שתף קטע נבחר

הימאים הצדיעו לצוותי הרפואה: "שנראה את רמב"ם רק מהים"

כ-100 יאכטות וכלי שיט ערכו משט הצדעה מול בית החולים רמב"ם בחיפה. במקביל, האוניות בנמלי ישראל השתתפו בצהריים במחווה בינלאומית, וצפרו כאות הוקרה לימאים בעולם שרובם לא הוחלפו מתחילת המשבר

 

 

יותר מ-100 יאכטות, מפרשיות וכלי שיט מסוגים שונים, מכל מועדוני השיט בחיפה ובצפון, השתתפו לפני הצהריים (ו') במשט הצדעה לצוותים הרפואיים בבית החולים רמב"ם ובתי החולים האחרים בחיפה ולכוחות הביטחון.

 

את המשט הובילה הספינה פיורי בפיקודו של הקומודור, יו"ר עמותת שייטי חיפה ויוזם המשט, תא"ל במיל' שלמה (מומו) כהן. "המטרה היא להודות לכם, לכוחות הרפואה והביטחון העומדים בימים אלו בחזית המערכה אל מול פני הקורונה", אמר כהן בדברי הברכה לצוותים. כהן סיים את דבריו בברכה השגורה בפי הימאים בצפון: "שתמיד נראה את רמב"ם מהים, ולא את הים מרמב"ם".

משט ההצדעה לצוותי הרפואה יצא לפני זמן קצר ממעגן הקישון לכיוון ביה
משט ההצדעה לצוותי הרפואה בחיפה
 

עשרות אנשי צוות בבית החולים יצאו עם דגלים למנחת, על שפת הים, כדי לצפות ולנופף בהתרגשות לשייטים. כלי השיט צפרו כאשר עברו הספינות על פני בית החולים, ובמקום הייתה אווירה של הפנינג.

 

"במגפה הבאה נהיה ערוכים יותר טוב"

ד"ר איילת רז, מנהלת מחלקת הקורונה ומנהלת פנימית א', שהיא בתו של תת אלוף גדעון רז - סגן מפקד חיל הים לשעבר, התרגשה לראות את המשט. "הים הוא חלק מהחיים שלנו כל הזמן, זה מאוד מרגש אותי", אמרה.

 

על המצב במחלקה סיפרה כי הוא בשליטה. "לעומת שבועות קודמים שהיה ריבוי של מטופלים כולל מונשמים, עכשיו יש יחסית מעט, מספר חד ספרתי. גם נפתחה החזרה למחלקה שלי המקורית, העומסים של חולים 'רגילים' במיון עולה, וגם זה מסמל את החזרה לשגרה".

 

משט ההצדעה לצוותי הרפואה יצא לפני זמן קצר ממעגן הקישון לכיוון ביה
"הים הוא חלק מהחיים שלנו". המשט בחיפה(צילום: ראובן כהן, דוברות עיריית חיפה)

משט ההצדעה לצוותי הרפואה יצא לפני זמן קצר ממעגן הקישון לכיוון ביה
(צילום: ראובן כהן, דוברות עיריית חיפה)

משט ההצדעה לצוותי הרפואה יצא לפני זמן קצר ממעגן הקישון לכיוון ביה
(צילום: ראובן כהן, דוברות עיריית חיפה)
 

מעיין גלעד, עובדת סוציאלית במחלקת הכתר (קורונה), סיפרה גם היא כי התרגשה מהמחווה, אך ציינה כי הייתה מצפה יותר להכרה בהיותם של העובדים הסוציאלים חלק בלתי נפרד מהצוותים.

 

"יש הרבה שאלות, המון חוסר ודאות של החולים, אבל לאט לאט מתרגלים, מבינים יותר", אמרה גלעד, "ככל שמבינים יותר יש הרגעה, אנחנו שם בשבילם כל הזמן לשיחות, להרגיע חרדות, לתמיכה, אנחנו מנסים לשמור על מורל גבוה, לענות על כל הצרכים שאפשר, ומקווים שנעבור את זה ביחד".

  

סגן מנהל רמב"ם, ד"ר אבי וייסמן, אמר כי מחוות מסוג זה "נותנות מורל ורוח גבית לצוות הזה, להמשיך ולעבוד בימים הקשים האלה". לדבריו, המגיפה לימדה את העולם כולו לקח חשוב: "גילינו שאנחנו די קטנים ושחשוב לשמור על צניעות. אני מקווה שלא יהיו יותר מגפות, אבל במגפה הבאה נהיה ערוכים הרבה יותר טוב. עשינו דברים שגם בעתיד יעזרו בהתכוננות, בצוות, בהכשרה, בציוד שכל כך היה חסר, ויחד כולנו התגייסנו פה גם בארץ וגם בעולם כיצד להתמודד עם דבר כזה".

 

"הימאים 'כלואים' בספינות בגלל הקורונה"

מחווה ימית נוספת הייתה בנמלים: לרגל ה-1 במאי, וכאות ההוקרה לימאים בכל העולם, צפרו היום בשעה 12:00 בצהריים האוניות בנמלי ישראל ובסך הכל ב-60 נמלים ברחבי העולם. הצפירה הושמעה כהוקרה לאנשי הים כיוזמה של ארגון FONASBA המשמש כלשכת הספנות הבינלאומית, אשר ביקש בכך להוקיר את פעלם של הימאים, אשר רובם לא הוחלפו מאז החל משבר הקורונה בעולם.

 

משט ההצדעה לצוותי הרפואה יצא ממרינה הרצליה לכיוון תל אביב (צילום: מוטי קמחי)
המשט ממרינה הרצליה לתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

משט ההצדעה לצוותי הרפואה יצא ממרינה הרצליה לכיוון תל אביב (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)
  

"FONASBA פנו אל לשכות הספנות ב-60 מדינות בהן הארגון פעיל ברחבי העולם, וביקשו לציין את תרומת הימאים ב-1 במאי, שהינו יום חגם של הפועלים בעולם", הסביר נשיא לשכת הספנות הישראלית ד"ר יורם זבה.

 

לדבריו, "אוניות אינן יכולות לצפור בנמל ללא אישור של רב החובל של הנמל. מאז התפרצות מגיפת הקורונה נמשכה פעילות סחר החוץ באופן סדיר בכל מדינות העולם. למרבה הצער, כל המדינות החליטו למנוע את החלפת הצוותים בחוף, בשל החשש להדבקות. בכך הן 'כלאו' אותם באניות לפרקי זמן ארוכים הרבה מהרגיל", הסביר.

 

 

 

אחד הימאים, חי אלבז, קצין ניווט בכיר על אוניית תחזוקה תת ימית, לא ירד מהאונייה כבר חודש וחצי, למרות שהחוזה שלו נגמר בשבוע שעבר. בבית בנהריה, ממתין בנו בכורו שחוגג כעת חודשיים.

 

"יש אוקיינוסים של ביורוקרטיה שמערימים על כל ימאי בכל מדינה לסיים את ההפלגה על פי החוזה שלו ולשוב הביתה למשפחתו. אין התחשבות בימאים שבילו בים מעל שבועיים ומעל חודש. אין התחשבות בימאים שעברו בדיקות קורונה ויצאו שליליים. אנחנו לצערנו אנחנו רק ימאים, איננו טייסים", אמר בתסכול.

 

בתגובה אמר ד"ר זבה, כי הכללים המחמירים של כל מדינות העולם שלא להתיר כניסה של אנשי הים אכן פגעו באנשי הצוות. "הלשכה ניסתה בכל כוחה לשנות את הגזירה לאנשי הים. בימים האחרונים, כפי שפרסמנו, הצליח רספ"ן בראשות רב חובל יגאל מאור, להתיר זאת. רק שמונה מדינות עשו זאת עד כה ואנו גאים על הישג זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים