שתף קטע נבחר

בעקבות פסיקת בג"ץ: הכנסת אישרה להמשיך באיכון שב"כ עד יום שלישי

ועדת המשנה למודיעין ולשירותים חשאיים שהתכנסה לדון בהכרעת בג"ץ אישרה להמשיך את השימוש באיכון שב"כ לזמן מוגבל. ראש שירותי בריאות הציבור, פרופ' סיגל סדצקי: "רוב אסטרטגיית היציאה בנויה על כך". יו"ר הוועדה ח"כ גבי אשכנזי: "לבחון חלופות טכנולוגיות"

ועדת המשנה למודיעין ולשירותים חשאיים בכנסת אישרה הבוקר (יום ה') להמשיך באיכון שב"כ עד יום שלישי במסגרת המאמץ למגר את ההידבקות בנגיף קורונה. הדיון התקיים בהמשך להכרעת בג"ץ שהתנה את המשך השימוש בטכנולוגיה הזו בחקיקה. ראש הממשלה בנימין נתניהו יכנס דיון מכריע בנושא זה ביום ראשון הקרוב.

 

 

 

יו"ר הוועדה ח"כ גבי אשכנזי אמר בתום הדיון כי הוא רואה בפעולות הממשלה התחלה של התנעת תהליך חקיקה, אך הוסיף כי קשה ללכת לחקיקה שתאפשר לשב"כ לבצע גם פעילות אחרת. הוועדה אישרה את הצעתו של אשכנזי להאריך את השימוש באיכון עד יום שלישי בלבד, ולא עד יום חמישי כפי שביקשה הממשלה: "אם אכן ביום ראשון הממשלה תחליט שהיא לא הולכת על חקיקה אז ההחלטה תפוג (כבר ביום ראשון), ואם היא תרצה להמשיך היא תבוא אלינו ביום שלישי ונבדוק כמה זמן להאריך. אני ממליץ להגביר את החקירות האפידמיולוגיות והבדיקות, שכן אנחנו מבינים שיש סיכון אבל נצטרך לחיות בשגרת קורונה בשנה הקרובה ולפיכך יש חשיבות להגברת החקירות האפידמיולוגיות ובחינת חלופות טכנולוגיות אחרות". 

3082 ()
פעולות אכיפה של המשטרה בתל אביב
 

בעקבות פסיקת בג
יו"ר הוועדה ח"כ גבי אשכנזי האריך את האיכון לתקופה מוגבלת(צילום: שמוליק גרוסמן, דוברות הכנסת)

בעקבות פסיקת בג
ח"כ גדעון סער בדיון בוועדה(צילום: שמוליק גרוסמן, דוברות הכנסת)

 

ראש שירותי בריאות הציבור, פרופ' סיגל סדצקי, הזהירה בדיון מפני השלכות הפסקת איכון שב"כ: "ברור לנו לחלוטין שללא שימוש בשירות של השירות נפסיד הרבה מאוד בידודים והרבה מאוד חולים וברור לנו שצריך את זה לטובת פתיחת המשק".

  

יו"ר הוועדה ח"כ גבי אשכנזי שאל על כמות ההידבקות היומית היורדת, ופרופ' סדצקי השיבה: "נענו בין 180-74 הדבקות ביום. אבל אנחנו צריכים לראות כל הזמן את התמונה הגדולה. ככל שהמקרים יורדים ואין מקרי הגעה מחו"ל אנחנו יותר ויותר מבינים שכשהולכים בשיטת הפינצטה, רוב אסטרטגיית היציאה בנויה על כך. אחרי שכל כך פתחנו נתחיל לראות שוב הידבקות בקהילה. זה בדיוק הזמן שנצטרך לאתר כל מקרה ואת המגעים שלו".

 

עוד בטרם התכנסה הוועדה לדיון הופץ מסמך המפרט את הנתונים על השימוש באיכון שב"כ בתקופה שבין 18 במרץ ל-25 באפריל. מתוך 73,955 מסרונים ששלח משרד הבריאות בעזרת טכנולוגיית שב"כ - 17,989 אנשים, שהם 24%, דיווחו על כניסה לבידוד.

 

בפתח הדיון התייחס לנושא המשנה ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד רז נזרי, שביקש מהוועדה לאשר את המשך איכון שב"כ בשבוע נוסף.

 

בתגובה לשאלת ח"כ אשכנזי וחברי הוועדה, אמר: "אכן ביקשנו שבוע. פסק הדין של בג"ץ קבע שאם הממשלה מבקשת להמשיך באיכונים צריך לעשות את זה בחקיקה ראשית ואם רוצים בינתיים להאריך צריך להתניע הליך חקיקה. אנחנו מבקשים שבוע. אין שום סיכוי להעביר חקיקה בשבוע. ביקשנו שבוע מאחר שבשבוע הזה אמורה להתקיים ישיבה בראשות ראש הממשלה, השרים הרלוונטיים ושב"כ כדי לבחון אם לקדם חקיקה או לא. נכון לרגע זה לא התקבלה החלטה אם לקדם חקיקה או לא, אז לא חשבנו שנכון לבקש רק את השבוע הזה כתקופת גישור וביום ראשון הקרוב נראה לאן פנינו מועדות כשתתקבל החלטת הדרג המדיני. אם לא נלך לחקיקה, בוודאי שזה ייעצר מיידית".

 

היו"ר אשכנזי שאל: אני רוצה להבין, החלטת הבג"ץ ניתנה ביום ראשון, האם אתם עשיתם דיון. מה נעשה?

 

ע"ד נזרי השיב: "בהחלט נעשה דיון. למדנו את פסק הדין. שקלנו לבוא עם הצעות נוספות. בסופו של דבר הוחלט לקיים דיון בראשות ראש הממשלה, שיתקיים ביום ראשון. בהינתן שזה המצב הוחלט לבקש להאריך את הדברים כפי שהם בשבוע".

 

בפסיקת בג"ץ שניתנה ביום ראשון הזהירה נשיאת בית המשפט העליון השופטת אסתר חיות: "עלינו לשמור מכל משמר שהאירועים החריגים שעמם אנו מתמודדים בימים אלה לא יותירו אותנו עם מדרון חלקלק של שימוש באמצעים חריגים ופוגעניים ללא הצדקה". בפסיקה שהתקבלה בעקבות העתירות שהוגשו נגד הפעלת אמצעי האיכון של שב"כ כחלק מהמאבק בנגיף הקורונה, קבע בית המשפט כי מהיום (30 באפריל) "לא ניתן יהיה להסמיך את שב"כ לסייע בהתמודדות עם התפרצות נגיף הקורונה באמצעות המנגנון הקבוע בסעיף 7(ב)(6) לחוק השב"כ וכי ככל שמבקשת המדינה להמשיך ולהסתייע באמצעים המצויים בידי שב"כ, עליה לפעול לצורך עיגון הסמכה כזו בחקיקה ראשית. ככל שיותנע הליך חקיקה, ניתן יהיה להאריך את תוקפה של החלטת ההסמכה לפרק זמן קצר נוסף שלא יעלה על שבועות ספורים על מנת לאפשר את השלמתו של הליך זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
פעולת אכיפה של המשטרה
צילום: AP
מומלצים