שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי, ראובן כהן/דוברות עיריית חיפה

ועדת החוץ והביטחון מתנגדת לאיכון טלפוני למבודדי הבית

הוועדה של הכנסת דנה בהצעת החוק שנועדה להסמיך את המשטרה לקבל נתוני מיקום של חולי קורונה וחייבים בבידוד ללא צו בית משפט. יו"ר הוועדה אשנכזי מציע: האיכונים יבוצעו רק על חולים מאומתים, האישור יהיה תקף ל-45 יום בלבד ואחת לשבוע יימסר דיווח על יעילות המהלך

 

 

ועדת החוץ והביטחון של הכנסת מבקשת לצמצם את סמכות המשטרה למעקב אחרי מבודדים. הוועדה, בראשות ח"כ גבי אשכנזי מכחול לבן, השלימה היום (ג') שלושה ימים של ישיבות ממושכות בהצעת חוק סדר הדין הפלילי, סמכויות אכיפה – נתוני תקשורת לקריאה שנייה ושלישית. אשכנזי דרש להכניס שינויים רבים בהצעת החוק, והציע לבצע את האיכונים רק לחולים מאומתים שנמצאים בבידוד בית ולא על כל החייבים בבידוד בית שאינם חולים.

 

מחלקת הסייבר של השב
(צילום: שב"כ, באדיבות ישראל דיפנס)

 

הוועדה תקיים מחר את הדיון הסופי בהצעה ותכניס בה תיקונים לצמצום הפגיעה בפרטיות הציבור. "אני חושב שבעת הזו לא נכון לאשר את החוק", אמר אשכנזי. "זו תהיה ההמלצה שלי, אם יהיו סימנים לעליית מדרגה של ההתפרצות, תחזור הממשלה, תביא את החוק ונדון בו".

 

הצעת החוק עוסקת בעיקרה בהוראת שעה שנועדה להסמיך את המשטרה לקבל באופן מדגמי נתוני מיקום של חייבים בבידוד ללא צו בית משפט, לצד הגבלות על השימוש בנתונים כך שישמשו לפיקוח על קיום חובת הבידוד או בהקשר אליה בלבד. הוועדה קיבלה הסברים מנציגי הממשלה ושקלה גם את הערות נציגי הציבור והחברה האזרחית.

 

גבי אשכנזי  (צילום: גיל נחושתן)
מתנגד לאיכונים למבודדי הבית. גבי אשכנזי (צילום: גיל נחושתן)

הוועדה מציעה כי ההסמכה של המשטרה לקבל נתונים תהיה בתוקף ל-45 יום בלבד, עם אפשרות להארכה של 45 ימים נוספים, זאת במקום 90 ימים שביקשה הממשלה. הוועדה אף דרשה דיווח שבועי על אודות הנתונים והיעילות של הפעלת האיכונים, ולא פעם בחודש כפי שהוצע בתחילה.

 

עוד דרשה הוועדה כי משרד הבריאות יהיה זה שיעביר למשטרה את רשימת המדגם של 500 המבודדים, ולא המשטרה היא שתבחר אותם מרשימת המבודדים. כמו כן, נדרשה הממשלה להדק את הפיקוח בנושא אבטחת המידע וכן לקבוע שהמשטרה תעדכן בהודעה את מי שבוצע איכון לטלפון הסלולרי שלו.

 

לפי נתוני המשטרה, עד היום בוצעו 7,228 איכונים לחייבים בבידוד ורק כ-4% אחוז מהם נחשדו בהפרת בידוד ללא הסבר מספק, ול-254 מהם ניתנו קנסות. אשכנזי התייחס לנתונים ואמר כי מדובר בבדיקה שהיא רק של 20% מחייבי הבידוד הנורמטיבים שדיווחו על כך בעצמם באתר משרד הבריאות. המשמעות היא, לדבריו, שניתן להעריך שרק 1% מהחייבים בבידוד מפרים את ההוראות. הוא קרא לצמצם את הפגיעה בפרטיות של מחויבי הבידוד, והבהיר כי אם לא יהיה ברור לוועדה מי מאשר את רשימת החייבים בבידוד, ומי אחראי עליה, היא לא תאשר את הצעת החוק.

 

מסתמן: המעקב יצומצם. אילוסטרציה (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
מסתמן: המעקב יצומצם. אילוסטרציה(צילום: Gettyimages)
 

סגן-ניצב איה גורצקי, יועמ"ש אגף החקירות של המשטרה, השיבה: "המשטרה לא מאכנת כשאין לה אימות מקדמי של מספר הטלפון בהתאם למה שנמסר למשרד הבריאות. יש 7,968 חולים פעילים בבידוד בית. אם יש משהו שמאפיין את התקופה זה שאנחנו לא עסוקים בעבריינים. החשיבה שאנשים יסתירו מתאימה ליחסי משטרה עבריין בשגרה. הניסיון מצביע שבסך הכל יש לנו ניסיון עם אנשים נורמטיבים. היכולת לנצל לרעה קיימת. הנתון הזה מאפשר לאמת את דברי המפוקח אל מול הנתון האובייקטיבי, יכול להיות שהוא ייתן הסבר מניח את הדעת ואם לא אז נשלח ניידת. אם מישהו מתחמק בוודאי נשלח ניידת, ואז אם הוא סיפר סיפור אנחנו נגלה את זה בשלב שתגיע ניידת אל הבית".

 

הממונה על שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופ' סיגל סדצקי, אמרה כי אנחנו במצב פנדמיה חמור מאוד. "אנחנו במצב טוב כי נקטנו באמצעים חריפים בזמן והמצב הזה יכול להתהפך בכל שבוע", אמרה. "באופן אבסורדי, אם הייתה מגפה גדולה, גם לא היינו צריכים את האמצעים הללו כי לא היה צורך לרדוף אחרי כל אדם שמדביק אותנו. כל מה שיש לנו לשליטה במחלה זה מה שהיה בימי קדם – בידודים.

 

לדבריה, "כל הפטנט הוא להמעיט מגע בין אנשים אין דרך אחרת לשלוט בנגיף. לו היינו נוקטים בבידוד חברתי מקסימלי לא היינו צריכים לאכן אף אחד. ככל שרוצים להוריד את הבידוד החברתי, ואנחנו רוצים מסיבות כלכליות, נפשיות, אנחנו זקוקים לאמצעים ממוקדים. אסור לחשוב שאנחנו בשליטה, הווירוס לא הלך לישון ולא לקח אפטר, הוא מתקדם בקצב שלו ואנחנו יכולים להפריע לו רק אם נמנע מעבר מאדם לאדם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים