שתף קטע נבחר

מזל או שכל? הקורונה כמשל לפסיקות ביהמ"ש

הצלחה בהליך היא לא אחת עניין של מזל. יהיו הנימוקים והטיעונים נכונים וטובים ככל שיהיו, התוצאה מושפעת בראש ובראשונה מהשופט ומאישיותו

ימי הקורנה ניערו את רובנו מהאשליה שיש לנו שליטה על החיים. הנה מסתובב ביננו נגיף שאינו מוכר, הוא פוגש ברבים, בחלקם הוא מכה ואחרים אינם כלל יודעים שנתקלו בו ויוצאים ללא פגע. המזל הוא שליט כל יכול. תעתועיו משפיעים על חיי היומיום בכל תחומי חיינו, גם בתחום המשפט

 

ענייני בריאות הם דוגמה מצוינת להמחשת נוכחותו של המזל בחיינו. לא אנחנו הקובעים אלא הגנטיקה שלנו, חיבורים אקראיים של DNA של הורינו והורי הורינו לדורותיהם, ביחד עם שאר נסיבות חיינו, הימצאות אקראית במקום כזה או אחר וכן הלאה.

 

המזל, מתברר, הוא השליט ברוב הרבדים של חיינו, כיוון שישנן תוצאות אפשריות רבות שיכולות להתרחש תמיד בנסיבות שבהן אנחנו נתונים, ואילו לנו אין תמיד את היכולת לגרום דווקא לתוצאה מסוימת לקרות.

 

מי לא מכיר את ריבוי התוצאות האפשריות בזוגיות? לא אחת עולה התהייה איך היו מתגלגלים החיים של כל אחד ואחת מאתנו לו היינו פוגשים בזמן אחר אדם שונה מזה שברגע נתון בחרנו בו כבן זוג לדרך.

 

הרהורים על אודות המזל בחיים מזכירים לי את הסרט הבריטי "דלתות מסתובבות", העוקב אחר חייה של הלן שפוטרה מעבודתה. בתסריט האחד היא חוזרת לביתה מוקדם מהצפוי, מוצאת את בן זוגה במיטה עם אחרת, עוזבת אותו, מתאהבת באחר וממשיכה בחיים מתגמלים. ובאחר היא מחמיצה את השניים וממשיכה לחיות עם בן זוגה חיים אומללים. הרי לכם ריבוי אפשרויות, שרק חלקן בשליטה. הבחירה בחיים אומללים אינה הכרח, אבל התזמון והאקראיות בהם התרחשו האירועים הם עניין של מזל.

 

המזל בהליכי משפט

כעורכת דין למודת ניסיון אני יודעת שגם ההצלחה בהליך משפטי היא לא אחת עניין של מזל, יהיו הנימוקים והטיעונים המשפטיים נכונים וטובים ככל שיהיו. הסיבה לכך היא כי תוצאתו של ההליך המשפטי מושפעת בראש ובראשונה מהשופט שמנהל אותו, כיוון שבמקרים רבים המשפט מאפשר לשופט להגיע ליותר מאשר תוצאה אחת.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הרהורי נושאים אותי לספרו של פיטיגרילי (שם עט) "הניסוי של השופט פוט". זהו סיפור מוקצן ובדוי של שופט הידוע בשכלו ובהגינותו שמואס בצביעות של מערכת המשפט הצרפתית, תולה את גלימת השיפוט ויוצא לחיים אחרים בעקבות אירוע שבו הוא מכנה את שני עמיתיו השופטים אידיוטים וממליץ לאישה שהורשעה בדין להגיש ערעור, כי "למרבה המזל לא כל השופטים מטומטמים".

 

התלות באלת המזל – סיפור אמיתי

אביא בפניכם מקרה משלי המלמד על המזל בשפיטה. קיבלתי לייצג אישה אומללה במטרה לבטל הסכם ממון. היא נישאה מאהבה לאיש מבוגר ממנה בשנים. לפני הנישואין, שאליהם באה חסרת כל, היא נדרשה לחתום על הסכם ממון שאושר וקיבל תוקף של פסק דין. בהיותה עולה מחבר העמים לא הייתה השפה העברית שגורה בפיה וההסכם הוסבר לה כאקט פורמאלי נדרש לקראת נישואין. היא ביקשה להבטיח שלא תודר מהבית שבו התגוררו הצדדים, כיוון שלשם נישואין ויתרה על דיור ממשלתי שבו הייתה לה זכות מגורים לכל ימי חייה.

 

ואכן ההסכם הבטיח שאחרי אריכות ימיו של הבעל תוקנה לה הבעלות על הבית ותכולתו, אך חלילה בגירושין תצא בחוסר כל. וכך, בעבור שנות נישואין בטוב, הגיש הבעל כנגדה תביעה לגירושין ללא עילה בדין, כפי שפסק ביה"ד הרבני, במטרה למנוע ממנה את הזכות לרשת את ביתם.

 

כעורכת דין נדרשתי לא פעם לבטל הסכם ממון בשל כשליו. מקרה זה נראה היה לי קל מאחרים. העובדות היו ברורות וגם פרשנות החוק והפסיקה נטו לטובה. לתדהמתי, טיעוניי לא זכו להסכמה. פסיקת הערכאות הייתה, שלמרות העוול שעלול להיגרם לאישה במקרה של גירושין, קדושת ההסכם מונעת את ביטולו.

 

מתברר שגם תוצאה ההגיונית אליה נוטים הלב, הראש והפסיקה, לא תמיד מועילה לצד הצודק. שופטים אחרים על סמך אותה מסכת עובדתית היו כנראה פוסקים אחרת.

 

שופטים הם בני אדם

מלכתחילה, כדי לצמצם את מוטיב המזל בחיי החברה, יוצרת לעצמה חברה אנושית כללי התנהגות מחייבים, שלהם אמורים האזרחים לציית. אלה הם החוקים. תפקידם של בתי המשפט הוא לפתור סכסוכים באמצעות יישום החוקים על המקרה הפרטי המגיע לדיון.

 

הכשל הוא בכך שחוקים ניתנים לפרשנות. התאמה זו מתבצעת על ידי שופטים – בני אדם שאנחנו מאפשרים להם להתערב באופן העמוק ביותר בחייהם של בני אדם אחרים. הדרך שבה שופט מתערב בחייו של אדם אחר היא במידה רבה עניין של מזל.

 

על פי רוב, שופטים מוקצים באופן אקראי לסכסוכים המובאים למערכת המשפט. לכל שופט, ככל אדם, יש מאפייני רקע תרבותי ואישיות ייחודיים. אישיות השופט – עליה אין למתדיין שליטה – היא בעלת תרומה משמעותית לקביעת תוכן החלטתו השיפוטית.

 

כאשר מתברר שהמזל השולט בדרכי החיים שולט גם בהכרעות שיפוטיות, נדרשת המסקנה, כי רצוי ככל הניתן להימנע מהתדיינות משפטית ולמצוא חלופות אחרות ליישוב סכסוכים. כשלעצמי הסטתי מכבר את עיקר עיסוקי ליישוב סכסוכים באמצעות הליכי גישור ובוררות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
עו"ד דיינה הר-אבן
מומלצים