שתף קטע נבחר

תהפוך לאם בזכות תרומת זרע של אחיה המנוח

בית המשפט המחוזי בחיפה דחה את ערעור המדינה ואפשר למלא את בקשתו של תושב חיפה שנפטר מסרטן בגיל 38: לאשר לאחותו חשוכת הילדים לעשות שימוש בזרעו ולהביא ילד באמצעות אם פונדקאית

 

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

בית המשפט המחוזי בחיפה דחה היום (חמישי) ערעור של המדינה על החלטת בית המשפט לענייני משפחה בקריות - ובכך אפשר למלא את בקשתו של תושב חיפה, שהלך לעולמו מסרטן, לעשות שימוש בזרעו ולהוליד תינוק, שאותו תגדל אחותו חשוכת הילדים. ההליך המשפטי יימשך כעת עד שיוחלט באיזו מסגרת והיכן יובא התינוק לעולם.

 

לפני כשלוש שנים הגישה משפחתו של המנוח, שנפטר בגיל 38, תביעה לבית המשפט לענייני משפחה בקריות, באמצעות עורכי הדין דורי שוורץ ושיראל בר. התביעה נגד היועץ המשפטי לממשלה והמרכז הרפואי בני ציון בחיפה, נועדה לאפשר לאחותו של המנוח לעשות שימוש בזרעו של אחיה, להפרותו באמצעות תרומת ביצית ולהוליד את התינוק בעזרת אם פונדקאית. האחות תאמץ את הילד העתיד להיוולד והוא ייחשב כילד שלה לכל דבר ועניין.

 

המדינה התנגדה וטענה כי המנוח חתם על טופס כשהקפיא זרע, ולפיו ביקש להשמיד את הזרע אם ימות. הוריו ואחותו של המנוח הוכיחו כי הסימון על גבי הטופס לא שיקף את רצונו, וכי למעשה רצה שזרעו יופרה אם ימות.

עו
עורכי הדין דורי שוורץ ושיראל בר(צילום: יוסי גנון)

בית המשפט לענייני משפחה קיבל את התביעה. השופטת מאיה לוי פסקה כי הטופס לא מולא על ידי המנוח, אלא על ידי מנהל בנק הזרע, וספק אם המנוח כלל הבין על מה חתם.

 

מנגד, השתכנעה השופטת כי רצונו של האיש לפני שנפטר, כפי שהביע בפני כמה עדים, היה כי זרעו יופרה לאחר שיילך לעולמו - וכי אחותו חשוכת הילדים תאמץ את הילד העתיד להיוולד.

 

המדינה ערערה על פסק הדין לבית המשפט המחוזי בחיפה, אולם שלושת שופטי ההרכב דחו פה אחד את הערעור. הם אימצו את פסיקת בית המשפט לענייני משפחה, והשופטת אספרנצה אלון, שכתבה את גוף ההחלטה, ציינה: "הגעתי למסקנה זהה למסקנתו של בית המשפט קמא ולפיה מדובר בעדויות באשר לשיחות עמוקות של העדים עם המנוח לגבי רצונו, ולא בעדות מפי השמועה, כנטען על ידי המערער. מהעדויות ניתן אף להבין או להעריך מדוע המנוח שינה דעתו לאחר שחתם על הטופס, לעניין שימוש בזרעו לאחר מותו... עם ההידרדרות במצבו הבריאותי, והבנתו כי סופו קרב, הביע המנוח את רצונו כי ייעשה שימוש בזרעו לאחר מותו לצורך הולדת ילד".

 

התיק הוחזר לבית המשפט לענייני משפחה לשם מתן פסק דין משלים בעניין פונדקאות בחו"ל, היות שפונדקאות בישראל אינה חוקית, אם אף אחד מהמאמצים אינו הורה ביולוגי.

 

עורכי הדין שוורץ ובר הביעו סיפוק מפסק הדין, "המשקף נאמנה את המצב המשפטי. אנו מקווים שמרשינו יזכו סוף כל סוף להתחיל בהליך הפונדקאות, על מנת להגשים את רצונו של המנוח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים