שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי, ראובן כהן/דוברות עיריית חיפה

מרססים חוף באקונומיקה, משתזפים נגד הנגיף

עיירה בספרד ריססה את החוף בחומר הניקוי "כדי להגן על הילדים", פעילי סביבה: "הכול מת, זה משוגע". בכמה מדינות בארה"ב חלה עלייה בקריאות על שימוש בחומרי חיטוי אחרי ההתבטאות של טראמפ, באיראן "מתו מאות" מצריכה של מתנול. באינדונזיה תופסים שמש: "עוזר למערכת החיסונית"

 

 

הרשויות בעיירת נופש ספרדית נאלצו להתנצל לאחר שריססו רצועת חוף באורך שני קילומטרים שלמים באקונומיקה, לטענתן על מנת להגן על ילדי היישוב, לקראת הקלה בהגבלות שאפשרה להם לצאת לראשונה החוצה, אחרי שבועות ארוכים שבהם נאלצו להסתגר בבתים.

 

משבר הקורונה – עוד בעולם:

 

בשבת האחרונה – יום לפני שהילדים הורשו לצאת לראשונה מהבתים לזמנים קצובים – משאיות של עיריית זהארה דה לוס אטונס, ליד קדיס שבאנדלוסיה, ריססו את החומר המלבין על רצועת החוף הסמוכה. פעילים למען הסביבה ובעלי חיים שביקרו בחוף לאחר מכן העידו שלמערכת האקולוגית המקומית נגרם "נזק אכזרי".

חוף ב זהארה דה לוס אטונס ב ספרד שאותו ריססו בחומר חיטוי נגד קורונה (צילום: shutterstock)
"המלבין הרג הכול, אפילו חרקים אין". החוף בזהארה דה לוס אטונס, לפני ה"חיטוי"(צילום: shutterstock)

מריה דולורס איגלסיאס, מארגון למען הסביבה שפועל באזור קדיס, סיפרה שחומר הניקוי "הרג כל דבר על הקרקע, לא ראיתי שום דבר, אפילו לא חרקים". איגלסיאס טענה שהרשויות הפרו את "כל הכללים" בריסוס חומר החיטוי. "הנגיף חי בבני אדם ולא על החוף. זה משוגע". היא ציינה כי בתקופת הסגר, חיי הבר באזור שגשגו. "לחוף יש דרך משלו לנקות את עצמו, זה לא היה נחוץ", אמרה. "הם לא מסתכלים על החוף כעל מערכת אקולוגית חיה, אלא כעל מגרש אדמה".

 

ב-BBC ציטטו בכיר בעירייה בשם אגוסטין קונחו, שהסביר כי המטרה הייתה כאמור להגן על הילדים לפני שיוכלו לצאת מהבתים. "אני מודה שזו הייתה טעות, זה נעשה בכוונות הטובות ביותר", הוסיף. בעיתון הספרדי EL Pais דיווחו שהרשויות המחוזיות באנדלוסיה שוקלות אם להטיל קנס על הרשות המקומית.

 

בסניף של "גרינפיס" בספרד השוו בתגובתם בין המקרה הנוכחי לבין דבריו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שהעלה אפשרות להזריק חומרי חיטוי לחולי קורונה על מנת "לנקות" את הריאות שלהם. בעקבות הביקורת והלעג על דבריו אלו, טראמפ טען בהמשך כי הם נאמרו בסרקזם.

 

 

"חיטוי חופים באמצע עונת הרבייה של הציפורים או ההתפתחות של רשת של חסרי חוליות שתתמוך בדיג באזורי החופים... זה לא אחד מהרעיונות של טראמפ. זה קורה בזהארה דה לוס אטונס", צייצו בגרינפיס ספרד.

 

בהקשר של דבריו של טראמפ, יצוין, השבוע דווח על עלייה בקריאות למוקדי חירום בכמה מדינות בארה"ב, בשל שימוש לא-ראוי בחומרי חיטוי או צריכה שלהם. ביום ראשון, שלושה ימים לאחר ההתבטאות של טראמפ בנושא, סיפר מושל מרילנד לארי הוגן, רפובליקני, כי מאות פניות התקבלו בקו החם של הרשויות. "אנשים שאלו על הזרקה או בליעה של חומרי חיטוי, שזה, אתה יודע, קשה לדמיין שאנשים חושבים שזה רציני. אבל אנשים באמת חשבו, 'האם זה משהו שאפשר להגן בעזרתו על עצמך'", סיפר הוגן בראיון לרשת CBS.

 

בעיר ניו יורק דיווחו יום לאחר דבריו של טראמפ (שנאמרו ביום חמישי לפני שבוע) כי קיבלו יותר קריאות מבשגרה במוקד הרעלים של העיר – במיוחד בנוגע לחשיפה לחומר החיטוי ליזול. בעירייה ציינו גם 10 מקרים של חשיפה לאקונומיקה ו-11 מקרים של חשיפה לחומרי ניקוי ביתיים אחרים.

3082 ()
ליזול, מלבין ועוד חומרים. בארה"ב מדווחים בכמה מקומות על עלייה בקריאות למרכזי הרעלים

בג'ורג'יה דיווח אתמול אחד העיתונים המקומיים כי שני גברים מאטלנטה – שלהם יש היסטוריה של בעיות נפשיות – שתו חומרי חיטוי על מנת להימנע מהידבקות בקורונה, ואושפזו בשל כך. מנהל מרכז הרעלים של ג'ורג'יה, גיילורד לופז, אמר כי הוא לא יודע אם יש למקרים הללו קשר לדבריו של טראמפ.

 

לופז סיפר שאחד הגברים, בשנות ה-50 לחייו, שתה בערך שתי כוסות של אקונומיקה בשבת. הגבר השני, בשנות ה-30 לחייו, שתה ביום ראשון תערובת של חומר החיטוי Pine-Sol, מי פה, בירה ומשככי כאבים. בתקשורת המקומית ציינו כי עוד שני תושבי ג'ורג'יה שתו חומרים כימיקליים ביתיים, עוד לפני ההתבטאות של טראמפ.

 

הנשיא הכחיש קשר בין דבריו לעלייה אפשרית בצריכה המסוכנת של חומרי חיטוי בארה"ב. "אני לא יכול לדמיין מדוע", אמר טראמפ ביום שני, כשנשאל על כך. הכתבים התעקשו ודרשו לדעת אם הוא לוקח אחריות על כך, וטראמפ השיב בשלילה: "לא, אני לא".

 

איראן: שותים נגד הנגיף, ומתעוורים

שימוש בחומר רעיל מדאיג גם את הרשויות באיראן. השבוע דיווחה סוכנות הידיעות AP, תוך שהיא מצטטת גורם רשמי ברפובליקה האיסלאמית, כי יותר מ-700 בני אדם מתו שם בשל צריכת מתנול, בגלל אמונה שהחומר הרעיל מרפא קורונה.

 

דובר משרד הבריאות האיראני, קיאנוש ג'האנפור, אמר ביום שני כי מאז 20 בפברואר, כלומר מאז תחילת ההתפרצות של הקורונה באיראן, 525 בני האדם מתו מבליעה של מתנול. יועץ של המשרד, חוסיין חסאניאן, סיפר ל-AP כי עוד 200 בני אדם מתו מחוץ לבתי החולים, ולכן לפי סוכנות הידיעות המספר גבוה יותר מאשר המספר הרשמי שאותו ציין ג'האנפור.

מסכה משקף מגן חיטוי קורונה ג'קרטה אינדונזיה (צילום: רויטרס)
מרססים נגד הנגיף, בג'קרטה שבאינדונזיה(צילום: רויטרס)
 

בדיקת קורונה ב אינדונזיה ב דפוק ליד ג'קרטה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ג'האנפור ציין שבסך הכול, 5,011 בני אדם סבלו מהרעלה בשל צריכת מתנול. מתוכם, 90 איבדו את הראייה או סבלו מנזק בעיניהם. חסאניאן טען כי המספר האמיתי של אלו שהתעוורו עלול להיות גבוה יותר.

 

שיזוף באימוני הבוקר

באותה התבטאות מעוררת השתאות של הנשיא טראמפ, הוא התייחס גם לממצאי מחקר שעדיין לא ברורה מהימנותו, ממצאים שמראים כי אור השמש מסייע למאבק בנגיף. טראמפ העלה אפשרות להחדיר קרני UV לחולי קורונה. עוד לפני שאמר את הדברים הללו, הטענה הזו נלקחה ברצינות במדינה אחת לפחות: אינדונזיה.

 

התקווה שאור השמש יסייע למנוע את המחלה הוציאה רבים באינדונזיה אל מחוץ לבתים, כדי לתפוס קצת שמש. בכמה יחידות בצבא ובמשטרה אף החלו לכלול שיזוף באימוני הבוקר. הממשלה נאלצה לפרסם אזהרה מפני הסכנות הטמונות בחשיפה ממושכת לאור השמש, כמו סרטן העור, וקראה למשתזפים לשים קרם הגנה.

 

"תמיד נמנעתי משמש בעבר בגלל שאני לא רוצה להשתזף", סיפרה לסוכנות הידיעות AFP ריקה אסטריה, עקרת בית בת 27 מבירתה התרבותית של אינדונזיה, יוגיאקרטה. "אבל אני מקווה שזה יחזק את המערכת החיסונית שלי", הוסיפה.

חיילים בצבא אינדונזיה משתזפים שיזוף בתקווה שזה ימנע הידבקות ב קורונה (צילום: AFP)
אימון הבוקר. חיילים בצבא אינדונזיה משתזפים נגד הקורונה(צילום: AFP)

חיילים בצבא אינדונזיה משתזפים שיזוף בתקווה שזה ימנע הידבקות ב קורונה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
  

הרופאים באינדונזיה ששוחחו עם AFP הביעו ספק בנוגע ליעילות של השיטה במאבק בנגיף, אך אמרו כי חשיפה קצרה של הגוף לאור השמש טובה בלי קשר לכך. "זה טוב כדי לייצר ויטמין D, לא כדי למנוע ישירות את המחלה", אמר ד"ר דירגה סאקטי ראמבה מבית חולים בג'קרטה. הוא ציין כי ויטמין D, שאותו אפשר להשיג מדגים, ביצים, חלב או מחשיפה לאור השמש, חשוב על מנת לשמור על מערכת חיסונית בריאה – אך הדגיש: "אור השמש לא הורג את הווירוס שגורם למחלת COVID-19".

 

ריו זיקריזל, מג'קרטה, משתדל גם הוא להשתזף כעת כדי להילחם בנגיף. הוא סיפר כי בשגרה הוא נמנע מכך. "יש לי גוון עור אסייתי שהופך לכהה בקלות, כך שאני לעתים קרובות משתמש בתכשירים שעושים את עורי בהיר יותר", ציין.

 

הפנסיונר וודיאנטו וודיטו, בן 65 שסובל ממחלת לב ומסכרת, הסביר כי הוא עושה כל מה שאפשר על מנת לשפר את בריאותו. "אני כבר לוקח הרבה תרופות בלי קשר, אז עכשיו אני משתזף כדי לקבל את כל הוויטמינים שלי בלי לקחת עוד תרופות", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
העירייה התנצלה. החוף ש"חוטא" בספרד
צילום: shutterstock
מומלצים