שתף קטע נבחר

מ"מ פרקליט המדינה בודק חומרים על מנדלבליט: "עלתה תמונה מדאיגה"

לאחר שמנדלבליט הביע התנגדות להארכת כהונתו, משיב אש מ"מ פרקליט המדינה וחושף כי ביקש לבחון חומר בעקבות פניית עיתונאי: "עלתה לכאורה תמונה מדאיגה בכל הנוגע לטיפול בעניינו של מנדלבליט". מדובר כנראה בפרשת הרפז. מנדלבליט מציע למלא את מקום פרקליט המדינה

אביחי מנדבליט דן אלדד (צילום: רפי קוץ, דוברות משרד המשפטים)
(צילום: רפי קוץ, דוברות משרד המשפטים)

עימות חסר תקדים בצמרת המשפטית של ישראל: ממלא מקום פרקליט המדינה דן אלדד משיב אש הערב (יום ה') למילים החריפות שהפנה נגדו היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט. הוא חשף כי ביקש לבחון חומר בעקבות פניית עיתונאי: "עלתה לכאורה תמונה מדאיגה בכל הנוגע לטיפול בעניינו של מנדלבליט". עוד אמר כי היועמ"ש "עשה כל דבר אפשרי לחבל בעבודתי". הפנייה לאלדד נוגעת ככל הנראה לפרשת הרפז.

 

לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה פנה לנציב שירות המדינה וביקש שלא להאריך את כהונתו הזמנית של אלדד, השיב מ"מ פרקליט המדינה: "אמון הציבור במערכת המשפט חשוב מכבודי האישי. על כן, תגובתי, בשלב זה, מצומצמת. בהמשך אגיב לכל טענה, חסרת שחר ככל שתהיה, גם אם היא נכתבה לצערי על ידי היועץ המשפטי לממשלה. לפני החג הגיעה ללשכתי פנייה מעיתונאי, העוסקת בעניינו של אביחי מנדלבליט. כדי שאוכל להשיב לפנייה ביקשתי לבחון את החומר הקיים מהעבר בנושא זה בלשכת פרקליט המדינה. מהחומר עלתה לכאורה תמונה מדאיגה בכל הנוגע לטיפול בעניינו של מנדלבליט. בימים האחרונים עדכנתי את הגורמים הרלוונטיים בדבר כוונתי להעמיק חקר בנושא בטרם אשיב לפנייה".

 

 

עוד אמר אלדד: "אין לי ספק באשר למניעים לבחירה בניסוח האלים והמסולף כלפיי. מהיום הראשון למילוי המקום עשה אביחי מנדלבליט כל דבר אפשרי על מנת לחבל בעבודתי, ולהפריע לתפקודי התקין. כעת הוא מלין על תוצאות התנהלותו שלו. העובדה שנודע לי על המכתב מהתקשורת, אומרת הכול. היא מלמדת מי פועל ביושרה, ענייניות ודרך ארץ, ומי לא. אף גורם לא הרתיע אותי מעולם מלבצע את שליחותי בפרקליטות ללא מורא וללא משוא פנים, וכך יהיה גם בהמשך".

 

החומרים שחשף אלדד נוגעים כאמור לפרשת הרפז. ב-2010 היה מנדלבליט הפרקליט הצבאי הראשי, והרמטכ"ל גבי אשכנזי התייעץ איתו כיצד להתנהל אחרי שנחשף המסמך השערורייתי שהתברר בהמשך כמזויף. מנדלבליט נחקר תחת אזהרה בפרשה בחשד לשיבוש הליכי חקירה, מכיוון שידע שהמסמך נמצא בידי אשכנזי והשתהה בדיווח על כך.

 

המשטרה המליצה להעמיד לדין את מנדלבליט, אולם היועץ המשפטי לממשלה דאז יהודה וינשטיין קבע שמנדלבליט פעל כשורה וסגר את התיק נגדו – אך לא ציין את עילת הסגירה (חוסר אשמה או עילה אחרת), כך שמנדלבליט יכול היה להתמנות בהמשך לתפקיד היועמ"ש. לפני ארבע שנים מנדלבליט פירט את מעורבותו בפרשת הרפז בפני ועדת האיתור לתפקיד היועמ"ש, שבחרה בו לתפקיד, ומאוחר יותר גם בפני הרכב שופטי בג"ץ שקבע פה אחד כי לא נפל רבב בהתנהלותו, וכי החשדות הופרכו לחלוטין.

