שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי, ראובן כהן/דוברות עיריית חיפה

רחוב אחד בנתיבות, 15 חולים: "אירחו בפסח ונדבקו"

בני משפחה שמתראים על בסיס יומי נפגשו לארוחת חג משותפת, ורבים נדבקו. "16 איש היו בסדר פסח, 13 נדבקו כולל אישה בחודש תשיעי", סיפרה שכנה שחוששת לצאת מהבית - אך משרד הבריאות טוען כי לחיטוי הבניין אין כל ערך. בן משפחה: "אם היינו יודעים כמה זה מסוכן, לא היינו באים בחג"

 

 

15 תושבים באותו הרחוב בנתיבות, רובם בני אותה משפחה, נדבקו בנגיף הקורונה. לפי העירייה, אחד הגורמים לכך הוא הבחירה של שתי משפחות בעיר לחגוג יחד את חג הפסח עם אורחים. "בחקירה האפידמיולוגית עלה כי לא הייתה הקפדה על הנחיות. הילדים בבניין שיחקו יחד", אמרו במשרד הבריאות.

 

בדו"ח שהופץ השבוע על ידי מרכז המידע והידע הלאומי למערכה בקורונה, צוינה נתיבות כיישוב השישי המדאיג בארץ – אחרי בני ברק, אלעד, בית שמש, ירושלים, מודיעין עילית וביתר עילית. לפי הנתונים שהובאו ביום שני, יחס ההכפלה השבועי (מספר החולים לעומת מספר החולים בשבוע שלפני כן) היה 1.8, הגבוה ביותר מבין אותם יישובים מטרידים. 18% מאלו שנבדקו בשלושת הימים שלפני כן היו חיוביים לנגיף, ומספר הבדיקות בעיר היה נמוך יחסית. היום (ה') התברר כי בנתיבות כבר 82 חולים, מהם רק 13 החלימו.

 

בפוסט שפרסמה העירייה נכתב כי "בשבוע האחרון אנו עדים לעלייה חריגה במספר מקרי התחלואה בקורונה של תושבי העיר. מדובר בעלייה שנובעת משני מקרים חריגים - שתי משפחות אירחו במהלך החג אורחים ממשפחה אחרת ונתערבבו זה בזה, באופן שנתגלו 15 מקרים של חשיפה והדבקה בנגיף".

בניין המגורים בנתיבות (צילום: רועי עידן )
בניין המגורים בנתיבות(צילום: רועי עידן )

ע', המתגוררת בשכנות לאחת המשפחות, סיפרה ל-ynet כי בתחילת השבוע הגיעו שני אמבולנסים ואספו את כל בני המשפחה - בהם אישה בחודש התשיעי להיריונה וילדים קטנים - למלונית קורונה. לדבריה, רק אב המשפחה ואחד הבנים נותרו בבידוד ביתי. "16 איש היו בסדר פסח - וכולם נדבקו חוץ משלושה", אמרה. "השכנים מלמעלה שהיו איתם במגע נכנסו לבידוד. אנחנו, ברוך השם, שמרנו על ההנחיות ולא יצאנו מהבית".

 

השכנה הוסיפה כי מדובר במשפחה עם ילדים רבים אשר גרים בסמיכות לסבם ולסבתם. "זה לא קרה בגלל שהם לא רצו לשמוע להנחיות. יש לדיירת שנדבקה ילדים שרק התחתנו, ומהדאגה להם היא לא חשבה על הצרה הזאת". אימה הוסיפה כי בשיחה שערכה עם השכנה היא הודתה שהזמנת הילדים לחג הייתה טעות. "היא לא חשבה שזה מה שיקרה", טענו השכנים.

