שתף קטע נבחר

צילום: AFP, MCT

צה"ל העביר 100 מכונות הנשמה לתל השומר: "קיבלנו הזמנה לאלף מוניטורים"

היחידה הטכנולוגית במודיעין העבירה לבית החולים את המכונות, שאינן מותאמות לחולי קורונה אך מיועדות למקרה של מחסור כללי. "קיבלנו הזמנה לאלף מוניטורים", סיפר ראש הפרויקט, רס"ן ס''. בוועדת הקורונה בכנסת העריך פרופ' גרוטו: "בקרוב נוכל לבצע 20 אלף בדיקות ביום"

 

מכונות הנשמה (צילום: דובר צה
צה"ך החל לספק מכונות הנשמה לשיבא(צילום: דובר צה"ל)

אגף המודיעין בצה"ל החל לספק היום (חמישי) למערכות הבריאות מכונות הנשמה שייסייעו בטיפול בנגיף הקורונה בישראל. מדובר בפיתוח מיוחד של היחידה הטכנולוגית של אגף המודיעין, המכונה יחידה 81, בשיתוף המרכז הרפואי שיבא בתל השומר, שעוסקת בימים כתיקונם בהמצאות טכנולוגיות למבצעים מודיעיניים מעבר לקווי האויב במערך המבצעים המיוחדים.

 

הפרויקט קיבל את השם "אוויר לנשימה" והוא יספק בתחילה מכונות הנשמה שמבוססות על מכשירי הנשמה שלא פועלים או מותאמים לפעילות עבור הנשמה לחולי קורונה. נדגיש כי המכונות המותאמות לא ייתנו מענה לכלל חולי הקורונה שיהיו זקוקים להנשמה בישראל. מטרת הפרויקט היא להימנע ממצב שבו לא תהיינה מכונות הנשמה זמינות.

 

 

מדובר במכשירי הנשמה מונחי לחץ. לטענת העומדים מאחורי הפרויקט "יש המון שיטות הנשמה היום בבתי החולים, ובחדרי הניתוח. אנחנו פיתחנו מכשירים שהם מונחי לחץ, שרוב החולים מטופלים בהם. הרעיון היה לתת בעזרת המכשירים הללו מענה מיידי ולא להגיע למצב שצריך להנשים חולה ואין עבורו מכונת הנשמה. על ידי המכונה הזו אפשר להנשים כל חולה וכמובן לסייע למטופלים הקלים ולאלו שנמצאים בגמילה שזו מסה די גדולה. אנחנו מנסים כרגע לעבוד על מצבי הנשמה נוספים".

 

בשיחה עם הכתבים הצבאיים בצהריים אמר ראש הפרויקט הצה"לי רס"ן ס' מהיחידה הטכנולוגית של אגף המודיעין: "אנחנו מתחילים במסירת 100 מכונות הנשמה למרכז הרפואי שיבא בתל השומר מהקו הטכנולוגי שהוקם ביחידה 81. בהמשך יימסרו מאות מכונות הנשמה למערכת הבריאות. התחלנו את הפיתוח בידיעה שאנחנו מחפשים מוצרים זמינים".

 

"בעולם אין רכש בינלאומי של מכונות הנשמה ואין הגעה של מוצרים לישראל. הרעיון היה להסב מכשירים למכונת הנשמה. פיתחנו ביחידה מוניטור מיוחד שיהווה בסיס ליכולת הנשמה פולשנית לחולים שיהיו מורדמים ומונשמים". 

 

מכונות הנשמה (צילום: דובר צה
"חיפשנו מוצרים זמינים ופעלנו". רב סרן ש'(צילום: דובר צה"ל)

מכונות הנשמה (צילום: דובר צה
"התכוננו למצב שבו לא יהיו מכונות זמינות"(צילום: דובר צה"ל)

מכונות הנשמה (צילום: דובר צה
ד"ר עמית זבתני: "בימים הקרובים המכונות יועברו לשיבא"(צילום: דובר צה"ל)
 

עוד הוסיף ס' כי "היינו חייבים למנוע הכנסת מזהמים לאוויר ולהצליח לחבר את כל המידע למערכת התקשורת של בית החולים. המערכת משדרת את המידע ונותנת מידע על כל חולה וחולה. על המוניטור נרשם עכשיו פטנט. קיבלנו הזמנה ממשרד הבריאות לאלף מוניטורים כאלה כדי לשדרג את מכונות ההנשמה".

 

ד"ר עמית זבתני, מוביל הפרויקט מטעם שיבא, אמר כי "הצורך וההבנה שעלולות להיגמר לנו מכונות ההנשמה יצר את שיתוף הפעולה עם היחידה הטכנולוגית של אמ"ן. הרעיון הוא להשתמש במכשירי עזר נשימתיים ולהמיר אותם ולהסב אותם באמצעות מכשירי ניטור למכשירי הנשמה פולשניים. אחרי חודש של עבודה משותפת מבחינה פיתוחית וקלינית הגענו ל'פינאלה'. בימים הקרובים מאה מכונות הנשמה ראשונות יועברו מאמ"ן אלינו".

 

פרופסור איתמר גרוטו (צילום: אלכס גמבורג)
"בקרוב נוכל לבצע 20 אלף בדיקות ביממה". גרוטו(צילום: אלכס גמבורג)

לדבריו ישנה הקלה בבית החולים. "אנחנו מרגישים עכשיו יותר בטוחים ליום שבו אולי מכונות ההנשמה בבית החולים ייגמרו. חולי קורונה הם חולים שמאוד קשה להנשים אותם. חשבנו בכל התהליך על הגרוע מכל. רצינו מערכת פשוטה וקלה לתפעול שתוכל להיות מופעלת גם לא על ידי רופאים מרדימים. בעתיד המערכות גם יאבחנו מחלות בריאות. נשמח גם לתרום את הידע שלנו למדינות אחרות שמצבן פחות טוב ממצבה של ישראל".

 

בתוך כך, בדיון שנערך היום בוועדה לטיפול במשבר הקורונה של הכנסת, דיבר המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, הפרופ' איתמר גרוטו, על מצב בדיקות הקורונה היום. "כרגע הקיבולת שלנו היא 11 אלף בדיקות ביום במעבדות", אמר. יש לציין כי בשבועות האחרונים הצהירו בכירי משרד הבריאות כי כבר כיום ניתן יהיה לערוך 15 אלף ואף 30 אלף בדיקות קורונה ביממה.

 

בהמשך הבהיר כי "עוד מעט נהיה ביכולת בדיקה של 20 אלף בדיקות ביממה. הבדיקות מתקיימות ב-32 מעבדות ברחבי הארץ". בהתאם לתוכניות משרד הבריאות בנושא תיעדוף הבדיקות ביישובים עם שיעורי תחלואה גבוהים, אמר פרופ' גרוטו כי "צריך להקצות את הבדיקות למקומות שבהם הן יהיו יותר אפקטיביות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
פרויקט "אוויר לנשימה"
צילום: דובר צה"ל
מומלצים