שתף קטע נבחר

צילום: נדב אבס, יריב כץ

משרד האוצר מציע לפתוח קניונים, בכיר במשרד הבריאות: "הקלות קיצוניות"

במתווה שהוגש לממשלה הציעו אנשי האוצר להתיר פעילות בקניונים ובצימרים כבר השבוע, ובעוד שבועיים גם במלונות, בשווקים ובחדרי כושר. את המסעדות הציעו לפתוח בסוף החודש. משרד הבריאות מתנגד, אך הציע להקל במפגשים עם מבוגרים. בכיר במשרד: "כשהקלה רודפת הקלה - זה לא מאפשר מרווח טעות"

 

 

משרד האוצר גיבש מתווה של ארבעה שלבים לפתיחת עוד ענפים במשק. מחר (יום ב') תדון הממשלה במתווה. לפי השלב הראשון בתוכנית, החל מיום שלישי ניתן יהיה לפתוח קניונים וצימרים (ללא שטחים משותפים לרבות הסעדה).

 

מרכז קניות קניון ריק ליד אשקלון השבתה נגיף קורונה (צילום: רויטרס)
קניון ריק באשקלון(צילום: רויטרס)

בנוסף, תותר כניסת עובדים פלסטינים, אוניברסיטאות ומכללות יוכלו לשוב ללימודים לפי מתווה המל"ג ותתאפשר כניסה לשמורות טבע ופארקים לאומיים. ביום ראשון הבא, 10 במאי, יחזרו לפעילות גם מסגרות לילדים בגיל לידה עד גיל שש.

 

בשלב השני, החל מ-17 במאי, ייפתחו בתי המלון (ללא שטחים משותפים לרבות הסעדה), שווקים, חדרי כושר וסטודיו, בריכות שחייה, ספריות, מוזיאונים ומוסדות תרבות. ענפי ספורט מקצועי יוכלו לשוב לפעילות ללא קהל ויתאפשר גם לקבל טיפול לא רפואי בגוף האדם. חוגים ומרכזים קהילתיים ללא בריכה יוכלו לפעול. כמו כן, תלמידי כיתות ד'-ו' יחזרו לבתי הספר - וכל זאת בכפוף למגבלת ההתקהלות שתותר.

 

השלב השלישי של התוכנית, שיחל ב-31 במאי, כולל פתיחת מסעדות, בתי קולנוע, תיאטראות, אולמות אירועים, ברים, השלמת מענה לכיתות ז'-י' וסמינרים והכשרה על תיכונית לא אקדמית - וזאת בכפוף למתווה ההתקהלות שתיקבע: בין 50 ל-100 איש. לכל ענף יהיה "תו סגול" שיגדיר את ההנחיות. בשלב הרביעי של משרד האוצר תותר כל פעילות אחרת שלא צוינה במפורש כאסורה.

 

אנשים מטיילים ומתאמנים בטיילת תל אביב למרות ההגבלות (צילום: יעל גויסקי)
חוף הים של תל אביב(צילום: יעל גויסקי)

 

משרד הבריאות מתנגד למתווה ומבקש לדחות את פתיחת הקניונים ל-17 במאי ואת פתיחת המסעדות ל-15 ביוני. על פי מתווה שהציע משרד הבריאות, אפשר יהיה החל מהשבוע לבקר סבים וסבתות בכפוף לנוהל שייקבע ויותרו מפגשים חברתיים עד 10 אנשים החל מהשבוע הבא.

 

בכיר במשרד הבריאות התייחס לתוכנית של משרד האוצר ואמר כי "חושב שזה ללכת רחוק מידי ומהר מידי. סדרת הקלות כל כך קיצונית כשהקלה רודפת הקלה יום אחרי יום לא מאפשרת מרווח טעות או יכולת להבין באיזו נקודה הגזמנו. יציאה משליטה והתפשטות של המחלה באוכלוסיות הצעירות תזלוג במהירות גם לאוכלוסיות בסיכון ותכריח אותנו לקחת החלטות כואבות למשק בעוד חודש או פחות".

 

המכשירים יחוטאו מראש ואחרי כל פעילות ובסמוך לכל אזור פעילות יהיה אלכוג'ל (צילום: shutterstock)
המשרד מציע לפתוח את חדרי הכושר בעוד שבועיים(צילום: shutterstock)

לדבריו, "כדי להימנע מזה צריך לייצר לו"ז סדור של הקלות הגיוניות במרווח של שבועיים זו מזו ולא להכניס בכל שלושה ימים פתיחה קיצונית של המגבלות וההנחיות. אף מדינה עוד לא הצליחה למצוא את הקו הדק שמפריד בין התפשטות נשלטת להתפשטות בלתי נשלטת. צריך באיזשהו שלב לאפשר גם למשק הישראלי וגם לציבור הישראלי לבחון את התוצאות של ההחלטות שהתקבלו עד עכשיו ולא לרוץ לשלב הבא. הוא הוסיף כי "התחושה של לשחרר הכול מיד עלולה לחסל את כל מרווחי הביטחון שקנינו לנו במחירים כבדים ולא בהכרח באופן מושכל".

 

מהתאחדות האולמות וגני האירועים נמסר כי "החזרת אולמות האירועים לפעילות של 100-50 איש הינה החלטה הזויה. מתווה יציאה המאפשר קיום אירוע עם מגבלה כזו של אורחים הינו מכת מוות לתעשייה שלמה ואינו מאפשר קיום אירועים הלכה למעשה. במתווה הנוכחי, תעשיית האירועים לא תפתח את שעריה. משרדי הממשלה לא טרחו להזמין אותנו לאף ישיבה בנושא ולא נענו לאף בקשה שלנו לדון באסטרטגיית היציאה". 

 

ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופ' סיגל סדצקי, אמרה היום לאולפן ynet שהיא מתנגדת לפתיחת קניונים זריזה. "אנחנו מתנגדים לפתיחה מהירה ולא מבוקרת", אמרה סדצקי. "הכנו מתווה עם תאריכים שאנחנו חושבים שיהיו ראויים".

 

בדיון בוועדת הקורונה של הכנסת אמר היום פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, כי המשרד ימליץ על פתיחת הים לרחצה באופן מלא בימים הקרובים. במשרד הבריאות לא הסבירו בימים האחרונים מדוע ביטלו את האיסור על פעילות ספורטיבית במרחק של יותר מ-500 מטרים אך המשיכו לאסור שחייה בים.

 

במסמך שגיבש אגף התקציבים במשרד האוצר נכתב כי "ככל שהולך ומתארך הזמן שבו שרויה המדינה במגבלות כלכליות וחברתיות משמעותיות, כך הולך וגדל הנזק החברתי שנגרם כתוצאה ממנה. נזק זה אינו מתחלק בצורה שוויונית, אלא מתמקד באוכלוסיות הסיכון, באזורים מוכי מגפה ומוכי אבטלה, באוכלוסיות בעלות רקע סוציו-אקונומי נמוך ועוד". 

 

משרד האוצר מציע גם ליצור ולאסוף מידע אודות הציות האזרחי והעסקי להנחיות משרד הבריאות. "קיומם של אמצעי ריחוק חברתי צפויים להשפיע בצורה נרחבת על הסיכוי להתפשטות המחלה, וככל שנדע לעודד לבישת מסיכות, שמירה על מרחק, פתיחת עסקים תחת הנחיות ועוד, כך נוכל לצמצם את השימוש בסגרים והגבלות תנועה", נכתב.

 

במסמך שגיבש מתריע משרד האוצר שהמדד שקבע משרד הבריאות - עליה של 300 חולים כדי לעצור את ההקלות - ישתק את המשק. באוצר ציינו כי יש יותר מכשירי הנשמה והיערכות טובה יותר של מערכת הבריאות. "לא כל עלייה בכמות התחלואה צריכה להחזיר את המשק חזרה לסגר מלא או למגבלות שפוגעות בחברה, בבריאות ובכלכלה", נכתב. "מספר החולים המאומתים לא מנבא את חומרת המחלה ואת העומס הצפוי למערכת הבריאות. הסיכוי של 300 חולים בני 0 ועד 30 להגיע לאשפוז שונה מהסיכוי בני 31 ועד 70, ומהסיכוי של בני 70 ומעלה להגיע לאשפוז. לפיכך, אין להסתמך על מדד תחלואה אשר לא משקלל בתוכו את הפרמטרים השונים לקביעת קבוצות סיכון".

 

נשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר, מסר בשם נשיאות המעסיקים והעסקים כי המעסיקים תומכים בתוכנית האוצר לחזרה לשגרה. "אנו מברכים על כך שסוף סוף מתפרסם מתווה מוסדר וברור שמאפשר לכלל המגזרים במשק להיערך ולהתכונן מראש ולא בהתראה של כמה שעות", הוא אמר. נשיאות המעסיקים והעסקים מאגדת את התאחדות התעשיינים, איגוד לשכות המסחר והתאחדות חקלאי ישראל המייצגים חברות שמעסיקות 85% מהעובדים במגזר הפרטי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים