שתף קטע נבחר

צילום: נדב אבס, יריב כץ

באיקאה עומדים מאות בתור, בשווקים מחלקים דו"חות לבעלי הדוכנים

האזרחים ממשיכים בנהירה לסניפי ענקית הרהיטים, וחלקם עמדו יותר משעה בתור שהלך והתארך. "ראיתי ששומרים כאן על החוקים, זה נראה לא מסוכן במיוחד", סיפרה עדי שהקדימה ובאה עוד לפני פתיחת החנות. בענף השווקים קוראים לפתיחה מיידית "לטובת האוכלוסיות המוחלשות"

הישראלים שוב פקדו הבוקר (יום חמישי) את החנויות של איקאה, ענקית הריהוט השוודית, ועמדו לעיתים יותר משעה בתור. נראה היה כי גם היום נגיף הקורונה לא בדיוק הפריע לאזרחים לנהור לסניפים בראשון לציון ובנתניה. בזמן שבאיקאה חזרו לשגרה במתכונת קורונה, בעלי הדוכנים בשווקים וראשי הערים מאבדים סבלנות לגבי מועד פתיחת השווקים מחדש, ודורשים פתיחה מחדש מיידית.

איקאה ראשון לציון  (צילום: רויטרס)
הבוקר בראשל"צ(צילום: רויטרס)

איקאה ראשון לציון  (צילום: רויטרס)
"ממש נימוס אירופי". התור באיקאה בראשון לציון(צילום: רויטרס)
 

עדי שכטר, תושבת רמת גן בת 32, סיפרה כי הגיעה לסניף איקאה בנתניה ב-09:15, כ-45 דקות לפני שעת פתיחתו. שכטר לא חשבה שתמצא את עצמה בסוף תור ארוך מלא באנשים שהגיעו עוד לפניה. חמישים הממתינים הראשונים זכו לשבת על כיסאות שעובדי איקאה הוציאו עבורם, אך רבים אחריהם, כ-250 בני אדם, נאלצו לעמוד הרחק מפתח החנות במשך שעה ארוכה.

 

שכטר הגיעה לחנות כדי לקנות ספה חדשה. "אתמול מכרתי את הספה שלי, ואני רוצה ספה של איקאה אז באתי לפה". לדבריה, היא לא פחדה להגיע: "באתי מוקדם כדי להיות בקבוצה הראשונה שנכנסת, וכך אוכל לצאת כמה שיותר מהר. ראיתי באתר של איקאה שהם שומרים על כל החוקים, שומרים על מרחקים של שני מטר, ויש בין הקופאים לצרכנים הפרדה אז אני מרגישה סבבה. כולם עם מסכות, כפפות, זה נראה כאילו לא מסוכן במיוחד האמת".

 

היא עמדה באמצע התור המתארך אך סיפרה: "זה מרגיש לי שאם לא היינו עומדים בכאלה מרחקים אז התור לא היה כזה ארוך, ולא היה מגיע עד לשם. אני חושבת שיש פה לפחות 100 אנשים. אבל יפה שישראלים עומדים בתור באופן כה מסודר ומקבלים את רוע הגזירה".

 

 

 סניף איקאה בנתניה (צילום: עידו ארז)
"כולם עם מסכות וכפפות, זה נראה לא מסוכן במיוחד". התור בנתניה(צילום: עידו ארז)

 

בכניסה לחנות הוצבה מכונת מדידת חום משוכללת, וכל מי שעבר אותה בהצלחה הורשה להיכנס. בפנים עמדו נציגי החברה, ובכניסה לכל מתחם פיקחו על כמות הקונים. הקונים שיצאו מהחנות אמרו כי לא נתקלו בבעיות. "קורונה זה זמן מצוין לסדר, ובאיקאה ישנם כל הדברים הרצויים", אמר זאב גילקיס מהצפון עם יציאתו מהחנות. הוא הוסיף: "רכשתי שתי כונניות שתכף ארכיב, שאוכל לשים בהן דברים שפחות חשובים לי כרגע".

 

הוא ציין כי כלל לא חשש להגיע למסע אחר הכונניות. "אני חושב שההסתברות להידבקות כל כך נמוכה היום, שזה בכלל מגוחך בעיניי, אבל זה כבר סיפור אחר. בפנים אנשים שומרים, לא מתנגשים, נותנים לך לעבור. ממש נימוס אירופי, אני חושב שהרווחנו שיעור בחינוך".

 

 

בעוד באיקאה עבדו, והרבה, בשווקים המקומיים דורשים לחזור לשגרה בצל הקורונה. בעלי דוכנים מרחבי הארץ כבר הלינו לא פעם מאז תחילת המשבר על מחסור בפרנסה, כמו רבים אחרים. הבוקר בשוק רמלה, כ-40 סוחרים הגיעו למשרדי השיטור המקומי שנמצאים בשוק ודרשו תשובות. נציגי הרוכלים דרשו לפתוח את השוק מיידית או לכל המאוחר ביום ראשון, אך עד כה בקשתם נפלה על אוזניים ערלות.

סוחרים בשוק ברמלה (צילום: יעקב מצלאוי)
סוחרים בשוק ברמלה דורשים לפתוח מחדש(צילום: יעקב מצלאוי)

שוק רמלה ריק בשישי בצהריים בעקבות נגיף הקורונה (צילום: שמוליק דודפור)
שוק רמלה ריק מאדם(צילום: שמוליק דודפור)

  (צילום: AP)
שוק הכרמל שומם בתקופת הקורונה(צילום: AP)
 

מי שמנסה לעזור לסוחרים בשווקים הוא ראש העיר רחובות, רחמים מלול, שפנה הבוקר במכתב לראש הממשלה, בנימין נתניהו, ולשר הבריאות, יעקב ליצמן, ובו ביקש מהם לפתוח את השווקים. "תושבי העיר ובפרט האוכלוסיות המוחלשות והנזקקות אינם יכולים ליהנות מהמחירים הנמוכים יחסית בשוק העירוני, וסוחרים רבים בשוק העירוני נקלעו לקשיים כלכליים", כתב.

 

"ברור לכולם שסגירת השווקים פירושה העלאת מחירים בתחום. מאחר ואזרחי ישראל יכולים לקנות מזון אך ורק ברשתות השיווק, ובהיעדר תחרות, מחירי המזון מזנקים ומי שמשלם את המחיר הם אזרחי המדינה".

 

בנוגע לחשש אפשרי מפני הדבקה בנגיף הקורונה, התחייב מלול כי "ראשי הרשויות מגויסים למען השווקים, כולם ערוכים ומוכנים לקחת פיקוד ואחריות על פעילותם, וזאת באמצעות הצבת פקחים ומחסומים בכניסה לשווקים, תוך שמירה מרבית ועמידה בכל התנאים". 

 

רחמים מלול, ראש עיריית רחובות ( צילום: אלירן אביטל)
ראש עיריית רחובות מלול לנתניהו וליצמן: "לפתוח את השווקים למען התושבים"( צילום: אלירן אביטל)
 

פיקוח ואכיפה בשוק רמלה בשישי בצהריים בעקבות נגיף הקורונה (צילום: שמוליק דודפור)
אכיפת ההנחיות בשוק רמלה(צילום: שמוליק דודפור)

בעקבות דיווח על כך שמספר דוכנים בשוק בנתניה נפתחו בניגוד לתקנות, הגיעו למקום שוטרים שחילקו דו"חות והורו לבעליהם לסגור אותם. בעלי הדוכנים בנתניה קיבלו הוראה על סגירת הדוכנים לפני יותר מחודש, ובאופן קבוע נערכו במקום סיורים כדי לוודא את קיום ההנחיות. בעלי החנויות בשוק הורשו לפתוח אותן תוך עמידה בתקנות.

 

בעקבות כך, במהלך פעילות המשטרה התברר כי מספר בעלי דוכנים ביצעו שינויים כך שייראו כמו חנות - בתגובה הורו השוטרים לסגור את הדוכנים האלו. במשטרה אומרים כי הם עורכים במקום פעילות אכיפה בכל יום, ורושמים דו"חות ואזהרות למפירי התקנות במידת הצורך.

 

"צדק לא צדקה": הפגנה סמוך לבית רה"מ

כ-150 עצמאים הפגינו סמוך לביתו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בקיסריה במחאה על מצבם הכלכלי. המפגינים נשאו שלטים בהם נכתב: "צדק לא צדקה", "סגרתם עסקים תפצו מייד" וקראו "העם דורש צדק חברתי".

 

המפגינים הגיעו בשיירת רכבים ארוכה שיצאה מפרדס חנה דרך אור עקיבא עד לצומת הכניסה לרחוב שבו נמצא ביתו הפרטי של ראש הממשלה. המשטרה והמאבטחים חסמו את דרכם ולא אפשרו להם להגיע לביתו של נתניהו.

 

 

הפגנת עצמאים בקיסריה (צילום: שמיר אלבז)
"ריביתם אותנו". מחאת העצמאים נמשכת(צילום: שמיר אלבז)

הפגנת עצמאים בקיסריה (צילום: שמיר אלבז)
"רוצים לעבוד". המפגינים מחוץ לביתו של נתניהו(צילום: שמיר אלבז)

הפגנת עצמאים בקיסריה (צילום: שמיר אלבז)
"צדק לא צדקה"(צילום: שמיר אלבז)

המפגינים הניפו דגלים שחורים ועליהם מגן דוד. אחד מהם אמר: "אנחנו לא רוצים טובות, רוצים לעבוד. ליצמן דואג לבעל איקיאה שהוא מחסידות גור. התעייפנו איפה המדינה. באנו לדרוש לא לבקש. לא נוותר. ביבי דואג לחברים שלו הטייקונים ואנחנו אפילו לא מקבלים פירורים. עובדים עלינו בעיניים שקל לא ראינו".

 

אלעד אזולאי בעל חברת השכרת ציוד לאירועים אמר בהפגנה: "באנו לפה כדי שיכירו בנו, לא נתנו לנו כלום. הבטיחו 22 מיליארד לעסקים. איפה הכסף? אף אחד לא רואה את הכסף. אנחנו לא יכולים לחיות ככה. איך אני ממשיך? אנחנו רוצים שיפתחו את הסגר, שיתנו לנו לעבוד".

 

יפעת פלד, בעלת חברה להפקת אירועים הצטרפה לדבריו ואמרה כי "אנחנו משלמים כל חודש ביטוח לאומי ומיסים ואנחנו דורשים לקבל כמו שכירים. הענף שלנו קיבל מכה כמו אסון טבע ואנחנו דורשים שיכירו בנו ויפצו אותנו. בלי פיצוי העסק שלי יקרוס".

 

גל אבלועיפה, בעל מסעדה הוסיף: "מצבי קריטי. ברגע שעוצרים לך את הגלגל המצב קריטי. אני משלם לספקים והמצב בעייתי. 15 שנים המסעדה קיימת ואני משלם מיסים ובמצב הקיים אני לא מקבל כלום. המצב מייאש, בחודש הזה נכנסתי למינוס של מאה אלף שקל ואין לי מושג איך מכסים את זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תור באיקאה בראשל"צ
צילום: רויטרס
מומלצים