שתף קטע נבחר

צילום: AFP, מוטי קמחי

מתחמי ביג, חנויות לתינוקות, מספרות: ההמלצות לפני הדיון

מפתיחת עמדות צ'יינג' ומשתלות, דרך הענקת אישור עבודה לספרים וקוסמטיקאיות ועד התרת "טייק-אווי" ממסעדות: מסמך של משרד הכלכלה מציג את עמדתו בנוגע להמלצות לשינויים בתקנות - ואת סדר החשיבות. הדיון בממשלה אמור להתקיים היום

 

 

פתיחת מכוני שטיפת רכב, דוכני פיס, חנויות למוצרי תינוקות, משתלות ועוד ועוד: מסמך של משרד הכלכלה, שהגיע לידי ynet, מפרט את עמדת המשרד בנוגע להמלצות לשינויים בתקנות. עמדה זו משקפת את דרישות השרים כפי שהוצגו בישיבות הממשלה, והדיון בנוגע להקלות נוספות לאחר בלימת התפשטות נגיף הקורונה אמור להיערך היום. הדיון ייגע בהתרת ענפים נוספים וככל הנראה לא בהקלות אחרות, כמו התרת פעילות ספורטיבית ללא הגבלת מרחק מהבית.

 

עדכונים אחרונים:

ירידה במספרים החולים קשה בישראל

משרד הבריאות: מסוף השבוע הבא רק קופות החולים יתנו הפניות לבדיקת קורונה

ספרד: מניין המתים מקורונה עלה ב-440 ל-22,157

כוחות מג"ב נכנסו לכפר עקב שבמזרח ירושלים כדי לאכוף את תקנות הקורונה 

 

במשרד הכלכלה ציינו כי המסמך מכיל המלצות לשינויים בתקנות אשר נובעים מאי-בהירות, שבאה לידי ביטוי בפניות רבות למוקדי המידע של משרד הכלכלה והתעשייה. מתוך כל ההמלצות הללו, ההקלות שכן יתקבלו צפויות להיכנס לתוקף לאחר יום העצמאות. ההמלצות מסודרות לפי סדר חשיבות. הנה הן, כפי שנכתב במסמך של משרד הכלכלה.

ביג בירכא (צילום: דניאל סלאמה)
ביג ירכא(צילום: דניאל סלאמה)

1. הבהרה לגבי מתחמי קניות פתוחים ("ביג"):

מתחמים אלה לא מוגדרים כאסורים בתקנות העדכניות, אך פרשנות משרד הבריאות טוענת שהם נכללים תחת הגדרת "קניון", מה שיוצר בלבול רב ופרשנות רחבה מדי. מכיוון שמותרת פתיחת חנויות ברחוב, לא נראה סביר למנוע פתיחת חנויות במתחמי קניות. מתחם קניות אינו מתחם סגור, פרוש הרבה יותר מאשר הרחוב ולכן התיקון מתבקש. כמו כן ממילא מרכולים ופארמים פעילים במרכזי הביג, כך שאין היגיון למנוע מיתר המתחם הפתוח לפעול בענפים המותרים, מה גם שעצם פתיחתו תקל את העומס מחנויות הרחוב.

 

2. פתיחת עסקים נוספים שביכולתם לעמוד במידה רבה בנדרש בתקנות:

מכוני שטיפת רכב: כיום מאושרים רק כשהמכון מגיע לאסוף ולהחזיר את הרכב ללקוח (טייק אווי). אין סיבה שאותו מנגנון יפעל כאשר הלקוח נמצא במרחק סביר של מעל ל-2 מטרים ממכון שטיפת הרכבים, ומוודא שמירת מרחק מלקוחות אחרים (ממילא מותר להגיע למוסך ולתחנת דלק, שברובם נמצאים שטיפת רכב).

 

חלפני כספים (עמדות צ'יינג'): נמצאים מאחורי מסך ובבידוד מלא ואין חשש להדבקה ויש שם הפרדה טבעית. כל לקוח מטופל עצמאית, ולכן יש לאפשר פתיחתם.

 

דוכני פיס: נמצאים בתא סגור, אין כניסת לקוחות פנימה. השירות יכול להינתן מבעד לדלפק מוגן. מסך ובידוד מלא, ולכן אין סיבה למנוע.

 

דוכן פיס (צילום: אסף מגל) (צילום: אסף מגל)
דוכן פיס(צילום: אסף מגל)

 

סוכנויות ומגרשים למכירת רכבים: ישנה אי בהירות לגביהם ויש להוסיפם לרשימה לצורך הבהרה. מאפשרים עבודה במרחב פתוח וכן שמירה על מרחקים נדרשים במרחב סגור.

 

 

 

חנות למוצרי תינוקות: תחום חיוני לאזרחים. בנוסף, ישנן חנויות רהיטי תינוקות שמותרות בפתיחה ומוכרות גם צעצועים וציוד תינוקות, ונוצרת תחושה של אפליה. גם חנויות אלה יכולות לעמוד בתנאים שנקבעו לחנויות לדברי בית, והיות והם נדרשות יש להוסיפם.

 

משתלות: מקומות פתוחים, אוויר פתוח, ולכן סביר לפתוח אותן במסגרת המגבלות.

