שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי, ראובן כהן/דוברות עיריית חיפה

עיתונאי שנעלם כשסיקר את ההתפרצות בווהאן: "נעצרתי"

לי זהואה, שדיווח על טיוח בעיר הנגיף ונעלם בפברואר, הופיע מחדש. לדבריו נעצר ושהה בבידוד. "קיבלתי שלוש ארוחות ביום, המשטרה דאגה לי"

עיתונאי סיני שנעלם לפני כחודשיים אחרי שפרסם סרטונים מווהאן במהלך התפרצות הקורונה הופיע מחדש ואמר שנעצר על ידי המשטרה.

 

  ()
"לא רוצה לשתוק". לי ביום שנעלם

לי זהואה, עיתונאי עצמאי, נראה בפעם האחרונה ב-26 בפברואר. הוא שידר כיצד רכב שטח לבן רודף אחריו, ולאחר מכן תיעד שוטרים ואנשי ביטחון נכנסים לדירתו ולוקחים אותו. מאז הוא לא נראה בפומבי, עד אתמול.

 

העיתונאי בן ה-25 עבד בעבר ברשת הטלוויזיה הממשלתית של סין. בחודש פברואר הוא נסע לווהאן אחרי שצ'ן קווישי, עיתונאי עצמאי אחר שסיקר את המתרחש בעיר, נעלם.

צוות רפואי בבית חולים מאולתר בווהאן, סין (צילום: EPA)
"אפשר לדווח רק על החדשות הטובות". בית חולים בווהאן(צילום: EPA)

ווהאן בית חולים נגיף וירוס קורונה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ווהאן בית חולים נגיף וירוס קורונה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בסרטון הראשון שפרסם מעיר הנגיף אמר לי שהממשל הסיני אוסף את כל "החדשות הרעות על המגפה". הוא הוסיף ש"התקשורת המקומית יכולה לדווח רק על החדשות הטובות, כמו החלמה של חולים".

 

הוא דיווח על טיוח בווהאן ועל משרפה עמוסה בגופות המתים מהנגיף. הסרטונים שלו זכו למיליוני צפיות. "אני לא רוצה לשתוק, או לעצום את העיניים ולאטום את האוזניים", הוא אמר אז.

 

 

אתמול פרסם לי סרטון חדש ובו הסביר מה קרה ביום שנעלם. הוא אמר שהוא נסע במכונית שלו בווהאן כשאנשים ברכב אחר אמרו לו לעצור. לי הוסיף שהוא נבהל והאיץ, אז החל הרכב השני לרדוף אחריו.

 

כשחזר לדירה שלו, הוא ראה שוטרים ואנשים במדים ובחליפות מגן דופקים על דלתות שכניו. במשך שלוש שעות הוא הסתתר בדירה עם אורות כבויים, עד ששמע דפיקה בדלת ושלושה שוטרים נכנסו פנימה. לי סיפר שהם לקחו אותו לתחנת משטרה ושם נאמר לו שהוא חשוד בהפרת הסדר הציבורי.

  ()
"המשטרה נהגה בי בנימוס". לי

מאוחר יותר אמרו לו שהוא לא יועמד לדין, אך מכיוון שביקר ב"אזורים רגישים" הוא יילקח להסגר. לי הסביר שהיה בבידוד בווהאן ואחר כך שהה בבידוד נוסף בעיר הולדתו במחוז אחר. לאורך כל התקופה, לדבריו, הוא קיבל שלוש ארוחות ביום. אפשרו לו גם לצפות בטלוויזיה תוך פיקוח של מאבטחים.

 

הטון שלו בסרטון החדש שונה מאוד מהטון הביקורתי בדיווחים שהעביר מווהאן. "לאורך כל התקופה המשטרה נהגה בי בנימוס ודאגה שיהיה מזון ושאוכל לנוח. באמת היה להם אכפת ממני", הוא אמר. הוא הביע תקווה ש"האל יברך את סין וכל תושבי העולם יתאחדו".

 

סין הואשמה בהשתקת כל מי שניסה לדווח ולהזהיר מפני הקורונה כשהנגיף התפרץ לראשונה. לפני כשלושה שבועות דווח שד"ר איי פן, מנהלת מחלקת טיפול נמרץ בבית חולים במרכז ווהאן שטיפלה באחד המקרים הראשונים של הקורונה בסין, נעלמה אחרי שגינתה את הממונים עליה על כך שניסו להשתיק את האזהרות שלה. היא סיפרה לרופאים אחרים על הופעת הנגיף בסוף השנה שעברה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים