שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    על האש בנעלי בבית

    עצמאות 72 - אוכלים בבית: איך עושים סטייק במחבת, איך אופים פיתה, איך מכינים בתנור תפוחי אדמה בטעם של מדורה, איך מעשנים בשר ודגים בבית וגם - מתכון של שגב משה לעראייס במחבת

    צפו: כך תכינו מסבחה בבית 

     

    במקום להיגרר לפארק, במקרה הטוב, או לאי תנועה הקרוב לביתכם, במקרה הפחות טוב, סידרו לנו השנה יום עצמאות בבית, ועכשיו בין ארבעה קירות אתם צריכים להמציא את עצמכם ואת יכולות הנפנוף שלכם, מחדש. אז מה עושים? קודם כל יש הרבה מה לעשות, גם במטבח הביתי - מפיתות אפויות ועד חומוס שתכינו בעצמכם.

     (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
    (צילום: shutterstock)
    אפשר להסתפק השנה גם במנה של עראייס במחבת, שאותה תגישו עם טחינה וסלט רענן, ומי שבאמת רוצה ללכת על הדבר האמיתי - אז אפשר לעשן בשר, דגים וירקות גם בבית. אספנו לכם את כל הטיפים ליום עצמאות בנעלי בית - בבית.  

     

    כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

     

    בואו נתחיל מהסוף: ברור שאין על בשר שנצלה במנגל פחמים (כן כן, מנגל גז זה לעצלנים). אבל ביום העצמאות הזה אנחנו בבית, ומי שלא יכול להדליק מנגל ייאלץ להסתפק בסטייק על המחבת. אבל היי, זה יכול לצאת לכם טעים מאוד אם תדעו להשתמש בנתחים הנכונים.

     (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
    (צילום: צביקה טישלר)
    סטייק במחבת יכול להיות גם סידור ממש טוב למי שמסתבך עם מנגל - אתם יכולים לשלוט בטמפרטורה, ומקרים כמו סטייק שרוף מבחוץ ונא מבפנים נדיר שיקרו, בטח אם תקפידו על ההוראות. 

     

    המחבת

    רצוי לבחור במחבת כבדה ורצינית, כזאת שתוכל לכלוא את החום בתוכה בצורה מקסימלית, ולפזר אותו בצורה שווה. זו יכולה להיות גם מחבת פסים, ש"תקשט" את הסטייק שלכם בסימני חריכה.

     

    בחירת הנתח

    אנחנו ממליצים ללכת על בטוח - נתחים כמו פילה, סינטה, שייטל או אפילו טי-בון קטנים של טלה. כדאי להימנע מנתחים גדולים במיוחד עם עצמות, את זה תשאירו למנגל בשנה הבאה.

    נתח 11 סינטה (צילום: Shutterstock)
    סינטה(צילום: Shutterstock)

    נתח 12 פילה (צילום: Shutterstock)
    פילה(צילום: Shutterstock)

     

    לפני הצלייה

    בדיוק כמו במנגל, גם כאן חשוב להוציא את הסטייק מהמקרר כשעה-שעתיים לפני הצלייה, על מנת שיגיע לטמפרטורת החדר. נגבו היטב בנייר סופג את הנתח מנוזלים.

     

    הצלייה

    חממו את המחבת על להבה גבוהה. אם אתם משתמשים בנתח שומני כמו אנטרקוט או צלעות טלה - אין שום צורך לשמן את המחבת. אם אתם הולכים על פילה או סינטה, כדאי לשים מעט שמן זית וקוביית חמאה קטנה בשביל הטעם.

     (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
    (צילום: צביקה טישלר)
     

    זמן הצלייה משתנה מנתח לנתח בהתאם לסוגו ולגודלו, וכן בהתאם לסוג המחבת ולטמפרטורה של הסטייק: נתחים גדולים ועבים יידרשו זמן צלייה ארוך יותר מנתחים קטנים ודקים. אם בחרתם בסטייקים עבים אז אחרי צלייה של 2-3 דקות מכל צד במחבת, הכניסו אותם לתנור שחומם מראש לטמפרטורה של 220 מעלות, לעוד 5-10 דקות, תלוי בגודל הנתח. אם הלכתם על מדליוני פילה או נתח סינטה לא עבה, זמן הצלייה מכל צד יהיה דקות ספורות בלבד, לפי מידת העשייה שאתם אוהבים.

     

    חשוב מאוד: בשום שלב לא לכסות את המחבת במכסה.

     

    הרוטב

    אחד הייתרונות הכי גדולים בהכנת סטייק במטבח על המחבת זה הרוטב: תפנקו את עצמכם ברוטב שמנת ופטריות או ברוטב שום ושמן זית על הסטייק שלכם, זה ישכיח מכם את העובדה שאתם לא בפארק אלא בין ארבע קירות.

     

    בשר, דגים וירקות בדרך כלל מעשנים במעשנה ייעודית. אבל מה לעשות שלא לכולנו יש מעשנה בבית, ובטח שלא לכולנו יש מרפסת או גינה שאפשר להעמיד בהם את המעשנה ולהתפרע. העישון שאנחנו נציע כאן - בסיר על הכיריים במטבח או בתנור, יעניק לנתח שלכם עישון עדין ומרומז, אז מי שאוהב טעמי עישון חזקים ומובחנים שייקח את זה בחשבון.

     

    דג מעושן בסיר

    המצרכים (ל-6 מנות):

    לדג -

    600 גר' פילה דג, טונה או סלמון

    1/2 ק"ג מלח גס

    חופן עשבי תיבול - טימין, מרווה ורוזמרין

    מעט מלח ופלפל

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
     

    אופן ההכנה: 

    1. מרפדים תחתית של סיר במלח גס. על המלח מפזרים תבלינים (טימין, מרווה, רוזמרין – זה יכול להיות אחד מהם ויכול להיות כולם).
    2. פורסים על העשבים נייר אלומיניום. מקפידים שנייר האלומיניום יגיע עד לראש הסיר ויכסה גם את הדפנות. דוקרים את תחתית נייר האלומיניום בעזרת קיסם, עד שנוצרים מספר חורים עדינים.
    3. מתבלים את נתח הדג במלח ופלפל.
    4. מדליקים להבה בינונית ומחממים את הסיר במשך 5 דקות.
    5. מכסים את הדגים באמצעות שאריות נייר האלומיניום שמכסות את הדפנות של הסיר, ומקפלים (הדג צריך בסופו של דבר להיות כלוא בתוך נייר האלומיניום).
    6. מכסים את הסיר במכסה, וצורבים כ-5 דקות על להבה בינונית-נמוכה.

     

    בשר וירקות מעושנים בתנור

    לבשר רצוי להשתמש בחלקים שומניים יחסית. לירקות אפשר לבחור בגזר, כרוב, בצל וכרובית. קחו 4-5 גחלים, שימו אותם בתבנית אלומיניום חד פעמית והעבירו אותם בזהירות. כשהגחלים לוחשות (כמו במנגל) הכניסו את התבנית לתחתית התנור. הגחלים במקרה הזה ישמשו אותנו רק בשביל העשן ולא כמקור חום. את החום יקבלו הבשר והירקות מהתנור.

       (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)
     

    חממו את התנור לטמפרטורה של 220 מעלות. הוסיפו לגחלים מעט נסורת או עשבי תיבול. הניחו את הבשר והירקות על רשת בחלק העליון של התנור וסגרו אותו למשך 10-15 דקות. בשלב הזה התנור יכלא בתוכו את העשן ויעשן את כל מה ששמתם על הרשת למעלה. שימו לב - כשאתם פותחים את התנור היכונו לגל עשן כבד.

     

    עושים מנגל במרפסת או בחצר? כך תעשנו את הבשר, הדגים או הירקות

    מעשנים בגריל? פשוט הוסיפו נסורת. במעשנת ייעודית הצלייה נמשכת 15 דקות בחום של 250 מעלות. אפשר גם לעשן בגריל הביתי. הצטיידו מראש בשקית נסורת פשוטה. צרבו את הדג או את הבשר במשך כמה דקות על רשת המנגל, הורידו מהאש, והוסיפו לגחלים את הנסורת. ברגע שהנסורת מתחילה לעשן, העבירו את הדג או הסטייק חזרה לגריל, סגרו את הנתח במכסה גדול (כזה שלא אכפת לכם להחריב על הגריל), והמשיכו לצלות כ-5-10 דקות - תלוי מה אתם מעשנים - ירקות צריכים יותר זמן מדגים ומבשר.

     

    אז נכון שפיתות בדרך כלל קונים, ונכון שהייתם יכולים להתארגן לפני תחילת ההסגר על פיתות ולהקפיא אותן, אבל כאן תקבלו אלטרנטיבה נהדרת לפיתות המוכרות - פיתות תוצרת בית.

     (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
    (צילום: אביהו שפירא)

    המצרכים:

    3 כוסות קמח לבן

    1 כף שמרים יבשים

    1 כף סוכר

    1 כוס מים פושרים

    1 כפית מלח

     

    אופן ההכנה:

    1. מערבבים בקערה או במיקסר עם וו גיטרה את כל המרכיבים עד לקבלת בצק אחיד.
    2. משמנים את הקערה במעט שמן זית, מניחים את הבצק בתוכה, ומתפיחים כשעה.
    3. מחלקים את הבצק ל-8 כדורים שווים בגודלם.
    4. מרדדים כל כדור לצורה של פיתה בעובי של 5 מ"מ, ושומרים שיישאר עגול.
    5. מניחים בתבנית תנור מרופדות בנייר אפייה, ומתפיחים שוב כחצי שעה.
    6. מחממים תנור ל-220 מעלות ומכניסים את התבנית למרכז התנור. אופים כעשר דקות או עד שהפיתות שזופות.

     

    גם תפוחי אדמה בטעם של מדורה תוכלו להכין בבית: אין מנה יותר פשוטה וקלה להכנה מזו, רק שני דברים חשובים צריך כאן - כלי חרס וסבלנות. אם תמצאו את שני הדברים האלה במטבח שלכם תקבלו מנה מופלאה, שמי שלא יודע שהיא נעשתה בתנור הביתי שלכם, היה יכול להישבע שהיא יצאה ישר מהמדורה.

    תפוחי אדמה בטעם של מדורה (צילום: תיקי גולן)
    (צילום: תיקי גולן)
    אז כאן אין באמת מתכון רק הסבר קצר: קחו 5 תפוחי אדמה בגודל בינוני, הכניסו אותם לכלי חרס, הכניסו את הכלי לתנור לחום גבוה, והמתינו כשלוש שעות. באמצע הדרך כדאי לפתוח את הכלי ולהפוך את תפוחי האדמה.

    תפוחי אדמה בטעם של מדורה (צילום: תיקי גולן)
    תפוחי אדמה בטעם של מדורה(צילום: תיקי גולן)

    הוציאו את תפוחי האדמה לתוך צלחת, חרצו בהם, בעודם לוהטים, חריץ לאורך בעזרת סכין חריץ. מלאו את החריץ במלח ובחמאה, וקיבלתם את הפינוק המושלם ליום העצמאות.

     

    יש כמה חשבונות אינסטגרם שהקורונה עשתה להם טוב. אחד מהם הוא החשבון של השף שגב משה: מדי יום הוא מעלה סרטון אותנטי ולא ערוך - כל פעם של מנה אחרת. בדרך כלל אלה מנות מהירות וקלות להכנה - זה יכול להיות פסטה, דג, טוסט, ספינג', מרק או אפילו פיצוחים או שייק בננה. אחד המתכונים המעניינים היה מתכון של עראייס: "זה מתכון שאני בכל עצמאות אוהב לשלב על המנגל", כתב השף, "אבל לא חייבים גריל וגם לא צריך שמן. כמה דקות על המחבת והבשר מוכן והפיתה יוצאת משגעת, פריכה ומושלמת". המתכון לפניכם.

    עראייס, שגב משה (צילום: שגב משה)
    (צילום: שגב משה)

    עראייס, שגב משה (צילום: שגב משה)
    עראייס, שגב משה(צילום: שגב משה)
     

    המצרכים: 

    1/2 ק"ג בשר בקר טחון

    3 ביצים שלמות

    1 כף גדושה עם פפריקה

    1 קורט פפריקה חריפה או צ'ילי טרי

    1 כפית מחוקה עם כמון

    1 כף כוסברה, קצוצה דק מאוד

    1 כף כוסברה קצוצה דק מאוד

    1 שן שום, כתושה

    3 קורט מלח

    5 פיתות, חצויות לחצי

     

    אופן ההכנה:

    1. מערבבים היטב בקערה את כל מצרכי המילוי: תחילה מערבבים את הבשר עם הביצים, לאחר מכן מוסיפים את התבלינים היבשים, ולבסוף את צמחי התבלין. מערבבים היטב. 
    2. ממלאים את חצאי הפיתה, שימו לב שהבשר ימלא את כל חלקי הפיתה מבפנים, אבל שהפיתה תישאר דקה. אחרי המילוי לוחצים קלות על הפיתה, בשביל לאזן את הגובה.  
    3. מחממים מחבת על להבה גבוהה ומניחים את הפיתות הממולאות. כדאי להשתמש במחבת טפלון כי המטרה שלנו היא לא להוסיף שמן כלל.
    4. בעזרת תרווד לוחצים קלות מידי חצי דקה על הפיתות. צורבים כל צד כארבע דקות, וכאשר הפיתה מקבלת גוון שזוף הופכים לצד השני. העראייס שלכם מוכן כאשר שני הצדדים שזופים ופריכים.
    5. הגשה - מעבירים לצלחת ומגישים לצד טחינה וסלט רענן.

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: ירון ברנר
    על האש בבית: המדריך המלא
    צילום: ירון ברנר
    מומלצים