 

הודעתו של אלדד פורסמה שעה וחצי לאחר פרסום מכתבו החריף של היועמ"ש לנציב שירות המדינה דניאל הרשקוביץ, מכתב שבו הביע כאמור התנגדות נחרצת להארכת המינוי של אלדד בעוד שלושה חודשים. אלדד, נזכיר, מונה על-ידי שר המשפטים אמיר אוחנה בתחילת פברואר, וכהונתו תפקע אם לא תוארך ב-1 במאי. מוקדם יותר החודש ביקש אוחנה מהרשקוביץ להאריך את המינוי הזמני בעוד שלושה חודשים.

 

מנדלבליט מציע למלא את מקום פרקליט המדינה

היועמ"ש כתב על אלדד כי "למרבה הצער, עמדתי המקורית שהוא איננו מתאים למלא תפקיד זה רק התחזקה לנוכח התנהלותו". עוד כתב כי בתקופה שבה עבד לצדו, "התגלו כשלים ערכיים, מקצועיים וניהוליים בעבודתו אשר לעמדתי אינם מותירים ספק באשר לכך שהוא אינו מתאים לכהן בתפקיד".

 

"תפקודו של עורך הדין אלדד כממלא מקום פרקליט המדינה הוא לקוי מבחינה ערכית, ניהולית ומקצועית באופן הפוגע בתקינות עבודתה של פרקליטות המדינה. הותרת מינויו רק תלך ותגדיל את הפגיעה ותשבש את יכולת המערכת לתפקד", כתב מנדלבליט, "עמדתי היא כי קיימת מניעה משפטית מהארכת תקופת מילוי המקום של עורך הדין אחדד בתפקיד ממלא מקום פרקליט המדינה בעת הזו".  

Justice Minister Amir Ohana (Photo: Ofir Yitzhak)
"מערכת המשפט מתעקשת לחרב את מעט האמון הציבורי שעוד נותר בה". השר אוחנה(Photo: Ofir Yitzhak)

מעבר לביקורת החריפה שלו, מנדלבליט מציע במכתבו למלא את מקומו של פרקליט המדינה עד למינוי פרקליט קבוע. "פרקליט המדינה ככלל איננו בעל סמכויות משל עצמו, אלא יונק את רובן המכריע של סמכויותיו מהיועץ המשפטי לממשלה. לפיכך, אף אם תסתיים תקופת מילוי המקום בלא שתוארך הכהונה לא יתקיים חלל שלטוני, שכן ממילא בראש מערכת אכיפת החוק עומד היועץ המשפטי לממשלה. לעניין זה יצוין כי הח"מ מילא בפועל גם את תפקידי פרקליט המדינה במשך חודש וחצי, ממועד סיום תפקידו של פרקליט המדינה הקודם ועד ליום מינויו של ממלא מקום פרקליט המדינה הנוכחי", כתב מנדלבליט.

 

היועמ"ש מדגיש במכתבו כי למרות התנגדותו הראשונית למינוי הזמני של אלדד, משזה נעשה בכל זאת הוא הסיר את ההתנגדות הזו – בתקווה שעם כניסתו לתפקיד אלדד "יעשה כל שלאל ידו לפעול באופן ממלכתי ומערכתי, ולשמור על המוסד יקר הערך שהופקד בידיו באופן זמני".

 

"אלדד הסתיר ממני פגישות עם שר המשפטים"

למרות זאת, כותב מנדלבליט, בתקופה שבה עבד לצדו, "אלדד הסתיר ממני נושאים מקצועיים וארגוניים בהם עסק ופגישות שקיים עם שר המשפטים, וזאת על אף שהנחיתי אותו למסור לי עדכון מלא על נושאים אלה, בשים לב לחשיבות עצמאות התביעה הכללית ולמורכבות הקשר של ממלא מקום פרקליט מדינה עם הגורם הפוליטי אשר מחזיק בידיו את הכוח להאריך את תקופת מילוי המקום. למרות הנחיה זו, מסר לי עורך הדין אלדד דיווחים חלקיים, ולעיתים אף לא נכונים, כאשר נשאל מפורשות על נושאים שנדונו ביניהם".

 

היועמ"ש הוסיף ופירט: "גם במישור הניהולי, עורך הדין אלדד כשל. למעשה, מאז כניסתו לתפקיד קיים שיתוק בעבודת הצוות שהיא חיונית בהנהלת הפרקליטות, כתוצאה מחוסר אמון ומנתק כמעט מוחלט בינו לבין שכבת הניהול הבכירה של פרקליטות המדינה. ניתן לומר – בצער רב – כי הוא אינו מנהל את פרקליטות המדינה, דבר המקשה מאוד על תפקודה, והדבר הינו חמור שבעתיים לנוכח אתגרי התקופה בה אנו נמצאים".

 

את הפנייה לנציב שירות המדינה בבקשה להאריך את כהונתו של אלדד עשה שר המשפטים אוחנה מבלי ליידע את מנדלבליט, וגורמים במשרד המשפטים כינו זאת כ"מחטף של הרגע האחרון". גורם משפטי בכיר אמר ל-ynet כי "החלטת אוחנה לסנדל את שר המשפטים הבא ולהעמיד אותו בפני עובדה מוגמרת אינה ראויה. הוא רוצה לגמול לדן אלדד על כך שפתח בחקירה בנושא חברת 'המימד החמישי' של גנץ".

ח
מועמד כחול לבן לשר המשפטים, אבי ניסנקורן. היועמ"ש קורא לאפשר לשר הבא לבחור את פרקליט המדינה(צילום: אבי מועלם)

במכתב ששלח היום היועמ"ש מנדלבליט הוא מציין גם שאין זה ראוי לאפשר את הארכת המינוי בתקופת ממשלת מעבר שאינה נהנית מאמון הכנסת, ואף מזכיר את ההסכם שנחתם בין הליכוד לכחול לבן להקמת ממשלה. מנדלבליט כותב שיש לאפשר לשר המשפטים הבא (שלפי ההסכם יהיה כנראה אבי ניסנקורן מכחול לבן) למנות את פרקליט המדינה הבא. עם זאת, יש לציין כי באותו הסכם שמזכיר היועמ"ש נכתב במפורש שחצי השנה הראשונה של הממשלה תוגדר כ"תקופת חירום", כזו שתוקדש בעיקר למאבק במשבר הקורונה ושבה לא בה לא ימונו בכירים.

 

השר אוחנה: "אלדד פרקליט הגון ומקצועי"

מנדלבליט טוען במכתבו כי השר אוחנה התנגד למינוי ממלא מקום פרקליט המדינה בעזרת הקמתה של ועדת איתור, הליך שלדבריו נדרש על מנת למנוע תלות בדרג הפוליטי ולהבטיח היעדר משוא פנים כלפיו. "מפאת התנגדותו של שר המשפטים להקמת ועדת איתור כאמור במסגרת תהליך מינוי ממלא-המקום, נדרש, לכל הפחות, להיוועץ ביועץ המשפטי לממשלה, הממונה מקצועית על פרקליט המדינה ואשר מכוח סמכויותיו פרקליט המדינה פועל", הוסיף היועמ"ש במכתבו.

 

"הדבר נדרש על מנת להבטיח את עצמאות מערכת התביעה הכללית והעומדים בראשה. כאמור במכתביי הקודמים בנושא, לעמדתה של ועדת האיתור, ובהעדרה – לעמדתו של היועץ המשפטי לממשלה ביחס למועמד מסוים, יש לתת משקל משמעותי, וניתן לסטות ממנה רק מטעמים כבדי משקל ביותר. סטייה מעמדה זו, ללא הנמקה משכנעת, עולה כדי מניעה משפטית בקשר למינוי".

 

בתגובה למכתב החריף של מנדלבליט, מסר שר המשפטים אמיר אוחנה: "לא פגשתי הרבה פרקליטים ישרים, הגונים, ערכיים ומקצועיים כמו דן אלדד. פרקליט שלא חשש להתווכח איתי כשמצא לנכון (למשל סביב ועדת הבדיקה שהקמתי למח"ש) - אך גם הכיר בחשיבות התיקון והבדיקה העצמית של מערכת המשפט ושל הפרקליטות. מערכת המשפט מתעקשת לחרב את מעט האמון הציבורי שעוד נותר בה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דנה קופל, דוברות משרד משפטים
אביחי מנדלבליט ודן אלדד
צילום: דנה קופל, דוברות משרד משפטים
מומלצים