 

3. אישור עבודה לספרים, קוסמטיקאיות ומטפלים אלטרנטיביים:

על מנת למנוע "שוק שחור" של מקצועות אלה, שפועלים בבתי הלקוחות ללא עמידה בתקנות בריאות כלשהן, יש לאפשר פתיחת עסקים אלה, תוך הגדרת תקנות ברורות עבורם. באי אישורם של סוגי נותני שירותים אלה, לא רק מעודדים אי עמידה בכללי הגיינה ובהנחיות שכן הקפדה בבית לא תהיה כמו הקפדה בתוך עסק, אלא אף תומכים בפועל בתשלומי מזומן וב"שחור", מבלי לדווח על הכנסות. לנו ידוע כי הדבר נפוץ מאוד. המדינה בעצם מוותרת על הכנסות ופוגעת בבריאות. זו גזרה שהציבור לא יכול לעמוד בה.

 

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

המלצתנו, בנוסף לעמידה בתקנות הכלליות: התמגנות של נותן השירות (כפפות, מסיכה) והקפדה על תנאי היגיינה גבוהים; הגבלת כמות הלקוחות במבנה לפי המפתח שנקבע לתקנות הגבלת עובדים - 2 לקוחות לכל עובד ובלבד שישמר מרחק של 2 מטר בין הלקוחות; תיאום הגעת הלקוחות מראש – הזמנת תור באמצעות טלפון/אפליקציה; הימנעות מתור בפתח העסק או בתוכו.

 

4. תיקון תקנות לנותני שירותים בבית הלקוח ובמרחב הציבורי:

כיום אין הנחיות ברורות לאנשים שנותנים שירות בבית הלקוח או במרחב הציבורי, למשל: מורים לנהיגה, מורים פרטיים, שמרטפים, שיפוצניקים, גננים, מטפלים רפואיים, סוכני מכירות, מוליכי כלבים, ועוד. אנו מציעים להגדיר תקנות שיבהירו כי לנותני שירותים אלה מותר לעבוד. הציבור זקוק להם, ומשתמש בהם. ויש פחות הקפדה על הכללים אם משתמשים בהם כנגד ההנחיות. 

 

5. אישור לאיסוף מזון מוכן ממסעדות (טייק אווי):

אנו ממליצים לאפשר שירותי "טייק אווי" בהזמנה מראש (בטלפון או באמצעות אפליקציה) גם ממסעדות ומגלידריות.

 

הנימוקים: אין כניסה למסעדה, זה דומה למסירת משלוח ויכול להינתן בצורה של אחד על אחד. יכול לשרת את הענפים העובדים (כגון הייט-ק) ולספק מענה, וגם להרחיב את עבודת הענף מבלי להגביר את הפגיעה או את הסיכון. אם מכולת יכולה למכור גלידות סגורות, למה גלידריה לא יכולה למכור קופסאות סגורות של גלידה? אם מאפייה יכולה למכור מאפים ב"טייק אווי", למה מסעדה שמוכרת גם מאפים לא יכולה? קח נוספה היכולת ללכת לעסק קרוב ולחסוך לו את עלות השליחות מבלי להרחיב את הסיכון של מגע והתערבבות.  

אלי כהן באולפן ynet (צילום: שאול גולן)
השר אלי כהן. דחף להמלצות(צילום: שאול גולן)

6. הגדלת מספר הלקוחות המותרים בחנויות גדולות ומרווחות:

בחנויות גדולות ומרווחות ניתן להקפיד על מרחק בין אדם לאדם מעבר למפתח שנקבע של 4 לקוחות לכל קופה רושמת פעילה. אנו ממליצים להרחיב את ההגדרה, כך שבחנות גדולה יוכלו להכניס לקוח לכל 10 מ"ר. כרגע המצב מתייחס אותו דבר לחנות של 400 מטר ולחנות של 2,500 מטר והדבר אינו סביר ואינו נדרש.

 

7. הצבת שלט בכניסה המגדיר את כללי הכניסה ומגבלת מספר הלקוחות בחנות:

הצהרת לקוחות על חום, תסמינים או חשיפה לחולה תבוטל, שכן לקוח שמגיע חולה סביר שלא יסגיר זאת. הצהרה כזו מצריכה שימוש בעובד שיקבל אותה ומטילה על עסק נטל להעסיק אדם בנושא, בלא שבאמת יהיה לזה אפקט. לחלופין, יוצב שלט בכניסה לחנות המציין איסור כניסה לאדם עם חום או תסמינים, או שהיה במגע עם חולה קורונה מאומת. עובדים עדיין יידרשו להצהיר על בריאותם.

 

בתוך כך, יצוין כי שר הביטחון נפתלי בנט שוחח אתמול עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בעניין המשך פתיחת המשק בצל מגבלות הקורונה. בשיחה הציג בנט תוכנית חלופית לזו לשל משרד הבריאות. השר טען לפתיחה מיידית לאחר יום העצמאות של מרבית מערכת החינוך (משפחתונים, גני ילדים, מעונות ויסודי) והעסקים בישראל (ללא בידור ואירועי ספורט), לצד שמירה על כללי ריחוק, הגדלת הבדיקות, שמירה על בתי האבות והאוכלוסייה המבוגרת.

 

זאת, תוך שמירה על מרווחי ביטחון של 40 ימים מיכולת הקיבולת של מערכת הבריאות לקליטת חולים מונשמים. בנט הסביר שבשלב זה נזקי הסגר בריסוק פרנסת ישראלים גדולים לאין ערוך מהתועלת הרפואית של הסגר.

ראש הממשלה אישר כי השר בנט יציג את תכניתו בפני ועדת השרים לקורונה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דניאל סלאמה, רועי עידן, EPA, shutterstock
בינתיים הם סגורים
צילום: דניאל סלאמה, רועי עידן, EPA, shutterstock
מומלצים