 

אחד מבני המשפחה שנדבקה הסביר בשיחה עם ynet שהם משפחה גדולה שרגילה לחיות יחד ולכן לא חשבו על הסכנה הנובעת מכך. הוא אמר כי "אנחנו משפחה חרדית, ופחות מעורבים במה שאומרים בתקשורת. אנחנו גם גרים אחד ליד השני, ומבלים בכל יום ביחד". בן המשפחה ציין כי קרוביו דאגו להורים, ודאגו לומר שאם מישהו יהיה חולה - שלא יבוא לחג. "אם היינו יודעים עד כמה זה מסוכן, ושההדבקה כל כך מהירה - לא היינו עושים את זה. אם היו אומרים לי שיש חשש לקורונה, לא היינו באים אליה לחג".

Drive-through coronavirus testing station in Jerusalem  (Photo: Alex Kolomoisky)
מתחם היבדק וסע(Photo: Alex Kolomoisky)

בני המשפחה סיפרו כי החג לא היה שונה מהימים שקדמו לו. "אמא מטפלת בילדים שלנו, ואנחנו נמצאים אצלה כל יום ורק בערב חוזרים לישון בבית", סיפר אחד מהם. "תמיד אנחנו ביחד, אז לא חשבנו שזה יכול לקרות. לא נסענו לשום מקום". עם זאת, אם המשפחה אכן הרגישה כאבי שרירים לפני ערב החג, אך לדבריהם במד"א אמרו להם כי אין צורך בבדיקה וכי זה לא תסמין לנגיף הקורונה, אלא כנראה כתוצאה מהעבודה הקשה לפני החג.

 

אחד מבני המשפחה, שמכיר את עבודת מד"א מקרוב, אמר כי "בנתיבות יש הרבה אנשים נגועים עם תסמינים שלא מדווחים ומעדיפים להדביק. אנשים פושעים". הוא ציין כי הוא מאמין שהאם נדבקה בתמימות מאחד שידע שהוא חולה - ולא דיווח. בן המשפחה הלין שהרשויות לא עורכות מספיק בדיקות, וכי גם במתחם "היבדק וסע" שהוקם בעיר היה יחסית שומם, לדבריו. "אבל במד"א לא בודקים אם אין חום, וכדי לקבל הפניה צריך להגיד שיש לך ", הוא טען. "היה אפשר למנוע את זה".

50 ()
"בשביל להיבדק צריך לשקר שיש לך חום"

בינתיים, השכנים מעידים כי החשש שגם הם נדבקו רק גובר. ע' ציינה כי התחננה בפני משרד הבריאות, מד"א ופיקוד העורף שיחטאו את הבניין. "אף אחד לא מוכן לחטא, גם אם מדובר בהדבקה גדולה במקום אחד", היא אמרה בחשש שהמקרה הבא בבניין הוא בלתי נמנע. "זה לא הגיוני שיש לי פה שני ילדים ואמא מבוגרת ולא באים לחטא את הבניין. מעבירים אותי מאחד לשני", סיפרה. "אני מפחדת לפתוח דלת ולזרוק זבל. שפכתי פה 20 דליים של אקונומיקה, אבל מה זה יעזור לי עכשיו? אני רוצה שיחטאו את כל הבניין".

 

בני המשפחה שנדבקו, שנמצאים כעת במלונית באשקלון, אמרו כי אם היו מקבלים הסבר ברור יותר, הם היו נוהגים אחרת. "אנשים לא תמיד מבינים את משמעות הדברים", אמרו ל-ynet. "אין כמו להיות בריאים בבית. האם והאחות בהיריון עברו שבוע ממש קשה, אבל הן מחלימות ומרגישות יותר טוב. אסור לזלזל בהנחיות האלו, הן מצילות חיים".

 

תגובות

מעיריית נתיבות נמסר בתגובה: "עיריית נתיבות ביצעה פעילות הסברה נמרצת בקרב האוכלוסיה החרדית על רקע היותה בסיכון הן לגבי הרגלי תפילות במניין, פתיחת מוסדות דת וחינוך (בתחילת ההמשבר), היערכות לקראת פסח ושריפת חמץ ובכלל זה פנייה מיוחדת של ראש העירייה לתושבים להימנע מאירוח של משפחות בחג.

50 ()
נתיבות

"במסגרת פעולות ההסברה, רתמנו את כל הרבנים של כל הקהילות הפועלים בעיר לחתום על מנשרים בחתימתם שנותנים תוקף הלכתי להנחיות וכל הרבנים ללא יוצא מן הכלל שיתפו פעולה באורח מלא מתוך הכרה בחשיבות העניין עד כדי פיקוח נפש. מפאת קוצר הזמן והתכיפות של הפעילות, השתמשה העירייה בכל כלי המדיה שעומדים לרשותה (אתר העיריה, דף פייסבוק, רדיו נתיבות, שלטי חוצות ועוד) ובתוך כך מטה החרום גייס פעילים מכל הקהילה על מנת שיפיצו מידע בקבוצות ואטסאפ פעילות שבהם משתמשת האוכלוסיה החרדית לגווניה".

 

עוד נמסר כי "ראש העיר הנהיג מדיניות תקיפה בכל הקשור למילוי ההנחיות ככל שהדברים מסורים לסמכותינו, לרבות סגירת בתי כנסת ומוסדות חינוך עוד בתחילת הדרך והטלת דו"חות על מפרי הוראות (רק בתחומים שנמצאים בתחום סמכותינו) ואף פניה נמרצת למשטרה שתעשה לאכיפה מוגברת של ההנחיות. זאת מעבר לטיפול מערכתי בהיבטים השונים החל מחיטוי כל מוסדות ציבור וחינוך ועד סיוע לאוכלוסיות מוחלשות, קשישים ומתן סיוע לחולים מאומתים ולמבודדים ולמשפחותיהם".

 

בדובר צה"ל ציינו כי "במסגרת סיוע פיקוד העורף למשרד הבריאות, פיקוד העורף נותן מענה חיטוי באמצעות כוחות ייעודים לשם פירוק הנגיף במקומות שהם התגלה חולה קורונה. פעילות זו, מתקיימת בעורף האזרחי והצבאי כאחד. בעורף האזרחי, הפעולות מתבצעות במקומות מורכבים כגון בתי אבות ומוסדות גריאטריים ע"פ בקשות סיוע ממשרדי ממשלה בלבד. ככלל, פיקוד העורף לא מחטא בבתים פרטיים, וכל אזרח נדרש לחטא ולנקות את ביתו בעצמו בהתאם להנחיות משרד הבריאות".

 

בתגובה לטענות בן המשפחה אמרו במד"א כי "ההחלטה את מי לדגום ואת מי לא נתונה בידי משרד הבריאות בלבד ולמד"א אין כל שיקול דעת בנושא. אנו פועלים על פי ההנחיות והנהלים שנקבעו".

3082 ()
משרד הבריאות: "לחיטוי אין ערך"
 

במשרד הבריאות אמרו כי "ב-16 באפריל התקבלה תשובה על חולה חיובי ראשון מהבניין המדובר. באותו היום, צוות לשכת הבריאות ביצע חקירה אפידמיולוגית. בהתאם לממצאי החקירה החולה ובני המשפחה קיבלו הסבר מפורט וניתנה הנחייה להיכנס לבידוד בית ולשמור על תנאי היגיינה בהתאם להנחיות משרד הבריאות. בכל אימות מקרה נוסף של חולה במשפחה נעשו חקירות אפידמיולוגיות נוספת, כולל מתן הסברים והנחיות חוזרות לחולים ולמגעים כשהכלל המנחה הוא: בידוד בית לכל המגעים ההדוקים והקפדה על היגיינה.

 

"ב-21 באפריל התקבלה תשובה חיובית של אדם נוסף הגר באותו הבניין. בחקירה האפידמיולוגית עולה, כי לא היתה הקפדה על הנחיות. הילדים בבניין שיחקו יחד. יש לציין, כי בנתיבות מבוצעת פעילות הסברה ואכיפה ייחודית לקהילה החרדית בשיתוף הרשות המקומית, רבני בתי הכנסת הגדולים וכן, מידע מועבר לציבור זה גם ברשת הרדיו המקומית-חרדית. באשר לחיטוי הבניין - אין לכך ערך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
הבניין שבו נפגשה המשפחה
צילום: רועי עידן
מומלצים