שתף קטע נבחר

צילום: נדב אבס, יריב כץ

לימודים אין - אבל הסטודנטים נדרשים לשלם למעונות

האוניברסיטאות עברו ללימודים דיגיטליים, אבל ברוב המוסדות הסטודנטים לא יכולים לעזוב את המעונות מבלי לשלם קנס. "נתנו 15% הנחה, אבל אין לנו בכלל הכנסות. שכחו אותנו", אומרים סטודנטים בעברית. סטודנטיות בת"א: "חייבו אותנו למצוא מחליף, היחס מזעזע". ומה קורה ביתר האוניברסיטאות?

 

האוניברסיטה העברית בירושלים (צילום: אוהד צויגנברג)
"כובלים אותנו בחוזה שתקף למצב רגיל". האוניברסיטה העברית(צילום: אוהד צויגנברג)

משבר הקורונה גרם לסטודנטים רבים לעזוב את מעונות האוניברסיטאות, שעברו ללימודים במתכונת דיגיטלית. למרות זאת, בכמה מהמוסדות הסטודנטים נאלצים להמשיך לשלם שכר דירה חודשי כרגיל, שכן הנהלת המעונות לא מאפשרת להם לבטל את חוזה השכירות. לפירוט המצב במעונות השונים, הופק דו"ח מיוחד של מרכז המידע והמחקר של הכנסת שניתן לקרוא כאן.

 

נגיף הקורונה - כל הסיפורים, החדשות וההנחיות ב-ynet

 

באוניברסיטה העברית בירושלים נאמר לסטודנטים שגרים במעונות כי לא ניתן לבטל את החוזה מבלי לשלם קנס של יותר מחודש, וניתנה הנחה של 15% בשכר הדירה. באוניברסיטת תל אביב אמנם הוקמה ועדה הבוחנת בקשות למתן הנחות בשכר הדירה, אבל ניתן לעזוב את המעונות מבלי לשלם קנס רק אם נמצא דייר מחליף.

 

באוניברסיטת בר אילן, סטודנט שמבקש לעזוב את המעונות חייב על-פי ההסכם עם הזכיין - חברת "אלקטרה" - להביא שוכר במקומו או לשלם עד אוקטובר .באריאל, סטודנטים שמעוניינים לעזוב צריכים לשלם חודש נוסף כדמי יציאה. באוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע הם יוכלו לעזוב ב-1 במאי (למעשה, זה גם תשלום של חודש נוסף). באוניברסיטת חיפה הסטודנטים יכולים לעזוב את המעונות תמורת תשלום של חצי חודש נוסף, ורק בטכניון הסטודנטים יכולים להזדכות על החדר באופן מיידי וללא קנס. 

 

הסטודנט אליאס חדוב ()
"מרגיש מנוצל". אליאס חדוב

אליאס חדוב, בן 22 מיפו, לומד זו השנה השלישית באקדמיה למוזיקה ולמחול בירושלים ומתגורר במעונות האוניברסיטה העברית. לדבריו, בעקבות המשבר, אין לו איך לשלם את שכר הדירה. "אני מורה למוזיקה בכיתות ד'-ה'", סיפר. "הוציאו אותי לחל"ת ממוסדות החינוך בעקבות משבר הקורונה. כרגע אין לי הכנסה בכלל, ואני צריך להמשיך לשלם גם את שכר הלימוד וגם את שכר הדירה למעונות שאני לא נמצא בהם. חזרתי הביתה כי אמרו לנו שלא צריכים לבוא לאקדמיה יותר, ואין לי מה לעשות בירושלים".

 

חדוב פנה להנהלת המעונות והסביר את המצב, אך נאמר לו שאף שהלימודים באוניברסיטה אינם מתקיימים, לא ניתן לבטל את החוזה. "אמרו לי שיש הנחה של 15% על שכר הדירה, וצריך לשלם 1,450 שקל", אמר. "זה סכום לא מבוטל כשאין לך הכנסה, ואין לי גם זכאות לדמי אבטלה מביטוח לאומי. הם גם אמרו שלמי שיש קושי לשלם את הסכום הזה, הם יאפשרו לפרוס אותו לשני תשלומים. אבל שוב, גם ככה אין לי הכנסה, אז איך אני אמור לשלם את זה?".

