שתף קטע נבחר

הוכרה כניצולת מחנה ריכוז בזכות הקעקוע שהוטבע בגיל חצי שנה

ילנה רגלסקי, שאיבדה את כל משפחתה בשואה, נרשמה עם עלייתה לישראל כילידת 1944. בעתירה לבית משפט ציינה השורדת כי על ידה הוטבע מספר זהה לזה שקועקע על יד אמה במחנה ריכוז בבלארוס ב-1941. בית המשפט הורה לשנות את שנת הלידה: "אנחנו מצווים להגן על בני דור המייסדים"

פסק דין מרגש ביום הזיכרון לשואה ולגבורה: בית המשפט לענייני משפחה באשדוד קבע היום (ג') כי שנת לידתה של תושבת העיר ששרדה את השואה תשונה מ-1944 ל-1941. בהחלטתו הסתמך בית המשפט על מספר שהוטבע בקעקוע על היד של האישה בגיל חצי שנה.

 

הניצולה, ילנה רגלסקי, עלתה לישראל מבלארוס ב-1990. עם הגעתה לארץ, העריכו הרשויות בעקבות פרטים שנקבעו במקום מוצאה כי היא נולדה ב-1944. בעקבות כך נמנעה מרגלסקי שורת הטבות שמגיעות לניצולי מחנות ריכוז.

 ילנה רגלסקי ()
ילנה רגלסקי

 

באפריל 1992 קבע בית דין רבני כי רגלסקי נולדה למשפחה יהודית. במסגרת הפנייה אז לבית הדין הרבני, הגישה האישה תצהירים מטעם מכרים של הוריה המאמצים ובתם מבלארוס משנת 1989 התומכים בגרסתה ששנת לידתה היא 1941.

 

רגלסקי, שיוצגה על ידי עו"ד יאן קרומין, עתרה לבית המשפט לענייני משפחה בדרישה להכיר בה כשורדת מחנה ריכוז פוחוביץ' בבלארוס, וטענה כי הקעקוע זהה לזה שהוטבע על היד של אמה.

 

 

בעתירה נכתב כי "טוענת המבקשת כי בהיותה תינוקת כבת חצי שנה נשלחה עם משפחתה למחנה ריכוז. אמה הצילה אותה ומסרה אותה לזוג בלארוסי מבלי לדעת מה יעלה בגורלה של הפעוטה (המבקשת). ביום מסירת התובעת לידי בני הזוג, על ידה היה מוטבע קעקוע המעיד על מספרו של מחנה הריכוז שפעל בשנת 1941.

 

"בפרוץ מלחמת העולם השנייה, הייתה המבקשת תינוקת ולכן מבססת את גילה האמיתי על המסמכים שאספה במהלך השנים. משפחתה הביולוגית כולה הושמדה בשואה".

 

עוד נכתב בעתירה: "הקעקוע שהוטבע על ידה כתינוקת, מעשה מצמרר כשלעצמו, זהה לקעקוע שהוטבע על ידה של אמה. קעקוע זה מתייחס למחנה ריכוז שנוצר בשנת 1941. אף מן העדות שהובאה לעיל עולה כי בחורף 1942 (יש להניח בראשית השנה הלועזית) הייתה המבקשת כבת חצי שנה. מכאן כי לא נולדה בשנת 1944 אלא בשנת 1941".

 

בתום מאבק ארוך שנים, פסקה לטובתה השופטת ענת אלפי מבית המשפט לענייני משפחת באשדוד והוציאה צו שמורה למשרד הפנים לשנות את שנת הלידה של רגלסקי. הוכרע כי כיום היא בת 79. בעקבות כך היא תזכה לשורת פיצויים והטבות שמגיעים לשורדי מחנות ריכוז.

 

בהחלטתה ציינה השופטת אלפי כי "בימים קשים אלה, שבהם מתאוששת ארצנו ממגפה עולמית ובהם יום הזיכרון לשואה ולגבורה החל היום מצוין בטקסים נטולי קהל המשודרים מרחוק, מצווים אנו להגן ביתר שאת על בני דור המייסדים, ולשמור כי חרף הבידוד הפיסי, לא יחושו בדידות, אלא יחושו חום והערכה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים