שתף קטע נבחר

מה עוד נשאר לעשות עם המשפחה? מסתבר שהרבה

קמים בבוקר ולא זוכרים איזה יום היום? גם אחרי שיצאתם לקניות וניצלתם את טווח 500 המטרים אתם מוצאים את עצמכם בבית עם כולם ונדמה לכם שכבר אי אפשר לחדש לכם? ליאת קרן, מטפלת משפחתית מוסמכת, מייסדת ומנהלת מרכז "מתחברים", מסבירה איך מחדשים ונהנים, במסגרת פרויקט בוקר טוב יותר המשותף ל-ynet, "ידיעות אחרונות" ותלמה

בשיתוף תלמה

 

אין ספק שההתנסות המיוחדת הזו, שלא לומר המאתגרת הזו, שמה במבחן את היכולת של כולנו להיות הרבה זמן בבית. גם אחרי ההקלות ההדרגתיות אנחנו מוצאים את עצמנו רוב הזמן בבית, בדרך כלל עם כל המשפחה, והעסק הזה, שלא היה פשוט מלכתחילה, הפך עם הזמן למאתגר עד מאד. הבשורה הטובה היא, שאם צלחתם את העניין עד עכשיו, כנראה שתצליחו עם זה עד חזרה מלאה לשגרה, בתקווה בקרוב. ביקשנו מליאת קרן קצת עזרה בינתיים.

 

מה עוד אפשר לעשות בשביל בוקר טוב יותר? המון דברים

מה עוד אפשר לשחק יחד? תתפלאו, יש עוד הרבה מה לעשות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מה עוד אפשר לשחק יחד? תתפלאו, יש עוד הרבה מה לעשות(צילום: shutterstock)

קרן היא מייסדת ומנהלת מרכז "מתחברים" לכישורים חברתיים, בהרצליה, מטפלת משפחתית מוסמכת, בעלת תואר שני ביעוץ פסיכולוגי, מתמחה בעבודה עם ילדים ונוער בתחומי חרדות וכישורים חברתיים, בהדרכות הורים ובהנחיית צוותי חינוך.

היא גם חלק מצוות המומחים בערוץ ההורים של ynet, כתבה ספר ופיתחה משחקים, כך שיש לה ניסיון בהרגעת מצבי לחץ.

 

ליאת קרן (צילום: ענת קזולה)
ליאת קרן(צילום: ענת קזולה)
 

משפחות מתמודדות כעת עם ימי לחץ מחד וחיכוך משפחתי בלתי פוסק מאידך, איזה פעילויות מומלצות לחוויה משפחתית מגבשת ומשמחת?

"מומלץ למצוא מכנה משותף מהנה לכולם, כדי שאף אחד לא יסבול למען המטרה", אומרת קרן. "המכנה המשותף משתנה ממשפחה למשפחה, אך הוא תמיד נמצא ואני מאמינה, שבסיעור מוחות משותף אפשר יהיה להגיע אליו ולהסכים על כמה פעילויות שכולם ישמחו לקחת בהן חלק.

 

להתחיל את היום יחד, בין אם בארוחה משותפת או כל פעילות אחרת יחד, הופך את היום לטוב יותר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להתחיל את היום יחד, בין אם בארוחה משותפת או כל פעילות אחרת יחד, הופך את היום לטוב יותר(צילום: shutterstock)
  

"הנה כמה הצעות לפעילויות כאלה: אימון ספורטיבי ביתי - אפשר שזה יהיה מונחה על ידי בני משפחה שונים, בכל פעם ושכל אחד יתרום יוזמות ורעיונות, תרגילים וסגנון, כל אחד בתורו. אפשר להחליט על צפייה משותפת בסרט. יש הרבה סרטי משפחה נפלאים, שמתאימים לכולם וחשוב שיהיו מותאמים לגיל כל בני המשפחה, גם הצעיר שבהם.

 

"הילדים יכולים לעשות למשפחה מרתון סרטוני יוטיוב שהם אוהבים וישתפו בהם את האחרים. יש עוד הרבה דברים שאולי כבר ניסיתם בבית כמו משחק במגוון משחקי הקופסה והקלפים שיש בבית, בהכנת ארוחות, באפייה ואפילו משחקי הפעלה, כמו 'מחבואים', 'חפשו את המטמון', 'תופסת צבעים' ועוד, בהם משתתפת כל המשפחה".

 

משחקי הפעלה מעודדים יצירתיות, ביטחון עצמי ועוד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
משחקי הפעלה מעודדים יצירתיות, ביטחון עצמי ועוד(צילום: shutterstock)
 

איזה פעילויות ומשחקים יכולים הילדים ללמד את ההורים?

"ההורים מתלוננים שהילדים כל היום משחקים בפלאפון", אומרת קרן, שרואה בכך גם אפשרות: "הנה הזדמנות ללמוד מה באמת קורה שם; אילו משחקים הילדים אוהבים?, מה הם אוהבים בהם? עם מי הם משחקים? הילדים יכולים גם ללמד את ההורים הרבה על אינסטגרם וטיק טוק, יצירת סרטונים ואתגרים, גם משותפים".

 

גם לילדים יש מקום ללמד את ההורים דברים חדשים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גם לילדים יש מקום ללמד את ההורים דברים חדשים(צילום: shutterstock)
 

למעשה, זה יכול להפוך מעין שיעור יומי בו הילדים מלמדים את ההורים את רזי הטכנולוגיה, זה גם מאפשר לילדים לגלות אחריות, זה מעניק להם ביטחון עצמי, גם ענווה ובהחלט יוצר חיבור חדש עם ההורים.

 

האם לדעתך כדאי לקבוע שעת פעילות משפחתית קבעה בלו"ז היומי?

קרן בהחלט בעד. "בהחלט כן", היא אומרת. "לרוב הילדים קל יותר לשחרר ולהעסיק את עצמם כשהם יודעים שיהיה זמן משותף ומתי. בימים אלה, בהם כולנו נמצאים יחד, באותו חלל, זה חשוב במיוחד".

 

מה יעשו ההורים העובדים מהבית?

"להורים העובדים כעת מהבית, כדאי להגדיר 'זמן עבודה' לעומת 'זמן פנאי' ו'זמן משותף' - אבל זה בעצם חשוב תמיד; גם אם לא עובדים מהבית, חשוב שלכל אחד מבני המשפחה, יהיה את הזמן שלו לעסוק בענייניו, זמן פרטי. כדאי לדבר על כך כדי שיהיה מובן לכולם שזה לא ממקום של חוסר רצון להיות ביחד, אלא סוג של הפסקה, בו כל אחד יכול להיות עם עצמו. זה נכון וחשוב גם לילדים וגם להורים".

 

תקבעו זמן משותף למשפחה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תקבעו זמן משותף למשפחה(צילום: shutterstock)
 

נדמה שהבוקר הוא המתניע ויקבע איך יראה היום כולו. האם יש פעילות קבועה שיכולה המשפחה לעשות בבוקר?

"במצב בו הילדים לא יוצאים למסגרות חינוך שגרת הבוקר משתנה ממשפחה למשפחה אף יותר מהרגיל, בהתאם לעבודת ההורים וגילי הילדים. השבוע, עם חזרתה של הלמידה המקוונת, שמחזירה מסגרת ליומיום, מומלץ להעיר את הילדים מספיק זמן מראש, כדי שיספיקו לשבת לארוחת בוקר מסודרת. זה ייתן להם את הזמן הדרוש להתעוררות טובה ותזונה לפני שהם מצטרפים לקבוצה ונדרשים לריכוז ולמידה.

 

"אפשר לשלב גם 'התעמלות בוקר' קצרה, כדי להפוך את ההתארגנות למשעשעת ונעימה. אפשר שבהתעמלות ובארוחת הבוקר ישתתפו כל בני המשפחה וזו יכולה להיות התחלה מצויינת ליום חדש, עם אנרגיות חיוביות, שיתוף הדדי והעלאת המוטיבציה לעשייה".

 

אנחנו מקבלים הקלות שמשנות את יומנו אבל יש בני משפחה שעדיין סגורים בביתם. איך ניתן לשלב את הסבים והסבתות, שלא נמצאים לידינו, לפעילויות משותפות?

"כדאי להקדיש רגע למחשבה מה הפעילויות המשותפות שנהגנו לעשות יחד לפני הקורונה. אפשר להעלות זיכרונות מחוויות משותפות ולתכנן את היום שאחרי, מה נעשה כשנוכל שוב להיפגש. להם זה ייתן תקווה, יזין אצלם מחשבות נעימות וייתן משהו לצפות לו.

 

"אפשר גם להמציא חידון טריוויה הדדי על אנשים ומקומות המשותפים לשני הצדדים, להמציא ולכתוב יחד סיפור. למי שנוח עם זום אפשר גם לשחק ביחד, אחד מול השני באמצעות המסך, למשל שחמט, או משחק 'צוללות', שבו ממילא יש רצף של ניחושים ושאלות (אפשר גם ליצור אותו בקלות על נייר) ועוד.

 

"אפשר לחשוב על החלפת 'משלוחי מנות', כשכל צד מכין לשני דברים מפנקים, בין אם אלו מאכלים, מכתבים או ציורים ומניח לאחר ליד דלת האחר".

 

תמציאו משחקים חדשים יחד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תמציאו משחקים חדשים יחד(צילום: shutterstock)
 

לסיום, שאלנו אותה אם היא רואה בעת הזו גם הזדמנות משפחתית. "בחיי שגרה אנחנו חיים בעידן בו קצב החיים מאוד מהיר. ביום יום, לרוב המשפחות אין הרבה זמן עם הילדים. נוצר פער בו כל אחד שקוע בעולמו והחיבורים הם מעל פני השטח. אפשר לראות שתקופת הקורונה יצרה עבורנו זמן משותף והזדמנות להכיר טוב יותר גם צדדים אחרים ובעיקר, אם נפתחים לזה, הזדמנות עבורנו, ההורים, להכיר טוב יותר ולעומק את עולמם של הילדים.

 

"הרבה זמן משותף הוא זמן לשיתוף הדדי ואתם יכולים לשתף את הילדים בתכנים שגדלתם עליהם כמו משחקים 'של פעם', סדרות, סרטים ושירים. זה גם יחשוף אותם לעולם התוכן שלכם. שימו לב והיזהרו משיפוטיות וזכרו, אם משהו צורם לכם, אפשר להביע דעה בצורה מכבדת, במיוחד אם זה משהו הקשור לערכים. זו הזדמנות לחינוך מכיל וסובלני".

 

ליאת קרן היא מטפלת משפחתית מוסמכת, מייסדת מרכז "מתחברים " לכישורים חברתיים 

 

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

בשיתוף תלמה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
זה הזמן לגלות את הילדים מחדש
צילום: shutterstock
מומלצים