 

"פנינו לדיקאן של האקדמיה דרך מכתב והסברנו את המצב", הוסיף. "הוא פנה למעונות של האוניברסיטה והם אמרו שהפתרון זה 15% הנחה ופריסת תשלום. פניתי אליהם בעצמי שוב והם אמרו שאם אני מפר את החוזה, אצטרך לשלם קנס של חודש ושבעה ימים. אני כבר חודש בבית ביפו ועדיין משלם על הדירה ועכשיו וצריך לשלם על עוד חודש וחצי".

 

הסטודנטית רואן חרזאללה ()
"שוכחים שאנחנו צריכים לשלם גם שכר לימוד". רואן חרזאללה

"זה כואב, אני מרגיש מנוצל", סיפר חדוב. "כל המדינה במשבר והוציאו הנחיות לכל העסקים, אבל את הסטודנטים שכחו. כובלים אותנו בחוזה שתקף למצב רגיל. אם לא היה את משבר הקורונה הייתי מבין את העניין של הקנס, אבל עכשיו זה מצב אחר. מכרות שלי שלומדות באוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע וגרות במעונות הורשו לעזוב ללא תשלום. אז למה אנחנו לא?".  

 

רואן חרזאללה בת ה-21, סטודנטית שנה ב' לכימיה וקרימינולוגיה באוניברסיטה העברית, סיפרה ל-ynet כי "עבדתי בחנות ספרים והוציאו אותנו לחל"ת. אני לא מקבלת כסף מהביטוח הלאומי כי לא עבדתי שם מספיק זמן, ואין לי כרגע איך לשלם את שכר הדירה. אני לא נמצאת שם בכלל, חזרתי לבית הוריי ביפו".

נוהל ביטול הסכם מגורים באוניברסיטה העברית ()
"לא אוכל לחזור אם אבטל את החוזה". ביטול הסכם מגורים באוניברסיטה העברית

חרזאללה שלחה מייל להנהלת המעונות וטענה כי בשל המצב, היא אינה יכולה לשלם את השכירות. הם ענו לי שאין להם מה לעשות מלבד ההנחה של 15% ופריסת תשלום לחודשיים", אמרה. "הם אמרו שאם לא אשלם, זה יהפוך לחוב שיצטבר".

 

"זה מאוד מכעיס אותי. המצב הזה מכניס אותי ללחץ", סיפרה. "אני לא יודעת אם אחזור לעבודה בקרוב, וגם אם כן זה לא מבטיח שאצליח לשלם את כל הסכום שיצטבר. שוכחים שאנחנו צריכים לשלם גם את שכר הלימוד".

 

חרזאללה טוענת כי צריך לבטל את תשלום השכירות למעונות לכלל הסטודנטים. לטענתה, "זה לא זמן רגיל, אנחנו במשבר. למה אין הקלות שיעזרו לנו להמשיך הלאה? אני מרגיש ששכחו אותנו. אף אחד לא דיבר על הסטודנטים עד כה".  

 

 

דוריאן סמואל, סטודנטית לביולוגיה שנה ב' באוניברסיטה העברית, חזרה לפני שישה שבועות להוריה בגן יבנה. עבדתי בחדר בריחה בירושלים, אבל הוציאו אותי לחל"ת בגלל המצב וחזרתי הביתה", אמרה סמואל, בת 23. "אין לי כסף לשלם את שכר הדירה, אבל מצד שני אני לא רוצה לוותר על החוזה כי אף אחד לא יודע מתי המצב ייגמר. אני חוששת שאצטרך לחזור לירושלים ומישהו אחר יתפוס לי את הדירה ולא יהיה לי איפה לגור".

 

לדבריה, "הדבר היחיד שהם עשו זה לתת 15% הנחה. היחידים שלא שילמו הם כאלה שהוכיחו שהיו צריכים לשהות בבידוד. אבל חוץ מהם, אין עם מי לדבר שם. הייתי מצפה שיוותרו על התשלום לאנשים שגרים שם, או יקצצו משמעותית את שכר הדירה. המעונות עומדים ריקים".  

 

"אף אחד לא מתייחס לסטודנטים בתקופה הזו", טענה סמואל. "חושבים שנעבור את זה, אבל לא מבינים שאין לנו איך לשלם שכר לימוד ושכר דירה. בקבוצות של הסטודנטים כועסים מאוד על חוסר ההתחשבות של האוניברסיטה בסטודנטים. למה אנחנו צריכים לשלם על שירותים שאנחנו לא משתמשים בהם?".

  

נועה, סטודנטית למנהל עסקים באוניברסיטת תל אביב השוכרת דירה במעונות, חזרה לפני כמה שבועות להתגורר עם הוריה ומבקשת שלא לשלם על הדירה במעונות שבה אין שימוש בתקופה שהלימודים באוניברסיטה לא מתקיימים. "עדיין לא ביקשתי לעזוב, אבל אני יודעת מחברים שלי שכן ביקשו שהדרישה היא שהדייר עצמו ימצא מחליף מאוניברסיטת תל אביב. אם היה אפשר לעזוב ללא קנס הייתי עוזבת. גם לא ברור מה קורה שנה הבאה כי אם אעזוב אולי אפסיד את הדירה שלי במעונות".

"מתנערים מהמצוקה שלנו". המעונות באוניברסיטת תל אביב (צילום: באדיבות שיכון ובינוי נדל"ן) (צילום: באדיבות שיכון ובינוי נדל
"מתנערים מהמצוקה שלנו". המעונות באוניברסיטת תל אביב(צילום: באדיבות שיכון ובינוי נדל"ן)

מאיה, אף היא סטודנטית באוניברסיטת תל אביב ששוכרת דירה במעונות, חזרה להתגורר עם הוריה לפני כחודשיים: "פנינו להנהלה ואמרתי שאני לא יכולה לשלם כי אין לי הכנסה. ההורים שלי לא יכולים לעזור לי בגלל המצב. ביקשתי לעזוב והם אמרו שאם אני רוצה לעזוב, אצטרך למצוא מחליף אחר שיעמוד בכל הסטנדרטים. מצאתי מחליף וביקשתי לעזוב מיידית, אך הם טענו שזה לא מהרגע מהרגע ובגלל חוסר של כוח אדם זה ייקח זמן. בזמן הזה אני אמורה להמשיך לשלם על דירה שאני לא גרה בה".

 

"קיבלתי יחס מזעזע והם לא עושים שום דבר כדי לבוא לקראת הסטודנטים", הוסיפה. "אני מרגישה שאוניברסיטת תל אביב מתנערת מהמצוקה שלנו באמירה שהחברה של המעונות זו חברה פרטית ובכך היא פוטרת את עצמה מהסיפור הזה. הם שוכחים שהסטודנטים גרים במעונות כי זה קרוב לאוניברסיטה וכשאין אוניברסיטה, אין מה לגור במעונות. הסטודנטים הם אלה שנפגעו הכי הרבה כי הם עובדים בתעשיית המסעדנות לרוב, היקף האבטלה הוא גבוה ואין במה לעבוד כרגע. שכחו אותנו". 

 

סטודנטית מאריאל סיפרה כי נאמר להם שכדי לצאת מהמעונות עליהם לשלם "קנס" של תשלום עבור חודש נוסף: "עקב המצב פנינו למחלקת מעונות בשביל לדעת האם יתחשבו בנו. רובנו לא עובדים וכמעט לא נמצאים בקרוואנים, והם לא בדיוק מאוישים. מחלקת מעונות אמרה לנו שאם אנחנו רוצים אנחנו יכולים להגיע ולהזדכות עליהם, ולקבל קנס של תשלום לעוד חודש, שזהו הפתרון הרגיל והקבוע למקרה שבו רוצים להפסיק את השימוש במעונות. אנו מצפים להתחשבות במצב שנוצר. לא הגיוני שיגבו מאיתנו כספים למרות שאנחנו לא מתגוררים במעונות בשל השבתת הלימודים".

 

"דורשים שיתחשבו בנו". המעונות באוניברסיטת אריאל (צילום: גור דותן) (צילום: גור דותן)
"דורשים שיתחשבו בנו". המעונות באוניברסיטת אריאל(צילום: גור דותן)
 

"עשרות אלפי סטודנטים וסטודנטיות איבדו את פרנסתם כתוצאה ממשבר הקורונה ולמרות זאת הם עדיין נדרשים לשלם שכר לימוד, תשלומי דיור ומזון. המצב הנוכחי מוביל לגרעון הולך וגדל ואף עלול להגדיל את היקף הנשירה מהלימודים האקדמיים", מתריע יו"ר ההתאחדות הארצית של הסטודנטים בישראל שלומי יחיאב. לדבריו, ללא תוכנית סיוע ממשלתית לחילוץ הסטודנטים מהמצוקה ושילוב תעסוקתי "תעמוד מדינת ישראל בפני 'דור אבוד' שיקרוס תחת הנטל הכלכלי של המשבר, במקום לממש את הפוטנציאל שלו כמנוע צמיחה למשק".

 

הסטודנטים תובעים לאפשר יציאה ללא קנס ממעונות הסטודנטים וקבלת החזרים כספיים מרגע הבקשה. באוניברסיטת בן גוריון הגיעה אגודת הסטודנטים להסדר עם הנהלת האוניברסיטה לפיו ניתן לצאת מהמעונות החל מ-1 במאי.

 

בעקבות הפרסום ב-ynet, חברת הכנסת קטי שטרית (הליכוד) הגישה הצעה דחופה לסדר יומה של מליאת הכנסת בנושא, ומסרה כי"מדובר באבסורד שבו סטודנטים נדרשים לשלם על מעונות כשאין לימודים פרונטליים. אדרוש תשובות מהאוניברסיטאות וממשרד החינוך על כך. תשלום המעונות הוא אחד מתוך שורה ארוכה של אתגרים שמתמודדים הסטודנטים בישראל ואמשיך ללוות אותם עד למענה הולם".

 

מאוניברסיטת תל אביב נמסר בתגובה: "האוניברסיטה מודעת למצב ועושה ככל שביכולתה כדי לסייע לסטודנטים בתקופה זו. לכן, ביחד עם אגודת הסטודנטים היא הקימה ועדה לבחינת בקשות סיוע של סטודנטים, שאישרה מענקים והנחות לסטודנטים במעונות ברושים ואיינשטיין בגובה של מיליון שקל. כבר החודש הוענקו מעל 200 הנחות בגובה של 1,500 שקל (מתוך שכר דירה מסובסד שנע בין 2,000-2,200 שקל), ומתוכננת פעימה שנייה שבה יוענקו לסטודנטים מענקים בגובה 900-1500 שקל.

בנוסף, לאחר פנייתה של האוניברסיטה לחברת שיכון ובינוי, שבנתה את המעונות ומפעילה אותם, הונהגה פריסת תשלומים לסטודנטים שהגישו בקשה. הוועדה בוחנת בשלב זה בקשות נוספות למתן סיוע".

 

מהאוניברסיטה העברית נמסר בתגובה: "האוניברסיטה, דיקנט הסטודנטים והנהלת המעונות ערים לכל הקשיים עימם מתמודדים הסטודנטים בעקבות המשבר ועוסקים יומם וליל במתן עזרה ותמיכה כלכלית, לימודית ורגשית. האוניברסיטה מעניקה הטבות לסטודנטים הגרים במעונות בסך של כ-5 מיליון שקל. הגמשנו מאוד את הכללים לטובת מי שמבקש לבטל חוזה והקלנו מאוד על הנשארים במעונות באמצעות מתן הנחה משמעותית בשכר הדירה – הנחה בשיעור 15% הניתנת לכל דיירי המעונות ולאורך מספר חודשים, מתן אפשרות לפריסת תשלומים, שדרוג חדרים וכו'. שמחנו לגלות כי הרוב המכריע של הסטודנטים בחר להישאר לגור במעונות".

 

מאוניברסיטת אריאל נמסר בתגובה: "האוניברסיטה עושה ככל יכולתה על מנת לסייע לסטודנטים בתקופה זו בשל המצב שנוצר בעקבות מגפת הקורונה. כחלק מיישום תכנית הסיוע הרחבה, שאנו נמצאים בעיצומה, העמידה האוניברסיטה קרן בהיקף מצטבר של למעלה מ 2.5 מיליון שקל להגדלת הסיוע על ידי הלוואות ומלגות. מתוך כך, לסטודנטים המתגוררים במעונות ניתנו מספר אפשרויות סיוע. סטודנטים המעוניינים באפשרות של עזיבת המעונות טרם סיום ההסכם, יכולים לעשות זאת בתשלום חודש התראה מראש. סטודנטים המעוניינים להישאר להתגורר במעונות יכולים לפנות לקבלת מלגה בהתאם לקריטריונים שנקבעו לאור המצב ו/או לקבלת סיוע דרך הלוואה בתנאים נוחים, ללא ריבית והצמדה. ראוי לציין כי בתהליך מציאת הפתרונות רואה האוניברסיטה חשיבות במציאת פתרונות מותאמים אישית על מנת שהסיוע הניתן אכן יהיה אפקטיבי עבור כל סטודנט הזקוק לכך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
האוניברסיטה העברית בירושלים
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים