שתף קטע נבחר

ארה"ב: הלוויין הצבאי של איראן – "מצלמת רשת"

מפקד חיל החלל של ארה"ב טוען כי "הלוויין הצבאי הראשון" של משמרות המהפכה הוא לא יותר ממצלמת רשת ש"מסתחררת בחלל", וכי הוא לא יספק מודיעין אמיתי

 

 

ימים ספורים לאחר השיגור המפתיע של איראן – שבו לטענתה הכניסה למסלול סביב כדור הארץ לוויין צבאי ראשון – אמר אתמול (א') גנרל בכיר בצבא ארה"ב כי מדובר בלא יותר מ"מצלמת רשת שמסתחררת בחלל", כזו שלא תוכל לספק מידע מודיעיני משמעותי לרפובליקה האיסלאמית.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

"חיל החלל ממשיך לעקוב אחר שני עצמים המזוהים עם השיגור של איראן", מסר הגנרל ג'יי ריימונד, שעומד בראש הזרוע החדשה בצבא ארה"ב, אותה הקים לפני חודשים ספורים הנשיא דונלד טראמפ. "איראן טוענת שיש לו יכולות תצפית – למעשה, זו מצלמת רשת שמסתחררת בחלל. לא סביר שהיא מספקת מודיעין", הוסיף הגנרל בציוץ בטוויטר.

  (צילום: MCT)
ארה"ב גינתה. השיגור האיראני ביום רביעי(צילום: MCT)

משמרות המהפכה, נזכיר, הודיעו ביום רביעי בבוקר על שיגור מוצלח לטענתם של הלוויין הצבאי הראשון של איראן. משמרות המהפכה טענו כי הלוויין, נור-1 ("אור" בעברית), נכנס בתוך 90 דקות למסלול סביב כדור הארץ, בגובה של 425 ק"מ (לשם השוואה, תחנת החלל הבינלאומית מקיפה את כדור הארץ בגובה של כ-410 ק"מ).

 

לטענת משמרות המהפכה, הלוויין שוגר על-ידי משגר בשם "קאסד" (שליח), טיל שעד כה לא היה מוכר לעולם. במשמרות המהפכה הציגו את המשגר כרכב בעל שלושה שלבים רקטיים וטענו שהוא נעזר בדלק מוצק וגם בדלק נוזלי. פביאן הינז, חוקר במרכז ג'יימס מרטין למניעת הפצה של נשק גרעיני במכון מידלברי בקליפורניה, הסביר לסוכנות הידיעות AP כי מערכת כזו יכולה לסייע לאיראן לתדלק במהירות רקטה, הליך קריטי במערכות נשק כאלו.

 

באיראן אמרו כי השיגור בוצע מאזור מדברי במרכז המדינה, אך לא פירטו מהיכן בדיוק. לפי הינז, התמונות ששידרה הטלוויזיה הממלכתית מראות שהשיגור בוצע ככל הנראה מאתר שעד כה נמנעו משמרות המהפכה מלהכיר בקיומו, ליד שהארוד במחוז סמנאן, 330 ק"מ צפונית-מזרחית לבירה טהרן.

 

  (צילום: MCT)
משגר לא מוכר. "קאסד" על כן השיגור(צילום: MCT)

השיגור ביום רביעי חשף את מה שמומחים כינו תוכנית חלל צבאית ו"סודית" של איראן. טהרן מתעקשת כי היא לא חותרת לפתח כלי נשק גרעיניים, וטוענת כי לשיגורי הלוויינים שלה אין מרכיב צבאי. השיגור הזה של לוויין צבאי מטיל ספק-רב בטענה זו.

 

בכל מקרה, ארה"ב מעריכה כבר זמן רב כי תוכנית החלל האיראנית לא באמת נועדה לשיגור לוויינים, אלא לפיתוח טכנולוגיית הטילים הבליסטיים של איראן. וושינגטון הביעה חשש שטכנולוגיית הטילים הבליסטיים לטווח ארוך, שמשמשת לשיגור הלוויינים, יכולה לשמש את איראן גם לשיגור ראשי קרב גרעיניים. לפי האמריקנים, שיגורים כאלו מפרים החלטה של מועצת הביטחון של האו"ם, הקוראת לאיראן להימנע מכל פעילות הקשורה לטילים בליסטיים היכולים לשאת ראשי קרב גרעיניים.

  (צילום: MCT)
(צילום: MCT)
 

מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו גינה בחריפות את השיגור האיראני. "במשך שנים, איראן טענה כי תוכנית החלל שלה נועדה אך ורק לצורכי שלום ולמטרות אזרחיות. ממשל טראמפ מעולם לא האמין לבדיה הזו", מסר פומפאו בשבת. הוא הוסיף כי השיגור של הלוויין הצבאי מוכיח כי "תוכנית החלל של איראן לא מיועדת למטרות שלום ולא לגמרי אזרחית".

 

לפי איראן, לנור-1 ייקחו עשרה ימים עד אשר הלוויין יתייצב במסלולו ויוכל להפעיל את המצלמה שלו. "כרגע זו מצלמת רשת מסתחררת, אבל בשבוע הבא היא עשויה להיות מצלמה יציבה", אמר לאתר SpaceNews ג'ונת'ן מקדוול, אסטרונום ממכון הרווארד-סמית'סוניאן לאסטרופיזיקה. "אפילו אם הם יצליחו לייצב אותו, היכולת שהלוויין יספק תהיה מוגבלת למדי", העריך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
השיגור של הלוויין, ביום רביעי
צילום: MCT
מומלצים