שתף קטע נבחר
צילום: מוטי קמחי, ראובן כהן/דוברות עיריית חיפה

לו רק הייתה לישראל אנגלה מרקל

לא מתרברבת, עונה על כל שאלה, מנמקת כל החלטה, מסבירה כל הנחיה ונאה מקיימת. ניהול משבר הקורונה של קנצלרית גרמניה הוא מודל למנהיגות

 

6 (צילום: EPA)
אנגלה מרקל(צילום: EPA)

לאורך ימי מגפת הקורונה אני עוקב מביתי בברלין אחר נאומיה של הקנצלרית אנגלה מרקל. על רקע הנתונים העגומים של מדינות אחרות במרכז אירופה, גרמניה הצליחה להוריד את מקדם ההדבקה, לשטח את העקומה ולהעניק תקווה לתושביה. כל זה קרה לא כי היא חזקה או עשירה יותר ממדינות אחרות, אלא בזכות העומדת בראשה - אחת הנשים האמיצות, הצנועות והחזקות באירופה. הנה הסיבות לכך:

 

 

1. היכולת לספק תשובות. לאחר כל נאום מאפשרת מרקל לעיתונאים לשאול שאלות ועונה על כולן. גם על הקשות שבהן. כמו בדמוקרטיה מתוקנת, היא מבינה את החשיבות של מדיניות שקופה וחופש עיתונות, ותפקידה הוא לספק תשובות. מרקל היא לא המרכז בנאומיה, אלא הציבור שזקוק למידע.

 

2. היכולת לאחד את כולם ולקבל החלטה משותפת. מרקל לא מקבלת החלטות על דעת עצמה אלא עובדת בשיתוף פעולה מלא עם כל גורמי הממשל תוך שמירה על אחדות בין כל 16 מדינות המחוז המרכיבות את הפדרציה. את כוחה היא מנצלת לא כדי לפלג, אלא כדי לאחד. היא מעולם לא קיבלה החלטה בטרם הובאה לאישור הממשלה, ואף אחד בסביבתה לא איחל לזקנים מהמחנה השני למות.

  (צילום: EPA)
גרפיטי בברלין בימי הקורונה(צילום: EPA)

3. מדע. ההחלטות של מרקל בנוגע לטיפול בנגיף נעדרות כל ממד פוליטי. הקו המנחה אותה הוא מדע. לשם כך היא דאגה ללמוד את החומר והקיפה את עצמה ב-26 חוקרים, לא רק פקידי אוצר או ראשי מל"ל, ודאגה לגבות כל החלטה שלה בנתון מדעי. מי שמדברר את המלחמה בנגיף הם וירולוגים ממרכז רוברט קוך שעוסק במחלות נגיפיות ומניעתן. אחת לכמה ימים הם משתתפים במסיבת עיתונאים ומסבירים לציבור על הנתונים והנעשה מאחורי הקלעים.

 

4. צניעות. לאורך כל כהונתה מסרבת מרקל לגור בבית הקנצלרית, הבלפור של הגרמנים. היא גרה עם בן זוגה בדירה שכורה בת שלושה חדרים בקומה רביעית במרכז ברלין, ועורכת את הקניות שלה בסופר בעצמה. היא פשוט לא מוכנה לחיות על חשבון משלם המסים. ובהתאם, מעולם - אבל מעולם – היא לא ניצלה את זמן המסך שניתן לה כדי לחלק מחמאות לעצמה או לסובבים אותה, או להודות להוא ולהיא כאילו מדובר בנאום זכייה אוסקר.

 

5. היכולת להודות בטעויות. "לא עשינו מספיק", אמרה מרקל לפני כמה שבועות. אף שעשתה כל שביכולתה לשטח את העקומה, ואפילו הצליחה בכך, היא הרכינה את ראשה שעה שהציבור שלה כורע תחת נטל המגפה והודתה: "יכולנו לעשות טוב יותר". היא מעולם לא נופפה בדירוגים של מגזינים מהעולם על כמה היא נפלאה, ומיקומה של גרמניה בטבלת המדינה המוצלחת ביותר לא מעניין אותה.

 

6. היכולת להיות שווה בפני החוק. מרקל נכנסה לבידוד בביתה הפרטי לאחר שבאה במגע עם הרופא האישי שלה. אף שעשתה שתי בדיקות שתוצאותיהן היו שליליות, היא לא חגגה את הפסחא עם חברים או משפחתה ולא הפרה את הבידוד - גם כדי לא לקחת סיכונים וגם כדי לשמש דוגמה.

נתנאל אזולאי ()
נתנאל אזולאי

7. דיוק. אין הוראה אחת שהקנצלרית נתנה בנאומיה שלא הייתה מפורטת עד היסוד. כל חוק, כל כלל, כל הוראה - קיבלו הסבר מפורט לגבי היישום שלהם. ככה זה כשמרכז הנאום שלך הוא להדריך את הציבור ולא להתרברב בפניו על כמה אתה נפלא.

 

8. פרנסה. כפי שכבר התברר, הנזק הכלכלי של מגפת הקורונה מאפיל לפעמים על הנזק הבריאותי. מרקל הפנימה זאת בשלב מוקדם, וממשלת גרמניה שלחה את ידה עמוק לכיס, בלי תירוצים ובלי תנאי סף בלתי ניתנים להבנה, כדי ששכירים ועצמאים לא יקרסו.

 

כמי שחי כאן אני רואה בשטח שרוב האזרחים מקבלים בהבנה מלאה את החלטותיה של מרקל. זה קורה כי הם מאמינים לה. ובצדק - היא עובדת קשה בשביל האמון. הצלחת הטיפול במגפה בגרמניה היא לא נס ולא קסם, אלא פועל יוצא של מנהיגה ששמה במרכז את האזרחים ולא את עצמה. הלוואי שהיינו רואים יותר ויותר מנהיגות כאלה בעולם.

 

  • נתנאל אזולאי הוא סטודנט להיסטוריה ולספרות גרמנית ומדריך טיולים בברלין

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

פורסם לראשונה 04/05/2020 01:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים