שתף קטע נבחר

צילום: AFP, מוטי קמחי

רמדאן בצל הקורונה: מסגדים ריקים ומצוקה כלכלית

היום יחל חודש הרמדאן אותו יציינו ערביי ישראל במתכונת שונה בתכלית מהנהוג. בשל הנחיות משרד הבריאות, המסגדים ישארו סגורים ובתי העסק יסגרו את שעריהם מוקדם מהרגיל. ברחוב הערבי הלינו על הקושי הכלכלי בחג שבימים כתיקונם נחשב לרווחי ביותר: "בחג הזה יהיו יותר עניים"

בעולם המוסלמי יציינו היום (שישי) את היום הראשון לחודש הרמדאן, שהשנה יהיה שונה בתכלית מהנהוג בצל מגפת הקורונה. אמש הייתה אמורה להתקיים במסגדים ברחבי הארץ תפילת "התראויח", שהיא התפילה המרכזית בחג, אך זו בוטלה בשל החלטת משרד הבריאות לסגור את המסגדים במטרה למנוע התקהלויות.

 

 

רבים החליטו להמיר את התפילה במסגד ולהתפלל על גגות הבתים ובמקומות פתוחים תוך שמירה על מרחק. בתי העסק החלו להיסגר בשעה 18:00 כפי שנקבע בישיבת הממשלה, אך היו כאלו שלא נשמעו להוראות. במזרח ירושלים נכחו כוחות משטרה בשטח ודרשו מכל בעלי העסקים לסגור תוך שהם מחלקים לתושבים מסכות. המשטרה חילקה כמה דו"חות בסך 5,000 שקלים לבעלי עסקים שהפרו את האיסור ולא סגרו.

 

תימור כטיב, בעל חנות צעצועים בעיר קלנסווה, אמר: "זה הפסד גדול לנו כבעלי עסקים. אני לא חושב שהצעדים לסגירת עסקים בשעות הערב נכונים. היו צריכים לעשות אכיפה כמו שצריך במקום לפגוע בפרנסה. אני אישית קורס לאט לאט ואין מי שיראה אותנו ואת הסבל שלנו".

מסגד בטייבה ()
התפילות לא יתקיימו השנה במסגדים

בעל דוכן פלאפל בטייבה ציין גם הוא את הקושי הכלכלי בשל ההנחיות: "משרד הבריאות אומר שיכולים לעבוד דרך משלוחים. אני לא יכול לעשות דבר כזה. עבורי זה הפסד. גם אם יהיו משלוחים לא אספיק לחלק לכולם. אם הפלאפל לא יהיה חם, אנשים לא יסכימו לקבל את המשלוח".

 

 
עסקים סגורים בטייבה ()
בתי עסק סגורים בטייבה

עסקים סגורים בטייבה ()

משרד הפנים, מתוקף מינויו של השר אריה דרעי לאחראי מטעם הממשלה על בלימת התפשטות הנגיף בחברה הערבית והחרדית, פנה לפני כמה ימים לראשי הרשויות המקומיות הערביות, במטרה לייצר במהירות קמפיין הסברה מקומי עבור התושבים. בפנייה נכתב: "אנו מאמינים שהנגשת ההוראות, ההנחיות והמידע דרככם עשויה לחזק את מאמצי הסברה הלאומיים ולהגביר את השפעתם".

 

לצורך קמפיין הסברה מקומי וייעודי לרמדאן, תיקצב משרד הפנים כ-80 רשויות בסכום שנע בין 50 ל-100 אלף שקל לכל רשות. בנוסף, נשלחו מכתבים לאימאמים של המסגדים, שבהם צוין כי "בשל החשש מהידבקות במחלת הקורונה, הוחלט שלא יתקיימו תפילות במסגדים ולא בחצרות המסגדים".

תימור כטיב ()
"קורס לאט לאט". תימור כתיב

"בכדי להעניק בכל זאת לתושבים את החוויה הרוחנית של החג, אנו מנחים בזאת את האימאמים לשדר בשידור חי את תפילות התראוויח שבסוף כל יום ברמדאן ואת תפילות ודרשות יום שישי באמצעות פייסבוק. אמצעי זה פשוט, נגיש לכל אחד ללא תשלום ומאפשר לצפות בשידור חי ולהעניק לכל אזרח מהרוחניות של ימי החג".

 

ד"ר ת׳אבת אבו ראס ואמנון בארי-סוליציאנו, מנכ"לי יוזמות אברהם, אמרו: "ברמדאן הזה התפילות יהיו אישיות ולא המוניות בגלל סגירת המסגדים, ארוחות האיפטאר (שבירת הצום) יהיו עם המשפחה הגרעינית בלבד ולא רבות משתתפים. בנוסף, הרמדאן הזה יהיה רמדאן עם יותר עניים. ההגבלות שהממשלה החליטה להטיל על המסחר והיציאה מהיישובים למשך כ-10 ימים הינן קשות אך נחוצות למניעת אסון הומניטרי בחברה הערבית. עם זאת, יש לבחון את האפקטיביות שלהן לאורך התקופה ולהקל בהמשך, אם הדבר יתאפשר.כדי למנוע אסון מתגלגל יש לגבש חבילת סיוע כלכלית לחברה הערבית, שהיא ענייה יותר מלכתחילה ותיפגע עוד יותר מההאטה במשק דווקא בתקופת החג. תקופה עליה סוחרים רבים מסתמכים לפרנסה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים