שתף קטע נבחר

סימני השאלה סביב גורל המנויים

האם אוהד אמיתי צריך לוותר על הכסף כדי לסייע לקבוצה שהוא אוהב בשעת משבר, או שלמועדון יש מחויבות להיות הוגן ולהעניק החזר על שירות שלא סופק. הוויכוח הזה, שכבר החל לצבור תאוצה בפורומים, צפוי רק להתלהט, ואם לא יימצא פתרון יצירתי – עולם הספורט יקרוס תחת תביעות המנויים

אחד הסיפורים המרגיזים שפורסמו לאחרונה בתקשורת האמריקאית היה של אוהד דנבר נאגטס, בחור בשם אנדרו קייטרס, שמחזיק במינוי למשחקי הקבוצה כבר עשר שנים. הוא פתח לתומו את תיבת המייל שלו, ראה הודעה מקבוצת ה־NBA שהוא אוהב, ונדהם לגלות בפנים חשבונית על ירידת התשלום הראשון מהמינוי שלו לעונת 2020/21. "זה היה בטעם רע", הוא סיפר, "מה עם המשחקים שנותרו העונה ועליהם כבר שילמתי?"

 

בשבועות האחרונים הדיון בנושא גורל המינויים שולט בקבוצות האוהדים הישראלים בפייסבוק, אבל חשוב לדעת שמדובר בכאב ראש בינלאומי לו גרמה מגפת הקורונה. בזמן שמועדונים מכל הענפים מנסים להבין איך יסתדרו בלי ההכנסות הקבועות ממכירת הכרטיסים ומזכויות שידור (אם העונה שלהם תבוטל לחלוטין), הם לא יכולים להתעלם יותר מהעובדה שייתכן וגם צפויה להם עוד הוצאה גדולה וכואבת – החזר לאוהדים שכבר רכשו כרטיסי מינוי, אבל לא קיבלו את התמורה בגלל השבתת הספורט והתרוקנות האצטדיונים. ההערכה היא הקבוצות בענפים המקצוענים בארה"ב לבדה מחזיקות סכום כולל של מיליארד דולר ששולמו עבור כרטיסים בלתי ניתנים למימוש.

 

אוהדי גולדן סטייט מחוץ לאורקל ארינה (צילום: AP)
אוהדי גולדן סטייט. מצב לא פשוט(צילום: AP)

 

יכול להיות שאנדרו, איתו פתחנו, בכלל ציפה לזיכוי כלשהו בזמן שגילה שהקבוצה כבר מחייבת אותו על העונה הבאה, שמי יודע אם תכלול בכלל קהל בטריבונות ה־NBA. איתו באותה סירה נמצאים מיליוני אמריקאים, חלקם מובטלים בגלל המשבר, מה שהוביל שני אוהדי בייסבול מניו־יורק להגיש לפני כשבוע וחצי תביעה ייצוגית נגד ה־MLB והקומישנר רוב מנפרד, בה דרשו החזר על כרטיסים שרכשו מראש למשחקים שלא התקיימו. הליגה הייתה אמורה להיפתח ב־26 במארס, נדחתה למועד בלתי ידוע, ואותם אוהדים מחו על התפישה לפיה הליגה מתכוונת להשלים את העונה בדרך כלשהי ולכן המשחקים לא בוטלו מעשית, אלא רק נדחו.

 

בין השאר, בכתב התביעה נאמר: "אוהדי הבייסבול נתקעו עם כרטיסים יקרים שבהם לא יהיה ניתן לעשות שימוש, למשחקים שלא ניתן יהיה לקיים בעיצומו של המשבר הכלכלי הנוכחי. תחת התואנה של 'דחייה', הליגה והקבוצות מסרבות להעניק החזרים למשחקים שלא ייערכו במועדם, אם בכלל".

 

החיוב מתקתק

כנראה שאותה תביעה, לצד לחץ ציבורי גובר, הביאו את ליגת הבייסבול להכריז בשבוע שעבר כי אישרה לכל המועדונים להפסיק להודיע לאוהדים לשמור את הכרטיסים למקרה של חזרה, ולבנות תוכניות לפיצוי הקהל. בכך, הליגה הודתה למעשה כי לא תוכל לערוך במלואה את העונה, הכוללת 162 משחקים לכל קבוצה – וזה עוד לפני הפלייאוף. במהלך הימים האחרונים הקבוצות החלו לפרסם את התוכניות הללו, כאשר יוסטון אסטרוס, למשל, מתכוונת להציע החזר כספי או זיכוי עתידי לרוכשי כרטיס בודד, והטבות למנויים שלא ידרשו את כספם בחזרה.

 

ליגת הכדורגל, ה־MLS, שהופסקה כמעט מיד לאחר פתיחתה, הלכה בעקבות הבייסבול עם הודעה דומה. באוניברסיטת מיזורי בחרו בצעד שונה, והכריזו עם פתיחת מכירת המינויים למשחקי הפוטבול שלה לעונה הבאה כי אם תבוטל, לרוכשים יהיו שלוש אפשרויות: קבלת החזר מלא, שמירת הסכום כזיכוי לרכישת מינוי בעונה שלאחר מכן, או תרומת הסכום לקרן המלגות הספורטיביות של האוניברסיטה.

 

יוסטון אסטרוס. אוהדיה יקבלו פיצוי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
יוסטון אסטרוס. אוהדיה יקבלו פיצוי(צילום: AFP)

 

אבל ישנן קבוצות שעדיין לא זזות מעמדתן. ב־NBA וב־NHL, ליגת ההוקי קרח, העונה הייתה בשלב מתקדם, ולמנויים נותרו בין חמישה לעשרה משחקי בית. הקבוצות מחכות להוראות מהליגה, ובינתיים לא מעניקות החזרים. בליגות האלה עדיין מקווים לחזרה לשגרה, אך הבעיה היא שגם אם יצליחו לסיים את העונה כסדרה, קשה מאוד להאמין שאותם מנויים בכלל יורשו להיכנס למשחקים. אבל אלו שכבר התחייבו לרכישת מינוי לעונה הבאה? הגבייה מתקתקת כמו שעון.

 

כוננות ספיגה

הכדורגל האירופי חווה את אותה הצרה, וכאן כבר ברור כמעט ב־100 אחוז שעם חזרתן של הליגות הגדולות, למשל באנגליה או בספרד, היציעים יהיו ריקים. בפרמייר־ליג המכה קשה במיוחד עבור הקבוצות, מאחר שמחירי הכרטיסים והמינויים הם הגבוהים בעולם. ההערכה היא כי אם המועדונים יעניקו החזר מלא למנויים, יהיה מדובר בנזק כולל של 101 מיליון ליש"ט, סכום עצום בצל החשש מאיבוד כספי זכויות השידור שמתחזקים את התקציבים העצומים. זו מהלומה אדירה, בטח כשמוסיפים לכך את התחזית לכך שקיום תשעת המחזורים הנותרים ללא קהל תוביל את 20 המועדונים לאובדן של רבע מההכנסות המשוערות מימי המשחק (מכירת כרטיסים, אוכל ושתייה באצטדיון ועוד) – שהיו אמורות להכניס לקבוצות סכום משותף של 708 מיליון ליש"ט העונה. מנצ'סטר יונייטד לבדה הכניסה בעונה שעברה 110מיליון ליש"ט מימי משחק.

 

וישנה גם ליגה אחת שחרגה מגבולות ה"כשר אבל מסריח". ה־GAA היא ליגת הפוטבול הגאלי באירלנד, ענף הזוכה לפופולריות עצומה במדינה. ראשי הליגה ראו מראש את הקטסטרופה המתקרבת, וב־12 במארס, עוד לפני שכל הספורט העולמי הושבת, הוסיפו לתקנון רכישת המינויים סעיף לפיו לא יוענקו החזרים במקרה של ביטול הליגה מסיבות שאינן בשליטתה, כמו מגפה או אסון טבע. המנויים לא קיבלו דיווח על הסעיף הזה, ובינתיים לא ברור אם ומתי המשחקים יחודשו.

