שתף קטע נבחר

צפירה וזיכרון בבתי החולים, גם במחלקת הקורונה | תיעוד

הצוותים הרפואיים בבתי החולים ציינו את יום השואה ברקע מגפת הקורונה. רופא בן לניצולי שואה: "הצפירה הייתה יוצאת דופן, מזכיר את התחושות מהצבא". במשרד הבריאות מצננים את ההתלהבות מהירידה במספרי החולים: "עדיין לא במקום שאנחנו רוצים להיות בו"

 

 

בבתי החולים ברחבי הארץ ציינו הבוקר (יום ג') את יום הזיכרון לשואה ולגבורה, כשברקע מגפת הקורונה. במחלקת הקורונה בבית החולים לניאדו בנתניה הדליקו אנשי הצוות נרות זיכרון ועמדו לצד החולים במחלקה בזמן הצפירה, בעוד בבתי החולים האחרים כיבדו הצוותים את זכר ששת המיליונים בטקסים ובהדלקת נרות. צפו בתיעוד.

 

מתייחדים עם ששת המליונים במחלקת ההתפרצות קורונה-כתר בבי
לצד המטופלים. מחלקת הקורונה בלניאדו בנתניה

מתייחדים עם ששת המליונים במחלקת ההתפרצות קורונה-כתר בבי

צוות פנימית ב' במרכז רםואי מאיר בזמן הצפירה ()
צוות פנימית ב' במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא בזמן הצפירה

גם בבית החולים סורוקה בבאר שבע התכנסו לציון זכרם של ששת המיליונים. "הצוות כולו התכנס ברחבה, כמובן עם מסיכות, תוך שמירה על מרחק", סיפר ד"ר אלי רוזנברג, פנימאי בכיר בבית החולים סורוקה, דור שני לניצולי שואה. "היה ברור לכולם שהשנה זו לא הולכת להיות צפירה רגילה. בשבועות האחרונים טיפלנו בכמה וכמה ניצולי שואה. לשמחתנו חלק שרדו את המאבק במחלה ולצערנו הרב חלקם לא".

 

"היה ברור לכולם שהרגשות שיצאו פה בזמן הצפירה היו מאוד חזקים וסוערים. זו הייתה צפירה חזקה לכולם, כי היא הייתה שונה מהרגיל. לא שהרגעים האלו קלים כל שנה, אך השנה זה היה יוצא דופן. ברמה האישית, אחת המחשבות שעברה לי בראש, זה שבעבר עמדתי בצפירה עם מדי צה"ל וידעתי להגיד שאנחנו נעשה כמיטב יכולתנו כדי שדבר כזה לא יקרה שוב.

ד״ר אלי רוזנברג, רופא בכיר במחלקת קורונה בסורוקה (צילום: רחל דוד, סורוקה)
ד"ר אלי רוזנברג(צילום: רחל דוד, סורוקה)

צפירה בבית חולים כרמל (צילום: אלי דדון )
עם מסכות ובמרחק. הצוותים בבית החולים כרמל בצפירה(צילום: אלי דדון )

צפירה בבית החולים שניידר (צילום: דוברות בית חולים שניידר)
צפירה בבית החולים שניידר בפתח תקווה(צילום: דוברות בית חולים שניידר)

צפירה במרכז הרפואי גליל (צילום: דוברות המרכז הרפואי גליל)
צפירה במרכז הרפואי לגליל(צילום: דוברות המרכז הרפואי גליל)

צפירה בבית החולים מאיר בחדר הלידה (דוברות בית החולים מאיר)
חדר הלידה בבית החולים מאיר בכפר סבא(דוברות בית החולים מאיר)

"היום עמדתי עם מדי רופא ולא יכולתי לחזור על ההבטחה הזו, וזו תחושה קשה. אנחנו עושים כמיטב יכולתנו אבל לא תמיד מצליחים. באשר לחולים, אלו שכרגע מאושפזים אצלנו הם מבוגרים מאוד והם לא במצב קוגנטיבי על מנת להבין שהיום הוא יום השואה".

 

הבוקר נפטרה חולה בת 100 מרחובות שאושפזה במחלקת קורונה בבית החולים קפלן בעיר וסבלה ממחלות רקע שונות. מדובר בחולה המבוגרת ביותר בישראל שנפטרה מסיבוכי הנגיף. בשעות הלילה נפטרה בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים חולת קורונה בת 57, שסבלה ממספר מחלות רקע מורכבות וכרוניות וטופלה כשהיא מונשמת ומורדמת ביחידה לטיפול נמרץ נשימתי.

 

 
עד כה נפטרו בישראל 181 חולי קורונה. 13,883 חולים אובחנו. 142 במצב קשה (לעומת 149 אתמול). 113 מהם מונשמים (לעומת 119 אתמול). 
 

לפי נתונים שפרסם הבוקר משרד הבריאות, מאז הגעת הנגיף לישראל במחצית השנייה של חודש פברואר החלימו 4,353 ישראלים מהמחלה ולמרבה הצער 181 כאמור נפטרו. אחוז התמותה בישראל עומד היום על 1.3% - אחד הנתונים הנמוכים ביותר במדינות שבהן יותר מ-10,000 נדבקים.

 

 

נתון השיא במספר החולים בפועל היה ביום רביעי שעבר בשעות הערב. אז היו בישראל 12,501 נדבקים, 130 נפטרים ו-2,563 מחלימים. מאז עלה מספר הנדבקים ב-11%, מספר הנפטרים זינק בקרוב ל-40% ומספר המחלימים מקורונה זינק בתוך כמה ימים בלבד ב-70%.

 

מוקדם יותר, בשעה 10:00, נשמעה צפירת דומייה בת שתי דקות ברחבי הארץ, ומיד לאחר מכן התחיל טקס הנחת הזרים לרגלי אנדרטת מרד גטו ורשה ב"יד ושם" - שמתקיים ללא קהל. בכנסת התקיים טקס "לכל איש יש שם", שהוקלט מראש. בטקס השתתפו בכירי המדינה, בהם הנשיא ריבלין, ראש הממשלה נתניהו, יו"ר הכנסת גנץ ונשיאת העליון אסתר חיות.

 

 

נשיא המדינה ראובן ריבלין אמר בנאומו כי הקפיד בכל שנה להגיע לטקס עם רעייתו נחמה, שהלכה השנה לעולמה. "השנה אבקש לקרוא ברשותכם בשמה של נחמה את שמותיהם של בני משפחתה שנספו בשואה", ציין.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו סיפר בנאומו על חמו שמואל בן ארצי, שעלה ארצה בשנות ה-30 כחלוץ ציוני בזמן שכל משפחתו בפולין נשארה מאחור והושמדה בשואה. הוא הקריא שיר שכתב, וציין את שמותיהם של בני משפחתו שנספו, בהם אחותו התאומה יהודית: "עד יומו האחרון, כששמואל היה מדבר על יהודית הוא היה מתחיל לבכות. הוא נפטר בגיל 97".

 

 

צפירה בתל אביב (צילום: יריב כץ)
(צילום: יריב כץ)

טקס יום השואה בבית גיל הזהב רמות של חברת עמידר בהשתתפות אביב כוכבי (צילום: דובר צה
במסגרת ביקור הרמטכ"ל בירושלים הבוקר, התקיים טקס קצר בבית גיל הזהב רמות של חברת עמידר להקראת פקודת יום של הרמטכ"ל - בהשתתפותו ובהשתתפות מפקד פיקוד העורף, מחז ירושלים וכמובן הדיירים שצפו בטקס מחלונות חדריהם(צילום: דובר צה"ל)

טקס יום השואה בבית גיל הזהב רמות של חברת עמידר בהשתתפות אביב כוכבי (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

נשיא המדינה ראובן ריבלין עומד במרפסת ביתו במהלך הצפירה  (צילום: מארק ניימן לע
נשיא המדינה ראובן ריבלין עומד במרפסת ביתו במהלך הצפירה (צילום: מארק ניימן לע"מ)

צפירת יום השואה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ציון יום השואה בפתח מליאת הכנסת (צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)
מליאת הכנסת בצפירה(צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)

צפירת יום השואה (צילום: עמית שאבי)
(צילום: עמית שאבי)

צפירת יום השואה (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

צפירת יום השואה (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

לאחר הצפירה פתח יו"ר הכנסת גנץ את ישיבת המליאה. "מדינת ישראל לא קמה בגלל השואה, אבל היא נושאת ב-DNA שלה מחויבות ללקחי השואה, ומחויבות לשורדי השואה. בימים כאלה, כשאזרחי ישראל נושאים אלינו את עיניהם, האחריות המוטלת עלינו כנבחרי ציבור גדולה שבעתיים. עלינו לשמור על המדינה הזאת ועל שתי העוצמות המרכזיות שלה: עוצמתה הצבאית כלפי חוץ - להבטיח שישראל תהיה המקום הבטוח ביותר ליהודים ולכלל אזרחיה. ושלעולם לא עוד", אמר גנץ.

 

"מקווים שההנחיות הופנמו, העונש כבד"

ד"ר בועז לב, ראש צוות הטיפול במגפות במשרד הבריאות, ניסה לצנן את ההתלהבות באולפן ynet ואמר כי אף שמורגשת ירידה קלה במספר החולים החדשים ובמספר המונשמים, עדיין נרשמת מגמת עלייה בהדבקות, מה שעלול גם להשפיע על מספר החולים הקשים והמונשמים. "אנחנו נמצאים במצב יותר טוב, אבל עדיין לא במקום שאנחנו רוצים להיות בו – כלומר מחוץ לסערה", אמר לב.

 

 

הוא התייחס גם להקלות במגבלות על המשק, וציין כי טרם ניתן להבחין בתוצאות, אלא רק בעוד שבוע עד עשרה ימים. "הרחובות מלאים והכבישים מלאים. כמה שומרים על מרחק ומפנימים את נושא ההיגיינה? נצטרך לראות זאת בהמשך. אני מקווה שזה הופנם כי העונש על זה לצערי הוא כבד", אמר לב.

 

לב הוסיף כי למרות הביקורת על הטעויות בבדיקות והמספרים שאינם עומדים ביעד, "בהיקף כזה של בדיקות – גם תקלות הן צפויות". הוא ציין כי הוא מקווה שמעט אנשים הושפעו מהטעויות בבדיקות ונשלחו לבידוד, ואמר כי "יש ארצות שבהן אנשים נכנסים לבידוד עם כל סימפטום קל, בלי בדיקות".

 

- מה השלב הבא? השבוע ראינו את הפתיחה ההדרגתית הראשונית, מה המדרגה הבאה ומתי?

"המדרגה הבאה כרוכה בלימוד של איך המדרגה הזו חולפת וככל שנהיה יותר בטוחים בעניין הזה אני חושב שאנחנו יכולים לפתוח יותר ויותר. אני חושב שגם הפעילות האלקטיבית צריכה להיפתח. צריך לראות שאנשים נכנסים לבדיקות ועוברים ניתוחים. אני חושב שנגיע לשם די מהר. ולגבי השוק בכללו והחינוך – זה עדיין נתון לוויכוחים באיזה קצב צריך לפתוח את זה. מניח שבשבוע שבועיים הקרובים ישקלו בצורה רצינית גם פתיחת מספרות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים