שתף קטע נבחר
צילום: מוטי קמחי, ראובן כהן/דוברות עיריית חיפה

המשבר בלבנון והמכה של קוקה קולה

כבר חודשים מוחים תושבי המדינה על המצב הכלכלי המידרדר, ומגפת הקורונה החמירה את התסכול. ואז הגיעה ההודעה של חברת המשקאות

 

Protesters at an anti-government demonstration in Beirut  ()
המחאה בלבנון

המשבר הכלכלי שעובר עכשיו על לבנון לא נולד בעקבות מגפת הקורונה. כבר לפני חמישה חודשים יצאו מאות אלפי צעירים לכיכרות הערים והמשיכו לבניין ראש הממשלה ולמעונות השרים. הם הפגינו נגד אבטלה קשה, נגד אדישותו של הממסד, ובעיקר נגד היעדר היכולת להיכנס לסופרמרקט ולהצטייד במוצרי מזון בסיסיים שמחיריהם מאמירים. ראש הממשלה היה אז סעד אל-חרירי, והממסד דווקא רצה מאוד שיישאר כדי לשלוט מעל ראשו. אבל חרירי, המסובך בפרשייה תוססת, העדיף ללכת הביתה.

 

 

ההפגנות נמשכו גם אחרי שחסן דיאב תפס את כורסת ראש הממשלה והביא איתו שרים חדשים – ובהם שש נשים בעמדות מפתח. דיאב, איש האקדמיה, ביחד עם שרת ההגנה ושרת הפנים, יצאו אל הצעירים במאמץ לנסות להרגיע את הרחובות, אך ללא הועיל.

 

כשהגיעה הקורונה, ולא ניתן היה למנוע נחיתת מטוסי חולים מאיראן, התסכול החריף וההמונים חזרו לכיכרות. אפילו שאלת המתים והנפגעים מהקורונה לא התפצחה. השלטון נתן מספרים (קרוב ל-300 מתים, ובהם זרים). אבל הרחוב הצביע על אלפים, הודיע שהשלטון משקר וסירב לנטוש את המחאה, בטענה שממילא אין משהו מועיל יותר לעשות.

 

ועכשיו, עם חודש צום הרמדאן, נפלה פצצה חדשה. תאגיד המשקאות המוגזים קוקה קולה הודיע על סגירת כל מפעליו בלבנון. 350 עובדים כבר קיבלו מכתבי פיטורים ועוד מאות פרילנסרים איבדו את מקום עבודתם. שרת העבודה, למיא דוויהי, אישרה אתמול שקיבלה מכתב עדכון מהנהלת החברה באטלנטה על סגירת פעילותם.

 

חסן חליל, מומחה כלכלה לבנוני, מתריע כי זוהי רק ההתחלה והוא צופה שמאות אלפים המזוהים עם שכבת הביניים בלבנון יצטרפו למעגל העוני. עוד הוא מדבר, והלירה הלבנונית צנחה לשער המגוחך של דולר אחד תמורת 4,000 לירות לבנוניות, צניחה של 55%. כך מגיעה עקרת בית למדף בסופרמרקט ועיניה נקרעות בייאוש מול המחירים החדשים.

 

במכתב של הנהלת קוקה קולה לראשי השלטון בביירות נכתב: אנחנו לא רואים את סופו של המשבר הכלכלי בעתיד הקרוב ואפילו לא בעתיד הרחוק. לפיכך, מבהירים בהנהלה באטלנטה, לא נהיה מסוגלים לספוג את הפסדי החברה בלבנון. גם מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה מיהר להגיב, ברמז עבה, על פרשת קוקה קולה. כדרכו, ניסה להמעיט ולשכנע לרכוש רק מוצרים מקומיים, והתעלם ממאות המובטלים החדשים. נסראללה גם התחייב להקדיש את אחד מנאומיו הקרובים לנושא החביב עליו: להשתלח בישראל ולאיים על תושבי הצפון.

 

תראו איך הגלגל מסתובב: מי זוכר היום את החרם הערבי שאסר על חברת קוקה קולה להקים מפעלים בישראל? רק ב-1968 הצליחו, עם לובי יהודי חזק, לפתוח מפעל ראשון של קוקה קולה בבני ברק. לבנון הייתה אחת המדינות הערביות שניהלה מלחמת חורמה והציבה שלטי תמיכה בחרם. עכשיו, בגלל הנסיבות, צפויות חברות כלכליות נוספות לאמץ את שיטת קוקה קולה בלבנון. אלא אם כן יתרחש נס פתאומי, שלא נראה בינתיים באופק, וקרנות בינלאומיות יתגייסו להרים את הגב השפוף של מיליוני הלבנונים.

 

  • סמדר פרי היא פרשנית העולם הערבי של "ידיעות אחרונות"

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים