שתף קטע נבחר

במאי שהרגיז את סיסי מת בכלא

שהדי חבש, במאי מצרי צעיר, נעצר אחרי שביים קליפ ויראלי שהציג את הנשיא א-סיסי כשקרן. במשך יותר משנתיים הוחזק בבית הסוהר ללא משפט

במאי מצרי צעיר, שנעצר אחרי שביים קליפ שביקר את הנשיא עבד אל-פתח א-סיסי, מת בכלא בקהיר. כך מסר אתמול (שבת) עורך דינו.

 

הבמאי, שהדי חבש, היה בן 24 במותו. הוא מת בכלא טורה. עורך דינו, אחמד אל-חוואג'ה, לא פירט על נסיבות מותו. "בריאותו הידרדרה במשך כמה ימים. הוא אושפז, ואתמול חזר לבית הסוהר ומת שם בלילה", הוא סיפר. ארגון זכויות האדם ANHRI כתב בטוויטר שחבש מת כתוצאה מ"רשלנות וחוסר צדק".

Egyptian President Abdel Fattah el-Sisi  (Photo: Reuters)
נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי(Photo: Reuters)
 

חבש נעצר במרץ 2018 והואשם בהפצת "פייק ניוז" ו"בהשתייכות לארגון בלתי חוקי". הוא נעצר אחרי שביים קליפ לשיר "בלאחה" של רמי איסאם, זמר רוק מצרי שחי בגלות. העריקים ומתנגדי המשטר מכנים את א-סיסי "בלאחה" - על שם דמות מסרט מצרי שהייתה ידועה כשקרנית במיוחד.

 

רמי איסאם הפך לזמר פופולרי בתחילת 2011, בזמן המחאה נגד שלטונו של חוסני מובארק. כיום הוא חי בשבדיה. הקליפ "בלאחה" הפך לוויראלי עם יותר מ-5 מיליון צפיות ביוטיוב.

 

הבמאי הצעיר היה עצור במשך יותר משנתיים ללא משפט. חאלד עלי, עורך דין לזכויות אדם, אמר שחבש היה צריך להשתחרר לפני חודשיים אחרי שסיים את פרק הזמן המקסימלי למעצר לפני משפט. הוא לא היחיד שנעצר בעקבות הקליפ. גם ג'לאל אל-בהיירי, שכתב את השיר, נעצר ב-2018. הוא נידון בבית משפט צבאי לשלוש שנות מאסר.

הכלא
כלא טורה(צילום: רויטרס)
 

במכתב מחודש אוקטובר, שחבריו של חבש פרסמו אתמול בפייסבוק, הוא כתב על החיים בכלא: "זה לא בית הסוהר שהורג, זו הבדידות שהורגת. אני מת באיטיות כל יום". הוא תיאר מאבק מתמשך שבו "אתה מנסה שלא להשתגע או למות באיטיות, בגלל שהשליכו אותך לתא לפני שנתיים ושכחו ממך". עורך הדין אל-חוואג'ה ביקר אותו בפעם האחרונה לפני חודשיים. הוא אמר שהוא היה במצב נפשי רע מאוד.

 

ארגוני זכויות אדם מתארים לעיתים קרובות את התנאים הקשים בבתי הסוהר במצרים. מאז תחילת מרץ, בגלל מגפת הקורונה, הפסיקו הרשויות במדינה את הביקורים בבתי הסוהר ואת פעילות בתי המשפט – ובודדו עוד יותר את העצירים. "בגלל הצעדים שננקטו נגד הקורונה אף אחד לא היה יכול לבקר לאחרונה את חבש", אמר עורך דינו.

 

בעקבות החשש שנגיף הקורונה מתפשט בבתי הסוהר הצפופים של מצרים קראו פעילי זכויות אדם לשחרור אסירים פוליטיים ועצורים שממתינים למשפט. לפי כמה ארגוני זכויות אדם כ-60,000 מהעצורים במצרים הם אסירים פוליטיים. ביניהם יש אקטיביסטים חילוניים, עיתונאים, עורכי דין, אקדמאים ואיסלאמיסטים שנעצרו בדיכוי ההתנגדות להפיכה הצבאית שבה הודח הנשיא מוחמד מורסי ב-2013.


פורסם לראשונה 02/05/2020 23:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הנשיא א-סיסי
צילום: רויטרס
מומלצים