לא היה נקלע למשבר, והשיב כי הוא לא יודע לומר בוודאות. "בסוף זה לא רק הכסף. זה אנשים שנמצאים בבתים הרבה זמן", אמר. "אנו נמצאים במקום עם איזושהי שחיקה ביכולת של הציבור להיענות להמלצות שלנו. במקום שבו אנו נמצאים, צריך להבין שאם ניתן קצת אפשרויות אוורור ושחרור, זה יאפשר לציבור להמשיך בהנחיות שלנו בצורה יותר טובה".

 

עם זאת, הוא טוען כי "אנחנו חושבים שניתן לעשות כמה צעדים מבוקרים בלי שיעלו את שיעור ההדבקה. זה המבחן שלנו. האם כתוצאה מהצעדים האלה יעלה או לא יעלה שיעור ההדבקה? אנחנו חושבים שיש צעד ראשון שניתן לעשות שכנראה לא יעלה בעקבותיו שיעור ההדבקה, ואם יעלה - נוכל לתקן מהר".

 

מנכ"ל המשרד נשאל על פרסום המאמר התמוה על-ידי ראש הממשלה, שהוכחש מצד "פורבס", ואמר כי עדיין ישראל נמצאת במצב טוב יותר משבדיה, ניו יורק, איטליה, גרמניה, צרפת, ספרד ושווייץ. "הייתה פה מדיניות נכונה, הייתה הקשבה ושיתוף פעולה מצוין של הציבור הישראלי. זה שם אותנו במקום טוב מאוד".

 

- מקום טוב בהחלט. אבל מקום ראשון? הכי בטוח בעולם? 

"יש עוד מדינות שעושות עבודה טובה, ויש מדינות שעושות עבודה לא טובה. לא נאלצנו לבנות בסנטרל פארק, לא בנינו בתי חולים שדה ובתי החולים שלנו לא קרסו. לא נאלצנו להחליט מי יונשם ומי לא. עדיין, עדיין. הכול עוד יכול לקרות אם ננקוט מדיניות לא נכונה".

 

נתניהו:
הדירוג שהציג נתניהו ואינו קשור ל"פורבס"

- קיבלתם, לכאורה, את כל המערכות מוכנות. למה לא לשחרר בצורה יותר דרמטית?

"אי אפשר להיערך מספיק לכזאת מגפה. המערכת באמת נערכה, ונערכת כל הזמן באופן מתמיד. נפתחות עוד ועוד מיטות, מגייסים עוד כוח אדם וקונים עוד ציוד ומכונות הנשמה. הדברים האלה קורים כל הזמן, האם אנו יכולים לבוא ולהגיד שנוכל לעמוד בכל מספר של חולים מונשמים שיהיו במדינה? התשובה היא בוודאי שלא. אין אף מדינה שיכולה לעשות את זה, גם לא ישראל.

 

"זה נכון שהעלינו את הספיקה של מערכת הבריאות", הוסיף בר סימן טוב. "זה נכון גם שהספיקה של מערכת הבריאות תשתפר עוד בשבועות הקרובים וזה טוב לכשעצמו, אך חלק מהיכולת שלנו להסתכל על שחרור המשק מותנה בכך שנמשיך בקו שמעלה את היכולות של מערכת הבריאות באופן משמעותי וקבוע. אני רוצה לראות שהדברים האלה מעוגנים באופן מתמיד, כדי שחס וחלילה אם עכשיו יהיה קל יותר ובחורף תהיה שוב התפרצות, לא נצטרך להיכנס שוב למוד של משבר אקוטי ולעשות את כל הפעולות מההתחלה".

 

 

 

- דיברתם על מכונות הנשמה בייצור עצמי. אפשר לומר שישראל מהבחינה הזו מסודרת?

"ישראל עלתה למסלול שבו יהיו לה עוד ועוד מכונות הנשמה. בסוף הכול תלוי באיזה תרחיש יתממש מבחינת מספר המונשמים. נעשה מאמץ לאומי יפה מאוד מצד כל הגורמים, משרד הבריאות, משרד הביטחון, מנהל הרכש במשרד הביטחון, המוסד והתעשיות המקומיות, שנרתמו באופן מאוד משמעותי כדי לעשות את זה".

 

"שוקלים לשחרר אנשים לפעילות ספורט יחידנית"

בר סימן טוב אמר כי נכון להיום יש כ-3,500 מכונות הנשמה פנויות - והמספר ממשיך לעלות. "המטרה הכי חשובה שלנו היא למנוע מהמערכת את העומס הזה", אמר. "צריך לזכור שבתקופה הזו דיללנו מאוד-מאוד, עד כדי 80% מהפעילות הרפואית השגרתית. צריך שגם מערכת הבריאות תהיה חלק מתוכניות ההקלה, כמו להחזיר טיפולי פוריות וניתוחים לא דחופים אך חשובים".

 

- משהו מזה יקרה בשבוע הבא? נגיד רופאי שיניים?

"חלק מהרופאים יחזרו לעבוד, אבל אני לא יודע לומר לגבי רופאי שיניים כי זה מקרה מסוכן ופגיע", אמר בר סימן טוב. הוא ציין כי "הרבה אנשים נמנעו מלקבל טיפול רפואי דחוף בתקופה הזו, וזה לא טוב. אנחנו כן אומרים לציבור - עם כל העומס של הקורונה, אנשים צריכים לקבל שירות".

 

- למה לא לשחרר אנשים לריצות לבד?

"זה בהחלט משהו שאנחנו שוקלים גם. לאפשר פעילות ספורט יחידנית, כאמור, שמתבצעת לבד. אנו שוקלים להתיר, וגם זה יהיה חלק מההחלטות שנצטרך לקבל היום".

 

 

 

"נגיע גם ל-30 אלף בדיקות"

- אתה חושב שישראל עושה מספיק בדיקות?

"אני מקבל את הביקורת שאנו צריכים להשתפר בהרבה דברים. אנחנו עושים את כל הדברים האלה תוך כדי מלחמה בהרבה חזיתות, מבלי שיש לנו זמן להיערכות. אני גם מסתכל על זה שאנחנו משתפרים. עלינו במספר הבדיקות, ישראל במקום השלישי או הרביעי בעולם במספר הבדיקות. עשינו את העלייה הזאת, ואנחנו נמשיך ונכפיל את מספר הבדיקות".

 

- מה היעד?

"אנחנו נגיע גם ל-30 אלף", טען בר סימן טוב. "הגענו לעשרת אלפים ונגיע גם ל-15 אלף. אנחנו מתמודדים עם בעיות שכולם מתמודדים איתן. כשהייתה בעיית מטושים לכל העולם הייתה בעיית מטושים, כשהייתה בעיית ריאגנטים – לכל העולם הייתה בעיית ריאגנטים, כשיש בעיית עובדים וציוד במעבדות - לכל העולם יש. אנחנו מתמודדים יותר טוב עם רוב הבעיות שמתמודדים איתן בעולם, ואנחנו נמשיך להשתפר. אנחנו לא אומרים שהכול מצוין. צריך לקצר את משך זמן קבלת הבדיקות ולסגור את המעגלים יותר מהר, ואנחנו עובדים על הדברים האלה".

 

מתחם היבדק וסע בכרמיאל (צילום: דוברות עיריית כרמיאל)
מתחם היבדק וסע בכרמיאל(צילום: דוברות עיריית כרמיאל)

- גם הבדיקות הסרולוגיות בדרך?

"בוודאי שכן. גם ביצענו הזמנה. אני מקווה שהחוזה הסופי לבדיקות ייחתם היום, וגם הבדיקות הסרולוגיות תהיינה". הוא ציין כי מנהל המזון והתרופות האמריקני עדיין לא אישר באופן סופי את הבדיקה, אך הוחלט שלא לחכות לו. "ברגע שיודיעו באופן סופי על האישור - לא נוכל לקנות אותן בגלל הביקוש האדיר".

 

- אפשר לשחרר את המשק בלי הבדיקות ההמוניות?

"הציפייה שבדיקות ישחררו אותנו מבידוד היא ציפיית שווא. גם אם היינו עושים 50 אלף בדיקות, במשק יש 4 מיליון עובדים. אי אפשר לבדוק 4 מיליון אנשים כל הזמן. יש אנשים שצריכים לבדוק אותם, אנשים עם סימפטומים, אנשים שהיו במגע קרוב, בתי אבות ומוקדי תחלואה".

 

-כמה בדיקות הזמנתם?

"יותר ממיליון".

 

 

 

 

- זה אומר שכל ישראלי שחשוב שייצא לעבוד יעבור את הבדיקה?

"צריך לעשות פה תיאום ציפיות. גם לבדיקות האלה יש הגבלות מאוד משמעותיות – הן מגלות את המחלה רק ביום ה-14, ויש להן גם באופן מובנה תשובות חיוביות לא נכונות ותשובות שליליות לא נכונות. אנחנו נצטרך ללמוד את הבדיקות האלה. קנינו כדי לשריין לעצמנו את המלאי, ובכך לא יהיה מחסור. אנחנו נתכנן מה לעשות עם זה, זו בדיקה שצריך לעשות במועד הנכון כדי שנבטיח שאנחנו ממצים את היכולת ללמוד משהו מהבדיקה הזו, ולא לעשות סתם בדיקה".

 

- הזמנתם המון תרופות. אתם כבר יודעים היום מה עוזר ומה לא?

"כל העולם בשלב הניסיוני. נעשים הרבה מאוד ניסויים, גם בכלורוקווין וגם בדברים אחרים, ואנחנו עוקבים כמו כולם", אמר בר סימן טוב. "משתדלים שיהיה מלאי של הדברים הנכונים. ברגע שיגידו על תרופה מסוימת שהיא התרופה שעוזרת, או שילוב של תרופות, תהיה התנפלות של כל העולם על התרופות האלה. אנחנו מקווים שקנינו מלאי מהתרופות הנכונות. אנחנו נדע את זה כנראה רק בהמשך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
משה בר סימן טוב
צילום: לע"מ
מומלצים