שתף קטע נבחר

צילום: AFP, MCT

חשש: מכונות ההנשמה החסרות לא יגיעו עד אוגוסט

נתונים שהגיעו לידי ynet מראים כי חסרות 3,933 מכונות כדי לעמוד ביעד של כ-7,000 בסך הכול. לנוכח צמצום הייבוא, לא ברור איך יקרה הדבר. בכיר במערכת הבריאות: "הבטחות על הקרח". רק מעט מכונות מיוצרות בארץ, וחלקן לא מתאימות לחולי קורונה. למרות הירידה במספר המונשמים: חשש מהיפוך המגמה ברמדאן ויום העצמאות

 

 

שאננות בעקבות הירידה במספר המונשמים? על רקע מאמצי מערכות הבריאות והביטחון להגביר את הייצור המקומי של מכונות ההנשמה, עדיין נותר פער משמעותי בין היעד הכמותי שנקבע לזה שקיים וזמין בישראל. מנתונים של הימים האחרונים שהגיעו היום (ו') לידי ynet, כרגע ישנן 3,047 מכונות הנשמה בישראל, וחסרות עוד 3,933 מכונות הנשמה על מנת להגיע ליעד שהוצב. עוד עולה מהנתונים כי רק באוגוסט כנראה תהיה בישראל כמות המכונות לפי היעד שהוצב. ואולם, על רקע צמצום הייבוא מחו"ל של מכונות ההנשמה, לא ברור בשלב זה איך יושג היעד.

 

משבר הקורונה - עדכונים אחרונים:

לראשונה בישראל: יותר מחלימים ביממה מחולים חדשים

הורים נגד למידה מורחבת מרחוק: "העומס עלינו יהיה אדיר"

במחאה על איסור התפילות במניין: עימות ועצורים במאה שערים

השרים החליטו: הקלות בסגר - בכפוף למגבלות שייקבעו עד מוצ"ש

זינוק בספירת המתים של סין: "לא היה טיוח"

 

1208 (צילום: AFP)
הייבוא צומצם, ולא ברור כיצד היעד ימומש. מכונת הנשמה בבית חולים בגרמניה, ארכיון(צילום: AFP)

Artificial respiratory assistance ventilator  (Photo: AFP)
(Photo: AFP)

בפריסת מכונות ההנשמה שצפויות להיקלט בקרוב, על-פי הנתונים, הכמות עומדת על 289 מכונות הנשמה בלבד. סיכום דיון של משל"ט הקורונה (מרכז השליטה של משרד הבריאות וגופי הביטחון) מאתמול מעלה כי הנושא כלל לא נידון בו. גם יום קודם, באותו פורום – נושא מכונות ההנשמה לא עלה.

 

בכירים במשרד הבריאות השיבו בפנייה ל-ynet כי אין בידיהם מידע בנודע להיערכות בסוגיית מכונות ההנשמה. ממשרד הבריאות לא נמסרה תגובה רשמית.

 

במערכת הביטחון טענו בשבועות האחרונים כי בשל קושי לרכוש מכונות הנשמה מחו"ל, עיקר המאמצים ימוקדו בייצור עצמי; אולם כפי שזה נראה כעת – מדובר על מספרים קטנים מאוד שגם הם מעמידים בסימן שאלה את היכולת לעמוד ביעד של 7,000 מכונות הנשמה.

מכונות הנשמה (צילום: דובר צה
גם צה"ל מסייע ומחלק מכונות הנשמה לבתי החולים(צילום: דובר צה"ל)

מכונות הנשמה (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

 

 

 

על פי נתוני משרד הבריאות מהבוקר, נראה שלא נוספו מונשמים חדשים, ולמעשה, מפאת פטירתם של אלו שהיו מחוברים למכונות ההנשמה – חלה אף ירידה במספר המונשמים. כעת מספרם עומד על 129, כאשר חלק מהם הם קשישים המתגוררים בבתי אבות או מוסדות גריאטריים שהיו מונשמים עוד בטרם נדבקו בנגיף.

 

למרות זאת, ועל רקע התוכנית לשחרור המשק בהדרגתיות, עולה החשש מפני עלייה במספר הנדבקים החדשים – כזו שעלולה להביא גם לעלייה במספר המונשמים. גם מועדים כמו יום העצמאות וחודש הרמדאן גורמים לחשש במערכת הבריאות בדבר התפרצויות אפשריות לאחר מכן, ובהתאם – לעלייה במספר המונשמים.

 

"מדובר על הבטחות על הקרח", אומר בכיר במערכת הבריאות באשר ליעד מכונות ההנשמה שהוצב. "צריך גם לזכור שלא מדובר רק על המכונה והציוד הטכנולוגי, אלא על מערכת נלווית למכונות. צריך מיטות אשפוז וטיפול נמרץ וצוות מיומן שיודע איך להפעיל את אותן מכונות הכשרה ומוכשר לכך. זו ההזדמנות לחזק את אותם צוותים ותשתיות, להכשיר אנשים שידעו להפעיל את המכונות וידעו לתת מענה לכך. בנוסף, הצורך במכונות הנשמה יישאר איתנו גם לאחר שהמשבר יחלוף. גם פצעי לחץ יכולים לגרום לבן אדם להיות מונשם".

 

 

בתוך כך, ישנם פתרונות נקודתיים וייבוא בסדר גודל קטן. לפני כיומיים הובאו לישראל 100 מכונות הנשמה מארה"ב, שנרכשו שם על ידי משרד הביטחון. בשבוע שעבר פורסם ב-ynet כי גם 160 מכונות הנשמה הובאו ארצה מסין. אך גם המספרים הללו רחוקים מכדי הגעה ליעד שהוצב.

 

בהיעדר ייבוא של מכונות הנשמה, במערכת הביטחון פונים לפתרונות של ייצור עצמי. אתמול פרסמו צה"ל והמרכז הרפואי שיבא בתל השומר כי בשבועות האחרונים עבדו על פיתוח של 100 מכונות הנשמה שבנייתן התבססה על מכונות בסיסיות קיימות. עם זאת, המכונות הללו, שאמורות להיות מסופקות בקרוב (המועד לא פורסם) לשיבא, הן מכונות בסיסיות שלא תהיינה מסוגלות לתת מענה לחולים הקשים ביותר.

 

על פי התוכנית, כ-1,000 מכונות הנשמה בסך הכל יסופקו לבתי החולים, אך מועד העברתן לא פורסם וכאמור, לא כל שיטות ההנשמה תהיינה זמינות במכונות הללו. יצוין כי לפי מומחים, זמן השימוש במכונת הנשמה עבור חולה אחד יכול להימשך שבועות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
התכנון להשלמת היעד - רק עוד 4 חודשים
צילום: AFP
מומלצים