שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי, ראובן כהן/דוברות עיריית חיפה

סין זועמת: לא מפיצים שקרים, אנחנו הקורבן

בייג'ינג כועסת על האיחוד האירופי, שטוען שהיא ורוסיה מפיצות ברשת מידע שקרי על מגפת הקורונה. דובר משרד החוץ הסיני טוען שוב: "אין הוכחה שהנגיף התפרץ אצלנו". הדיפלומטים הסינים נלחמים לשקם את תדמית המדינה - וביקשו מגרמניה: "תחמיאו לנו על הטיפול במשבר"

 

משרד החוץ הסיני דחה היום את הטענות שהמדינה מפיצה מידע כוזב על נגיף הקורונה. במשרד הגיבו לדו"ח של האיחוד האירופי, שבו נכתב שיש "ראיה משמעותית" שמלמדת על פעילות סמויה של סין ברשתות החברתיות. לפי הדו"ח השלטונות בסין – וגם ברוסיה - אחראים להפצת שקרים על המגפה העולמית.

 

בכירים סינים הפעילו לחץ על האיחוד האירופי כדי שהדו"ח לא יפורסם. לפי רויטרס אותם בכירים אמרו שפרסום הדו"ח "יכעיס מאוד" את השלטון בבייג'ינג. ברויטרס ציינו שהדו"ח פורסם בסוף השבוע, אחרי עיכוב שבמהלכו חל שינוי בחלק מהמידע שנכתב על סין. דוברת האיחוד האירופי סירבה להגיב לדברים.

50 ()
נשיא סין שי ג'ינפינג
 

משבר הקורונה הוביל לעימות דיפלומטי בין ארה"ב לסין. בארה"ב, ובמדינות נוספות, טוענים שסין לא נהגה בשקיפות בתחילת המשבר וכך פגעה בהיערכות העולמית. בעולם מטילים ספק באמינות הדיווחים של השלטון בסין – במיוחד בנוגע למספר המתים והחולים. רבים מעריכים שמספר הקורבנות האמיתי גבוה בהרבה.

 

במהלך העימות הדיפלומטי עם ארה"ב כעסה בייג'ינג על הבחירה של דונלד טראמפ ואנשיו לכנות את הקורונה "וירוס סיני". גורמים אמריקנים אף טענו שייתכן שהנגיף נוצר במעבדה, ולא התפשט

משוק בעיר ווהאן. בסין דחו את הטענות. בכיר במשרד החוץ הסיני אף לקח חלק בהפצת תיאוריית קונספירציה לפיה האמריקנים הביאו את הווירוס לסין.

נשיא סין שי ג'ינפינג בביקור בבית חולים בבייג'ינג (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

העימות מול סין גרם לנשיא טראמפ למתוח ביקורת על התנהלות ארגון הבריאות העולמי, שם החמיאו להתנהלות הסינית במשבר. טראמפ הפסיק את המימון האמריקני לארגון, וטען שהיחס של הארגון מוטה לטובת סין. טראמפ אמר שהארגון "נכשל בגדול" בטיפול במגפה העולמית. בארגון הגיבו לטענות הטיוח ואמרו שאינם מסתירים שום מידע מארה"ב.

 

"סין מתנגדת ליצירה והפצה של דיס-אינפורמציה על ידי כל אחד וכל ארגון", אמר היום גנג שואנג, דובר משרד החוץ בבייג'ינג. בתגובה לפרסום הדו"ח האירופי הוסיף כי "סין היא קורבן של דיס-אינפורמציה, ולא מי שיזמה את זה". הוא המשיך לטעון שאין הוכחה חד משמעית שהנגיף התפרץ בסין – והזהיר מ"תמרונים פוליטיים" שעומדים מאחורי הקריאות לפתוח בחקירה עצמאית של ההתנהלות הסינית.

שדה תעופה צוותים רפואיים עוזבים את ווהאן אחרי הסרת ה סגר סין (צילום: EPA)
חגיגות בווהאן עם הסרת הסגר(צילום: EPA)
 

הדיפלומטים הסינים מנסים לשקם את תדמיתה של ארצם, שנפגעה קשות במגפה. לפי מכתב של משרד הפנים הגרמני, שהגיע לידי רויטרס, דיפלומטים סינים פנו לגורמים בממשלת גרמניה ועודדו אותם למסור "הצהרות חיוביות" על הטיפול הסיני במגפה. "הממשלה הפדרלית לא מסכימה לבקשות כאלה", נאמר במכתב מ-22 באפריל.

 

המכתב נשלח לחברת פרלמנט ממפלגת הירוקים, ששאלה על לחץ שהפעילו לכאורה הסינים כדי לקבל מחמאות מהממשלה הגרמנית. במשרד החוץ הסיני הגיבו לדיווח, ואמרו שסין משתתפת במאמץ העולמי לבלום את הקורונה – בהתאם לתחושת האחריות שלה כלפי אזרחיה ובריאות הציבור בעולם. "מדובר בצדק, אין סיבה לחפש שבחים", מסר המשרד.

50 ()
מזכ"ל ארגון הבריאות העולמי
 

המאמצים הדיפלומטיים של סין נחשבים לחלק מגישה חדשה, שהתפתחה בשנים האחרונות תחת שלטונו של הנשיא שי ג'ינפינג. סוכנות הידיעות AP הסבירה שהשלטון קרא לדיפלומטים לאמץ גישה של מדינה שמגדירה את עצמה כמעצמה, ובכך לחזק את כוחה של סין בזירה העולמית.

 

"הימים שבהם ניתן היה להעמיד את סין בעמדה כנועה חלפו מזמן", נכתב במאמר המערכת של גלובל טיימס, עיתון ממלכתי בעל טון חריף יחסית. לפי המאמר העם הסיני "כבר לא מרוצה מטון דיפלומטי רפה". במסגרת הצלת הכבוד הלאומי הדיפלומטים הסינים מגבירים את הנוכחות בטוויטר ובפייסבוק – רשתות חברתיות שאסורות לשימוש בסין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים