שתף קטע נבחר

צילום: AFP, MCT

סיפור ההצלחה של איסלנד נגד הקורונה

360 אלף איש חיים באיסלנד. 10% מהם עברו בדיקת קורונה - השיעור הגבוה בעולם. בניגוד למדינות שהגיבו באיחור איסלנד החלה בבדיקות חודש לפני שאובחן חולה הראשון. בתחילת מאי היא תפתח את בתי הספר

איסלנד מספקת דוגמה מאלפת להיערכות נכונה למגפה עולמית: המדינה התחילה לבצע בדיקות לגילוי קורונה חודש לפני שאובחן אצלה חולה ראשון. שיעור הבדיקות שביצעה איסלנד גבוה בהרבה משאר העולם.

 

במחקר שפורסם שלשום בכתב העת הרפואי New England Journal of Medicine, חוקרים מאוניברסיטאות באיסלנד ומ-deCODE Genetics (חברת בת של ענקית הביו-טכנולוגיה "אמגן") פרסמו את הנתונים על הבדיקות שביצעו באיסלנד. המדינה פתחה בתוכנית בדיקות מקיפה ב-31 בינואר - יותר מחודש לפני ההכרזה על הקורונה כמגפה עולמית.

מבחנה עם דם נגוע בקורונה, אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

בתוכנית הבדיקות היו שני שלבים. בשלב הראשון, שהתחיל ב-31 בינואר, נבדקו אנשים שסבלו מתסמיני קורונה קלים ואזרחים שנסעו לאזורים שנחשבים למוקדיה התפרצות - סין, איטליה, אוסטריה ושווייץ - או אנשים שהיו במגע עם נדבקים. לפי המחקר, נכון לסוף מרץ נבדקו יותר מ-9,000 איש ששייכים לאותן קבוצות. 13.3% מהם אובחנו כחולים. על החולה הראשון דווח ב-28 בפברואר.

 

השלב השני של הבדיקות החל ב-13 במרץ, כש-deCODE Genetics החלה לבדוק את כלל האוכלוסייה, שלא סבלה מתסמינים או שפיתחה תסמינים קלים בלבד כמו הצטננות קלה (ולא הייתה בבידוד). שיעור הנדבקים היה נמוך בהרבה, בין 0.6 ל-0.8 אחוזים.

בדיקת נגיף קורונה, אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

עד כה ביצעה איסלנד בדיקות ל-36,000 תושבים – 10 אחוז מהאוכלוסייה שלה. היא המדינה עם שיעור הבדיקות הגבוה ביותר בפער גדול - פי 10 מדרום קוריאה, שמתגאה בתגובה המהירה שלה לעצירת התפשטות הקורונה. דרום קוריאה ביצעה 10 בדיקות ל-1,000 תושבים. יש לציין שמספר התושבים בדרום קוריאה גבוה בהרבה: יותר מ-50 מיליון תושבים.

 

תוכנית הבדיקות האגרסיבית באיסלנד עזרה ככל הנראה להאט את קצב התפשטות הנגיף במדינה. היא אפשרה לרשויות הבריאות לאתר אנשים שנדבקו ולא סובלים מתסמינים, או כאלה שחשבו שהצטננו או חלו בשפעת.

בירת איסלנד רייקיאוויק (צילום: shutterstock)
בירת איסלנד רייקיאוויק(צילום: shutterstock)
 

מי שאובחן כחולה קורונה התבקש להיכנס לבידוד. הוא נדרש להישאר בבידוד גם כשהחום יורד (עד 10 ימים), או עד לאבחון שהוא כבר לא נשא של הנגיף. כל מי שהיה במגע עם הנדבקים נדרש להיכנס לבידוד של שבועיים. אם אותם אזרחים לא היו נבדקים הם ככל הנראה לא היו נכנסים לבידוד, ואז מדביקים אנשים ללא ידיעתם.

 

בניגוד למדינות אחרות איסלנד בחרה שלא לסגור את מעונות היום ואת בתי הספר היסודיים. התיכונים והאוניברסיטאות נסגרו ב-16 במרץ. גם בריכות השחייה, היכלי הספורט, בתי הקולנוע, הפאבים והמסעדות נסגרו.

 

1,720 חולי קורונה ו-8 מתים

עד כה התגלו באיסלנד 1,720 חולי קורונה – שיעור גבוה בהשוואה למדינות שאבחנו רק את מי שהגיעו לבתי החולים. אבל מספר קורבנות הנגיף – שמונה בלבד – הוא עשירית בלבד משיעור התמותה בצרפת.

 

ממשלת איסלנד אמרה שהיא מאמינה ששיא המגפה כבר מאחוריה. היא מתכננת לפתוח את התיכונים, האוניברסיטאות, המוזיאונים והמספרות ב-4 במאי. המחקר מצא גם גילויים מעניינים אחרים, אחד מהם הוא ש-43% מהמאובחנים לא סבלו מתסמינים כלל, או לפחות לא סבלו מתסמינים בזמן הבדיקה. העובדה הזאת מוכיחה שוב שרבים חולים בנגיף ולא יודעים על כך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutetrstock
10% מהתושבים נבדקו
צילום: shutetrstock
מומלצים