 

אברמוביץ'. הפסדים כבדים (צילום: AP) (צילום: AP)
אברמוביץ'. הפסדים כבדים(צילום: AP)

 

מילה שעלתה פעמים רבות בהקשר של נושא ההחזרים היא "נאמנות". האם אוהד "אמיתי" צריך לוותר מראש על הכסף כדי לסייע לקבוצה שהוא אוהב בשעת משבר, או שיש למועדון מחויבות להיות הוגן, ולהעניק החזר על שירות שלא סופק למעשה.

 

מי שנגעה בשורש הבעיה היא קבוצת הכדורגל הסקוטית פרטיק ת'יסל, שירדה לליגה השלישית עם ההחלטה על ביטול המשך העונה. בקבוצה הודיעו כי יעניקו החזר כספי מלא למנויים על חמשת משחקי הבית הנותרים שלא יתקיימו (סכום כולל של 80 אלף ליש"ט), אך באותה נשימה הפצירו באוהדים שלא זקוקים לכסף לוותר על ההחזר כדי לעזור למועדון השרוי בבעיות כלכליות. לצד זאת, אוהדי ת'יסל גייסו 100 אלף ליש"ט עבור קבוצתם האהובה, על ידי רכישת מינויים לעונה הבאה, תרומות ומימון המונים.

 

זה נראה כמו חיבור בריא בין מועדון וקהילה, אך סביר להניח שלא בכל מקום נראה זאת. ברגע שהעשן יתפזר, זו תהיה עוד בעיה לפתור עבור הספורט העולמי שמחפש קצת אוויר לנשימה.

 

ובישראל: צפוי החזר יחסי

משרד הבריאות צפוי לשלוח היום מכתב למינהלת הליגה, ובו יודיע כי הוא עדיין לא מאשר חזרה מלאה לאימונים. אם ההחלטה לא תשתנה בשבועיים הקרובים, ההתאחדות תיאלץ ככל הנראה להכריז על סיום העונה. גם במקרה שיינתן אופק כלשהו לחידוש הפעילות, הקבוצות – בעיקר הבכירות – צפויות לשלם את המחיר הכבד על קיום משחקים ללא קהל, מאחר שתקציבן מבוסס על הכנסות ממכירת מינויים וכרטיסים. מכבי ת"א, לדוגמה, שברה את השיא העונה בבלומפילד המחודש עם יותר מ־20 אלף מינויים, שהכניסו לקופתה 35 מיליון שקל. מכבי חיפה מכרה 16 אלף מינויים ששווים 25 מיליון שקל, וגם עבור באר־שבע, הפועל ת"א ובית"ר ירושלים מדובר בנתח משמעותי מעוגת התקציב.

 

אמנם מדובר בחמישה משחקי בית בלבד בפלייאוף, אך אם נגדיר כממוצע למשחק במינוי סכום של 100 שקל, אז עבור מכבי ת"א מדובר באובדן הכנסה של 10 מיליון שקל ועבור מכבי חיפה 8 מיליון שקל.

 

על פי ההערכות המשפטיות, במידה שהליגה לא תחודש, המועדונים יצטרכו לזכות מנויים באופן יחסי, לא מעבר לכך, כי מדובר בכוח עליון. אחת האופציות היא החזר עתידי: למשל, מי שירכוש מינוי לעונה הבאה יזוכה על חמישה משחקים. "המנויים יצטרכו לקבל החזר על החלק היחסי", קובע עו"ד עמית דינר, מומחה בתחום. "נגרם נזק כספי לאוהד שרכש מינוי, שזה חוזה כל דבר. האוהד הוא הניזוק והקבוצה היא המפרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אוהדי ליברפול
צילום: רויטרס
מומלצים