שתף קטע נבחר

מנכ"ל הביטוח הלאומי: "משרד האוצר לוקה בקיבעון מחשבתי"

בזמן שיותר ממיליון מובטלים מחפשים מוצא מהקריסה, ניצב מאיר שפיגלר בפני האתגר הגדול של הארגון. "המצב מרסק משפחות", הוא אומר ושולח ביקורת נוקבת: "האוצר לא מוכן להבין שגודל השעה מחייב יצירתיות וניפוץ מחסומים מחשבתיים שנכונים למאה ה־16 ולא למאה ה־21"

 

6 (צילום: דוברות המוסד לביטוח לאומי)
מאיר שפיגלר(צילום: דוברות המוסד לביטוח לאומי)

המוסד לביטוח לאומי נמצא בתקופה המאתגרת בתולדותיו. הגוף שאחראי על הביטחון הסוציאלי בישראל, נאלץ להתמודד באופן מיידי עם תשלום דמי אבטלה ליותר ממיליון דורשי עבודה בחודש, מספר חסר תקדים שלא עלה אפילו בתחזיות הפסימיות ביותר טרם מגפת הקורונה. "אף אחד לא העריך את הקריסה שתהיה בשוק התעסוקה", אומר מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, מאיר שפיגלר, בריאיון ל"ידיעות אחרונות". "יש עלייה ניכרת בבקשות להבטחת הכנסה ובפשיטות רגל. הממדים מפלצתיים".

 

יכול להיות שהלכו רחוק מדי עם השבתת המשק?

"כשבן אדם יוצא משוק העבודה, זה לא רק עניין של כסף. זה שובר אנשים ומרסק משפחות. יש לזה השלכות נפשיות אדירות. כלכלה היא גורם מאוד משמעותי בפן הבריאותי ובהחלט יכולה להוביל גם כן למוות של אנשים. במשבר הכלכלי ב־1929 אנשים התאבדו".

 

שפיגלר מודה כי הביטוח הלאומי לא תמיד נלקח בחשבון בעת קבלת ההחלטות. "בחלק לא מבוטל מהישיבות לא נכחנו", הוא אומר. והמשמעות – עמדותינו נדחקות פעמים רבות הצידה".

 

50 ()

מה בדבר טענות העצמאים שהם לא זוכים לסיוע?

"רצינו לקחת אותם תחת קורת הגג שלנו ולשלם להם דמי אבטלה. הבקשה שלנו סורבה, האוצר מתנגד לזה בתוקף. אנחנו רוצים לתת לעצמאים סיבה טובה להאמין שמה שלא יהיה - יש להם בסיס שהם נשענים עליו. אני יודע מהם שאין להם את ההרגשה הזו. הם צובאים על פתחינו, משוועים לדמי אבטלה בשעת מצוקה ולא מקבלים".

 

הבעתם עמדה בעניין המענקים של 500 השקלים?

"אמרנו בישיבות את דעתנו המקצועית ומה ראוי ונכון לעשות עם הכסף. לא תמיד מה שאתה רוצה יוצא".

 

הזכויות לקצבאות ייפגעו בעקבות המשבר?

"גם כיום, מדינת ישראל היא לא בדיוק החלוץ בראש המחנה בכל הנוגע לזכויות סוציאליות ולהיקפים שלהן. אנחנו מזרימים לטובת רווחה ובריאות רק 22 אחוז מהממוצע במדינות ה־OECD. אם המערכת תנסה לקדם פגיעה בזכויות הסוציאליות של תושבי ישראל, נציב בפני חברי הכנסת מראה עם הנתונים והמשמעויות".

 

העלאת קצבאות הנכות בסכנה?

"אני חושש מאוד שעלולים לקבל החלטה לפגוע ברפורמה להעלאת קצבאות הנכות. ניאבק כדי שהעלאה תצא לפועל".

 

מה אתה חושב על התנהלות משרד האוצר במשבר?

"משרד האוצר לוקה בקיבעון מחשבתי. הצענו גמישות - שאפשר יהיה לחזור גם אחרי פחות מחודש לחל"ת או שיהיה אפשר להעסיק אנשים ב־50 אחוז משרה ולקבל דמי אבטלה על ה־50 אחוז הנותרים, אבל אנשי האוצר מסרבים. אנחנו גם נאבקים כדי לאפשר קבלת דמי אבטלה מלאים, ללא קיזוז, גם למי שמקבל קצבאות נוספות. משרד האוצר לא מוכן להבין שגודל השעה מחייב יצירתיות וניפוץ של מחסומים מחשבתיים שנכונים למאה ה־16 ולא למאה ה־21".

 

יש סיבה לאופטימיות?

"התקופה הובילה להרבה שיפורים - הפחתת הביורוקרטיה, הקלת הגשת התביעות, הקלת המסלול שבמסגרתו מועברות הזכויות לציבור, שימוש בעזרים טכנולוגיים שלא היו כאן, כמו למשל רובוטים שבודקים מסמכים. עשינו צעד גדול וזה יישאר גם אחרי הקורונה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים