שתף קטע נבחר

עלייה באלימות נגד נשים בתקופת הקורונה

הרשויות מדווחות על עלייה של 16% במספר התיקים שנפתחו על עבירות אלימות בין בני זוג בתקופת הקורונה, ועלייה של 31% בפניות למשטרה. המקלטים לנשים מוכות כמעט מלאים, ובארגוני הנשים מתריעים: "רצח האישה בחולון הוא קצה הקרחון של גל אלימות במשפחה השוטף את המדינה"

קשה לקבוע בשלב זה עד כמה הרצח של מאסטוול אלאזה (31) אתמול (שלישי) בחולון נבע ממשבר הקורונה, שכן לבעלה החשוד ברצח, מאנדפרו אלאזה (37), יש היסטוריה של עבירות אלימות כלפיה. עם זאת הנתונים אכן מצביעים על התגברות של תופעת האלימות בתוך המשפחה בתקופה האחרונה, ובפרט אלימות כלפי נשים, שידוע כי נוטה להחמיר במצבי לחץ.

 

 

מאנדפרו אלאזה (צילום: אבי חי)
החשוד ברצח אשתו מאנדפרו אלאזה, וזירת הרצח בחולון(צילום: אבי חי)

מנתוני המשטרה עולה כי מ-1 במרץ ועד ל-18 באפריל חלה עלייה של 16% במספר התיקים שנפתחו על עבירות אלימות בין בני זוג, רובם כלפי נשים, לעומת התקופה המקבילה אשתקד. בנוסף, בין 1 במרץ ל-15 באפריל חלה עלייה של 31% במספר הפניות הממוצע בנושא למוקד 100, בהשוואה לתקופה שלפני משבר הקורונה, בין נובמבר 2019 לפברואר 2020 - 5,904 פניות בממוצע לחודש לעומת 4,508. זאת בזמן שביתר העבירות, בין היתר מין, סמים, רכוש ותנועה, חלה ירידה בתקופה זו.

 

גם במשרד הרווחה מדווחים על מגמת עלייה חדה ומתמשכת במספר התלונות על אלימות במשפחה למוקד 118. רק בשבוע האחרון התקבלו במוקד 222 תלונות על אלימות במשפחה. לשם השוואה, בשבועיים הראשונים של חודש מרץ, בטרם נכנסו הגבלות הקורונה במלואן, התקבלו במוקד 191 פניות.

 

ארגון ויצו מדווח כי נכון לעכשיו, 14 מקלטי הנשים המוכות בישראל נמצאים בתפוסה של מעל 90%. "בעוד שבשגרה יש תחלופה של משפחות, בתקופה הזו אין, כי בתנאים של סגר אי אפשר להוציא לקהילה אישה נפגעת אלימות וילדים", מסבירה מנהלת האגף לקידום מעמד האישה בוויצו, רבקה נוימן. "לאט לאט נוצר פקק מאוד מדאיג. זה אומר שנשים בסיכון גבוה שיצטרכו את המקומות לא יוכלו להיכנס".

סטטוס פרופיל של הנרצחת מחולון ()
"אישה חזקה אולי תשב בשקט". תמונת הוואטסאפ של הנרצחת בחולון
 

כחלק מניסיון לפתור את הבעיה, ביום ראשון הקרוב יחל לפעול מקלט נוסף של ויצו לנשים נפגעות אלימות וילדיהן במימון משרד הרווחה. מדובר במסגרת חירום שתעניק מענה טיפולי תוך שמירה על בידוד בין המשפחות, לאחר שהתברר כי קיים קושי בתקופה זו בקליטתן של משפחות חדשות במקלטים הקיימים, שבהם לא ניתן לקיים את הוראת הבידוד באופן מלא ובשל סכנת הידבקות של משפחות המקלטים והצוותים.

 

במקביל, גם גברים פונים יותר בתקופה זו לבקשת עזרה בהתמודדות עם נטיותיהם האלימות. ויצו מדווח על עלייה של 40% בפניות גברים ובני משפחותיהם לקו הייעוץ והסיוע של הארגון ליציאה ממעגל האלימות, ביחס לתקופה המקבילה אשתקד.

 

ההסבר לעלייה בהיקף האלימות במשפחה מוצג בדו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, שבו נכתב כי "בשל המגבלות, משפחות רבות שוהות בתוך הבית למשך רוב שעות היום, ללא יציאה למסגרות של לימודים, עבודה או פנאי. בני המשפחה נמצאים זמן רב יותר ביחד, בתנאים של לחץ ובמקרים רבים ספגו גם פגיעה כלכלית בעקבות פיטורים. כך שמצד אחד ההתכנסות בבתים מגבירה את הסיכוי שנשים וילדים יחוו אלימות בתוך הבית, ומצד שני כללי הריחוק החברתי והגבלת הפעילות במשק מקשים על האיתור של משפחות בסיכון, בגלל שיש פחות יציאה למסגרות חיצוניות ועל מתן הטיפול והסיוע למי שנפגעים מאלימות, בין היתר בשל הנוכחות המתמדת של הגורם האלים בבית".

 

"אנחנו רואים שהתסיסה בבתים לא פשוטה", מוסיפה נוימן. "אנחנו רואים אלימות פיזית במשפחות שהיא מעולם לא הייתה בהן. בנוסף, יש קפיצת מדרגה במשפחות שבהן האלימות הייתה בינונית, לכזו שמביאה אותן לסיכון גבוה. השהות האינסופית וחוסר הוודאות שמלווה את התקופה גדולים על כולנו וזוגות יגיעו לקצה שהם לא הכירו. ייקח זמן להשתלט על זה, עד שהדברים יסתדרו מבחינה כלכלית ותעסוקתית והילדים ישוחררו למסגרות. אנחנו הולכים למהלך לא קצר בנושא של האלימות במשפחה".

 

יו"ר ויצו ישראל, אורה כורזים, הוסיפה כי "רצח האישה בחולון הוא קצה הקרחון של גל אלימות במשפחה השוטף את המדינה מפרוץ משבר הקורונה, שאת היקפיו וחומרתו לא ניתן לאמוד עדיין. בשעה זו חיות מאות אלפי נשים וילדיהן תחת אלימות מתמשכת, תוקפנות ופחד, מצויות במצב 'שבי' עם בן זוג אלים, ללא גישה בטוחה לגורמי סיוע. הממשלה חייבת להיערך בדחיפות לטיפול במשפחות הנפגעות ולגל שני שעלול לפרוץ כתוצאה מהמשך הסגר והתדרדרות במצבן הכלכלי של רבבות משפחות".

 

מנהלת תחום אלימות במשפחה (מקלטים ודירות מעבר) במשרד הרווחה, מיכל חנוך-אחדות, הסבירה כי "לנשים בסיכון גבוה, שנמצאות תחת טרור בבתים, קשה יותר לפנות לסיוע בתקופה זו". לכן, משרד הרווחה השיק אפשרות ל"פנייה שקטה" לייעוץ או לדיווח על אלימות במשפחה באמצעות הודעת טקסט בטלפון 055-7000128.

  

לקבלת סיוע במקרה של אלימות במשפחה ניתן לפנות למוקד 118 של משרד הרווחה שזמין 24/7. בנוסף, ניתן לפנות למוקד לייעוץ או לדיווח על אלימות במשפחה באמצעות הודעת טקסט בטלפון 055-7000128.

 

עוד ניתן לפנות לקו הסיוע של ויצו לנשים נפגעות אלימות במספר 03-6923791. גברים אלימים ומשפחותיהם יכולים לפנות לקו הייעוץ והסיוע של ויצו במספר 1-800-393904 או בהודעת טקסט לטלפון 052-8977474.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
אילוסטרציה
צילום: ירון ברנר
מומלצים