שתף קטע נבחר

המורים והגננות הפגינו: "לא לסכן צוותים וילדים"

בכיכר רבין מאות עצמאים, ובהם גננות רבות ממעונות יום פרטיים, מחו נגד הרשויות. "לא מסכנים צוות וילדים - להנחיות מחכים", הן קראו. בכיכר הבימה מאות מורים הפגינו נגד הדרישה שילמדו גם ביולי: "אנחנו לא שק חבטות"

 

ברקע חילוקי הדעות וההיערכויות לקראת החזרה לכיתות א' עד ג' ולגנים, שלפי שעה אמורה להתרחש ביום ראשון, מאות עובדי הוראה הפגינו הערב (ה') ברחבת הבימה בתל אביב, במחאה על הפגיעה המתמשכת לטענתם בזכויות המורים. במקביל, כאלף עצמאים, ובהם גם גננות פרטיות, הפגינו בכיכר רבין בתל אביב.

 

המשתתפים, שגם מחאו כפיים לכבוד הצוותים הרפואיים, אחזו בשלטים שבהם נכתב: "מי יציל את הגן שלי". ynet העביר את ההפגנות בשידור החי.

מחאת הגננות בכיכר רבין (צילום: מוטי קמחי )
מחאת הגננות בכיכר רבין(צילום: מוטי קמחי )

מחאת עובדי ההוראה בהבימה (צילום: אבי חי )
מחאת עובדי ההוראה בכיכר הבימה(צילום: אבי חי )

המורים מוחים על החלטת הממשלה שמגדירה את היקף ההוראה מרחוק ב-50% משרה תמורת שכר מלא, והשלמת המשרה בימי הוראה שיוחזרו על ידי המורים בחודש יולי. זאת בנוסף לתשעה ימים שעליהם כבר סוכם בין הסתדרות המורים לבין האוצר. "אנחנו דורשים להפסיק את העלהום הלא מוצדק", הם אמרו, ונשאו שלטים שעליהם נכתב "100% עבודה 100% שכר", "גננות לא שק חבטות" ועוד.

מחאת העצמאים בכיכר רבין (צילום: מוטי קמחי)
כיכר רבין, הערב(צילום: מוטי קמחי)

 

  

בכיכר רבין בעיר הפגינו כאמור מאות גננות המפעילות מעונות יום פרטיים לגיל הרך. הגננות מסרבות להחזיר לפעילות את המסגרות, שבהן מתחנכים פעוטות עד גיל שלוש, עד לקבלת תקציב לכיסוי הנזקים כתוצאה מסגירתן במשך יותר מחודש בשל משבר הקורונה. הן דורשות גם לגבש פתרונות במקרה של הידבקויות לאחר חזרתן לעבודה. הן אחזו שלטים: "לא מסכנים צוות וילדים - להנחיות מחכים".

 

קרן אוחנה איוס, מפורום הגנים הפרטיים, אמרה: "לא ייקחו מאיתנו את האנושיות ואת המחויבות להורים ולילדים. אנחנו בוחרות להיות גננות של הגיל הרך, גילאי לידה עד שלוש, ולהראות את הצד היפה של מערכת החינוך והאהבה שלנו לילדים. הדרישה שלנו פשוטה - המדינה צריכה לשלם את המחיר של הפעלת הגנים הפרטיים ולהבטיח את הבריאות של הילדים.

 

"בלתי אפשרי לפתוח גן פרטי מבלי שהמדינה תממן את האמצעים הנחוצים בימי הקורונה", המשיכה, "זה לא משהו שצריך ליפול על ההורים או עלינו. משרד האוצר העמיד תקציב של שישה מיליארד שקל לטייקונים, לבעלי העסקים הגדולים בישראל, כדי שיחזרו לעבוד. לגנים הפרטיים התקציב הוא אפס. פשוט מפקירים אותנו".

מחאת הגננות בכיכר רבין (צילום: מוטי קמחי )
"הספינה טובעת". מחאת הגננות בכיכר רבין(צילום: מוטי קמחי )

מחאת הגננות בכיכר רבין (צילום: מוטי קמחי )
(צילום: מוטי קמחי )
מחאת הגננות בכיכר רבין (צילום: מוטי קמחי )
(צילום: מוטי קמחי )

ד"ר שולמית ביסמנבוסקי, מנכ"לית ארגון גני הילדים הפרטיים בישראל, הוסיפה: "אני דורשת שיתוף פעולה ומעורבות עם מקבלי ההחלטות. לא ייתכן שהשרים שלא מבינים דבר וחצי דבר בתחום לא יזמנו אותנו, האנשים מהשטח, לשולחן עגול לחשיבה על אסטרטגיית החזרה לשגרה ויקבלו החלטות עלינו - בלעדינו".

 

ביסמנבוסקי טענה כי "עד לרגע זה איש לא פנה אלינו ולא הנחה אותנו למתווה שמתאים לצרכים של הפעוטות. לצערי, שוב הוכח כי משרד העבודה והרווחה אינו מבין את משמעותו של חינוך בכלל וחינוך לגיל הרך בפרט. לא מתקשרים עם ציבור שלם של הורים, גננים וגננות באמצעות הודעות חד-צדדיות. חינוך הוא גם הבנה מעמיקה לצרכיהם של הפעוטות הרכים. לא ברור כיצד יפתחו מסגרות החינוך לגיל הרך בהיבטים של בריאות ובטיחות".

מחאת עובדי ההוראה בהבימה (צילום: אבי חי )
(צילום: אבי חי )

מחאת הגננות בכיכר רבין (צילום: מוטי קמחי )
(צילום: מוטי קמחי )

גם כן בכיכר רבין, התקיימה הפגנה של ארגונים עצמאיים רבים ובהם ארגון הגנים הפרטיים, ארגון מעצבי הפנים, נציגי ענף המחול, התאחדות קבלי המיזוג והחימום, ארגון מנהלי בריכות השחיה ועוד. המשתתפים נשאו את השלטים: "זכויות צדק פרנסה", "מי יציל את הגן שלי", "עוד לא אבדה תקוותנו", "תנו אויר לעצמאים" ועוד.

 

ארגוני העצמאים מחו נגד רשויות המדינה, שלטענתם לא מסייעות להם מספיק בהתמודדות עם הגבלות הקורונה - שהובילה רבים מהם לקריסה כלכלית. תחת הכותרת "לא ימין ולא שמאל - פרנסה", הם המפגינים מראש הממשלה בנימין נתניהו להתערב באופן מיידי במשבר ולגבש מתווה שיאפשר להם לשרוד כלכלית.

 

מחאת הגננות בכיכר רבין (צילום: מוטי קמחי )
המחאה בכיכר רבין(צילום: מוטי קמחי )

מחאת הגננות בכיכר רבין (צילום: מוטי קמחי )
(צילום: מוטי קמחי )
 

בין היתר, בארגונים דורשים להשוות את תנאיהם לתנאי השכירים במשק, בנוסף לחיקוק חוק דמי אבטלה לעצמאים. בנוסף הם דורשים לשפר את המתווה שהוצע להם מ-30% ל-70% (כ-5 מיליארד שקלים), הקמת קרן בערבות מדינה בגובה 60% ב-4 מיליארד שקלים לעסקים בסיכון, החלת פטור מארנונה לעסקים שנשארו סגורים גם אחרי חודש מאי, איחוד שנות המס 2019-2020, והחלת מדיניות מס המאפשרת קיזוז הפסדים, פיצוי לעצמאים שהעובדים שלהם נמצאים בחל"ת או שהם נמצאים בבידוד. המפגינים דורשים גם תשלום דמי אבטלה לעצמאים בעלי עסקים שלא נפתחו בהוראת משרד הבריאות, ביטול היטל עובדים זרים בענף המסעדות ואולמות האירועים ועוד.

 

עו"ד רועי כהן, נשיא להב - לשכת ארגוני העצמאים בישראל - אמר בפתיחת ההפגנה: "ראש הממשלה צריך להבין שאנחנו לא נעצור עד שנקבל שוויון זכויות מלא שיאפשר לנו לחיות בכבוד. היקף הפיצויים חייב לגדול, ויש להזרים את הכסף באופן מיידי ללא סחבת ובירוקרטיה. צריך לקבל פה החלטות אמיצות כפי שקורה במדינות רבות בעולם. הגיע הזמן לקבל פיצוי ממשי על הנזקים הכספיים, ההפסדים והחובות שכולנו נקלענו אליהם. לא נסכים עוד להיות אזרחים סוג ב'".

 

כהן הוסיף: "אנחנו מסכנים את עצמנו למען הצדק ולמען שוויון זכויות. הערב נשמיע בקול ברור חד את הדרישות שלנו. אני רוצה לשאול את ראש הממשלה נתניהו וראש הממשלה המיועד גנץ - איך אתם לא מתביישים? ואהבתם לרעכם כמוכם. המשכורת שלכם נכנסת כל ראשון לחודש, ומה איתנו? חצי מיליון משפחות נשארות בחוסר ודאות ובמשבר קיומי. מה עם העסקים הסגורים והחובות שהצטברו? מתי אנשים יראו כסף בבנק? למה אתם משאירים אותנו בחרדה קיומית ובהשפלה? למה אנחנו מופלים מהשכירים? תמיד ידענו כעצמאים שאנחנו לבד, אין לנו דמי אבטלה ודמי מחלה, אבל בחודשים האחרונים נפגענו יותר. הקורונה חשפה את פרצופה של מדינת ישראל. העצמאים הפכו לשעיר לעזאזל, הם חייבים רשת ביטחון סוציאלית. אנחנו דורשים שיוויון, לא רוצים טובות או נדבות".

מחאת העצמאים בכיכר רבין (צילום: מוטי קמחי)
מחאת העצמאים בכיכר רבין(צילום: מוטי קמחי)
מחאת העצמאים בכיכר רבין (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

מחאת העצמאים בכיכר רבין (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

יוני פיינגולד, ממובילי מטה המאבק להצלת עולם התרבות והאירועים, אמר בהפגנה: "הערב המוזות מפסיקות לשתוק ומגיעות שוב לכיכר רבין, יחד עם כל העצמאים בישראל. אנחנו נמשיך לזעוק את זעקתם של 150 אלף מובטלי התעשייה בכל יום ובכל שבוע, עד שיימצא עבורם פתרון. לפני כמה ימים שרת התרבות והספורט ומנכ"לי משרדי הממשלה השונים התכנסו והכירו בנו כתעשייה במצוקה - אלה שהיו הראשונים להיסגר ויהיו האחרונים להיפתח".

 

נטלי, עצמאית שהגיעה להפגין, פנתה לראש הממשלה: "הגעתי לפה עם שני ילדים ואני אומרת לביבי - אתה אחראי לכל אגורה שאנחנו שילמנו. אין לך זמן יותר לחשוב, אתה חייב לתת לנו תשובות מתי וכמה. אתה חייב לתת לנו את כל התנאים כי אנחנו לא פותחים עסקים, ואנחנו בוכים".

 

אביר קארה, מייסד קבוצת הפייסבוק "אני שולמן", אמר: "היום העצמאים אומרים למדינה - 'שילמנו לך כל החיים, היינו איתך, אמרתם לנו שבו בבית - ישבנו. עכשיו תחזירו לנו חלק קטן כדי שנוכל להיות כאן גם מחר'. בנימין נתניהו - זה הזמן לעשות היסטוריה, כל ישראל נמצאת כאן, זה הזמן למנהיגות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי חי
המחאה בתל אביב
צילום: אבי חי
מומלצים