שתף קטע נבחר

תעלומת קים: איסוף מודיעין במדינה המבודדת בעולם

היעדרותו הממושכת של קים ג'ונג און ממחישה כמה מעט יודע העולם על מה שמתרחש בצפון קוריאה. פיונגיאנג שומרת בקנאות על המידע שנוגע למנהיג, ורק בכירים מעטים מעודכנים על מצבו. לפי הפרשנים לסיאול יש חלק במצב: "דרום קוריאה לא הצליחה לבנות מערך ריגול אמין במשך עשרות שנים"

 

היעדרותו הממושכת של קים ג'ונג און, שלא נראה בציבור כבר יותר משבועיים, הובילה לגל של שמועות על מצבו הבריאותי. בעקבות דיווחים שקים נמצא במצב קשה תהו פרשנים מה תהיה ההשפעה על עתידה של צפון קוריאה, "עקב האכילס" של צפון מזרח אסיה. בממשלת דרום קוריאה מעריכים שהשמועות על מצבו של קים אינן נכונות ושהוא בריא ושלם.

 

בצפון קוריאה פרסמו בימים האחרונים עדכונים על קים, אך לא הופיעו תמונות עדכניות של המנהיג. הבוקר דיווח העיתון הממלכתי רודונג סינמון שקים הודה לחיילים בפרויקט בוונסאן, העיירה שנטען כי בה הוא שוהה. לפי CNN התקשורת הצפון קוריאנית הציגה מכתב ששלח קים לנשיא דרום אפריקה סיריל רמפוזה. לפי הדיווח התאריך שהופיע במכתב הוא היום, 27 באפריל.

 

חוסר הוודאות ממחיש עד כמה מסובכת מלאכת איסוף המודיעין במדינה שנחשבת למבודדת ביותר בעולם. מדובר בבעיה שמדינות בעולם מתמודדות איתה כבר עשרות שנים. בנוסף, נראה שאין מידע

שצפון קוריאה שומרת עליו בקנאות גדולה יותר מאשר מצבו הבריאותי של המנהיג שלה. רק מעטים בהנהגה הצפון קוריאנית מעודכנים במצבו של השליט, בראשם אחותו המשפיעה קים יו ג'ונג.

שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און  (צילום: AFP)
שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און (צילום: AFP)
 

במידה מסוימת דרום קוריאה אשמה בעובדה שאיסוף המודיעין בצפון קשה כל כך. תומכי הממשלה הליברלית בסיאול - שמעוניינת בשיפור היחסים עם הצפון - מבכים על הנזק שגרמה לטענתם הממשלה השמרנית בעשור הקודם. כחלק ממדיניות נוקשה של השמרנים נגד השכנה הגרעינית הופסקו היחסים בין הדיפלומטים, בכירי הממשלה, אנשי העסקים, ארגוני הסיוע והגורמים האחרים.

 

לפי הליברלים, בעקבות אותה מדיניות נמנעה מהמרגלים גישה למידע מודיעיני חשוב. מנגד מאשימים השמרנים את הליברלים בצמצום של פעולות ריגול בזמן המגעים לפיוס. השמרנים אמרו שקשה לבנות מחדש רשתות ריגול שכאלה.

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

ממשלת דרום קוריאה, כאמור, מטילים ספק בדיווחים שקים במצב קשה. הם אמרו שלא אותרה פעילות חשודה בצפון קוריאה שמלמדת על נוהל חירום כלשהו של מפלגת השלטון, הצבא או הממשלה. מבלי לחשוף את המקורות המודיעיניים, בלשכת הנשיא אמרו שההערכה היא שקים ממשיך לנהל את צפון קוריאה ממקום לא ידוע מחוץ לבירה פיונגיאנג.

 

למרות ההערכה של סיאול, יש פרשנים שאומרים שדרום קוריאה - בנוסף לבעלות ברית אזוריות ולארה"ב - צריכה להיערך לחוסר יציבות בצפון קוריאה כתוצאה ממצבו של קים. אותה היערכות כוללות לדבריהם גל של פליטים שיברחו מצפון קוריאה לדרום קוריאה ולסין, או להבדיל תרחיש אימים שבו אנשי צבא שמרנים יחליטו להשתמש ביכולות הגרעיניות של המדינה המבודדת בעולם.

3082 ()
 

לפי נאם סונג-ווק, מומחה לצפון קוריאה מאוניברסיטת קוריאה בסיאול, התרחישים שמציעים הפרשנים קיצוניים מכיוון שאיש לא יודע בוודאות מה קורה בצפון קוריאה. "במקום לומר שהוא בסדר הממשלה שלנו צריכה להתכונן לשלל תרחישים כאוטים", אומר נאם, שבעבר היה חלק מצוות מומחים ששיתף פעולה עם השירות החשאי בדרום קוריאה.

 

"יכול מאוד להיות שקים בסדר ושהוא יופיע שום בתקשורת הממלכתית בצפון קוריאה", אומר המומחה נאם. "אבל בהתחשב במשקל שלו ובהחמרה במצבו הסיכונים שקשורים לבריאותו יחריפו ככל שהוא יתבגר". קים נחשב למעשן כבד, וסובל מהשמנת יתר ומבעיות בריאותיות אחרות.

  (צילום: רויטרס, Planet Labs-38 North)
הרכבת שבה לכאורה נסעה קים לעיירת הנופש וונסאן(צילום: רויטרס, Planet Labs-38 North)
 

קים, שנמצא באמצע שנות ה-30 לחייו (לפי הערכות שונות הוא בן 36), נראה לאחרונה בציבור ב-11 באפריל. דו היואגן צ'ה, חוקר בכיר במכון אסאן למדעי המדינה בסיאול, אומר שלפי ניתוח המודיעין הדרום קוריאני - בשילוב עם דיווחים מהתקשורת הממלכתית בצפון קוריאה - ייתכן שקים סובל מבעיות בריאותיות שאינן מסכנות את חייו.

 

"גם אחרי עשרות שנים של עבודה, דרום קוריאה עדיין לא בנתה רשת מודיעינית אמינה כדי לאסוף מידע על הצפון", אומר באכזבה צ'ה, שהיה בעבר מזכיר המודיעין של לי מיונג-באק, נשיא דרום קוריאה לשעבר. "זה ברור שלממשלה שלנו יש כמות מסוימת של מודיעין על הצפון, אבל היא לא מספיקה כדי לבצע הערכה אמינה בנוגע למקום שבו נמצא קים ואם הוא בריא לגמרי".

רויטרס תמונות השנה קים ג'ונג און מון ג'אה אין פגישה גבול צפון קוריאה דרום קוריאה אפריל (צילום: רויטרס)
פגישה עם נשיא דרום קוריאה בגבול(צילום: רויטרס)
 

בשירות המודיעין הלאומי, סוכנות הריגול של סיאול, לא יכולים לאשר אם קים עבר ניתוח. אם קים יופיע בתקשורת הממלכתית בריא ושלם, כשהוא מפקח על ניסויים בכלי נשק חדשים או משיק פרויקט חדש בעיירות הנופש בארצו, הוא לא יהיה המנהיג הצפון קוריאני הראשון שיש מי שהספידו אותו מוקדם מהצפוי.

 

"קים איל סונג נורה למוות" היא עדיין כנראה הכותרת המפורסמת ביותר בהיסטוריה של עיתוני דרום קוריאה. אותה כותרת משנת 1986 גרמה לאופוריה ופאניקה בדרום קוריאה. בצבא הדרום קוריאני מסרו אז שצפון קוריאה הודיעה על מותו של אבי האומה (וסבא של קים ג'ונג און) ברמקולים בגבול בין המדינות - גבול שנחשב לחמוש ביותר בעולם. שעות אחרי הפרסום בעיתון צ'וסון אילבו הגיע קים איל סונג לשדה התעופה בפיונגיאנג כדי לפגוש משלחת שהגיעה ממונגוליה.

ארכיון חיילים מ דרום קוריאה האזור המפורז גבול צפון קוריאה (צילום: AFP)
חיילים דרום קוריאנים בגבול(צילום: AFP)
 

במשך עשרות שנים לדרום קוריאה לא הצליחה דרום קוריאה לדעת היכן נמצאת ההנהגה הצפון קוריאנית, ומה מצבם של בכיריה. אותם בכירים ממשיכים לפעול בצורה חשאית. צ'און סאונג וון, שהיה מזכיר הנשיא בזמן הממשלה השמרנית, אמר: "כל מי שאומר שהוא יודע משהו בוודאות סתם כותב ספר".

 

גם בארה"ב עוקבים אחרי הדיווחים על מצבו של קים. "ואקום" בהנהגה הצפון קוריאנית עלול לגרום לפיונגיאנג לקבל החלטות שיגדילו את כוחם של השמרנים, שהתחזקו בעקבות קריסת מפגש הפסגה השני בין קים לדונלד טראמפ. באותה פסגה סירבו האמריקנים לדרישה הצפון קוריאנית להקלה משמעותית בסנקציות בתמורה לוויתור על חלק מתוכנית הגרעין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP, KCNA VIA KNS
קים ג'ונג און
צילום: AFP, KCNA VIA KNS
מומלצים