שתף קטע נבחר

צילום: נדב אבס, יריב כץ

מבוגרים מתאווררים בפארקים: "הוציאו אותנו מהקבר"

במודיעין ובשוהם מיישמים את התוכנית שנחשפה ב-ynet וב"ידיעות אחרונות", המפנה שעות מוגדרות לבני 65 ומעלה במרחבים הציבוריים אחרי שבועות ארוכים של הסגר הקורונה. "זה אוויר לנשימה ונותן אור בעיניים", אמרה אנה יזראלוב משוהם

 

 

מאות אזרחים ותיקים ביקרו הבוקר (א') בפארקים ובשטחים הציבוריים הפתוחים במודיעין ובשוהם, כחלק מפיילוט לתוכנית "מרחב בטוח" שמוביל מרכז השלטון המקומי. במסגרת התוכנית, שפורסמה בשבוע שעבר ב-ynet וב"ידיעות אחרונות", יקצו עשרות רשויות לבני 65 ומעלה "שעת התאווררות סטרילית" במהלך ההסגר בזמן מגפת הקורונה, שבה יוכלו לצאת לפארקים ללא חשש, לבדם או עם בן משפחה או מטפל.

 

הרשויות יציבו פקחים מטעמן שיעמדו בכל הפארקים בשעה קבועה בכל יום, וישגיחו שאין עוברי אורח מתחת לגיל האמור ושהמבקרים בפארק שומרים על מרחק של שני מטרים לפחות זה מזה.

 

התוכנית גובשה לאחר פניות רבות שהגיעו מתושבים מבוגרים ברשויות השונות, שדיווחו על הקושי שבבידוד ובסגר הארוך שנכפה עליהם בגלל האיום של התפרצות הקורונה.

 

הפקחים העירוניים במודיעין ובשוהם פתחו הבוקר בין 8:00 ל-10:00 את פארק עמק החולה, פארק עמק בית שאן, פארק עמק זבולון, פארק עמק איילון, פארק הכבשים, עמק דותן ושדרות יצחק רבין. בימים האחרונים הוכשר מוקד 106 העירוני להעניק מענה לתושבים הוותיקים, שמבקשים לדעת מהו השטח המיועד הקרוב ביותר למקום מגוריהם.

 

קשישים בשוהם (צילום: ניצן דרור)
שעת התעמלות לתושבים המבוגרים בשוהם, הבוקר(צילום: ניצן דרור)

קשישים בשוהם ()
הפארק בשוהם, הבוקר

שרקה מלאכי (צילום: ניצן דרור)
שרקה מלאכי. "נערוך כאן טקס יום הזיכרון"(צילום: ניצן דרור)

קשישים בשוהם (צילום: ניצן דרור)
(צילום: ניצן דרור)

כעשר נשים המתגוררות צמוד לגן היובל בשוהם הגיעו אליו בשעות הבוקר המוקדמות, כדי ליהנות מהאוויר הפתוח ומהחברה. "הוציאו אותנו מהקבר", קבעה אנה יזראלוב, שיצאה לראשונה אחרי תקופה ארוכה. "זה לא קל להיות בבית, בטח לאנשים כמוני שמתגוררים לבד. אני אישה חזקה, עם בני משפחה אוהבים שמתקשרים כל הזמן, אבל זה אוויר לנשימה ונותן אור בעיניים".

 

בעוד חלק מהנשים נהנו לשבת, לדבר ולסרוג, אנה ניצלה את ההזדמנות בעיקר כדי להתעמל. "אנחנו מדברים ומתעמלים, כל אחד מספר מה עבר עליו וזה כיף לדבר סוף-סוף פנים מול פנים, גם אם ממרחק, ולא בזום", סיכמה יזראלוב.

 

מרגלית לוי (88) סיפרה: "כל אחד עושה מה שהוא יכול. אנחנו מתפזרים לפי ההוראות ונהנים. אחרי שסגרו את המועדון שלנו, זה הכי טוב. אנחנו אומנם מתעמלים אבל גם מפתחים את המוח, וזה בעיקר פותח את הלב".

 

סרקה מלאכי, שמתגוררת בשוהם והדריכה את הנשים בשעת הכושר, סיפרה כי ההיענות ליוזמה הייתה גדולה: "הרמתי טלפון והודעתי לעוד אנשים שלא הבינו את הפוטנציאל של זה. קבענו למשל שמחרתיים נעשה טקס יום הזיכרון. יש בינינו הורים שכולים ונזמין אותם. הם לא יכולים לנסוע לבית הקברות".

 

 

יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין-מכבים-רעות, חיים ביבס, אמר: "הפיילוט עבר בהצלחה יתרה, תוך ציות לכל הכללים. אנו מצפים לקבל את שיתוף הפעולה של משרד הבריאות והמשטרה. צריך להתגייס על מנת לאפשר לאזרחים הוותיקים להרגיש בטוחים".

 

ראש מועצת שוהם, איתן פטיגרו, סיפר שהיוזמה הייתה של שתי תושבות המקום: "הן הציעו רעיון לייצר מקום בטוח קרוב לבתיהן, שאליו הן יוכלו לבוא, להסתובב שעתיים, להתאוורר ולחזור חזרה. השאלה היא איך למזער סיכונים של הידבקות מול ילדים ותינוקות".

 

ראש החוג לגרונטולוגיה בפקולטה לרווחה ובריאות שבאוניברסיטת חיפה, פרופ' יובל פלגי, הסביר ש"נושא ההתאווררות עבור האוכלוסייה המבוגרת הוא מורכב. מצד אחד גם הם זקוקים לזמן להתאוורר, כדי להקל מבחינה נפשית על חוויות הסגר. עם זאת, רוב האנשים המבוגרים חשים מתחילת המשבר שמתייחסים אליהם בצורה סטריאוטיפית ומפלה לרעה, כאילו כל הזקנים שבריריים, חולים ובסיכון לקורונה. כאילו הם בלי יכולת שיפוט, ויש להחליט עבורם מה הם יכולים ומה אינם יכולים לעשות.

 

"רוב הזקנים לא ידעו בכלל שהם זקנים עד המשבר הנוכחי. לפי ראייתם, צעד זה מגיע ממקום פטרוני המבחין בין הזקנים לשאר האוכלוסייה. הם חשים פגועים ונעלבים. בין השאר נשמעות הערות כמו 'מתייחסים אלינו כמו אל כלבים, שמוציאים אותם פעם ביום לטיול בפארק'".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניצן דרור
התעמלות בפארק בשוהם, הבוקר
צילום: ניצן דרור
מומלצים