שתף קטע נבחר

צילום: AFP, MCT

"לא עוד מספר בעקומה": זעקת משפחות הנפטרים בבתי האבות

יותר משליש מקורבנות הקורונה בישראל הם דיירים בבתי אבות ודיור מוגן. מרביתם ממשען בב"ש ומיוקרה ביבנאל. "מישהו פספס בגדול, מרגישים שמסתירים מאיתנו מידע", סיפר בנה של זמירה ארצי. בתה של כרמלה ספונוב: "אימא שלי לא 'קשישה עם מחלות רקע', הפקירו אותה למוות"

55 נפטרים מקורונה מ-13 בתי אבות ומתחמי דיור מוגן: יותר משליש מקורבנות נגיף הקורונה בישראל הם דיירים בבתי אבות ודיור מוגן. 14 מהם מבית האבות משען בבאר שבע ו-15 נוספים מבית האבות יוקרה ביבנאל. ב-41 בתי אבות ומתחמי דיור מוגן ברחבי הארץ התגלה הנגיף ונדבקו בהם מאות דיירים ואנשי צוות, כך לפי נתונים שמפרסמים ד"ר אוריין יצחק ואודי ליאון ממחאת המשפחות. התפרצויות חדשות התגלו בבתי אבות בטבריה ובאשקלון.

 

 

"כשהגיעה המגפה מישהו פספס בגדול", אמר לאולפן ynet עופר ארצי, שאמו זמירה, דיירת בבית האבות משען בבאר שבע, נפטרה לאחר שנדבקה בקורונה. "כנראה שלא בודקים כמו שצריך, לא היו שקופים כלפינו". מ-11 במרץ לא הורשו בני המשפחה לבקר את זמירה בבית האבות. "חודש ימים לא ראינו את אימא בכלל, לא יצרו שום תקשורת בין המשפחות לבין הדיירים".

 

"אנחנו מרגישים שהסתירו מאיתנו מידע", טען ארצי. "יום לפני שהיא אושפזה שוחחתי עם העובדת הסוציאלית, שנתנה לי את ההרגשה שהכל בסדר, שאין שום בעיה. אף אחד לא אמר לנו איך זה מתנהל בפנים, אם היא באמת מבודדת או לא, מה קרה אחרי שהדייר הראשון נפטר? האם עשו בדיקות? לא עשו שום דבר! רק אחרי שמונה ימים שהיא הייתה בבית חולים התקשרה אלינו העובדת, למנהל לקח כשבועיים. זה נראה לי הזוי, נראה לי שהאנושיות נעלמה שם".

 

 

זמירה ארצי (באדיבות המשפחה)
"לא היו שקופים כלפינו". זמירה ארצי שנפטרה מקורונה(באדיבות המשפחה)
 

Relatives of Mishan nursing home   residents outside the assisted living facility   ()
המשפחות בבית האבות משען מוחים

נגה אוסקר, בתה של כרמלה ספונוב מבית האבות יוקרה ביבנאל, מתחה ביקורת חריפה על התנהלות המדינה. "הם הזניחו את הקשישים, את הדור הזה, את האנשים בבתי האבות ואימא שלי שילמה מחיר כבד מאוד", אמרה. אוסקר ציינה: "זה כאב בלתי נסבל, אימא שלי היא לא עוד מספר בעקומת משרד הבריאות והיא גם לא 'קשישה עם מחלות רקע' שנפטרה מקורונה. היא אומנם קשישה ואומנם עם מחלות רקע, אבל לא מזה היא נפטרה".

 

היא הוסיפה: כי "בסופו של דבר זו מגפה, גם אני יכולה ללכת לסופר ולהידבק בנגיף, אבל מהרגע שקרה המקרה הראשון של הקורונה בבית האבות לחצנו על משרד הבריאות שיעשה בדיקות. אני שמתי את אימי בבית אבות והשארתי אותה שם כי חשבתי שזה המקום הכי בטוח שיש. היה צריך לעשות בדיקות לכולם, לבודד את החולים, ולשמור על הדיירים האחרים, וזה לא נעשה במשך ימים שלמים - כל יום קריטי".

כרמלה ספונוב ()
"הפקירו אותה למוות". כרמלה ספונוב שהלכה לעולמה השבוע

בית אבות יוקרה ביבנאל (צילום: שמיר אלבז )
הבדיקות הגיעו באיחור. בית האבות "יוקרה" ביבנאל(צילום: שמיר אלבז )

"התרענו, אמרנו ודיברנו. לא נעשה דבר על מנת לעצור את המגפה שהתפשטה בבית אבות. היום המצב הוא שכמעט כל מי שבבית האבות חולה, כל מי שחולה ברור מה סופו, וזה מצער. אנשים פשוט מתו. הפקירו את אימא שלי למות, חשבתי שהיא בידיים טובות. הכאב הוא עצום".

 

משפחות רבות כבר התאגדו לאחרונה לתביעה ייצוגית נגד "משען" בבאר שבע ו"משען" בחולון, שגם בו התגלו מקרי קורונה ולא נערכו בדיקות לדיירים. נגה ציינה כי גם המשפחות ב"יוקרה" מתכוונות להצטרף לתביעה: "החלטנו שאנחנו פועלים בעניין ומצטרפים לעו"ד דוד מנע כדי לתבוע את משרד הבריאות משום שהוא התרשל. משרד הבריאות, רגולטור שהיה אמור לפקח, להוביל את המערך ולדאוג לאזרחים, לא עשה דבר בעניין הזה. אני איבדתי את אימא שלי והיא לא מתה בכבוד, היא מתה לבד - זה אסון נוראי".

 

היא אף סיפרה כי "במקרה שלנו ההשתלשלות של המחדלים הייתה בלי סוף, אחד אחרי השני. במשך שעות אחרי שאמי נפטרה לא ידעו להגיד איפה היא נמצאת, למחרת הייתה ההלוויה ובמשך שעתיים וחצי חיכינו לאמבולנס שיגיע ליד הקבר, כשאנחנו עומדים שם חסרי אונים. המחדלים המשיכו והמשיכו גם לאחר מותה - לאורך כל הדרך".

 

 

שבעה נדבקו בבית אבות בטבריה, 29 באשקלון

לפי נתונים שאוספים ילדים לדיירים בבתי האבות - עד כה נפטרו 15 דיירים בבית האבות "יוקרה" ביבנאל, 14 ב"משען" בבאר שבע, שבעה ב"מעון הורים" בירושלים, חמישה ב"מגדל נופים" בירושלים, שלושה בבית האבות הבולגרי בראשון לציון, שניים ב"בית בלב" בבת ים, ב"עמל בשרון" ברעננה ודיירים בודדים ב"בית טובי העיר" בירושלים, בבית אבות ויז'ניץ בבני ברק, ב"הדסים" בבני ברק, ב"נאות אבי" ביפו וב"משען אפעל" ברמת גן.

 

בבית האבות "נוף טבריה" נפטרו עד כה שני דיירים מקורונה. בערב שביעי של פסח נפטרה דיירת בת 71. האישה, תושבת העיר, סבלה ממחלת ריאות קשה ולאחר שחומה עלה היא הועברה למכרז הרפואי פוריה, שם אובחנה כחולת קורונה.

 

לאחר הידבקות הדיירת נערכה ביום שלישי השבוע בדיקה לכל הדיירים ועובדי המקום. אתמול (ה') התברר כי שבעה דיירים, מתוך כ-40, ועובדת אחת נדבקו בנגיף. בשלב זה לא ידוע על חולה שפיתח סימפטומים.

הדיירת הועברה לבית החולים, שם התגלה שנדבקה בקורונה (צילום: יורם כהן) (צילום: יורם כהן)
הדיירת הועברה לבית החולים, שם התגלה שנדבקה בקורונה(צילום: יורם כהן)

בעיריית טבריה אמרו כי לא מדובר בשלב זה על פינוי הנשאים או המוסד כולו. "מהרגע שהתברר שיש חולה במקום בודדו את הדיירים. אנחנו בקשר הדוק עם הנהלת המקום ועם משרד הבריאות".

 

בנה של אחת הדיירות במוסד זעם על ההחלטה. לדבריו, פינוי של הנשאים זו הדרך היחידה לבלום את ההתפשטות "לפני שיקרה אסון כמו שהיה במקומות אחרים. מי שאומר שבודדו את הדיירים לא היה שם. אין דרך לבודד את הדיירים. הם מתגוררים בחדרים קטנים, שניים בחדר, והדרך היחידה לבודד היא לכלוא אותם בחדרים האלה".

 

"אלה אנשים שצריכים טיפול ואי אפשר לשלוח אותם למלון דן פנורמה או משהו כזה", הוסיף. "צריך למצוא להם מסגרת טיפולית שבה יוכלו לשהות עד שיבריאו ושלא ידביקו פה את הדיירים שעוד לא נדבקו".

עורכי הדין חיה ודוד מנע (צילום: ראובן קפוצ'ינסקי)
עורכי הדין חיה ודוד מנע(צילום: ראובן קפוצ'ינסקי)

בתוך כך, עורכי הדין דוד וחיה מנע מכינים בימים אלה תביעה משפטית נגד משרד הבריאות בשם כמה משפחות שיקיריהן, מדיירי בית האבות "יוקרה" ביבנאל, נפטרו כתוצאה מהמחלה. בתביעה יטענו שהמשרד נהג ברשלנות בטיפול בדיירי בית האבות במהלך כל התקופה שבה ניתן היה להצילם. התביעה תדרוש פיצוי של כ-800 אלף שקלים לכל אחד מהתובעים.

 

באשקלון חזרו אתמול בדיקות קורונה שנלקחו לפני כמה ימים מקשישים בדיור המוגן "בית זהבית" באשקלון. לפי התוצאות, 32 מהדיירים נדבקו בקורונה וככל הנראה גם כמה מהעובדים נדבקו. מדובר בבית דיור מוגן ששייך ל"עמיגור" ומאכלס קשישים שמוגדרים ככאלה המתפקדים באופן עצמאי.

בית אבות זהבית (צילום: תומר שונם)
בית זהבית, היום(צילום: תומר שונם)

בית אבות זהבית (צילום: תומר שונם)
(צילום: תומר שונם)

בית אבות זהבית (צילום: תומר שונם)
(צילום: תומר שונם)

מצבם של הנדבקים מוגדר קל וחלקם הועברו לטיפול בבתי חולים, "כרגע יש סגירה הרמטית של הבניין", סיפר סמנכ"ל בית זהבית, ארז שני.

 

בעמיגור הדגישו כי "מדובר בדירות נפרדות של קשישים עצמאיים ללא פעילויות משותפות בחודש האחרון. כל הדיירים הוכנסו לבידוד בדירותיהם. עמיגור ומשרד הבינוי והשיכון דורשים ממשרד הבריאות לפנות את הדיירים החולים למלוניות בידוד. עד אז מתבצעות כל הפעולות הנדרשות לשמירת הבידוד וחיטוי המקום".


פורסם לראשונה 16/04/2020 23:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
מחדל בתי האבות
צילום: רועי עידן
מומלצים